Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οκτώ συν μία υποθέσεις, πολλών δισ. ευρώ, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών

11 Φεβρουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
  • Οκτώ συν μία μεγάλες υποθέσεις, αξίας πολλών δισ. ευρώ, ερευνούν οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τα κεφάλαια που διακινούνται από εγκληματικές ενέργειες χρηματοδοτούν τη λειτουργία κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στον ωκεανό της παρανομίας και γιΆ αυτό η εξάρθρωση αυτών που τα διακινούν αποτελεί βασική προτεραιότητα για τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό που διαφεύγει από το Δημόσιο ξεπερνά τα δύο δισ. ευρώ ετησίως. Κατά συνέπεια, ο τζίρος που πραγματοποιείται αποτιμάται σε δεκάδες δισ. ευρώ.
Οκτώ συν μία υποθέσεις, πολλών δισ. ευρώ, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών

Του Προκοπη Χατζηνικολαου

Οκτώ συν μία μεγάλες υποθέσεις, αξίας πολλών δισ. ευρώ, ερευνούν οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τα κεφάλαια που διακινούνται από εγκληματικές ενέργειες χρηματοδοτούν τη λειτουργία κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στον ωκεανό της παρανομίας και γιΆ αυτό η εξάρθρωση αυτών που τα διακινούν αποτελεί βασική προτεραιότητα για τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό που διαφεύγει από το Δημόσιο ξεπερνά τα δύο δισ. ευρώ ετησίως. Κατά συνέπεια, ο τζίρος που πραγματοποιείται αποτιμάται σε δεκάδες δισ. ευρώ.

Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει στην Υπηρεσία Ειδικων Ελέγχων, και στα γραφεία των ελεγκτών βρίσκονται υποθέσεις που αφορούν: α) Φοροδιαφυγή μεμονωμένων επαγγελματιών, β) προμήθειες των νοσοκομείων, γ) φαρμακαποθήκες, δ) 15.000 επιχειρήσεις που απέδωσαν λιγότερο ΦΠΑ από το 1,5% του τζίρου τους, ε) μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου, στ) οι δαπάνες των ΟΤΑ, ζ) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η) υποθέσεις που σχετίζονται με παράνομα στοιχήματα και θ) κοινοτικές επιδοτήσεις.

Νοσοκομεία - Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής

Στελέχη της ΥπΕΕ αναμένεται το προσεχές διάστημα να ξεσκονίσουν τις διευθύνσεις προμηθειών των νοσοκομείων σε όλους τους τομείς. Επίσης θα ερευνηθούν τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία (χρηματοδοτήσεις κ.λπ.) των Κέντρων Ψυχικής Υγιεινής.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ, η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων ανήλθε το 2006 στο ένα δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αυξάνεται κατά 10% ετησίως. Επίσης τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους έχουν προσεγγίσει πλέον τα 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων εξετάζουν καταγγελίες, επώνυμες και ανώνυμες, που έχουν αποσταλεί και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει ο έλεγχος προμηθειών σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, καταρτίζουν σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την αναδιοργάνωση του συστήματος ελέγχων των δημοσίων δαπανών των νοσοκομείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δύσκολο έργο ελέγχου των δαπανών και προμηθειών θα αναλάβει διυπουργική επιτροπή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον υπουργό Υγείας.

Παράλληλα, θα συσταθεί Ειδική Γραμματεία τα στελέχη της οποίας θα διενεργούν τους ελέγχους και θα συντάσσουν τις πορισματικές αναφορές με τη συνδρομή των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών. Τέλος, θα ασκείται αυστηρός έλεγχος στους ισολογισμούς των νοσοκομείων (σήμερα είτε δεν υποβάλλονται είτε είναι ανεπαρκείς οι ισολογισμοί) ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση δαπανών και να ενισχύεται η εκλογίκευσή τους και η ορθολογική διαχείριση.

Φάρμακα - φαρμακαποθήκες

Ταυτόχρονα με τα νοσοκομεία θα ελεγχθούν οι μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες της χώρας. Ηδη την περασμένη εβδομάδα σε ελέγχους που διενεργήθηκαν εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 2.500 ταινίες γνησιότητας φαρμάκων, παρανόμως αποκολλημένες, καθώς και μεγάλη ποσότητα σκευασμάτων, από τα οποία είχαν αποκολληθεί οι αντίστοιχες ταινίες γνησιότητας, κατά παράβασιν των σχετικών διατάξεων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες η αξία των ταινιών ανέρχεται στα 80.000 ευρώ.

Η «Κ» είχε αποκαλύψει παράνομους τιμοκαταλόγους, που πλέον έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, με τους οποίους οι φαρμακαποθήκες κανονίζουν μεταξύ τους τις τιμές, διαφορετικές από τις επίσημες, και τα ποσά που προκύπτουν δεν εμφανίζονται πουθενά.

Σε ελεγκτικό κλοιό 15.000 επιχειρήσεις

Με τον έλεγχο 15.000 επιχειρήσεων, οι οποίες είτε δεν απέδωσαν τον οφειλόμενο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας είτε κατέβαλαν μικρότερα ποσά, ασχολούνται οι περιφερειακές διευθύνσεις της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο βρίσκονται οι επιχειρήσεις που αποδίδουν ΦΠΑ μικρότερο από το 1,5% του τζίρου τους.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει αποστείλει στις περιφερειακές διευθύνσεις της ΥπΕΕ λίστες με επιχειρήσεις που θα πρέπει να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

Σε κλοιό θα βρεθούν και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε τον εσπευσμένο έλεγχο των ανωτέρω επιχειρήσεων μετά τη διαπίστωση ότι χορηγήθηκαν επιστροφές ΦΠΑ χωρίς να έχουν ελεγχθεί τα απαραίτητα παραστατικά, ενώ έχουν βρεθεί και περιπτώσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν εντός των οριζόμενων προθεσμιών οι εξαγωγές και οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις που αντιστοιχούσαν σε απαλλασσόμενες αγορές.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι τελωνειακοί και οι εφοριακοί που πιθανόν να εμπλέκονται σε παράνομες επιστροφές ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το Κακουργοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε 12 χρόνια φυλάκιση προϊστάμενο εφορίας του τμήματος ΦΠΑ της περιοχής, για παράνομες επιστροφές φόρου σε μία μόνο εταιρεία, η οποία με εικονικά τιμολόγια εμφάνιζε ενδοκοινοτικές εξαγωγές –συγκεκριμένα στη Γερμανία– για τις οποίες εισέπραξε το ποσό των 450.000 ευρώ.

Παράνομο στοίχημα

Οι ελεγκτές της ΥπΕΕ έχουν εντοπίσει κυκλώματα παράνομου στοιχήματος κατόπιν ελέγχων που διενεργήθηκαν, κυρίως, σε διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες δημοσίων σχέσεων.

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών παρανόμου διαδικτυακού στοιχήματος στη χώρα μας ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν φορολογούνται με συνέπεια να υπάρχουν διαφυγόντες φόροι ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρω, ενώ υφίσταται τεράστια οικονομική ζημία ο ΟΠΑΠ, που είναι ο μόνος νόμιμος διαχειριστής του στοιχήματος στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει διαφυγόντα έσοδα ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Οργανισμοί Τ.Α.

Ο διεξοδικός έλεγχος στα οικονομικά των μεγάλων δήμων είναι το σημαντικό στοίχημα για την ΥπΕΕ. Από τους 1.034 δήμους της χώρας μόλις 27 συντάσσουν και υποβάλλουν ισολογισμό!

Ετσι, ενώ από τη μια πλευρά το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης πιέζει το υπουργείο Οικονομίας για την εξασφάλιση περισσοτέρων πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την άλλη πλευρά, ο έλεγχος για το τι γίνονται και πού πάνε αυτοί οι πόροι είναι από ελλιπής έως και ανύπαρκτος. Και η χοάνη, με την πρόοδο του χρόνου, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, συμπαρασύροντας μαζί της και τα κρατικά ελλείμματα.

Οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι να αρχίσουν άμεσα οι έλεγχοι στα οικονομικά όλων των δήμων.

Μέσα Ενημέρωσης

Προληπτικούς ελέγχους στα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης έχει σχεδιάσει η ΥπΕΕ. Θα ελεγχθούν αρχικά όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί και στη συνέχεια οι εφημερίδες και τα ραδιόφωνα. Ηδη έχει διενεργηθεί έλεγχος σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα καθώς και τους επωνύμους που δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα στην εφορία, θα ελέγξει η ΥπΕΕ. Στα χέρια των ελεγκτών υπάρχουν στοιχεία για μεγάλη φοροδιαφυγή γνωστού δικηγόρου.

Επιδοτήσεις και συγχρηματοδοτούμενα

Σε ελεγκτικό κλοιό μπαίνουν εκατοντάδες επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έκαναν ορθή χρήση των διατάξεών του, τόσο σε ό,τι αφορά τα φορολογικά ευεργετήματα όσο και τις πάσης φύσεως επιχορηγήσεις.

Ηδη έχουν αποσταλεί στους ελεγκτές κάθε περιφέρειας οι διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων καθως και το πλήθος των επιχειρήσεων -ανά νομό- που έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων.

Οι ελεγκτές θα πρέπει, αφού εξετάσουν αρχικώς τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων που επιδοτήθηκαν, να διενεργήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους με προτεραιότητα σε αυτές που υπάρχουν στοιχεία ή υπόνοιες για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ελεγχθούν οι επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις:

— Ανώνυμες βιομηχανικές.

— Ανώνυμες εμπορικές με εισαγωγές - εξαγωγές.

— Ανώνυμες εμπορικές χονδρικού εμπορίου.

— Ανώνυμες εμπορικές με μεγάλο κύκλο εργασιών λιανικού εμπορίου.

Σημειώνεται ότι από ελέγχους που διενεργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως το 2005 αποκαλύφθηκαν δεκάδες εταιρείες που υφάρπαξαν στο ακέραιο τις επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου χωρίς να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να ανανεώσουν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό.

Πηγή Καθημερινή


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης