Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

159 επιχειρήσεις επιστρέφουν 82,9 εκατ. ευρώ

Στα 82,9 εκατ. ευρώ «έκλεισαν» τα χρήματα που θα επιστρέψουν 159 επιχειρήσεις από τα «παρανόμως» αφορολόγητα αποθεματικά επενδύσεων της διετίας 2003 2004. Σύμφωνα με τις ειδικές συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις, που υπέβαλαν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις στις Εφορίες κατά τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, το τελικό ποσό, που βεβαιώθηκε, έχει ήδη εξοφληθεί εντόκως κατά το ήμισυ ήτοι 41,4 εκατ. ευρώ.

Στα 82,9 εκατ. ευρώ «έκλεισαν» τα χρήματα που θα επιστρέψουν 159 επιχειρήσεις από τα «παρανόμως» αφορολόγητα αποθεματικά επενδύσεων της διετίας 2003 2004. Σύμφωνα με τις ειδικές συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις, που υπέβαλαν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις στις Εφορίες κατά τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, το τελικό ποσό, που βεβαιώθηκε, έχει ήδη εξοφληθεί εντόκως κατά το ήμισυ ήτοι 41,4 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 50% αναμένεται να πληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία, που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καταδεικνύουν τις ιδιαίτερα φιλόδοξες προβλέψεις που είχαν γίνει για έσοδα 200 εκατ. ευρώ βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε τη σχετική τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο στο νομοσχέδιο περί «Διαχείρισης, ελέγχου και εφαρμογής αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007 -2013».

Το τελικό ποσό, κατά πώς φαίνεται, έχει περιοριστεί στο 1/3 περίπου, δεδομένου ότι είναι πολύ λιγότερες και οι επιχειρήσεις έναντι των αρχικών προβλέψεων για 236. Εν τούτοις και το τελικό ποσό των 82,9 εκατ. ευρώ αποτελεί σημαντική ένεση στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2007 και του 2008, που βασίστηκε στην κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράνομα αφορολόγητα αποθεματικά επενδύσεων κατά τη διετία 2003 -2004.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με απόφασή της από τον περασμένο Ιούλιο, είχε ξεκαθαρίσει ότι τα αφορολόγητα αποθεματικά επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου 3220/2004 «συνιστούν κρατική ενίσχυση». Συνεπώς δεν μπορούν παρά να φορολογηθούν βάσει των διατάξεων του φορολογικού νόμου που ίσχυαν κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οπότε αυτά σχηματίσθηκαν, δηλαδή για τα οικονομικά έτη 2004 και 2005.

¶ρα επήλθε ανάκτηση της κρατικής ενίσχυσης και άνοιξε ο δρόμος φορολόγησης, με το φορολογικό συντελεστή 35% επί των κερδών των αφορολογήτων αποθεματικών επενδύσεων των επιχειρήσεων αυτών. Ακολουθήθηκε η μέθοδος ανατοκισμού που προβλέπει το κεφάλαιο 5 του Κανονισμού 794/2004 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέχρι το χρόνο πραγματικής ανάκτησης αυτού, επομένως μέχρι και την προθεσμία υποβολής της συμπληρωματικής δήλωσης, τη 14η Δεκεμβρίου 2007. Το επιτόκιο, που εφαρμόστηκε, ήταν ίσο με το επιτόκιο αναφοράς που ορίζεται για κάθε ημερολογιακό έτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα και δημοσιεύεται στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή Ισοτιμία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο