Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σχέδιο 3 δισ. ευρώ για ηλεκτρονικές επικοινωνίες και νέες τεχνολογίες

Eνα φιλόδοξο σχέδιο συνολικού κόστους 3 δισ. ευρώ για τη στρατηγική ανάπτυξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών για την περίοδο 2008- 2013 παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, βασικός άξονας του οποίου θα είναι η ανάπτυξη οπτικών ινών που θα καλύπτουν μέχρι και το έσχατο άκρο, last mile, της σύνδεσης του τελικού χρήστη με το διαδίκτυο...

Σχέδιο 3 δισ. ευρώ για ηλεκτρονικές επικοινωνίες και νέες τεχνολογίες

Eνα φιλόδοξο σχέδιο συνολικού κόστους 3 δισ. ευρώ για τη στρατηγική ανάπτυξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών για την περίοδο 2008- 2013 παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, βασικός άξονας του οποίου θα είναι η ανάπτυξη οπτικών ινών που θα καλύπτουν μέχρι και το έσχατο άκρο, last mile, της σύνδεσης του τελικού χρήστη με το διαδίκτυο.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του σχεδίου για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και τις Νέες Τεχνολογίες, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει επιλεγεί ήδη ο σύμβουλος του υπουργείου για το έργο, που είναι η εταιρία συμβούλων ΑΤ Kearny, ο οποίος και θα μελετήσει τις λεπτομέρειες και θα εξειδικεύσει το σχέδιο, ώστε να παρουσιαστεί εντός του καλοκαιριού στους εμπλεκόμενους φορείς και τις εταιρίες που τυχόν ενδιαφέρονται για να αναπτύξουν δράσεις.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι σε έξι μήνες θα συγκεκριμενοποιηθεί το πρόγραμμα υλοποίησης, οπότε και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών μπορούν να σχεδιάσουν τις επενδυτικές ενέργειές τους.

Το κόστος υλοποίησης του σχεδίου εκτιμάται από το υπουργείο ότι θα ανέλθει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση θα προέλθει, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και από τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Oπως συμπλήρωσε, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί τα ποσοστά συμμετοχής, καθώς αυτά θα προκύψουν ανάλογα από το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί ύστερα από την εισήγηση του ειδικού συμβούλου.

Το σχέδιο είναι φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι η στρατηγική του βασίζεται σε δύο πυλώνες: «Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής και στη στρατηγική αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εθνικών και κοινοτικών πόρων, αλλά και στην ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων».

Ο υπουργός παρουσίασε ταυτόχρονα και τους τρεις άξονες της στρατηγικής, που είναι η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών, η εισαγωγή-ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και οι πιλοτικές δράσεις για τους πολίτες.

Για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το υπουργείο μέσω του στρατηγικού σχεδίου για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες οργανώνει, συντονίζει και στηρίζει την ανάπτυξη νέων δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς με στόχο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επενδύσεων, να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές για τη χώρα και να επιτευχθεί η μέγιστη και δυνατή κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού.

Για την εισαγωγή και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών ο υπουργός είπε ότι το υπουργείο δημιουργεί ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να ενισχυθεί η εξάπλωση των νέων τεχνολογιών και να δημιουργηθούν νέες αγορές, με σωστές και βιώσιμες προοπτικές.

Παράλληλα παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που προγραμματίζει το υπουργείο για τον εν λόγω άξονα, μεταξύ των οποίων είναι η έκδοση ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, η ολοκλήρωση του συντονισμού των συχνοτήτων με τις γειτονικές χώρες κ.ά.

Ταυτόχρονα το υπουργείο αναμορφώνει το πλαίσιο για τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες των νέων τεχνολογιών. Σχεδιάζει την αναβάθμιση των αδειών για τους επαγγελματίες ραδιοηλεκτρολόγους και τους ραδιοερασιτέχνες, με τη χρήση σύγχρονων και έγκυρων διαδικασιών, ενώ επεξεργάζεται το νομικό πλαίσιο για την παρακολούθηση και καταμέτρηση της ακτινοβολίας, καθώς επίσης και τις σχετικές παρεμβάσεις σε τυχόν αποκλίσεις από τα επιτρεπτά όρια.

Σχετικά με τον τρίτο άξονα, που αφορά τις πιλοτικές δράσεις για τους πολίτες, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι με το σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο φέρνει πιο κοντά τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινή ζωή του πολίτη, ενώ με πιλοτικά προγράμματα και δράσεις δίνει σε όλους την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες, να εξοικειωθούν με τη χρήση τους και να κατανοήσουν το πρακτικό όφελος σε προσωπικό επίπεδο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα τέλη διέλευσης από τους δήμους των δικτύων τηλεπικοινωνιών, ο υπουργός είπε ότι είναι ζήτημα ημερών να λυθεί το θέμα, καθώς υπήρξε συμφωνία με τους δήμους και έχει καταρτιστεί το εν λόγω κείμενο, το οποίο βρίσκεται στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο