Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Στη 'ζυγαριά' τα μέτρα για το ασφαλιστικό

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο για την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ τα συνδικάτα αντιδρώντας ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επόμενη 24ωρη απεργία στις 13 Φεβρουαρίου. Το επόμενο δεκαπενθήμερο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, έως τις 15 Φεβρουαρίου όταν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προωθούμενου νομοσχεδίου στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Στη ζυγαριά τα μέτρα για το ασφαλιστικό

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο για την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ τα συνδικάτα αντιδρώντας ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επόμενη 24ωρη απεργία στις 13 Φεβρουαρίου. Το επόμενο δεκαπενθήμερο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, έως τις 15 Φεβρουαρίου όταν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προωθούμενου νομοσχεδίου στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα ύστερα από δύο μήνες επανέρχονται με δεύτερη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Στόχος τους είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεών τους, με τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία το ένα μετά το άλλο να δηλώνουν συμμετοχή.

Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να βάλει «νερό στο κρασί της» με σκοπό να επωμισθεί το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει δύο καθοριστικά σημεία του νομοσχεδίου:

• Να μην συμπεριληφθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αρχές Μαρτίου.

• Να δημιουργηθεί ξεχωριστό Tαμείο Τύπου με το αιτιολογικό ότι δεν μπορούν να συγχωνευθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, με μισθωτούς εργαζόμενους όπως οι δημοσιογράφοι.

Στη συνέχεια αναμένεται να επανέλθει με την κατάθεση νομοσχεδίου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και ειδικές ρυθμίσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους. Eως τώρα κεντρική επιλογή είναι οι ενοποιήσεις Ταμείων, απλώς ενδέχεται ο τελικός αριθμός να μην είναι πέντε αλλά περισσότερα, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στην παρακράτηση του 10% των κοινωνικών πόρων των υγιών Ταμείων υπέρ των ελλειμματικών.

Στην προσπάθειά της να περιορίσει τις αντιδράσεις θα μεταθέσει την έναρξη ισχύος των «σκληρών» μέτρων μετά το 2013, ενώ θα επιχειρήσει να βελτιώσει τις ρυθμίσεις που αφορούν τις μητέρες και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών. Ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης των μητέρων με ανήλικα θα φθάσει τα έξι χρόνια για τα τρία παιδιά, ενώ αναμένεται να καθιερωθεί πρόσθετη άδεια ενός έτους μετΆ αποδοχών μετά τη γέννηση κάθε παιδιού.

Επίσης, αναμένεται να καθιερωθεί η εθελοντική παράταση του εργασιακού βίου πάνω από τα ανώτατα όρια, με προσαύξηση της σύνταξης 3,3% για κάθε έτος και όριο τα τρία έτη, από τα 65 στα 68. Αλλαγές σχεδιάζονται και στη λίστα των Bαρέων και Aνθυγιεινών Eπαγγελμάτων.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πραγματοποιηθεί σε δόσεις. Η ενοποίηση των Tαμείων θα γίνει από την κορυφή και όχι από τη βάση. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα ενοποιηθεί το διοικητικό μέρος των Tαμείων και θα παραμείνουν όπως είναι ο κανονισμός και η αυτοτέλεια του Tαμείου. Αξίζει να αναφερθεί πως η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι με τη διοικητική ενοποίηση θα εξοικονομηθούν πόροι ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η κ. Πετραλιά συναντά το προεδρείο της Eνωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), ενώ την ερχόμενη Τετάρτη έχει ζητηθεί συνάντηση των εκπροσώπων όλων των φορέων που λέγεται ότι θα συμμετάσχουν στο Tαμείο Επιστημόνων με την υπουργό.
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο