Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εγκρίνεται πακέτο μέτρων για περιορισμό της ακρίβειας

Σε πέντε κύριους άξονες, με βασικότερο αυτόν της ενημέρωσης του καταναλωτή, θα βασίσει το υπουργείο Ανάπτυξη την πολιτική του για την πάταξη της ακρίβειας. Το περίγραμμα των μέτρων και των παρεμβάσεών του στο θέμα αυτό, θα παρουσιάσει σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Φώλιας, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή.

Εγκρίνεται πακέτο μέτρων για περιορισμό της ακρίβειας

Σε πέντε κύριους άξονες, με βασικότερο αυτόν της ενημέρωσης του καταναλωτή, θα βασίσει το υπουργείο Ανάπτυξη την πολιτική του για την πάταξη της ακρίβειας. Το περίγραμμα των μέτρων και των παρεμβάσεών του στο θέμα αυτό, θα παρουσιάσει σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Φώλιας, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Φώλιας επέμεινε για άλλη μια φορά στην άποψή του ότι συνυπεύθυνοι για την ακρίβεια είναι και οι καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να μάθουν «να επιβραβεύουν τον καλό και να τιμωρούν τον κακό έμπορο». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να ελέγξει τα καρτέλ και τους μεσάζοντες, ενώ το ΚΚΕ από την πλευρά του τόνισε ότι είναι «πράξη απύθμενου θράσους η προσπάθεια της κυβέρνησης να χρεώσει στον λαό την ευθύνη για την ακρίβεια».

Συναντήσεις
Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Βλάχος, σε συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους. Οπως είπε, έχει ήδη συναντηθεί με τους εκπροσώπους των περισσότερων από τις 50 επιχειρήσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις. Οι εταιρείες, δήλωσε ο κ. Βλάχος, έχουν ενημερώσει το υπουργείο για τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν. Στόχος μας, τόνισε, είναι να διαμορφωθεί άποψη για τους λόγους που οδηγούν σε αυξήσεις ολόκληρους κλάδους και όχι συγκεκριμένα προϊόντα. Μάλιστα, ανέφερε ότι τι τελευταίο διάστημα μειώθηκαν σημαντικά οι τιμές στα κίτρινα τυριά. «Η μείωση αφορά συνολικά τον κλάδο και όχι συγκεκριμένες μάρκες. Στόχος μας είναι να ενημερώνεται ο καταναλωτής για τις εξελίξεις, ώστε να μην αισθάνεται εγκλωβισμένος σε συγκεκριμένες επιλογές».

Πρώτος άξονας, λοιπόν, της πολιτικής του υπουργείου είναι η ενημέρωση του καταναλωτή και η δραστηριοποίησή του να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, είτε ατομικά είτε μέσα από τη δράση των ενώσεων καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται δράσεις για την ενίσχυση της παρουσίας των ενώσεων αυτών στην αγορά.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στον διάλογο του υπουργείου με την αγορά, ο οποίος θα συνεχιστεί, δήλωσε ο κ. Βλάχος. Ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι το υπουργείο προτείνει στις εταιρείες να καθυστερούν όσο γίνεται τις ανατιμήσεις, μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων, ενώ θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να ενημερώνουν τους καταναλωτές για ποσοτικές προσφορές.

Ελεγχοι
Η εντατικοποίηση των ελέγχων, που φέτος στο στοχεύουν κυρίως στην ύπαρξη παραστατικών, αλλά και η ενοποίηση των προστίμων όλων των ελεγκτικών αρχών, είναι ο τρίτος άξονας κατά της ακρίβειας. Το 2007 οι έλεγχοι ήταν λιγότεροι από το 2006, γιατί δόθηκε μεγάλο βάρος στις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, είπε ο κ. Βλάχος, ανακοινώνοντας ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθούν στον εισαγγελέα όλα τα στοιχεία για τις ελληνοποιήσεις πατάτας.

Ο τέταρτος άξονας αφορά την περαιτέρω αξιοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τέλος, ο πέμπτος άξονας αφορά την αγορανομική διάταξη που έθετε σε διατίμηση ορισμένα είδη που πωλούνται στα κυλικεία μονοπωλιακών αγορών (αεροδρόμια, πλοία κλπ), η οποία καταργήθηκε από το ΣτΕ. Το υπουργείο φέρεται αποφασισμένο όχι μόνο να την επαναφέρει, αλλά και να την επεκτείνει στις αγορές των εθνικών οδών.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο