Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΤτΕ: Βαριά πρόστιμα για ξέπλυμα χρήματος

Με αυξημένα πρόστιμα προς τις εμπορικές τράπεζες επιχειρεί να «σφίξει τα λουριά» η Τράπεζα της Ελλάδος όσον αφορά τη μη τήρηση των διαδικασιών πρόσληψης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πράξεις, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά για τις περιπτώσεις που δε διασφαλίζονται διαφανείς διαδικασίες κατά τη διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών και κατά την προώθηση δανείων.

ΤτΕ: Βαριά πρόστιμα για ξέπλυμα χρήματος


Με αυξημένα πρόστιμα προς τις εμπορικές τράπεζες επιχειρεί να «σφίξει τα λουριά» η Τράπεζα της Ελλάδος όσον αφορά τη μη τήρηση των διαδικασιών πρόσληψης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πράξεις, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά για τις περιπτώσεις που δε διασφαλίζονται διαφανείς διαδικασίες κατά τη διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών και κατά την προώθηση δανείων.

Για την αντιμετώπιση των δύο αυτών θεμάτων, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Νικ. Γκαργκάνας, εξέδωσε χθες την Πράξη (ΠΔ/ΤΕ 2602/2008). Με δύο επιπλέον Πράξεις η ΤτΕ συναρτά πλέον τη δυνατότητα των τραπεζών να διευρύνουν το δίκτυο των καταστημάτων τους ή να προχωρήσουν σε εξαγορά (άνω του 10%) μίας άλλης τράπεζας εντός και εκτός Ελλάδος με την επιβάρυνση στον δείκτη φερεγγυότητας και με στο ποσοστό των επισφαλειών που διαθέτει.

Πράξη 1η
Ξέπλυμα και διαφάνεια: Αναλυτικά με τη Νέα Πράξη (ΠΔ/ΤΕ 2602/2008) αυξάνονται από 8,8 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο της ποινής που επιβάλλεται με τη μορφή άτοκης κατάθεσης στην Τράπεζα της Ελλάδος, στα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία διαπιστώθηκε ότι δεν εφάρμοσαν ή εφάρμοσαν πλημμελώς, τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την Πρόληψη και Καταστολή της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες. Επιπλέον με την ίδια αυτή ποινή τιμωρούνται η μη έγκαιρη παροχή πλήρους ενημέρωσης στους συναλλασσόμενους καθώς και η μη διασφάλιση διαφανών διαδικασιών κατά τη διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών κατά την προώθηση δανείων και πιστωτικών δελτίων, είτε άμεσα είτε μέσω συνεργαζομένων επιχειρήσεων.

Με την ίδια πράξη αυξάνεται το πλαφόν από 880.441 ευρώ σε 2 εκατ. ευρω του προστίμου που επιβάλλεται εφάπαξ υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Την ποινή αυτή επισείει η μη έγκαιρη παροχή στοιχείων σε οφειλέτες βάσει των διατάξεων του ν.2912/2001 καθώς και παραβάσεις που αφορούν τις διαδικασίες ελέγχου σε σχέση με αμφιβόλου γνησιότητας τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ και τη μη άμεση παράδοση αυτών στην αρμόδια αστυνομική αρχή. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υποτροπή το πιο πάνω όριο αυξάνεται στα 3 εκατ.

Πράξεις 2η ΚΑΙ 3η
Με δύο άλλες Πράξεις που εξέδωσε η ΤτΕ, η δυνατότητα επέκτασης των πιστωτικών ιδρυμάτων είτε μέσω εξαγοράς είτε μέσω δημιουργίας νέων καταστημάτων συναρτάται πλέον με τις συνέπειες που θα έχουν οι αποφάσεις αυτές τόσο στον δείκτη φερεγγυότητάς τους όσο στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαθέτει.

Πιο αναλυτικά με την (ΠΔ/ΤΕ 2603/4.2.2008) τα κριτήρια και τη διαδικασία εξέτασης από την Τράπεζα της Ελλάδος αιτημάτων ίδρυσης από τα πιστωτικά ιδρύματα νέων υποκαταστημάτων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ενώ με την ΠΔ/ΤΕ 2604/4.2.2008, καθορίζονται τα σχετικά με την απόκτηση από τα πιστωτικά ιδρύματα «ειδικών συμμετοχών» (10% και άνω) στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Εφεξής διαδικασία έγκρισης από την Τράπεζας της Ελλάδος για τα παραπάνω θα γίνεται με κωδικοποιημένα κριτήρια τα οποία αφορούν:


Το ύψος του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, όπως αξιολογείται πλέον επί τη βάσει ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων, σε σχέση με τους πάσης φύσεως κινδύνους που το πιστωτικό ίδρυμα αναλαμβάνει (ΠΔ/ΤΕ 2595/20.8.2007, Πυλώνας ΙΙ),

προκειμένου για την επέκταση του δικτύου, τις οφειλές σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη το όριο που κάθε φορά θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, ως στόχο για το ύψος τους σε σχέση με το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων κάθε τράπεζας.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο