Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αλαλούμ με τον φόρο κατοχής ακινήτων

Χάος επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τον φόρο κατοχής ακινήτων. Το υπουργείο εξακολουθεί να βρίσκεται στην αναζήτηση των τιμών των ακινήτων με τις οποίες θα υπολογιστεί ο φόρος, καθώς οι αντικειμενικές τιμές δεν μπορούν να εφαρμοστούν ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι ο πονοκέφαλος για τις τιμές που θα ισχύσουν για τα οικόπεδα. Επίσης, μεγάλη μερίδα φορολογουμένων που είχε υποβάλει λανθασμένες δηλώσεις Ε9 τα προηγούμενα χρόνια τελεί υπό πλήρη σύγχυση σχετικά με τις διορθώσεις που πρέπει να κάνει με την υποβολή νέων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Αλαλούμ με τον φόρο κατοχής ακινήτων

Ψάχνουν ακόμα τις τιμές με τις οποίες θα υπολογιστεί ο φόρος

 Χάος επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τον φόρο κατοχής ακινήτων. Το υπουργείο εξακολουθεί να βρίσκεται στην αναζήτηση των τιμών των ακινήτων με τις οποίες θα υπολογιστεί ο φόρος, καθώς οι αντικειμενικές τιμές δεν μπορούν να εφαρμοστούν ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι ο πονοκέφαλος για τις τιμές που θα ισχύσουν για τα οικόπεδα.
Επίσης, μεγάλη μερίδα φορολογουμένων που είχε υποβάλει λανθασμένες δηλώσεις Ε9 τα προηγούμενα χρόνια τελεί υπό πλήρη σύγχυση σχετικά με τις διορθώσεις που πρέπει να κάνει με την υποβολή νέων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Λάθος σχεδιασμός
Το χάος με τις τιμές με τις οποίες θα εφαρμοστεί ο φόρος κατοχής ακινήτων έγκειται στο γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να υπολογίσει αντικειμενικές τιμές λόγω του λανθασμένου σχεδιασμού που έγινε πριν από τρία χρόνια στο έντυπο Ε9. Ειδικότερα, για τον υπολογισμό της αντικειμενικής τιμής κάθε ακινήτου λαμβάνονται υπόψη δεκάδες χαρακτηριστικά του. Για παράδειγμα λαμβάνεται υπόψη ακόμη και αν το διαμέρισμα έχει κεντρική θέρμανση ή η πολυκατοικία στην οποία βρίσκεται το διαμέρισμα διαθέτει ασανσέρ.
Ωστόσο, στο Ε9 έχουν αναγραφεί περιορισμένα στοιχεία αναφορικά με τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου, όπως είναι η επιφάνεια, η παλαιότητα και ο όροφος. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς αντί για τις αντικειμενικές αναζητούν μια ειδική φόρμουλα υπολογισμού τιμών για τον φόρο κατοχής που αν και δεν θα υπολογίζει ακριβώς αντικειμενική τιμή για κάθε ακίνητο, θα υπολογίζει τουλάχιστον κάποια τιμή που θα την προσεγγίζει.

Τιμές οικοπέδων
Αλαλούμ επικρατεί και με τις τιμές των οικοπέδων. Για τον υπολογισμό της αντικειμενικής τιμής απαιτούνται δεκάδες παράμετροι και συντελεστές, όπως είναι ο συντελεστής εμπορικότητας, η απόσταση από την παραλία και η απόσταση από εθνικό δρόμο. Και σε αυτήν την περίπτωση τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναζητούν τρόπο προκειμένου να υπολογίσουν τις τιμές των οικοπέδων καθώς στο Ε9 έχουν αναγραφεί ελάχιστα στοιχεία από τα χαρακτηριστικά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισμό του τρόπου υπολογισμού των τιμών των ακινήτων και των οικοπέδων για τον φόρο κατοχής θα υπογραφούν εντός του επόμενου διμήνου. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου θα προβλέπουν έναν ειδικό μαθηματικό τύπο υπολογισμού των τιμών που συστατικά του θα είναι τουλάχιστον η επιφάνεια του κτίσματος και του οικοπέδου και η παλαιότητα κάθε κατοικίας ή καταστήματος.
Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να προκληθεί σύγχυση στους φορολογουμένους καθώς άλλη είναι η αντικειμενική τιμή των ακινήτων τους και άλλη τιμή θα δουν στο εκκαθαριστικό της Εφορίας για τον φόρο κατοχής ακινήτων. Έτσι, πολλοί θα επισκεφθούν την Εφορία με αντιρρήσεις σχετικά με την αξία των ακινήτων τους αλλά και τον φόρο κατοχής ακινήτων που θα τους έχει βεβαιωθεί.

Πηγή Τα Νέα


help
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο