Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προαναγγελία αύξησης των αντικειμενικών αξιών

Θολό παραμένει το τοπίο στην αγορά των ακινήτων και δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει όσο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας θα κρατά ανοιχτή την ημερομηνία αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα.

Προαναγγελία αύξησης των αντικειμενικών αξιών

Θολό παραμένει το τοπίο στην αγορά των ακινήτων και δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει όσο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας θα κρατά ανοιχτή την ημερομηνία αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο αύξησης των αντικειμενικών και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε ό,τι έχουμε πει για τις αντικειμενικές αξίες».Το τελευταίο διάστημα ο ίδιος ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έχει τονίσει ότι «οι αυξήσεις θα γίνουν στην ώρα τους», αλλά και ότι «θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι συνθήκες της αγοράς» χωρίς όμως να απαντά ευθέως εάν οι αυξήσεις θα γίνουν τον Μάρτιο ή αργότερα μέχρι το τέλος του 2008.

Στο 30%
Ανεξάρτητα, πάντως, από την τελική απόφαση του οικονομικού επιτελείου οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν αυξήσεις δύο «ταχυτήτων» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Εισηγούνται μικρές αυξήσεις για τις λεγόμενες ακριβές περιοχές, και υψηλότερες ακόμη και πάνω από 50% για τις «φθηνές» στις οποίες η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών παραμένει ανοιχτή. Κατά μέσο όρο οι αυξήσεις που σχεδιάζονται θα είναι περίπου 30%.

Στα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα οι νέες «αντικειμενικές αξίες γης» θα είναι αυξημένες σημαντικά μόνο στις περιοχές του Λεκανοπεδίου και ηπιότερες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, οι νέες τιμές αφετηρίας ανά τετραγωνικό μέτρο γης εκτός σχεδίου -οι λεγόμενες Αρχικές Βασικές Αξίες (ΑΒΑ) και Ειδικές Βασικές Αξίες (ΕΒΑ)- θα είναι αυξημένες κατά 80% - 100% στον Νομό Αττικής και κατά 20% σε μέσα επίπεδα στην υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση τις πυρόπληκτες περιοχές των Νομών Αρκαδίας, Αχαϊας, Ευβοίας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μαγνησίας και Μεσσηνίας όπου δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέχρι και 100% θα επιβληθούν στα εκτός σχεδίου πόλης αγροτεμάχια που βρίσκονται σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπου τα τελευταία χρόνια οι αγοραίες τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της κατασκευής σημαντικών συγκοινωνιακών υποδομών, όπως η Αττική Οδός και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Επιβαρύνσεις
Πάντως, σε κάθε περίπτωση η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη. Με επιπλέον επιβαρύνσεις θα χρεωθούν όχι μόνο οι ιδιοκτήτες, αλλά ακόμη και οι ενοικιαστές κατοικιών ενώ όσοι προγραμματίζουν να αποκτήσουν ακίνητο -ακόμη και αν απαλλαχθούν από τον φόρο μεταβίβασης- θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και για τη μεταγραφή του ακινήτου τους στο Κτηματολόγιο ή Υποθηκοφυλακείο.
Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο