Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συμβάσεις - Εκχώρηση απαίτησης - Ενστάσεις κατά του εκδοχέα (ΔΕφ.Αθ. 4023/2016)12/01/2017

ΔΕφ.Αθ.  4023/2016 (18ο Τριμελές)

Νομίμως το δημόσιο αρνείται να καταβάλει στην ενάγουσα, εκδοχέα σχετικής απαίτησης της αναδόχου, το υπόλοιπο της συμβατικής αμοιβής, προβάλλοντας ένσταση μη εκπληρωθέντος συναλλάγματος. Η σχετική ένσταση εντάσσεται σε χρόνο πριν από εκείνο της αναγγελίας (άρθρο 463 ΑΚ), διότι η νομική βάση της υφίστατο ήδη κατά τον χρόνο της αναγγελίας της εκχώρησης, ενόψει του ότι η σχετική οφειλή, κατά τη σύμβαση, τελούσε υπό την αίρεση της μετά από τον τελικό έλεγχο διαπίστωσης της ορθής υλοποίησης του υποέργου και της καταβολής όλων των αναγκαίων δαπανών και μόνον οι πραγματικοί όροι της (διαπίστωση παραβάσεων και αθέτησης συμβατικών όρων) ανέκυψαν μεταγενέστερα. Ούτε άλλωστε πρόκειται για άσκηση διαπλαστικού δικαιώματος, που καλύπτει ολόκληρη την ενοχική σχέση (όπως υπαναχώρηση, καταγγελία κλπ.), ώστε να μπορεί να αντιταχθεί μόνο κατά της εκχωρήτριας.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο