(Video) Ε. Τσακαλώτος: Ποιοι εξαιρούνται από τις πληρωμές με κάρτες - «Θα τεντώσουμε όσο μπορούμε τα όρια της επιτήρησης για το καλό του ελληνικού λαού»


Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο κατά την συζήτησή του στη Βουλή. 

α) Αποσύρεται η διάταξη, σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές στα παίγνια επειδή αυτή την στιγμή γίνεται νομοπαρασκευαστική επιτροπή για ενσωμάτωση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας «θεωρούμε ότι είναι σωστό να μπει όταν θα έχουμε την σχετική οδηγία» πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών.

β) Αποσύρεται το άρθρο 75 που προέβλεπε την έκδοση υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την παροχή κινήτρων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Θεωρούμε καλύτερο και πιο δημοκρατικό, να το φέρουμε όταν έχουμε αποφασίσει ποια είναι αυτά τα κίνητρα που πρέπει να δώσουμε, να μην είναι μόνο υπουργική απόφαση αλλά να το καταθέσουμε στη Βουλή»,πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με τις εξαιρέσεις από την χρήση καρτών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι πρώτες κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται  από την υποχρέωση για να έχουν το αφορολόγητο να πληρώνουν με κάρτες.

Αυτά είναι τα άτομα με αναπηρία, φορολογούμενοι άνω των 70 ετών καθώς και άτομα σε δικαστική συμπαράσταση.

Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού οικονομικών:

"Έχω να καταθέσω κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Είναι εντελώς τεχνικής φύσεως, εκτός από δύο-τρεις που θέλω να σας διευκρινίσω.

Η πρώτη που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι αποσύρεται η παράγραφος 4 του άρθρου 62Α του ν. 4170/2013, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 3 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου. Τι είναι αυτό; Αυτό είναι σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές στα παίγνια, που, επειδή γίνεται αυτή τη στιγμή μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την ενσωμάτωση σχετικής Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούμε ότι είναι πιο σωστό να έρθει, όταν έχουμε αυτή την Οδηγία μπροστά μας.

Δεύτερον, αποσύρεται επίσης το άρθρο 75, που προέβλεπε απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την παροχή κινήτρων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θεωρούμε καλύτερο και δημοκρατικότερο να το φέρουμε, όταν έχουμε αποφασίσει ποια είναι αυτά τα κίνητρα που πρέπει να δώσουμε, να μην είναι μόνο υπουργική απόφαση, να το καταθέσουμε στη Βουλή.

Επίσης, καταθέσαμε νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 68, με την οποία καθορίζουμε τις πρώτες κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση για να έχουν το αφορολόγητο να πληρώνουν με τις κάρτες.

Είναι για τα άτομα με αναπηρία, για ηλικιωμένους που είναι πάνω από εβδομήντα, για άτομα σε δικαστική συμπαράσταση, ώστε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε πολίτες που είναι δύσκολο να χτίσουν αυτό το αφορολόγητο μέσα από πληρωμές με ηλεκτρονική κάρτα.

Σε σχέση με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί για την παράγραφο 6 του άρθρου 94, να πω ότι σχεδόν κάθε χρόνο ανακύπτουν προβλήματα με ορισμένες κατηγορίες δαπανών που δεν καθορίζονται με τον ίδιο τρόπο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, για το δικό μου το Υπουργείο, οι καθαρίστριες στη Θεσσαλονίκη του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν πληρωθεί, ενώ έχουν πληρωθεί οι καθαρίστριες που είναι στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Όλα αυτά τα προβλήματα θα θεραπευθούν με το νέο θεσμικό πλαίσιο για το δημόσιο λογιστικό που ολοκληρώνεται με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου.
Να πω δύο-τρία πράγματα για την εθελούσια αποκάλυψη και για την προώθηση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αυτά είναι τα νομοσχέδια που έρχονται να συμπληρώσουν τη δική μας στρατηγική για να μπορεί να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής που θέλαμε.
Όπως σας είπα και στην ομιλία μου την προηγούμενη εβδομάδα, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Ήταν πιο δύσκολο από ό,τι νομίζαμε, όπως έχουμε ομολογήσει, να πιάσουμε τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Όμως, νομίζω ότι κάνουμε σταθερά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.
Είναι πολύ σημαντική η οικειοθελής αποκάλυψη, το VDI. Μπορεί να είναι μέχρι το 60% η φορολογία. Δεν είναι 60%, όπως έχω ακούσει διάφορους να λένε όσο ήμουν εδώ. Νομίζω ότι είναι μια τελευταία ευκαιρία για τον κόσμο να φέρει λεφτά πίσω. Πρέπει να ξέρουν αυτοί οι άνθρωποι ότι έχουμε επεξεργαστεί πολύ καλά λογισμικά πια, για να επεξεργαζόμαστε πολλές υποθέσεις την ημέρα, όχι λίγες υποθέσεις ανά μήνα. Άρα, νομίζω ότι «υπάρχει και το καρότο και το μαστίγιο» για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν κάνει φοροδιαφυγή.
Δεν επιτρέπουμε ελαφρύνσεις, εκτός από τη φοροδιαφυγή. Είναι σωστό να βρούμε μια σωστή ισορροπία σε όλα αυτά τα μέτρα για να πάρουμε κάποια χρήματα, αλλά οι έντιμοι που είχαν αφήσει τα λεφτά τους εδώ, να μη νιώθουν κορόιδα. Ο κάθε νόμος που επηρεάζει την εθελούσια αποκάλυψη έχει αυτό το πρόβλημα.
Τώρα, αν την πλάστιγγα την κάναμε ακριβώς εκεί που πρέπει, υπάρχει πάντα συζήτηση και μπορεί να μην το κάναμε. Όμως, η ουσία του προβλήματος είναι ότι δεν θέλουμε αμνηστία, δεν θέλουμε να βραβεύσουμε αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους. Πρέπει να πληρώσουν ό,τι θα πλήρωναν αν είχαν αφήσει τα λεφτά τους μέσα. Όμως, κόβουμε ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για να μπορούμε να κερδίσουμε και κάποια χρήματα, και με το «μαστίγιο» ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε θέση να μπορούν να απειλήσουν τους ανθρώπους που θα αποφασίσουν να μην πάρουν αυτή την ευκαιρία στο μέλλον.
Για τις κάρτες να πω ότι είναι και αυτό μια καινούργια παρέμβαση που χτίζει πάνω στην αυξημένη χρήση, που έχουμε έτσι και αλλιώς, των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία.
Σας θυμίζω ότι και τα δύο αυτά μέτρα είναι αυτό που αποκαλούν οι θεσμοί μη παραμετρικά μέτρα, δηλαδή δεν συμμετέχουν στο χτίσιμο να πιάσει κάποιος τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018 ή το 2018 και πιο πέρα. Αυτό είναι το κακό νέο. Το καλό νέο είναι πως ό,τι κερδίζεις από αυτές τις παρεμβάσεις, είναι δικά σου χρήματα.
Έχουμε αποδείξει σε αυτή την Κυβέρνηση ότι εμείς θα τεντώσουμε όσο μπορούμε τα όρια της επιτήρησης για το καλό του ελληνικού λαού και για να διορθώσουμε τις αδικίες που έχουν γίνει στο παρελθόν. Αυτή είναι η υπόσχεση που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η υπόσχεση που θα συνεχίζει να την τηρεί.
Ευχαριστώ πολύ."


https://www.taxheaven.gr