Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας - Ο «Ειδικός Φόρος Κερδών Ασφαλισμένων (Ε.Φ.Κ.Α.) » και ο «ΜΕΓΑΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ» του 2017


Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος

Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».

Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven


Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Ευτυχές το Νέον Έτος 2017.

Μετά από διακοπή δύο εβδομάδων, λόγω των εορτών, επανέρχεται το « Σχόλιο της Δευτέρας ». Παρόλο ότι ήταν μια περίοδος εορτών, είχαμε και « κακοκαιρία » ερμηνευτικών …..

Επίσης είχαμε νέα, site ( www.efka.gov.gr/ και www.publicrevenue.gr ), ονόματα ( ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ ) και σήματα :


Είχαμε επίσης και τις ετήσιες ανασκοπήσεις του έτους που έφυγε:

Καθώς και τις « προβλέψεις» , για το νέο έτος 2017:


Φορολογικός Καζαμίας 2017
, με ισχυρές δόσεις χιούμορ του συναδέλφου Βαγγέλη Μιχελινάκη.

Το χιούμορ είναι ο πιο σύντομος δρόμος από έναν άνθρωπο σε έναν άλλον.

Wolinski,1934-2015,Γάλλος σκιτσογράφος

Η αίσθηση του χιούμορ μπαλώνει τις λακκούβες στο δρόμο της ζωής.

Frank Tyger,1929-2011,Αμερικανός σκιτσογράφος

Μετά την εξουσία χωρίς εντιμότητα, το πιο επικίνδυνο πράγμα είναι η εξουσία χωρίς χιούμορ.

Eric Sevareid,1912-1992,Αμερικανός τηλεοπτικός δημοσιογράφος.

Στο «παράρτημα » , του « Σχολίου », παραθέτω και έναν άλλο Καζαμία.


Τέλος δείτε και το νέο κουμπί για
Προσφορά συνδρομητικών υπηρεσιών του taxheaven και Νέα συνδρομητική υπηρεσία - όλα τα διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) σε προνομιακές τιμές, όπου περιλαμβάνεται, για πρώτη φορά και πακέτο προσφορών για τα σεμινάρια του Κόμβου.


Τα Briefing της εβδομάδας

Η παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας, μέσω του daily briefing διακόπηκε και αυτή λόγω των εορτών. Τα briefing, μετά το τελευταίο προ των εορτών « Σχόλιο », ήταν:

23-12-2016 : Το Χριστουγεννιάτικο briefing της ημέρας - (23.12.2016) - Καλές Γιορτές

22-12-2016 : Το briefing της ημέρας - Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο, απόφαση σταθμός για τις παραγραφές (22.12.2016)

21-12-2016 : Το briefing της ημέρας - Αλλαγές Φ.Π.Α. - Επίδομα θέρμανσης - Ε.Κ.Α.Σ. - Ασφαλιστικό αγροτών - Ομαδικές απολύσεις (21.12.2016)

20-12-2016 : Το briefing της ημέρας - Ο νέος νόμος 4445/16, τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, απαλλαγή Φ.Π.Α. λόγω προσφύγων κ.α. (20.12.2016)

19-12-2016 : Το briefing της ημέρας - Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας - Ανασφάλιστη εργασία - Φ.Π.Α. στα νησιά κ.α. (19.12.2016)

Και Πάντα υπάρχει το μόνιμο «κουμπί» : Τo briefing της ημέρας (Όλα).

← ● § ● →


Ι.Τα σπουδαιότερα της περασμένης εβδομάδας.

1. (Φορο) Ασφαλιστικό (ν.4387/2016) – Οι περιβόητες ερμηνευτικές και « Ορισμένα μπορεί σήμερα σε κάποιους να φαίνονται απίστευτα…. » ( απόσπασμα από την κεντρική ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ ).Και αυτή την εβδομάδα ήταν στο νούμερο 1, του « top ten », της Νομοθεσίας . Οι μέχρι τώρα, κατ΄ όνομα«ερμηνευτικές», δείχνουν κατά την άποψή μου, δύο τουλάχιστον πράγματα : α)Οι αρμόδιοι θα «δυσκολευτούν» να μας ξεκαθαρίσουν άμεσα ορισμένα βασικά ζητήματα του Νόμου [ θα τα ξεκαθαρίσουν, με την πρακτική ηλεκτρονική εφαρμογή ] και β) Εκ των πραγμάτων θα ζητήσουν από τους ασφαλισμένους και τις επιχειρήσεις ( δηλαδή από τους λογιστές ), αρκετά στοιχεία ( εγγραφές και δηλώσεις ).

Πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος θα ζητηθούν, πλήρεις δηλώσεις κυρίως για τις « ομάδες υψηλού κινδύνου» ( μέλη προσωπικών εταιρειών, μέλη του Δ.Σ κλπ. ), για τον απλό λόγο ότι η άντληση των στοιχείων θα γίνει από δηλώσεις ( φορολογικές της χρήσης 2015 ), οι οποίες δεν είχαν σχεδιαστεί ( ως ήταν φυσικό ), για να δίνουν και τις «φορο - ασφαλιστικές πληροφορίες »

Η έλλειψη « αναγνώρισης της πραγματικότητας » ( « ασθένεια », που μας κατατρέχει από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους ), εμφανίστηκε και στην πρώτη σελίδα του www.efka.gov.gr , όπου μεταξύ άλλων αναγράφονται και τα εξής :


« Ποιός είναι ο ΕΦΚΑ

  Τα πάντα γρήγορα, απλά, αποτελεσματικά.
Χωρίς περιττή ταλαιπωρία σε ουρές και γραφειοκρατία.
Ο ασφαλισμένος έρχεται στο επίκεντρο, ώστε να μπορεί να λύνει τα περισσότερα θέματα από το σπίτι του (με μια επίσκεψη σε αυτή την ιστοσελίδα ή μια τηλεφωνική κλήση στο 1555).

Απόλυτη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Όλες οι υπηρεσίες, πληροφορίες και αιτήσεις διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας.
Δημιουργούνται εφαρμογές για εύκολη πρόσβαση από το κινητό.
Τα αρχεία των παλαιών ταμείων ενοποιούνται και ψηφιοποιούνται πλήρως.

Σύγχρονη και φιλική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον πολίτη.
Σε ανθρώπινους χώρους, από καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους.
Με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Ούτε ένα ευρώ χαμένο.
Ό,τι πληρώνει σήμερα ο ασφαλισμένος, αυξάνει τη σύνταξή του αύριο.
Τέλος οι λειτουργικές σπατάλες, ό,τι εξοικονομείται θα επιστρέφει στην ασφάλιση.
Ο ΕΦΚΑ εξασφαλίζει μακροχρόνια και κοινωνική αποτελεσματικότητα και οικονομική βιωσιμότητα.

...Ορισμένα από τα παραπάνω μπορεί σήμερα σε κάποιους να φαίνονται απίστευτα. Το ίδιο απίστευτη φαινόταν όμως και η ίδια η ίδρυση του ΕΦΚΑ, αλλά πλέον είναι γεγονός! ».

Επίσης στο ίδιο site διαβάζουμε :

 • Δημιουργείται ο online προσωπικός ασφαλιστικός λογαριασμός.
  Με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από όλα τα πρώην ταμεία και απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων.
 • Τα γνωστά σημεία και καταστήματα εξυπηρέτησης όλων των φορέων συνεχίζουν να λειτουργούν για την ομαλή μετάβαση και εξοικείωση των ασφαλισμένων στις σύγχρονες μηχανογραφικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
 • Σύντομα ξεκινά τη λειτουργία του και το ειδικό call center του ΕΦΚΑ. Καλώντας στο 1555 (αστική χρέωση) οι πολίτες θα λαμβάνουν ενημέρωση για τα θέματα που τους απασχολούν.
 • Οι πληρωμές των εισφορών γίνονται μέσω της τράπεζας που επιλέγει ο ασφαλισμένος, με γρήγορο και απλό τρόπο Στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ ορίζονται όλες οι λεπτομέρειες.
 • Ιδρύονται τα πρώτα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης. Σταδιακά, θα λειτουργήσουν 11 ΠΕΚΑ σε όλη τη χώρα, ώστε να ασκούν δίκαιο και εντατικό έλεγχο για την ασφάλιση και να πατάξουν την ανασφάλιστη εργασία.


Δείτε :
(Video) Η παρουσίαση του Ε.Φ.Κ.Α. - Η νέα ιστοσελίδα - Τα περιφερειακά κέντρα ασφάλισης και οι ηλεκτρονικές αιτήσεις συνταξιοδότησης


Για το « φορο-ασφαλιστικό » είχαμε« ερμηνευτικές », άρθρα, και δηλώσεις, τα οποία κατά θέμα είχαν ως εξής :Α) Διαδικασία απογραφής – μετάβασης και μεταβατικό καθεστώς :

Η διαδικασία απογραφής εργοδοτών - εισφερόντων στον Ε.Φ.Κ.Α. από 01/01/2017 Αριθ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ. 61676/2213/ 2016 Απογραφή στο Μητρώο εργοδοτών - εισφερόντων Ε.Φ.Κ.Α., υπόχρεος, διαδικασία απογραφής κ.α. από 01/01/2017


Κατά συνέπεια από 1/1/2017, ημερομηνία ένταξης στον Ε.Φ.Κ.Α. του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. αλλά και των λοιπών εντασσόμενων φορέων, οι ήδη απογεγραμμένοι εργοδότες του Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. καθώς και οι εργοδότες που θα απογραφούν από την ημερομηνία αυτή στον Ε.Φ.Κ.Α., για απασχόληση μισθωτού που υπάγεται στην ασφάλιση του νέου φορέα Ε.Φ.Κ.Α. και θα παρακολουθείται από το Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. μέσω της υποβολής Α.Π.Δ, θα ακολουθείται η μέχρι σήμερα διαδικασία κατά τα ισχύοντα του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., για την απογραφή και την δήλωση των στοιχείων ασφάλισης στην Α.Π.Δ., με τοπική αρμοδιότητα όπως αυτή ισχύει από τον Κανονισμό του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., στα πλαίσια της χωρικής αρμοδιότητας των κατά τόπο ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.. …………………………………


  Αριθ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ. 61691/2216/ 2016. Χορήγηση Βεβαίωσης Ασφαλιστικής Ενημερότητας από τον Ε.Φ.Κ.Α. μέχρι 28.2.2017


Από 1/1/2017 ημερομηνία ένταξης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) των υφιστάμενων φορέων κύριας ασφάλισης σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν.4387/2016 (Α, 85), θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα σύμφωνα με τις υφιστάμενες μέχρι 31/12/2016 καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων φορέων, από τις αρμόδιες κατά την 31/12/2016 υπηρεσίες τους, οι οποίες θα λειτουργούν ως υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α..


  Αριθ. πρωτ.: 2763/ 2016. Οδηγίες για το μεταβατικό διάστημα δημιουργίας του Ενιαίου Μητρώου Ασφαλισμένων του Ε.Φ.Κ.Α.


Η διαδικασία της ενοποίησης των Μητρώων από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. θα ολοκληρωθεί στις 16/1/2017( ;;;; !!!!! )….
Μέχρι την ολοκλήρωση της ενοποίησης και την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Μητρώου, για τις ανάγκες των συναλλαγών με τους ασφαλισμένους, το κοινό θα εξυπηρετείται με βάση τα δεδομένα στα οποία είχατε ήδη πρόσβαση κατά την 30η Δεκεμβρίου 2016.
Κατά το ίδιο παραπάνω χρονικό διάστημα (1.1.2017 - 15.1.2017), δεν μπορεί να γίνει καμία μεταβολή στα ηλεκτρονικά συστήματα μητρώου. Οι νέες εγγραφές ασφαλισμένων (απογραφές) και τυχόν μεταβολές στο μητρώο των ήδη εγγεγραμμένων θα γίνονται «εκτός ηλεκτρονικού συστήματος», με χειρόγραφη διαδικασία, ως εξής:…….


  Αριθμ. Φ.80000/οίκ.60871/16291
Παύση από 1-1-2017 της λειτουργίας των εντασσομένων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Ε.Φ.Κ.Α. φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών.


Αριθ. πρωτ.: Δ9/56379/14950/ 2016
Διορισμός Διοικητή, Υποδιοικητών, ορισμός Προέδρου, και μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.)

Ορίζονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του (Ε.Φ.Κ.Α.). οι εξής: - Μπακαλέξης Αθανάσιος του Κων/νου, Διοικητής του Ε.Φ.Κ.Α., ως Πρόεδρος.
- Τσακίρης Δημήτριος του Σταύρου, Υποδιοικητής του Ε.Φ.Κ.Α., - Σέμπος Λάμπρος του Ηλία , Υποδιοικητής του Ε.Φ.Κ.Α., .................... κλ.π


  ΤΣΑΥ: Εγκύκλιοι τρόπου υπολογισμού συντάξεων ν.4387/16 και έντυπα αιτήσεων
Β) Ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων :

  Αριθ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ. 61327/1484/ 2016 Εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 39, 40 και 98 του ν.4387/2016 - Καθορισμός ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών από 1/1/2017.

Επισημαίνω τα εξής :

  [Περίπτωση πολλαπλής επαγγελματικής δραστηριότητας ]

Σε περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο ασκεί πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία όμως υπαγόταν βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι την ισχύ του ν.4387/2016, σε έναν εκ των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων κύριας ασφάλισης, για το υπολογισμό του μηνιαίου εισοδήματος αθροίζεται το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα των επιμέρους επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα ασφαλισμένος που υπάγεται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως έμπορος και ως μέλος Δ.Σ. σε Α.Ε. με ποσοστό 3% τουλάχιστον, δραστηριότητες για τις οποίες είχε υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, για τον καθορισμό του μηνιαίου εισοδήματος θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα του φορολογητέου αποτελέσματος και από τις δύο αυτές δραστηριότητες.


[ Δικηγόροι «προ-απόδοση» με βάση τα «γραμματίου προείσπραξης » ]

Σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 39, από 1/1/2017 οι δικηγόροι καταβάλλουν υπέρ του ΕΦΚΑ εισφορά ύψους 20% επί της ελάχιστης αμοιβής ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση για την οποία προβλέπεται η έκδοση γραμματίου προείσπραξης. Τα ποσά που έχουν καταβληθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω αφαιρούνται από την εισφορά που οφείλει να καταβάλλει ο δικηγόρος, και για το λόγο αυτό ο οικείος δικηγορικός σύλλογος αποστέλλει στον ΕΦΚΑ σχετική συγκεντρωτική κατάσταση ανά δικηγόρο.


 
[ Φορολογικό έτος υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς ]

βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2017 αποτελεί το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Συνεπώς, για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2017 λαμβάνεται το εισόδημα που αποκτήθηκε από τον ασφαλισμένο κατά το έτος 2016.
Έως ότου καταστεί ευχερής η έγκαιρη χρήση των εισοδημάτων του προηγούμενου φορολογικού έτους, η βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος.


[ Δυνατότητα μερικής καταβολής του ποσού των ασφαλιστικών τους εισφορών]

Σημειώνουμε ότι με τις διατάξεις του άρθρου 59 του ν.4445/2016, δίνεται η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες να προχωρήσουν από 1/1/2017 σε μερική καταβολή του ποσού των ασφαλιστικών τους εισφορών. Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών των ανωτέρω προσώπων που δεν καταβάλλεται βάσει των άρθρων 39 και 40 του ν.4387/2016, κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών επιβαρύνεται με τις νόμιμες προσαυξήσεις και τόκους. Σε περίπτωση που κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών καταβληθεί ποσό μεγαλύτερο από το ποσό που απαιτείται, το επιπλέον ποσό μεταφέρεται ως πιστωμένο και συμψηφίζεται με τις ασφαλιστικές εισφορές του επόμενου χρονικού διαστήματος.


Δείτε επίσης και τα σχετικά :


  Η δυνατότητα της μερικής καταβολής εισφορών από 1.1.2017 και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμεύσει


  Τ. Πετρόπουλος: «Θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των οφειλόμενων εισφορών δικηγόρων - αγροτών, κ.λπ. για το 2016»


Ρύθμιση 12 δόσεων για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές του 2016 για αγρότες, δικηγόρους, μηχανικούς.

Ο υφυπουργός Εργασίας κος Τ.Πετρόπουλος μίλησε στην εκπομπή του Γ.Αυτιά για το ασφαλιστικό και μεταξύ άλλων τόνισε ότι : «Θα δώσουμε την δυνατότητα καταβολής στην διάρκεια του έτους των οφειλών που διαμορφώθηκαν στο έτος 2016 σε 12 μήνες, ενώ πριν ήταν σε μια δόση. Επομένως αντί να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι (δικηγόροι,μηχανικοί, αγρότες)με μια και έξω τις οφειλές θα τις πληρώσουν σε 12 δόσεις.»
Επιπλέον ανέφερε ότι «θα διατηρήσουν και τις άλλες ρυθμίσεις που έχουν (100 δόσεις κλπ) ακόμα και εάν μέσα στον Δεκέμβρη δεν πληρώθηκε εισφορά »


[ Περιπτώσεις ασφάλισης σε περισσότερους του ενός εντασσόμενους φορείς ]

Για τις περιπτώσεις υποχρεωτικής ασφάλισης σε περισσότερους του ενός εντασσόμενους φορείς θα επακολουθήσουν νεότερες οδηγίες. (;;;;; !!!! )

[ Θα τα ασφαλιστικά θέματα των Αγροτών δείτε παρακάτω στο θέμα 5 ]

Για μια ολοκληρωμένη αντίληψη των πραγμάτων διαβάστε τον σημαντικό Οδηγό : Οδηγός ασφάλισης ελ. επαγγελματιών από 1.1.2017 - Μια σύνοψη όλων όσων έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα

Για όσους διαθέτουν ελάχιστο χρόνο επισημαίνω :

Για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης.


Στο κατώτερο πλαφόν οι εισφορές για όσους ασφαλισμένους δεν υπάρχει πληροφόρηση λόγω μη υποβολής δήλωσης εισοδήματος.


Για παράδειγμα εάν κάποιος μισθωτός είναι και ταυτόχρονα ελ. επαγγελματίας (σε πάνω από 2 εργοδότες) ή είναι διαχειριστής ΙΚΕ, τότε το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες προστίθεται με το εισόδημα από το ελ. επάγγελμα, και αυτό αποτελεί την βάση για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Συνεπάγεται ότι το πλαφόν ισχύει στο άθροισμα των εισοδημάτων.

Αθροίζεται συνεπώς το εισόδημα και από διαφορετικές δραστηριότητες οι οποίες υπάγονται στην ασφάλιση του άρθρου 39 (πχ. Λογιστής, μηχανικός) και επί αυτών υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Δεν αθροίζεται φυσικά ζημιά που προκύπτει από κάποια δραστηριότητα.Το πλαφόν θα ενεργοποιηθεί επί του συνόλου των εισοδημάτων και σε αυτή την περίπτωση. Επίσης αθροίζονται και τα εισοδήματα των περιπτώσεωνπου προκύπτει υποχρέωση πολλαπλής ασφάλισης λόγω ιδιότητας.

Για όσους προβαίνουν για πρώτη φορά από 1.1.2017 και εντεύθεν σε έναρξη εργασιών ή δραστηριοτήτων, μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών τους εισφορών για τους μήνες που μεσολαβούν από το μήνα της έναρξης εργασιών έως το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποτελεί το ποσό που αντιστοιχεί στο εκάστοτε προβλεπόμενο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. (Το ελάχιστο δηλαδή των 586,08).Γ ) Ασφαλιστικές εισφορές μελών Δ.Σ ( άρθρο 38 του Ν. 4387/2016 ) :


  Αριθ. Φ. 80000/οικ. 61689/ 2215/ 2016 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ)
Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 38 και της παρ. 5 του άρθρου 40 του ν.4387/2016 (Α, 85)


Οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών Δ.Σ. με το άρθρο 38 του νέου ασφαλιστικού


Επισημαίνω τα εξής :

γ. Οι διευθυντές, γενικοί διευθυντές, εντεταλμένοι, διευθύνοντες ή συμπράττοντες σύμβουλοι, διοικητές εταιριών ή συνεταιρισμών εφόσον συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας για τις εισπραττόμενες αμοιβές, καταβάλλουν από 1/1/2017 ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ποσοστού 20% επιμεριζόμενη κατά ποσοστό 6,67 % για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη, που υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού των αμοιβών.

δ. Τα πρόσωπα που διορίζονται ως μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. και λαμβάνουν αμοιβή ή αποζημίωση όποιας μορφής για την ιδιότητά τους αυτή (δηλαδή ως μέλη Δ.Σ.), καταβάλλουν από 1/1/2017 ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ποσοστού 20% επιμεριζόμενη κατά ποσοστό 6,67 % για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη που υπολογίζεται επί της αμοιβής κατ' αποκοπή.

Σημειωτέον ότι εφόσον η ανωτέρω αμοιβή καταβάλλεται άπαξ κατ' έτος , αυτή διαιρείται δια 12 και κατανέμεται σε έκαστο των μηνών, και επί των μηνιαίων ποσών καταβάλλονται οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές . Εννοείται ότι αν για τη συμμετοχή τους ως μέλη Δ.Σ. Α.Ε. δεν λαμβάνουν αμοιβή ή αποζημίωση όποιας μορφής δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.


Συνεπώς, από 1/1/2017 ως προς τα ανωτέρω συνεισπραττόμενα συνεχίζουν να έχουν εφαρμογή τα ισχύοντα , για τα πρόσωπα των ανωτέρω περιπτώσεων α, β, γ, ζ, για τα οποία υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στους ανωτέρω Κλάδους (ΟΑΕΔ,ΟΕΕ,ΟΕΚ). Όμως, για τα πρόσωπα των ανωτέρω περιπτώσεων δ' ε' στ' δεν καταβάλλονται εισφορές υπέρ συνεισπραττόμενων κλάδων, επειδή οι αμοιβές/αποζημιώσεις από τη συμμετοχή τους ως μέλη Δ.Σ. δεν απορρέουν από σύναψη σχέσης εξαρτημένης εργασίας.


Για όλες τις ανωτέρω κατηγορίες καταβάλλεται εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης σε χρήμα και σε είδος , σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 1 του ν.4387/2016. Ειδικότερες λεπτομερείς οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 41 θα δοθούν πολύ σύντομα.Δ) «Μπλοκάκια» - Υποχρέωση αναγγελίας συμβάσεων:


Υποχρέωση αναγγελίας συμβάσεων με «μπλοκάκια» και μηνιαίος έλεγχος αυτών

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τη λειτουργία του Ε.Φ.Κ.Α., η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Στέλλα Βρακά μίλησε για τη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί σχετικά με τα μπλοκάκια σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό.
Όπως ανέφερε, δημιουργείται ενιαία πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται οι αναγγελίες συμβάσεων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής και ελέγχου αυτών, ώστε εύκολα να γνωρίζουν και οι δύο αντισυμβαλλόμενοι αλλά και οι υπάλληλοι της κοινωνικής ασφάλισης πότε θα καταβάλλονται εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 και πότε σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν.
4387/2016.
Η εγκύκλιος για τα μπλοκάκια που θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες θα κοινοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.Και μη ξεχνάτε όλα τα ανωτέρω υπάρχουν συνολικά, στο κουμπί :   Το νέο ασφαλιστικό από 1.1.2017


← ● § ● →


2. « ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ » ( Α.Α.Δ.Ε ) (www.publicrevenue.gr ).


  Επιστολή Διοικητή, Γ.Ι. Πιτσιλή, στους εργαζόμενους της Α.Α.Δ.Ε.

Η μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή αντανακλά την προσδοκία των συμπολιτών μας η Φορολογική Διοίκηση να λειτουργεί με μόνο γνώμονα τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της φορολογικής δικαιοσύνης, της λογοδοσίας, της εξωστρέφειας και της προσπάθειας για διαρκή βελτίωση. Και είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία όσων συμφωνούν ότι η λειτουργία μας πρέπει να διέπεται από τις αρχές αυτές και μόνο, υπερβαίνει κατά πολύ ακόμα και την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκε ο νόμος για τη σύσταση της νέας Αρχής……………..


23.300 ελέγχους θα διενεργήσει η Α.Α.Δ.Ε. το 2017  

Το έτος 2017 θα διενεργηθούν τρεις χιλιάδες πεντακόσιοι (3.500) πλήρεις φορολογικοί έλεγχοι και δεκαεννέα χιλιάδες οκτακόσιοι (19.800) μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ, ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π, και Δ.Ο.Υ. Aπό το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, το εξήντα τοις εκατό (60%) θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας (2012-2016).

Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου


Όμως είχαμε και :

  Α.Α.Δ.Ε.: 3,60 δις περισσότερα έσοδα το δεκάμηνο - Έκθεση για την διακύμανση φορολογικών εσόδων, Οκτώβριος 2016


ΑΣΚΙ Εφοριακών: Η διαπλοκή στη διοίκηση της «Ανεξάρτητης» Αρχής


← ● § ● →


3. Ο.Ε.Ε - Αποτελέσματα εκλογών και άλλα.


  Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών της 11ης/12/2016 για την ανάδειξη των Μελών των Τοπικών Διοικήσεων των Περιφερειακών Τμημάτων
.

Δείτε όμως και :


Επίσημη καταγγελία Ε.Σ.Κ.Ο. για τις εκλογές του Ο.Ε.Ε.


Επανάληψη αιτήματος γνωστοποίησης, της αρνητικής γνώμης που έχει που έχει εκφραστεί ως προς τα αποτελέσματα των εκλογών του Ο.Ε.Ε της 11ης Δεκεμβρίου 2016 (
ο εκπρόσωπος της Α.ΚΙ.Ο.Ε στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του Ο.Ε.Ε )


  Κ. Κόλλιας: Εμπαιγμός η δημιουργική ασάφεια με τις εισφορές

….. Παρ' όλα αυτά, εκκρεμούν ουκ ολίγα θέματα προς διευκρίνιση. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να δώσουν τέλος στην τακτική της δημιουργικής ασάφειας, αυτή τη φορά στο πεδίο του ασφαλιστικού, που αποτελεί στην ουσία εμπαιγμό προς επιστήμονες και επιτηδευματίες, …..

Εκτιμώ ότι,μια συγκροτημένη κίνηση του Ο.Ε.Ε, θα ήταν η αρχή για απτά αποτελέσματα, πάνω στο ουσιαστικό πρόβλημα της απελπιστικής καθυστέρησης, που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, στην έκδοση των ερμηνευτικών και εξαιτίας της οποίας χάνονται χιλιάδες εργατοώρες από τους Λογιστές και όσους ασχολούνται με αυτά.

Στο προηγούμενο « Σχόλιο» μου, έγραφα για τον« Ευρωπαϊκό Κώδικα Φορολογουμένων . Οι σχέσεις του πολίτη με την φορολογική διοίκηση»


[ Ένα μικρό απόσπασμα από τον «Κώδικα» : …..

3.2.1 Παροχή πληροφοριών και καθοδήγησης στους φορολογούμενους

Οι φορολογούμενοι μπορούν να αναμένουν:

·ότι οι φορολογικές διοικήσεις θα τους παρέχουν ακριβείς και έγκαιρες πληροφορίες προκειμένου να μπορούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους

·ότι οι φορολογικές διοικήσεις επικαιροποιούν διαρκώς τις πληροφορίες αυτές

·ότι οι φορολογικές διοικήσεις επιδιώκουν να εισάγουν βελτιωμένες και προορατικές μεθόδους επικοινωνίας, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο

·ότι οι φορολογικές διοικήσεις βελτιώνουν τις γνώσεις και την αντίληψή τους όσον αφορά τους φορολογούμενους, ώστε να είναι σε θέση να επικεντρώνουν την προορατική τους καθοδήγηση σε διαφορετικές κατηγορίες φορολογουμένων ή ομάδες στόχους (για παράδειγμα, νεοφυείς επιχειρήσεις) και να επικοινωνούν κατά τρόπο προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ομάδων στόχων στις οποίες απευθύνονται …………

3.2.4 Ερμηνείες γενικού χαρακτήρα

Οι φορολογούμενοι μπορούν να αναμένουν:

·ότι οι φορολογικές διοικήσεις δημοσιεύουν ερμηνείες γενικού χαρακτήρα και τις εφαρμόζουν με συνέπεια

·ότι οι φορολογικές διοικήσεις επιδιώκουν να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τις αιτήσεις των φορολογουμένων για τεχνική ερμηνεία και να απαντούν εγκαίρως.]  Άρθρα (Ενημερωμένο) Υπεύθυνη δήλωση λογιστή έτους 2017 - Οδηγίες βήμα-βήμα για την υποβολή, την πληρωμή, την αναγκαία εκπαίδευση λογιστή και την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης άσκησης του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού (Ειρήνη Νικ. Λιαπάτη, Λογίστρια – φοροτεχνικός, Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN )

Μέσα από την παρούσα ανάλυση γίνεται μια προσπάθεια κωδικοποίησης όλων των υποχρεώσεων που έχουμε απέναντι στο Ο.Ε.Ε. προκειμένου να ασκούμε νομίμως το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού. Λόγω της επικείμενης υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης εντός του πρώτου διμήνου του 2017, παραθέτουμε όλη τη διαδικασία που απαιτείται έτσι ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι που βάλλονται από την πολυνομία της καθημερινότητας.

Επίσης στον ΚΑΖΑΜΙΑ ( Παράρτημα στο τέλος του « Σχολίου » ), μπορείτε να δείτε τις αποφάσεις που « προβλέπεται» να ληφθούν κατά την σύνοδο της « Συνέλευσης των Αντιπροσώπων », που θα συγκληθεί εντός του τρέχοντος μηνός.

Κλείνω το θέμα του Ο.Ε.Ε, ευχαριστώντας τους φίλους και τους συναδέλφους, οι οποίοι με τίμησαν με την ψήφο τους, στις πρόσφατες εκλογές του Ο.Ε.Ε.


← ● § ● →

4. Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα – Αποφάσεις Σ.ΛΟ.Τ. – Δ.Π.Χ.Α


Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 2165 ΕΞ 24.10.2016
Λογιστική τακτοποίηση προβλέψεων

Συνεπώς από λογιστικής απόψεως, αν τα ποσά αυτά [ προβλέψεις για επιδότηση μισθοδοσίας ]δεν αναμένεται να εισπραχθούν πρέπει να βαρύνουν τα αποτελέσματα της περιόδου στην οποία διαπιστώνεται το εν λόγω γεγονός, ως ζημίες απομείωσης.Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 2203 ΕΞ 24.10.2016
Μεταφορά της λογιστικής παρακολούθησης δανειακών συμβάσεων υποκαταστήματος στα βιβλία του κεντρικού [ αφορά πιστωτικό Ίδρυμα ]Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 2177 ΕΞ 24.10.2016
Λογιστική αντιμετώπιση των διάφορων υπεξαιρέσεων μετρητών


Οι ζημίες που προκύπτουν από υπεξαιρέσεις στα περιουσιακά στοιχεία της οντότητας αναγνωρίζονται ως ζημίες στην κατάσταση αποτελεσμάτων κατά το χρόνο που προκύπτουν, με διαγραφή του σχετικού περιουσιακού στοιχείου εφόσον η απώλεια είναι οριστική.
Αν είναι σφόδρα πιθανό ότι θα υπάρξει ανάκτηση π.χ. αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, αναγνωρίζεται σχετική απαίτηση και κέρδος.


← ● § ● →

5. Αγρότες.

Τα βασικά ζητήματα αυτή την εποχή είναι :

α) Η παροχή διευκρινήσεων, για το ποιος και με ποια διαδικασία, θα χαρακτηρίζεται « επαγγελματίας αγρότης » ( το θέμα είναι σημαντικό, γιατί μόνο αυτοί θα δικαιούνται το αφορολόγητο της κλίμακας ).

β) Οι αλλαγές που έγιναν στο άρθρο 41 του Φ.Π.Α και σημαίνουν την ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α, αρκετών που έχουν αγροτικά εισοδήματα.

γ) Το νέο φορο-ασφαλιστικό.


Άρθρα
Αγρότες: Φορολογία εισοδήματος, Φ.Π.Α (αλλαγές από 1/1/2017) και ασφαλιστικό - 21 πράγματα που πρέπει να προσέξουμε

[ Προσοχή : Συντάχθηκε πριν την δημοσίευση τηςΠΟΛ.1201/2016 και την Εγκύκλιο για το Ασφαλιστικό των Αγροτών ].


Α) Ασφαλιστικά.


  Αριθ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ. 61327/1484/ 2016 Εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 39, 40 και 98 του ν.4387/2016 - Καθορισμός ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών από 1/1/2017


Οδηγός ασφάλισης αγροτών από 1.1.2017 - Μια σύνοψη όλων όσων έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα
.


  Αρ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ. 60304/1473/ 2016.
Υπαγωγή μισθωτών στην ασφάλιση του ΙΚΑ


  Αριθ. Φ. 80000/οικ. 61689/ 2215/ 2016 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ)
  Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 38 και της παρ. 5 του άρθρου 40 του ν.4387/2016 (Α, 85)

Επισημαίνω τα εξής :

Δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α.

- Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων ….., που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων . Τα πρόσωπα αυτά, λόγω της εξαίρεσής τους από την ασφάλιση στον ΟΓΑ, υπάγονται από 1-1-2017 στα προβλεπόμενα στο άρθρο 39 [ αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες ]του ν.4387/2016.
- Οι μισθωτοί - ανειδίκευτοι εργάτες, μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΟΓΑ από 1-1-2004, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ.7 του ν.
3232/2004. Τα πρόσωπα αυτά, από 1-1-2017 καταβάλλουν μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ως μισθωτοί….

Κατηγορίες που εντάσσονται στην προαναφερόμενη περίπτωση:
Α) Μισθωτοί ανειδίκευτοι εργάτες : Εργάτες ζωϊκής παραγωγής (βουστάσια, χοιροτροφικές μονάδες, πτηνοτροφεία, εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, εκμετάλλευση αιγοπροβάτων κ.λ.π).
Εργάτες φυτικής παραγωγής: (Μανιτάρια, φύκια κ.λ.π), Αλιεργάτες, Εργάτες ιχθυοκαλλιέργειας. Δύτες στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, όπως ορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 52 του ν.3518/2006.
Β) Μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών: Πολίτες τρίτων χωρών που σύμφωνα με το ν.
4251/2014 προσκαλούνται από εργοδότες με σκοπό την απασχόληση σε αγροτικές εργασίες για ορισμένο χρονικό διάστημα…….

Πολλαπλή δραστηριότητα

Στις περιπτώσεις πολλαπλής δραστηριότητας, η κάθε μία εκ των οποίων δημιουργεί υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση σύμφωνα με τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016, μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από έκαστη δραστηριότητα.Έτος υπολογισμού.

Έως ότου καταστεί ευχερής η έγκαιρη χρήση των εισοδημάτων του προηγούμενου φορολογικού έτους, η βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος.Μερική καταβολή εισφορών.
Σημειώνουμε ότι με τις διατάξεις του άρθρου 59 του ν.4445/2016, δίνεται η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες να προχωρήσουν από 1/1/2017 σε μερική καταβολή του ποσού των ασφαλιστικών τους εισφορών. Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών των ανωτέρω προσώπων που δεν καταβάλλεται βάσει των άρθρων 39 και 40 του ν.4387/2016, κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών επιβαρύνεται με τις νόμιμες προσαυξήσεις και τόκους.Ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α με εξαίρεση από το Ι.Κ.Α

Σχετικά με περιπτώσεις νέων ασφαλισμένων, οι οποίοι υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΟΓΑ και έλαβαν αποφάσεις εξαίρεσης από το ΙΚΑ ως μισθωτοί, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:………….. Στο εξής, οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας ασφαλίζονται ως μισθωτοί κατά τις καταστατικές διατάξεις του ΙΚΑ. Για την υλοποίηση των παραπάνω, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ οφείλουν να αποστείλουν όλες τις αποφάσεις εξαίρεσης στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των ατόμων που έχουν λάβει εξαίρεση από το ΙΚΑ και υπάγονται στον ΟΓΑ.

Β) Φορολογικά.


  ΠΟΛ.1201/2016
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 47 του ν.4410 /2016 σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αγροτών του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, και παροχή σχετικών διευκρινίσεων


  Το ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. αγροτών μετά το ν. 4410/2016
.


Οι κατηγορίες φορολογουμένων που έχουν Αγροτικά Εισοδήματα και πρέπει να ενταχθούν στο « Κανονικό Καθεστώς » του Φ.Π.Α., είναι :

(1)Όσοιαγρότες οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους ίσες ή μεγαλύτερες από 15.000 ευρώ ήέλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας ίσες ή μεγαλύτερες από 5.000 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

(α) Ένα από δύο όρια αν ξεπεραστεί, τότε πρέπει ο Αγρότης να ενταχθεί στο « Κανονικό Καθεστώς » του Φ.Π.Α.

(β)Στο όριο των 15.000 ευρώ περιλαμβάνεται το συνολικό ποσό, που προέρχεται από πωλήσεις, όχι μόνο προς εμπόρουςαλλά και προς απαλλασσόμενα πρόσωπα (νοσοκομεία, κλινικές κλπ), σε άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος και σε πρόσωπα μη υποκείμενα στο φόρο (ιδιώτες, ΝΠΔΔ, δημόσιο, δήμοι κλπ).

( Σημειώνεται ότι το όριο αυτό ίσχυε και στα προηγούμενα χρόνια )

(γ) Στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις, από 01.01.2017 και εφεξής, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό επιδοτήσεων ή ενισχύσεων κάθε μορφής που πράγματι καταβλήθηκε στον αγρότη εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους, έστω και αν στο ποσό αυτό περιέχονται και ποσά επιδοτήσεων ή ενισχύσεων που αφορούν άλλα φορολογικά έτη (χρήσεις). Στο ποσό των επιδοτήσεων, περιλαμβάνεται οποιοδήποτε ποσό επιδότησης ή ενίσχυσης καταβλήθηκε στον αγρότη, όπως πράσινη ενίσχυση, βασική ενίσχυση, ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας, συνδεδεμένες ενισχύσεις, εξισωτική, ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι κ.λ.π.

Δεν θεωρούνται επιδοτήσεις ή ενισχύσεις και δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ορίου των 5.000 ευρώ, οι κάθε είδους ενισχύσεις από το κράτος για την πραγματοποίηση επενδύσεων, καθώς και οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ.

Συνεπώς, για να κριθεί το καθεστώς ενός αγρότη την 1.1.2017, λαμβάνεται υπόψη το ποσό των επιδοτήσεων που πράγματι έλαβε ο αγρότης εντός του 2016, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά που ανάγονται σε παλαιότερα έτη (π.χ. 2014, 2015 κλπ).

( Σημειώνεται ότι το όριο των 5.000 ευρώ ίσχυε και στα προηγούμενα χρόνια, με την μεγάλη και ουσιαστική διαφορά όμως, ότι λαμβανόταν υπόψη, μόνο η « Ενιαία Ενίσχυση» και μόνο για το έτος που αφορούσε )

(δ)Προσοχή : Άλλο το ποιες επιδοτήσεις λαμβάνουμε υπόψη , για την ένταξη ή όχιστο « Κανονικό Καθεστώς » και άλλο το τι λαμβάνουμε υπόψη,για τον προσδιορισμό του Κέρδους ( δηλ. φορολογούνται ).

(2)Οι αγρότες οι οποίοι, παράλληλα με την αγροτική εκμετάλλευση, ασκούν και άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών βιβλίων, μεταξύ των οποίων και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων, υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για την αγροτική τους εκμετάλλευση (ανεξαρτήτως ορίων ) . Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω υποχρέωση αφορά όχι μόνο επαγγελματίες που για την άσκηση της δραστηριότητάς τους υπάγονται σε ΦΠΑ (π.χ. λογιστές, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λ.π ) αλλά και επαγγελματίες που απαλλάσσονται από το ΦΠΑ (π.χ. γιατροί, ασφαλιστικοί πράκτορες κ.λ.π)

(3)Υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς(ανεξαρτήτως ορίων ), για το σύνολο της αγροτικής τους δραστηριότητας οι αγρότες οι οποίοι παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

(4)Αγρότες οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εκμετάλλευση αγροτικών μηχανημάτων, όπως είναι οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές, τα σπαρτικά μηχανήματα που προσαρτώνται σε τρακτέρ, κλπ,υποχρεούνται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και για την αγροτική τους εκμετάλλευση, ανεξαρτήτως ορίων.

Το «ειδικό καθεστώς αγροτών» διευρύνεται και περιλαμβάνει, πέραν των χονδρικών πωλήσεων, οποιαδήποτε παράδοση που πραγματοποίησαν οι αγρότες, προς οποιοδήποτε πρόσωπο ( π.χ. λιανική ).

Δηλαδή : Αγρότης του ειδικού καθεστώτος ( συνταξιούχος, υπάλληλος ) , ο οποίος από το 2017 και μετά παραδίδει το λάδι του σε τενεκέδες λιανικώς και παράλληλα στην άκρη του χωραφιού του παραδίδει προϊόντα παραγωγής του λιανικώς έχει υποχρέωση να εγγραφεί στο ειδικό καθεστώς αγροτών και να εκδίδει «ειδικό στοιχείο» για τις πωλήσεις αυτές.Προσοχή στην προθεσμία μετάταξης από το ένα καθεστώς Φ.Π.Α στο άλλο :

Πρέπει να υποβληθεί, «δήλωση μεταβολών» εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έναρξη του φορολογικού έτους.


  Αριθ. πρωτ.: 6196/145132/ 2016 Υποβολή δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας/εμπορίας αμπελοοινικών προϊόντων για την αμπελοοινική περίοδο 2016-2017 [ Έως 15-1-2017 ]


   
«Ενστάσεις» - Ενδικοφανείς προσφυγές κατά της καταβολής της ενίσχυσης του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» έτους 2016


← ● § ● →


6. Αποφάσεις που ενδιαφέρουν


  Αρ. πρωτ.: 138857/ 2016.
«Αναδρομική» διαγραφή επιχειρήσεων από το Γ.Ε.ΜΗ. βάσει των διατάξεων του ν. 4443/2016 που τροποποιούν το ν. 3419/2005

1. Η διαγραφή από το Γ.Ε.ΜΗ. επιχειρήσεων (ν.π. ή ατομικών) των οποίων ο πραγματικός χρόνος παύσης εργασιών είναι προγενέστερος της 23ης Νοεμβρίου 2016 θα γίνεται αυτεπάγγελτα, ατελώς και χωρίς προσέλευσή τους στην αρμόδια Υπηρεσία ΓΕΜΗ, με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παρ. 3 του άρθρου 33 της ΠΟΛ.1163/15.11.2016 (ΦΕΚ 3779 Β’).


  Οι ζημιές που προκύπτουν στην αλλοδαπή μετά το ν. 4446/2016


  ΠΟΛ.1200/2016. Φορολογική μεταχείριση ζημιών που προκύπτουν στην αλλοδαπή με βάση τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 27 του ν.4172/2013, όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με τις διατάξεις του άρθρου 124 του ν. 4446/2016 (Α' 240)

οι ζημίες που προκύπτουν στην αλλοδαπή από την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω μόνιμης εγκατάστασης δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των κερδών του ίδιου φορολογικού έτους ούτε να συμψηφιστούν με μελλοντικά κέρδη, με εξαίρεση τις ζημίες από επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω μόνιμης εγκατάστασης που προκύπτουν σε άλλη χώρα ΕΕ/ΕΟΧ, με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, βάσει της οποίας τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν απαλλάσσονται.


  Αριθ. πρωτ.: ΔΕΕΦ Α 1148654 ΕΞ 2016 Εφαρμογή διατάξεων Φ.Π.Α. σε μεταβίβαση ακινήτου

3. Εφόσον οι συγκύριοι κληρονόμοι της ημιτελούς πολυώροφης οικοδομής δεν έχουν προβεί στο παρελθόν κατά συνήθη δραστηριότητα σε κατασκευή και πώληση, ούτε και επιθυμούν την ένταξη τους σε Φ.Π.Α., η πώληση των ακινήτων από αυτούς, δεν υπάγεται σε Φ.Π.Α……….

4. Σημειώνεται ότι η ύπαρξη συνήθους δραστηριότητας είναι θέμα πραγματικό που μπορεί να ελεγχθεί από την αρμόδια φορολογική αρχή όπου υπάγεται ο κάθε συγκύριος κληρονόμος.


  Ελληνική εταιρεία δεν θα χρεώσει Φ.Π.Α. επί του τιμολογίου που θα εκδώσει για εμπορεύματα που αγοράσθηκαν από χώρα της Ε.Ε. και απεστάλησαν απευθείας σε άλλη χώρα της Ε.Ε., κατ’ εντολή του πελάτη της (τριγωνική συναλλαγή)


  Η Επιτροπή χαιρετίζει την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων διαφάνειας για τις φορολογικές αποφάσεις («tax ruling»)

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, τα κράτη μέλη υποχρεούνται σε αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για όλες τις διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling». Αυτό θα γίνει μέσω ενός κεντρικού αποθετηρίου, προσβάσιμου από όλες τις χώρες της ΕΕ.


  Περισσότερες πληροφορίες:
Διοικητική συνεργασία στον τομέα της άμεσης φορολογίας← ● § ● →ΙΙ. Οδηγίες προς Ναυτιλομένους


1. Προθεσμίες - Φορολογικές υποχρεώσεις κ.λπ


Καταρχήν δείτε :
Σημαντικές φορολογικές, ασφαλιστικές και εργατικές υποχρεώσεις Ιανουαρίου 2017

Επισημαίνουμε τα σημαντικότερα :

15 Ιαν 2017

 1. 15 Ιαν 2017 Υποβολή δηλώσεων - πόθεν έσχες - περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων για το 2015

Για βοήθεια, δείτε στο κουμπί του taxheaven : Υποβολή δηλώσεων «Πόθεν έσχες»

16 Ιαν 2017

16 Ιαν 2017 Διαβίβαση πληροφορίων από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα στην Γ.Γ.Π.Σ. από Φορείς (τράπεζες κ.λπ.) εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών ή και χρεωστικών) συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ελληνικά Α.Τ.Μ. (Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές) έτους 2015

20 Ιαν 2017

20 Ιαν 2017 Υποβολή συμφωνητικών στο taxis που υπογράφηκαν το προηγούμενο τρίμηνο


ΠΡΟΣΟΧΗ : Μέχρι 31/1/2017. Στοιχεία αδειών 2016 Στην ΕΡΓΑΝΗ
  - Προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Ε11 (Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας)


  Παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας 2017 και κατάθεσης πινακίδων έως 9.1.2017


  Μέχρι 31 Ιανουαρίου η ετήσια Κατάσταση Παραληπτών υγραερίου από τις εταιρείες εμπορίας υγραερίων

Οι εταιρείες εμπορίας υγραερίων οφείλουν να συμπληρώσουν τα στοιχεία που αφορούν όλες τις παραδόσεις υγραερίων βάσει των παραστατικών διακίνησης: αριθμός Δελτίου Αποστολής ή Τιμολόγιου- Δελτίου Αποστολής, ημερομηνία έκδοσης, επωνυμία, ΑΦΜ και διεύθυνση παραλήπτη, τύπος υγραερίου, …….


« Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων » - Υποχρεωτική ηλεκτρονική εγγραφή και καταχώριση επιχειρήσεων και οργανισμών

Παρατείνεται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2017 η προθεσμία για την υποχρεωτική ηλεκτρονική εγγραφή και καταχώριση επιχειρήσεων και οργανισμών στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ). Ταυτόχρονα, παρατείνεται η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή της έκθεσης αποβλήτων για τα έτη 2015 και 2016, μέχρι την 31η Μαΐου 2017.


← ● § ● →


2. Ισολογισμός και Αποτελέσματα 31/12/2016 .

Απογραφή :

Κεντρικό ζήτημα σε κατά την σύνταξη των Οικονομικών Καταστάσεων είναι απογραφή αποθεμάτων.


Δείτε λοιπόν, οπωσδήποτε τον Πρακτικό οδηγό του συναδέλφου Γιώργου Χριστόπουλου :  Όλα όσα μας χρειάζονται για την απογραφή των αποθεμάτων 31-12-2016 (Π.Ο.Φ.Ε.Ε. - Γ. Χριστόπουλος)


  Καθώς και το Άρθρο :
Η απογραφή αποθεμάτων για το έτος 2016. Απαλλαγές, αναλυτικοί πίνακες, περιπτωσιολογία απογραφών.


Υπενθυμίζω τέλος τα εξής :

α) Δείτε τις επισφαλείς και καθυστερημένες απαιτήσεις που έχετε, ώστε εφόσον προβείτε στις κατάλληλες νομικές ενέργειες, να μπορείτε να ωφεληθείτε φορολογικά.

β) Δείτε τα (τυχόν)απαξιωμένα αποθέματα που έχετε, ώστε να μπορείτε να ωφεληθείτε φορολογικά.

γ) Δείτε τυχόν περιπτώσεις, θετικών φορολογικών αναμορφώσεων, σε περιπτώσεις που είχατε κάνει ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών, σε προηγούμενα έτη.


← ● § ● →

3. Άρθρακαι Επισημάνσεις


α) Το πολυνομοσχέδιο (ν. 4446/2016 ) και επισημάνσεις σε διάφορα θέματα που θίγει.

  Χρηστικό εγχειρίδιο (Upd) - Οι σημαντικότερες αλλαγές του πολυνομοσχεδίου (ν. 4446/2016)


  ΠΟ
Λ.1204/2016 Κοινοποίηση διατάξεων του ν. 4446/2016 (Φ.Ε.Κ. 240/Α/22.12.2016) «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη-Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις»


Καθώς και πράγματα που άλλαξαν με αυτόν το Νόμο και πρέπει να προσέξουμε:


  Υπενθύμιση - Αναπροσαρμογή συντελεστών Φ.Π.Α. από 1.1.2017 στα νησιά στα οποία δεν παραμένει η μείωση


  Τρόπος καταβολής της μισθοδοσίας :
500 ευρώ το όριο συναλλαγών με ιδιώτες που εξοφλείται με μετρητά


  Με ηλεκτρονικό τρόπο πρέπει να καταβάλλεται η μισθοδοσία από 22.12.2016 για να εκπίπτει από το εισόδημα - Ποιες δαπάνες αφορά η νέα διάταξη


  Αποδοχή Καρτών :

Από 1η Φεβρουαρίου η υποχρέωση των επιχειρήσεων για ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την αποδοχή καρτών


Οι επιχειρήσεις που αποδέχονται κάρτες πληρωμών υποχρεούνται από την 1η Φεβρουαρίου του 2017 να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο καθώς και πως, σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω επισημαίνουμε ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2017, υπάρχει υποχρέωση από τις επιχειρήσεις για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτες και όχι από 1.1.2017.Ευελπιστούμε έως τότε, να έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη Κ.Υ.Α. που θα ορίζει τις υπόχρεες, σε "πρώτη φάση", αποδοχής καρτών επιχειρήσεις.


  Αδήλωτα εισοδήματα :

Άρθρα : Είναι συμφέρουσα η οικειοθελής αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων;

Του Γιώργου Δαλιάνη, με τη συνεργασία του Γιάννη Αρτσίτα (Senior Accountant – Φορολογία Φυσικών Προσώπων) της Artion A.E.
Επίκαιρο άρθρο, για θέμα που θα μας απασχολήσει πολύ στην επόμενη περίοδο.


  Παραγραφές :

Παραγραφή δικαιώματος Δημοσίου για καταλογισμό φόρου εισοδήματος στις «λίστες» για τα οικονομικά έτη 2001 έως και 2007

[ Σημαντικό και εμπεριστατωμένο άρθρο, της ΝΕΝΑ Π. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ]


  (upd) Απόφαση σταθμός του Δικαστηρίου για τις παραγραφές.

Η Δικηγόρος Καλομοίρα Κωτσαλά μιλά για τις παραγραφές στην Πρωϊνή Ζώνη της ΕΡΤ.
Δείτε το σχετικό βίντεο: Πηγή:
http://www.kalomoirakotsala.gr/1-arthra/10-apofasi-stathmos-tou-dikastiriou-gia-tis-paragrafes
Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου


  Η ρύθμιση των 100 δόσεων.
Επισημάνσεις: Πότε χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων από 1.1.2017. Τι πραγματικά ισχύει, παραδείγματα (Επιμέλεια : Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN )


  Νομικά Πρόσωπα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.
Φορολογικό πλαίσιο νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μετά την ισχύ του Ν. 4172/2013 - ΣΟΛ Α.Ε.

[ Σημαντικό και εμπεριστατωμένο άρθρο, για τα «Νομικά Πρόσωπα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα »]. Βιβή Τσίρκα,τ. Ορκωτή Ελέγκτρια Λογίστρια. Μέλος της Φορολογικής Επιτροπής της ΣΟΛ Α.Ε.

  Αποκλίσεις ΜΥΦ. «Παρενέργειες» των ΜΥΦ στη διακοπή εργασιών και επικείμενα πρόστιμα μελλοντικών ελέγχων. Ρέντζιου Μαρία - Λογίστρια – Φοροτεχνικός,Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Παρερμηνεύοντας ή ακόμα και επιλέγοντας η διοίκηση των Δ.Ο.Υ.(και τα φαινόμενα να παρουσιάζονται πιο έντονα στην Αττική) και όχι σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά κατ’ εξαίρεση και κατ’ επιλογή των εφόρων, αποφασίζουν να μην προχωράνε στη διακοπή μιας επιχείρησης, είτε εκπρόθεσμη, είτε εμπρόθεσμη, όταν προκύπτουν θέματα αποκλίσεων στις ΜΥΦ, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις για αποκλίσειςάνω των 100,00 ευρώ . Αυτή η διαδικασία δεν αναφέρεται πουθενά, ούτε καν στην τελευταία ΠΟΛ.1163/2016 που εξέδωσε η ΑΑΔΕ στις 15/11/2016, είναι μια «εσωτερική» οδηγία που εφαρμόζει η κάθε εφορία και τονίζω όχι σε όλη τη Χώρα.
Πουθενά δεν προβλέπεται από τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας να μην προχωράνε στην διακοπή, αν δεν «τακτοποιηθούν» οι αποκλίσεις που προκύπτουν, είτε αυτές είναι υπαιτιότητα του φορολογούμενου, είτε δεν είναι. Μάλιστα συχνά σε τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο, τονίζουν ότι δεν υφίσταται τέτοια υποχρέωση, αλλά αυτό πάλι προφορικά και ανά περίπτωση…..


  Σημαντική ανάδειξη ενός θέματος, που χρησιμοποιείται από τις Εφορίες ως «εργαλείο ταλαιπωρίας», λογιστών και επιχειρήσεων. Επίσης με πρόταση απλή και κατανοητή για την επίλυση της δυσλειτουργίας που προκαλεί.


  Η διανομή της υπεραξίας, που προέκυψε από την εκτίμηση ακινήτων στην εύλογη αξία, κατά τη μετάβαση στα Ε.Λ.Π., πριν τη διαγραφή ή τη σταδιακή απόσβεση των παγίων από τα οποία προήλθε, είναι διανομή μη πραγματοποιηθέντων κερδών που αντίκειται στις διατάξεις του Κ.Ν. 2190/1920, ενώ παράλληλα φορολογείται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 47 παρ. 1. του Ν. 4172/2013 ( από την Σ.Ο.Λ Α.Ε )


← ● § ● →

ΙΙΙ. Οικονομία - Κοινωνία - Πολιτική


1. Ενδιαφέρουν…..

  Το τελικό σχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα προβλέπει: «κούρεμα» δανείων χωρίς όριο, διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο πλην ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών
.


  Σε 10.783.748 άτομα εκτιμήθηκε ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας κατά την 1η Ιανουαρίου 2016


  Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών[ Δηλαδή πληροφορίες, που θα δίνονται ( αυτόματα –χωρίς δηλαδή να ζητηθούν )από τις άλλες χώρεςγια καταθέσεις κλ.π φορολογικών κατοίκων της Ελλάδας. - ΟΟΣΑ - CRS. Από 1.1.2017 θα ανταλλάσσονται φορολογικές πληροφορίες με πάνω από 1300 διμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών.

.. έγινε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την εφαρμογή του κοινού προτύπου του ΟΟΣΑ (CRS), με την ενεργοποίηση επιπλέον 350 διμερών συμφωνιών για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, σε πάνω από 50 χώρες οι οποίες δεσμεύονται να ανταλλάξουν πληροφορίες αυτόματα σύμφωνα με το Κοινό Προτύπο του ΟΟΣΑ (CRS), αρχής γενομένης από το 2017.


  Τι θα καταχωρούμε και τι όχι στο περιουσιολόγιο

Η κα Παπανάτσιου τόνισε στην έγγραφη απάντησή της, ότι στο περιουσιολόγιο του οποίου η ηλεκτρονική εφαρμογή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, θα περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων. Αντιθέτως δεν θα περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 2687/1953 (Α' 317) και του ν. 27/1975 (Α' 77).


  Εργαστήρια ενεργοποίησης ανέργων στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης← ● § ● →

2. Η ουσία των πραγμάτων και της ζωής (Ο Αλμπέρ Καμύ )

Ο Αλμπέρ Καμύ (Albert Camus ) , γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1913 στην Αλγερία από Γάλλο πατέρα και Ισπανίδα μητέρα και σκοτώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1960, σε τροχαίο δυστύχημα, ( σε ηλικία 47 ετών ).

Από τους σημαντικότερους φιλοσόφους και συγγραφείς του 20ου αιώνα, έγινε γνωστός από τα μυθιστορήματά του «Ο Ξένος» και «Η Πανούκλα», τα θεατρικά του έργα «Καλιγούλας» και «Οι Δίκαιοι» αλλά και στα φιλοσοφικά του δοκίμια «Ο Μύθος του Σίσυφου» και «Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος». Το 1957 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ας θυμηθούμε ορισμένες κουβέντες του :

Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας.

Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα.

Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος.

Για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να μη μας απασχολούν πολύ οι άλλοι.

( Πηγή : http://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=9 )

Σε μια φιλόδοξη προσπάθεια να καλύψω την επικαιρότητα ( κυρίως ασφαλιστικό και Φ.Π.Α αγροτών )των προηγουμένων 20ημερών ( όπου δεν υπήρχε « Σχόλιο» ), ξέφυγα αρκετά σε έκταση στο « Σχόλιό » μου.

Όσοι έχετε κουράγιο και όρεξη μπορείτε να διαβάσετε και το ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ :Καζαμίας 2017.

Εύχομαι Δύναμη στην Νέα Χρονιά καιΥγεία και Ευτυχία.ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ :Καζαμίας 2017

Με τον όρο Καζαμίας εννοούμε όλα τα λαϊκά ημερολόγια που έχουν αναφορά στις εορτές των μηνών του έτους, τις διάφορες προφητείες και προγνώσεις του καιρού που γίνονται με εύθυμο τρόπο προκαλώντας το γέλιο με ανέκδοτα, παροιμίες και συμβουλές ποικίλου περιεχομένου.
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν, με τον δικό μας Καζαμία :

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017

 

 

Συγκροτείται η νέα Διοίκηση του Ο.Ε.Ε, με βάσει τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016. Στην πρώτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων ( ΣτΑ ), μεταξύ άλλων αποφασίζονται:

 • Δυνατότητα εγγραφής όλων των πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι, στο Ο.Ε.Ε

 • Ρύθμιση και διαγραφή μέρους των χρεών των μελών που οφείλουν εισφορές, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα ψήφου στις επόμενες εκλογές.

 • Να υπάρχει απόλυτη ανταποδοτικότητα των εισφορών των Λογιστών-Φοροτεχνικών, σε σχέση με τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από το Ο.Ε.Ε.

 • Να διοργανωθεί το 2017 ( και κάθε δύο έτη )« ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ».

 • Μεταφορά επιπλέον πόρων και αρμοδιοτήτων στα περιφερειακά τμήματα του Ο.Ε.Ε.

 • Δημιουργία επίτροπων με ουσιαστικές αρμοδιότητες, ανάλογα με τις επιμέρους δραστηριότητες του Οικονομολογικού Επαγγέλματος ( π.χ Λογιστή-Φοροτεχνικού, Τραπεζικού, Δημόσιου Υπαλλήλου, κ.λ.π

 • Να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να κατοχυρωθεί Νομοθετικά, το δικαίωμα των Λογιστών σε αποχή από την σύνταξη των φορολογικών δηλώσεων, χωρίς κυρώσεις.

 • Το Υπουργείο Οικονομικών να υποχρεώνεται,να συντάσσει κατ΄ έτος« Χρονοδιάγραμμα Φορολογικών Υποχρεώσεων », στο οποίο θα αναγράφεται η έναρξη και η λήξη κάθε υποχρέωσης και το οποίο θα τροποποιείται ανάλογα, με τις τυχόν νέες υποχρεώσεις καθώς και σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας του taxisnet.

 • Το Υπουργείο Οικονομικών να υποχρεώνεται,να εκδίδει άμεσα τις ερμηνευτικές των νέων φορολογικών Νόμων. 16 Ιανουαρίου εορτάζει ο «Άγιος Νεομάρτυς ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ Ο ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΝΟΣ, ( Προστάτης των Λογιστών ) »Ζήσε τη ζωή σου όπως θέλεις, χωρίς να υπολογίζεις τη γνώμη του κόσμου. Ο κόσμος είναι πολύς, η ζωή σου όμως λίγη.
Σήμερα κινήσαμε κι αύριο πόσες έχουμε [1] .ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017

 

 


Ξεκινούν οι δηλώσεις « Ζ » ( δηλώσεις με σκοπό την καταγραφή των εισοδημάτων που υπάγονται σε ασφαλιστική φορολόγηση ) . Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να δικαιολογήσει το μέτρο,παρέπεμψε στο συμβολισμό που έχει το « Ζ » .
Με σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών για έγκαιρη έναρξη των φορολογικών δηλώσεων, παρατείνεται ο Φεβρουάριος μέχρι και τον Ιούνιο.
Καθαρά Δευτέρα :27 Φεβρουαρίου 2017 .
Το 2017 σε άλλα ημερολόγια :Κινεζικό ημερολόγιο 4715 (έτος του πετεινού ) , Εβραϊκό ημερολόγιο 5777, Ισλαμικό ημερολόγιο 1439 .
 

ΑΝΕΚΔΟΤΟ :Μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα ένας τύπος χτυπάει την πόρτα και λέει:
– Ρε φίλε, μπορείς να έρθεις να με σπρώξεις;
– Ξέρεις τί ώρα είναι; 5 και τέταρτο!
Περίμενε όμως να ντυθώ και έρχομαι, γιατί και εγώ το έχω πάθει.
Βγαίνει ο άνθρωπος σε δύο λεπτά, κοιτάει από δω, κοιτάει από κει, δεν
βλέπει κανένα αυτοκίνητο. Την ώρα που είναι έτοιμος να ξαναμπεί, ακούει μία φωνή:
– Φίλε εδώ! Στις κούνιες [2] .
 


Την ξένη γνώμη αγροίκα την και τη δική σου κράτει, κι εκείνην όπου σε ωφελεί, με δαύτηνε περπάτει. [1] .


ΜΑΡΤΙΟΣ 2017

 

 


Με σκοπό την βοήθεια στους Λογιστές, το Υπουργείο Οικονομικών, θα εκδίδει το περιοδικό « ΕΡΜΗΝΕΙΑ – ΧΡΗΣΜΟΣ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ».Παραθέτουμε δείγμα των απαντήσεων που δόθηκαν : Ερώτηση Λογιστή : Φορολογείται η όχι η «Χ περίπτωση» ; Απάντηση : Φορολογείται, εφόσον συγκεντρώνει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά της υπαγόμενης σε φορολόγηση περίπτωσης. Πάντως σε κάθε περίπτωση θα κριθεί με βάση, τα πραγματικά περιστατικά και τις δημοσιονομικές ανάγκες του Κράτους. Ερώτηση Λογιστή : Ποιος είναι ο συντελεστής φορολογικής απόσβεσης των φωτοβολταικών; Απάντηση : Αυτός που προκύπτει από την ωφέλιμη ζωή του παγίου. Πρέπει όμως να γίνει φορολογική αναμόρφωση, μέσω του Πίνακα Κ ( διαφορά Λογιστικής και Φορολογικής βάσης ). Οι δε φορολογικές αποσβέσεις θα υπολογιστούν με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, κατά το χρόνο διενέργειας των αποσβέσεων. ……………………………….

Δείτε πόσων ετών και πόσα κιλά θα ήσασταν αν ζούσατε σε άλλους πλανήτες
(exploratorium.edu). To πρόγραμμα υπολογίζει την ηλικία και το βάρος σας, υπολογίζοντας το χρόνο που χρειάζεται κάθε ουράνιο σώμα για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του και γύρω από τον ήλιο του, καθώς και τις συνθήκες βαρύτητας που επικρατούν εκεί.

http://www.koutipandoras.gr/article/deite-poson-eton-kai-posa-kila-tha-isastan-zoysate-se-alloys-planites

Να ελπίζεις για το καλύτερο και να είσαι έτοιμος για το χειρότερο. (Αγγλική παροιμία) [1]

Πολλά ξέρει ο ποντικός μα πιο πολλά ο γάτος. [1]


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017

 

 

▬  « Τι κάνουμε σε έναν κόσμο χωρίς σκοπό; Πώς συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας; Πώς διαμορφώνουμε τον πλανήτη που μας φιλοξενεί; Πώς αντικρίζουμε το παρόν και το μέλλον της ζωής μας; … Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από τις προκαταλήψεις, τις προλήψεις, τις πλάνες που μας έχει κληροδοτήσει το παρελθόν και να αποκτήσουμε μια νέα αυτογνωσία επικουρούμενη από την τεχνοεπιστήμη με τη ραγδαία εξέλιξη και την αυξανόμενη εγκυρότητά της; Ιδού μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται στα τριάντα ευσύνοπτα κεφάλαια του βιβλίου του Ζούρου, με τις απαντήσεις του να είναι, πέρα από βαθιά μελετημένες, και άκρως γοητευτικές( του Γιώργου Λαμπράκου (συγγραφέα και μεταφραστή), πηγή : http://antikleidi.com/2014/12/28/noimaanoitokosmo/) .
……………………………

Ξεκινούν οι τέσσερις εποχές των φορολογικών δηλώσεων :

Πρώτη εποχή : Δεν θα δοθεί παράταση ( Απρίλιος – Ιούνιος ).

Δεύτερη εποχή : Δεν θα δοθεί άλλη παράταση ( Ιούλιος).

Τρίτη εποχή : Είναι η τελευταία παράταση που δίνεται (Αύγουστος ).

Τέταρτη εποχή : Όμως το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό το Σαββατοκύριακο, μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας ( Σεπτέμβριος ).
………………………………………….

Απλές, Πολύτιμες Συμβουλές για μια Καλύτερη Ζωή! ( Από Insurancedaily editorial team).

Πίνετε άφθονο νερό. Να τρώτε πλούσιο πρωινό και μεσημεριανό, αλλά το βραδινό σας να είναι ελαφρύ. Να ζείτε με τα τρία Ε, Ενέργεια, Ενθουσιασμό και Ενσυναίσθηση. Βρείτε το χρόνο για περισυλλογή. Μη συγκρίνετε τη ζωή σας με των άλλων. Δεν ξέρετε το ταξίδι του καθενός τι περιλαμβάνει. Δεν είναι απαραίτητο να κερδίζετε κάθε συζήτηση. Συμφωνείτε να διαφωνείτε.
………………………………

Κυριακή του Πάσχα : 17 Απριλίου 2017

……………………………..

Όταν τα σκυλιά τρώγονται, ο λύκος τρώει τα πρόβατα. [1]


ΜΑΪΟΣ 2017

Επιβάλετε επιτυχώς μετά από πολλά χρόνια ο« Φόρος Αγάμων », ο Υπουργός για να αποδείξει ότι πέτυχε κάτι στο οποίο απέτυχαν, οι προηγούμενες Κυβερνήσεις,κατέθεσε μεταξύ των άλλων και το άρθρο, που αναρτήθηκε στον mikros-romios.gr  :« Τουλάχιστον τρεις φορές στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους – πριν ή μετά τις πτωχεύσεις του 1893 και του 1932 – επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να επιβληθεί φορολογία στους άγαμους άνδρες.


 

 


Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερον Βήμα» στις 22 Σεπτεμβρίου 1928

Τρεις ήταν οι βασικές παράμετροι που έθιγε στα κείμενά του ο ( τότε βουλευτής) Κοκέβης.
Έλεγε πως με το αφορολόγητο των αγάμων ενθαρρυνόταν η αγαμία, οπότε ακυρωνόταν ο κύριος σκοπός του ανθρώπινου γένους.
Επίσης, ότι οι άγαμοι αποτελούσαν κίνδυνο για την οικογενειακή γαλήνη και πως λόγω της αποχής από το γάμο «μαραινόταν» πλήθος γυναικών που δεν έβρισκαν γαμπρούς.
Επομένως η φορολόγησή τους θα συντελούσε στην αύξηση των γάμων και του πληθυσμού και στον πολλαπλασιασμό των πόρων του κράτους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παραγωγικά κεφάλαια του προϋπολογισμού.
Εξαιρούσε βεβαίως από τη φορολογία αυτή όσους η φύση είχε καταστήσει ανίκανους για την αύξηση του ανθρώπινου γένους. (Πηγή:  και ολόκληρο το άρθρο mikros-romios.gr )  ».  


▬  Δευτέρα 1 Μαΐου : Εργατική Πρωτομαγιά.

▬  Πώς λέγεται το φιλί που σκοτώνει; - Κιλκίς!

▬ 
Τον γάιδαρο δεν τον ρωτούν όταν τον σαμαρώνουν. [1]ΙΟΥΝΙΟΣ 2017


 

 


▬  Με την κατηγορία του «μπούλιγκ », προς την συντακτική ομάδα και τους αρθρογράφους του περιοδικού « ΕΡΜΗΝΕΙΑ – ΧΡΗΣΜΟΣ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ », καθώς και ασέβεια προς το ιερό πρόσωπο της « Πυθίας » , συλλαμβάνονται οι παρουσιαστές του «brifing του taxheaven» ( Κώστας Γραβιάς, Κώστας Κουλογιάννης, Χαράλαμπος Καλόσακας,Δημήτρης Καρποδίνης, Νικόλαος Καραδημήτρης – Η Μαρία Ρέντζιου την γλυτώνει, λόγω ότι δεν είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό συμμετοχών ). Κατάσχονται οι βιντεοταινίες με όλες τις εκπομπές, φορολογικό υλικό και το προσωπικό αρχείο του Βαγγέλη. Σε γνωστή εφημερίδα, καταγράφονται οι διάλογοι των παρουσιαστών πριν και μετά τα«brifing», και οι οποίοι θα αποτελέσουν και το βασικό τεκμήριο του κατηγορητηρίου. Απαγορεύεται επ΄ αόριστον το«brifing» …..

[ Εγώ όπως δήλωσα και επίσημα, μια – δύο φορές μόνο είχα πάει … ]


▬  AΝΕΚΔΟΤΟ :
Δασκάλα: Λοιπόν παιδιά, ποιος θα μας πει τι μας δίνει η κότα;
Μαίρη: Η κότα μας δίνει αυγά
Δασκάλα: Τώρα, ποιος θα μας πει τι μας δίνει η κατσίκα;
Παύλος: Η κατσίκα μας δίνει γάλα
Δασκάλα: Και τώρα, ποιος θα μας πει τι μας δίνει η αγελάδα;
Τοτός: Όλο διάβασμα, ασκήσεις και διαγωνίσματα. [2]


▬  Σαπουνίζοντας γουρούνι, χάνεις χρόνο και σαπούνι. [1]


ΙΟΥΛΙΟΣ 2017


 

 

▬  Εκδίδεται ( επιτέλους ) η « ερμηνευτική », για το χαρακτηρισμό του «επαγγελματία αγρότη», σύμφωνα με την οποία : «επαγγελματίας αγρότης», είναι ο αγρότης που δεν είναι «ερασιτέχνης». Συγκεκριμένα : Σύμφωνα με το λεξικό (https://el.wiktionary.org):ερασιτέχνης < ερασι- (< ἔραμαι) + -τεχνης (< τέχνη) . Αυτός που ασχολείται με κάτι από ευχαρίστηση, όχι επαγγελματικά ή με σκοπό το οικονομικό κέρδοςαντώνυμα: επαγγελματίας, (κακόσημο) αυτός που δε διαθέτει επαγγελματισμό, οργανωτικότητα ή ειδικές γνώσεις, αλλά χαρακτηρίζεται από προχειρότητα κι ανευθυνότητα. Και καταλήγει η ερμηνευτική :Σύμφωνα με το λεξικό,η λέξη (ερασιτέχνης)μαρτυρείται από το 1887 και αυτό ήταν γνωστό.


 Προφητείες του Γέροντα Λογιστή Δηλώσιου
  Θα έλθει εποχή που οι φορολογικοί νόμοι και εγκύκλιοι θα είναι περισσότεροι από τα ονόματα στον τηλεφωνικό κατάλογο της Αττικής.

  Θα έλθει εποχή που το μόνο που θα χτίζουν, θα είναι το αφορολόγητο.

 
θα έλθει εποχή που μόνο ο Τσακ Νόρις θα γνωρίζει το Ελληνικό φορολογικό και το Ελληνικό ασφαλιστικό μαζί.

 
Θα έλθει εποχή που θα κυριαρχήσουν οι δηλώσεις « Ζ » :
Ζ1 = Δήλωση υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών Ελεύθερου Επαγγελματία.
Ζ2 = Δήλωση υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών μέλους Ο.Ε και Ε.Ε.
Ζ3 = Δήλωση υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών μετόχου με ποσοστό >3% και μέλους του Δ.Σ
 

Όποιος κατουράει στη θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι. [1]


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017

Απόσπασμα από Ανακοίνωση ΓΕΜΗ: Δεν υπάρχει ούτε μια ενεργή Ο.Ε ή Ε.Ε με εταίρο φορολογικό κάτοικο της Ελλάδας και κανένας μέτοχος ( με ποσοστό > του 3% )που να είναι ταυτόχρονα και μέλος του Δ.Σ.Η νομική μορφή «Ι.Κ.Ε», είναι πιά η πρώτη σε αριθμό εταιρειών«Νομική μορφή ».

Κοίμηση της Θεοτόκου. Τρίτη15 Αυγούστου 2017 .

ΑΝΕΚΔΟΤΟ :
Είναι ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο Τιμ αποφασίζει να πάει στο γήπεδο. Κάθεται και παρατηρεί ότι η θέση δίπλα του είναι άδεια. Τότε γυρίζει σε εκείνον που καθόταν παραδίπλα και τον ρωτά εάν η θέση είναι πιασμένη. «Όχι», του λέει ο άνδρας, «η θέση είναι άδεια». «Αυτό είναι απίστευτο», είπε ο Τιμ. «Ποιος θα άφηνε μια τέτοια θέση;». Και τότε ο άνδρας του απαντά: «Βασικά η θέση ανήκει σε εμένα. Υποτίθεται πως θα ερχόμουν με τη γυναίκα μου, όμως πέθανε. Αυτό είναι το μόνο Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν είμαστε μαζί από τότε που παντρευτήκαμε». «Ω, τα συλλυπητήριά μου. Αυτό είναι απαίσιο… Όμως δεν μπορούσες να βρεις κάποιον άλλο, ένα φίλο, συγγενή ή γείτονα για να έρθει μαζί σου;». Ο άνδρας κουνά αρνητικά το κεφάλι. «Όχι», του λέει. «Είναι όλοι στην κηδεία». [3]

O Τσακ Νόρρις έχει προπονήσει ομάδα αίματος.
 

 Σαράντα τ’ άλογο κι εξήντα το σαμάρι. [1]


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 

 


42.000 Βουλγαρικές και Κυπριακές επιχειρήσεις, Ελληνικών συμφερόντων, μετά από τις Κυβερνητικές απειλές, ζητούν τον επαναπατρισμό τους.
10 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις τη ζωή σου σε οποιαδήποτε ηλικία:
-Αφαίρεσε τα λάθος πράγματα.
-Πίστεψε ότι ΜΠΟΡΕΙΣ.
-Δούλεψε σκληρά για αυτό που θες περισσότερο.
-Στήριξε τον εαυτό σου.
-Άφησε το παρελθόν.
-Βάλε τέλος στις βλαβερές σχέσεις.
-Να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις.
-Αφιέρωνε λίγο χρόνο κάθε μέρα στο να αγαπάς τον εαυτό σου.
-Συνέχισε να μαθαίνεις και να αγκαλιάζεις τις αλλαγές της ζωής.
-Απόλαυσε αυτό που είσαι τώρα. (Πηγή : www. dailyarticle.gr)
 

 Διώξαμε την αλεπού και μπήκε το λιοντάρι.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017.

 

  Στις εκλογές που διεξάγονται, κερδίζει το κόμμα των «άλλων», που σχηματίζει Κυβέρνηση με το κόμμα των «παράλλων ». Οι « οιλλά » ( δηλαδή οι αντίθετοι των «άλλων» ), βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

Ενσωματώνονται και επίσημα, στο φορολογικό δίκαιο μερικοί από τους « νόμους του Μέρφυ ». Ειδικότερα οι εξής :

Κάθε λύση, γεννάει ένα καινούριο πρόβλημα.

Όταν οι λύσεις που δίνει το υπουργείο δεν ταιριάζουν στο πρόβλημά σου, τροποποιείς το πρόβλημα, όχι τις λύσεις.

Είναι πολύ απλό να κάνεις τα πράγματα περίπλοκα αλλά πολύ περίπλοκο να κάνεις τα πράγματα απλά.

 Όταν παίρνεις λάθος νούμερο, δεν είναι ποτέ κατειλημμένη η γραμμή.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι αδύνατον να ξέρεις – αλλά είναι αδύνατον να ξέρεις ποια είναι αυτά τα πράγματα.

Τίποτα δεν είναι τόσο κακό, ώστε να μην μπορεί να γίνει χειρότερο.

Όποιος γελάει όταν όλα πάνε στραβά, έχει βρει κάποιον να του τα φορτώσει.

Αν δεν μπορείς να τους πείσεις, μπέρδεψέ τους.

Σε όποια μεριά του πούλμαν κι αν διαλέξεις να καθήσεις, ο ήλιος θα σε χτυπάει οπωσδήποτε.

Ο Τσακ Νόρις έχει μετρήσει ως το άπειρο - δύο φορές -

Πάντα ξεχνά η πεθερά πως ήτονε και νύφη. [1]
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

 

 Ο αποκαλούμενος «Φόρος» θεωρείται το παλαιότερο οικοδομικό κτίσμα του καλλικρατικού Δήμου της Κηφισιάς. Φωτό: Χρ. Βασιλόπουλος

 « Διαπύλια Tέλη » : Ψηφίστηκε και θα εφαρμοστεί ( αναδρομικά ) από 1/1/2017, ο νέος Νόμος με τον οποίο επήλθαν, μετά από 68 χρόνια, σε εφαρμογή τα ιστορικά Διαπύλια Tέλη. « Ευρηματικοί υπήρξαν ανέκαθεν οι φοροφυγάδες αλλά πιο ευρηματικοί οι… φορομπήχτες, όπως αποκαλεί ο λαός από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους όσους θεσπίζουν τις διάφορες μορφές φόρων και τελών. Ιδιαίτερα ευφυείς αποδείχθηκαν οι μηχανισμοί την περίοδο του Όθωνα. Οι μεν Βαυαροί χρησιμοποιούσαν τη διεθνή νομολογία, την οποία ορισμένοι εξ αυτών συνδύαζαν με την αρχαιολατρία, αναζητώντας στα αρχαία κείμενα την ιδεολογικοποίηση των πράξεών τους. Οι Έλληνες συνάδελφοί τους, κυρίως μορφωμένοι Φαναριώτες χρησιμοποιούσαν τις εμπειρίες τους από το σύστημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τις εφαρμοσμένες από την Τουρκοκρατία μεθόδους. Από τη μακρά σειρά των φόρων που καθιερώθηκαν επί Οθωνος ήταν και τα περίφημα «διαπύλια τέλη». Μια μορφή έμμεσης φορολογίας, κάτι σαν τα σημερινά «διόδια», τα οποία όμως επιβάλλονταν από τις δημοτικές αρχές στα προϊόντα που εισάγονταν στην περιοχή τους από άλλες περιοχές της επικράτειας. Δημοτικοί εισπράκτορες ήταν στημένοι στις εισόδους των πόλεων και εισέπρατταν φόρο στα εισερχόμενα οχήματα, υποζύγια και εμπορεύματα. Τα «διαπύλια τέλη» εφαρμόστηκαν το 1847. Ήταν η εποχή που η νέα Ελλάδα αναζητούσε την ταυτότητά της στον σύγχρονο κόσμο. Η αρχαιολατρεία γνώριζε τις σημαντικότερες στιγμές της. Στην εκπαίδευση, στα τοπωνύμια, στη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, στην πολεοδομία και την αρχιτεκτονική, στην υγεία και το εμπόριο, παντού υπήρχε κάποιο προγονικό πρότυπο. Μέχρι που ζήλεψαν και τον «φόρο της πύλης» που κατέβαλλαν στο δημόσιο ταμείο των αρχαίων Αθηνών οι συγγενείς και οι κληρονόμοι των αποβιωσάντων, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα εκφοράς του νεκρού από την πύλη της πόλης! Την αρχαία… δόξα ζήλεψαν οι νεότεροι. Κάθε δήμος φρόντιζε να «ενοικιάζει» τους φόρους σε εισπράκτορες –συνήθως προσκείμενους στη δημοτική αρχή. Οι εισπράκτορες εγκαθίσταντο σε πρόχειρες παράγκες–αργότερα χαρακτηριστικά λιθόκτιστα περίπτερα– στις εισόδους και τις εξόδους κάθε πόλης. Τα σημεία αυτά ονομάζονταν «ΦΟΡΟΙ» και έγιναν τοπόσημα όχι μόνον στην καθημερινή ζωή των συναλλασσομένων, αλλά όλων των Ελλήνων. Μέχρι σήμερα, σε όλες σχεδόν τις πόλεις της επικράτειας σώζεται το τοπωνύμιο «ΦΟΡΟΣ» εκεί όπου άλλοτε υπήρχε το φυλάκιο του εισπράκτορα….. Τελικά ( τα Διαπύλια Τέλη ) καταργήθηκαν μόλις το 1949 αφού ταλάνισαν τους Έλληνες φορολογούμενους επί μία ολόκληρη εκατονταετία.( Πηγή :Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς www.mikros-romios.gr ) »

ΑΝΕΚΔΟΤΟ. Πάει ένας τσιγγούνης σε μία εφημερίδα, για να βάλει αγγελτήριο για την κηδεία της γυναίκας του:
- Δύο ευρώ η λέξη, του λέει ο υπάλληλος.
- Πόσο; Ένα ευρώ η λέξη; Είναι πολύ ακριβά! Τέλος πάντων, γράψε: "Μαρίκα πέθανε".
- Δεν γίνεται, λέει ο υπάλληλος. Πρέπει το κείμενο να είναι τουλάχιστον 5 λέξεις.
- Καλά, γράψε: "Μαρίκα πέθανε, πωλείται Fiat Punto"! [2] . …………………………………….. ·Στη ζωή, το θέμα δεν είναι να κρατάς καλά χαρτιά, αλλά να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο.( Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον (1850 - 1894, Σκωτσέζος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δοκιμιογράφος)

Αυτός που ‘χασε το χοίρο του, όλο μουγκριές ακούει. [1] .
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017
 

 Μπρος στην διαφαινόμενη κατάρρευση του Ασφαλιστικού επιβάλλεται εισφορά 7% επί των κερδών κάθε επιχείρησης ( ανεξαρτήτως νομικού τύπου )« Υπέρ του ασφαλισμένου ». Για να μην ξοδέψουν χρήματα , τα νέα έντυπα παραμένουν τα ίδια σήμα και το αρτικόλεξο ΕΦΚΑ (θα σημαίνει όμως « Ειδικός Φόρος Κερδών Ασφαλισμένων» ).

 Επειδή δεν είναι όλα Λογιστική και Φορολογία, δείτε τους παρακάτω συνδέσμους :

Πολυχάρτης Ελλάδας: Ανάγλυφο - Γεωμορφολογικός  http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/2907

Διαδραστικός Χάρτης Γενικές Απογραφές Κτιρίων και Πληθυσμού - Κατοικιών 2011 : Ανάλυση Στοιχείων Μόνιμου Πληθυσμού και Κτιρίων  http://www.statistics.gr/el/occupation

Πολιτιστικός Χάρτης της Ελλαδας http://odysseus.culture.gr/map/CulturalMap_gr/cultural_map_gr.html

 Μαθημένο είναι το αρνί, να του παίρνουν το μαλλί. [1] .Πηγές : [1] Πηγή : Ιστοσελίδα www.gnomikologikon.gr, [2] Πηγή : Ιστοσελίδα www.piperies.gr, [3]Ιστοσελίδα : www.iefimerida.grκαι [4] Το αστείρευτο χιούμορ του Αρκά.

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

 • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο