Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κίνδυνος εν όψει για 'στασιμοπληθωρισμό'

Σταθερά προσηλωμένη παραμένει η Ελλάδα στον στόχο για επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών από το 2010, τόνισε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Κρούοντας όμως παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό και ζητώντας συνεργασία και εγρήγορση απΆ όλους ανεξαιρέτως κράτος, επιχειρήσεις και πολίτες.

Κίνδυνος εν όψει για στασιμοπληθωρισμό

Σταθερά προσηλωμένη παραμένει η Ελλάδα στον στόχο για επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών από το 2010, τόνισε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Κρούοντας όμως παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό και ζητώντας συνεργασία και εγρήγορση απΆ όλους ανεξαιρέτως κράτος, επιχειρήσεις και πολίτες.

Στη συνεδρίαση του ECOFIN την Τρίτη υπήρξε η «χρυσή τομή» στο γαλλικό αίτημα να παραταθεί για το 2012, λόγω της διεθνούς αναταραχής, η υποχρέωση μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το Συμβούλιο υιοθέτησε ένα σχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το οποίο παραμένει προς το παρόν ο μεσοπρόθεσμος στόχος. Επιδιώκονται, σύμφωνα με το κείμενο, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί έως το 2010, στον βαθμό που το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι για την Ελλάδα αυτή η συμφωνία είναι σημαντική, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. «Διότι», πρόσθεσε, «υπάρχουν δυσκολίες να πας σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Εμείς εμμένουμε στον στόχο μας, να πετύχουμε τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έως το 2010. Και θα πρέπει να υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες για να “βγούμε” από αυτό τον στόχο. Αλλά τότε, εάν υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι κάτι που θα επανέλθει και θα συζητηθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, πρέπει να παρακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί τα προβλήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών και ποιες επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν στην Ευρώπη.

Αν και, είπε, έως τώρα φαίνεται ότι οι επιπτώσεις στην Ευρώπη –και στις τράπεζες και στις χρηματοπιστωτικές αγορές– είναι σχετικά περιορισμένες.

Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε εκ νέου ως το σοβαρότερο πρόβλημα τον πληθωρισμό, ο οποίος ουσιαστικά είναι εισαγόμενος, διότι οφείλεται κυρίως στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων. Επισήμανε ότι στο Συμβούλιο υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υπουργών όσον αφορά τον πληθωρισμό, την οποία είχε ζητήσει και η Ελλάδα. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία για να αντιμετωπισθεί ο εισαγόμενος πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι να επιδειχθεί προσοχή σε όλα τα μέτωπα: Εκτός από τη νομισματική πολιτική, πρέπει να επιδειχθεί προσοχή και στη λειτουργία των αγορών –ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις, οι οποίες δεν δικαιολογούνται με βάση τον εισαγόμενο πληθωρισμό– και στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, ώστε να μην υπάρξει φαύλος κύκλος μισθών - τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και στις διοικητικά καθοριζόμενες τιμές ή στους έμμεσους φόρους, για να μη δοθεί μεγαλύτερη πληθωριστική ώθηση στις οικονομίες.

Υποχωρεί οριακά η αύξηση του ΑΕΠ

Επιβραδύνεται, έστω και οριακά, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς υπάρχουν οι πρώτες συνέπειες από την αναταραχή σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Στατιστική Υπηρεσία θα δημοσιοποιήσει αύριο τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο 2007 και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρυθμός ανόδου διαμορφώνεται σε 3,6%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για το σύνολο του 2007 το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 4%, ενώ στον προϋπολογισμό έχει τεθεί ρυθμός ανόδου κατά 4,1% (η εξέλιξη ανά τρίμηνο είναι 4,3% το α΄ τρίμηνο 2007, 4,1% το β΄ τρίμηνο και 3,8% το γ΄ τρίμηνο). Πάντως, ακόμη και έτσι, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή στην ευρωζώνη.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνουν ότι και το 2008, παρά τα προβλήματα σε διεθνές επίπεδο, η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να είναι ισχυρή.

Σημειώνουν ότι, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές, αλλά στην εσωτερική ζήτηση και τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν οι υπηρεσίες του υπουργείου, το τρέχον έτος θα «τρέξουν» οι επιδοτήσεις του νέου επενδυτικού νόμου, τα μεγάλα έργα του Γ΄ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ, καθώς και –προς το τέλος του έτους– τα πρώτα έργα μέσω ΣΔΙΤ. Επίσης, θετικά λειτουργεί η γεωπολιτική θέση της χώρας, με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Eυρώπης να εμφανίζουν πολύ ισχυρή ανάπτυξη.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο