Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φορολογικός Καζαμίας 2017


Ιανουάριος: το υπ. Οικ. δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής του μηνός Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με αυτά συνελήφθησαν να μην εκδίδουν το νόμιμο φορολογικό στοιχείο 15 κουλουράδες, 10 καστανάδες και 42 πιτσιρικάδες που λέγανε τα κάλαντα. Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες χαιρέτησαν την επιτυχία των ελεγκτικών αρχών, ως ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση πάταξης της φοροδιαφυγής.
Το υπ. Οικ. ανακοινώνει ότι φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα ανοίξει σύντομα η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Φεβρουάριος: η ΓΓΔΕ ανακοινώνει ότι λόγω της αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων οι ΜΥΦ που είχαν υποβληθεί τα τελευταία έτη, δεν είναι συμβατές με τα νέα συστήματα και ως εκ τούτου οι φορολογούμενοι, δηλαδή οι λογιστές τους, θα πρέπει να επανυποβάλλουν τις ΜΥΦ των ετών 2014 και 2015.
Το υπ. Οικ. ανακοινώνει ότι φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα ανοίξει σύντομα η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Μάρτιος: η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς οι συνταξιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν το έκτακτο βοήθημα που έλαβαν κατά το μήνα Δεκέμβριο. Ωστόσο χάρη στη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση πέτυχε το ποσό να επιστραφεί σε 2 έντοκες μηνιαίες δόσεις και όχι εφάπαξ, όπως ζητούσαν οι θεσμοί.
Το υπ. Οικ. ανακοινώνει ότι φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα ανοίξει σύντομα η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Απρίλιος: κατόπιν ερωτημάτων φορολογουμένων εν όψει εφαρμογής του περιουσιολόγιου, σε έγγραφο του υπ. Οικ. διευκρινίζονται τα εξής: «αναφορικά με τα είδη προικός που αρκετοί φορολογούμενοι έχουν στις κατοικίες τους, εφόσον αυτά διατηρούνται προκειμένου να δοθούν ως προίκα σε εγγόνια, ανίψια κλπ. έχουν το χαρακτήρα επενδυτικού  αγαθού και θα πρέπει να δηλωθούν. Αντίθετα χρησιμοποιημένα σεντόνια, πετσέτες, κουβερτάκια κλπ. δε θα δηλωθούν με την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα μπορεί να αποδείξει τη χρήση τους με κάθε πρόσφορο μέσο. Ενδεικτικά ως τέτοια θεωρούνται  τραπεζομάντηλα με υπολείμματα τροφών, «λεκιασμένα» σεντόνια ή κουβέρτες κλπ».
Το υπ. Οικ. ανακοινώνει ότι φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα ανοίξει σύντομα η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Μάιος: η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι λόγω της πέρα κάθε προσδοκίας επιτυχίας στην εφαρμογή των ΕΛΠ είναι η ώρα η λογιστική οργάνωση να προχωρήσει παραπέρα, με την άμεση εφαρμογή των ΔΛΠ από όλες τις κατηγορίες οντοτήτων. Οι οικονομικές καταστάσεις του 2016 θα πρέπει να συνταχθούν βάσει ΔΛΠ, χωρίς την επιβολή προστίμων εφόσον καταρτιστούν μέχρι το τέλος Μαΐου.
Το υπ. Οικ. ανακοινώνει ότι φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα ανοίξει σύντομα η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ιούνιος: ανοίγει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αφού παρέμεινε 2 ώρες ανοιχτή, έκλεισε καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε εκ νέου αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία. Αρχίζει ξανά δημόσια διαβούλευση για αλλαγή του φορολογικού νόμου.

Ιούλιος: ψηφίζεται από τη βουλή η αλλαγή του φορολογικού νόμου με την κατάργηση του Ν.4172/2013 και την επαναφορά σε ισχύ του Ν.2238/1994. Ταυτόχρονα τροποποιείται και ο Ν.4174/2013. Μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής το υπουργείο οικονομικών προτείνει πιο ευφάνταστους τρόπους ελέγχου των επιχειρήσεων και φορολογούμενων. Συστήνει ειδική επιτροπή αστρολόγων για να επιβλέψουν ώστε να υιοθετηθούν 12 ειδικά καθεστώτα αντικειμενικού προσδιορισμού του φόρου ανάλογα του ζωδίου των φορολογουμένων. Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι φοροφυγάς δεν γίνεσαι αλλά γεννιέσαι.
Υπηρεσιακοί παράγοντες χαρακτηρίζουν το νέο νόμο ως σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος.

Αύγουστος: ανοίγει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Απαντώντας στις διαμαρτυρίες των λογιστών το υπ. Οικ. τους κατηγόρησε για συντεχνιακές λογικές και επεσήμανε πως ανέκαθεν ήταν ένας κακομαθημένος κλάδος που είχε συνηθίσει κάθε καλοκαίρι να αράζει στη Μύκονο , αλλά πλέον τέτοιες πρακτικές και γκρίνιες δεν περνάνε. Αρκετά ξεκουράστηκαν οι λογιστές περιμένοντας το σύστημα να ανοίξει, επισημαίνουν οι αρμόδιοι. Ώρα για δουλειά.

Σεπτέμβριος: μετά από αλλεπάλληλες αναβολές λόγω τεχνικών δυσκολιών, αποφασίζεται η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Για τον υπολογισμό των συντάξεων κρίθηκε περιττή η επίσπευση των διαδικασιών αφού έτσι και αλλιώς λεφτά για συντάξεις δεν υπάρχουν. Όπως εξηγεί η αρμόδια υπουργός σε επιστολή προς τους ασφαλισμένους για τις εισφορές ο υπολογισμός θα στηρίζεται σε μια σειρά παραμέτρους όπως: μισθοί που έλαβες, εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισόδημα από ενοίκια, εισόδημα από μερίσματα, εισόδημα από υπεραξία κεφαλαίου, εκείνα τα χρήματα που κέρδισες όταν πούλησες το παλιό σαραβαλάκι πριν 5 χρόνια, τα χρήματα από εκείνο το εμβασματάκι που έστειλε πριν 20 χρόνια ο αδερφός της γιαγιάς από την Αυστραλία και κάτι μαύρα που είχε βγάλει ο αδερφός του μπατζανάκη σου τότε με την ολυμπιάδα. Όλα αυτά θα συνυπολογίζονται και με την εφαρμογή του ακόλουθου απλού μαθηματικού τύπου θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές:
 


Οίκοθεν νοείται ότι επειδή οι υπηρεσίες δε διαθέτουν τα μέσα για τους παραπάνω υπολογισμούς, την εργασία αυτοί θα αναλάβουν οι λογιστές των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα στην περίπτωση λανθασμένων υπολογισμών.

Οκτώβριος: η κυβέρνηση παραδέχεται δημοσίως ότι δεν έπιασε τους αναμενόμενους στόχους ο νόμος για την νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος και της εθελοντικής δήλωσης και το υπουργείο εφοδιάστηκε με ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης χρημάτων Συνεργεία του ΣΔΟΕ εφοδιασμένα με τα ειδικά μηχανήματα θα γυρίζουν όλη την χώρα και θα εντοπίζουν το μαύρο χρήμα.

Νοέμβριος: επιτέλους λήγει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία. Εκτός από την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την δια νόμου απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμφωνήθηκε με τους θεσμούς και η κατάργηση της καταβολής αποζημιώσεως για την απόλυση. Περιχαρής ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δηλώνει ότι χάρη στη σθεναρή στάση της Ελληνικής κυβέρνησης απετράπη η πρόθεση των δανειστών για την καθιέρωση της αντίστροφης αποζημίωσης (από τον εργαζόμενο στον εργοδότη) στην περίπτωση της απόλυσης.

Δεκέμβριος: μέσα σε κύμα ενθουσιασμού όλη η χώρα ετοιμάζεται για την λοταρία, των αποδείξεων που έχουν συλλέξει οι φορολογούμενοι. Το έπαθλο έχει οριστεί στο ποσό των 10.000.000 ευρώ. Guest Star της πρώτης λοταρίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , ο οποίος ευχαρίστησε την επιτροπή λοταρίας για την επιλογή του και δήλωσε ότι αν τύχει και είναι ο ίδιος ο τυχερός- από κάτι σουβλάκια που είχε φάει στο Μοναστηράκι όταν είχε ταξιδέψει ινκόγκνιτο τον Αύγουστο για να δει από κοντά την «λατρεμένη» του χώρα -τα κέρδη θα τα χαρίσει στους φτωχούς άστεγους του κέντρου της Αθήνας. Καταχειροκροτήθηκε από όλους για την μεγάλη του ψυχή. Οι φήμες που κυκλοφόρησαν ότι το προηγούμενο βράδυ τον είχε επισκεφθεί το «πνεύμα των Χριστουγέννων1» δεν επιβεβαιώνονται από τους αρμοδίους.

Καλή χρονιά σε όλους μας, με υγεία και καλή δύναμη.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ


1Από το θαυμάσιο μυθιστόρημα του Kαρόλου Nτίκενς που πρωτοκυκλοφόρησε το 1843
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο