Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Διοικητική η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων

Mε κάθε δυνατό τρόπο προσπαθεί να προσεγγίσει η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά τους εκπροσώπους του προωθούμενου Tαμείου «Επιστημόνων», η οποία αναμένεται να τους υποδεχθεί στο γραφείο της στις 4 Φεβρουαρίου. Χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους από το Συντονιστικό Όργανο Ιατρών, σήμερα θα μιλήσει με εκπροσώπους του δικηγορικού συλλόγου, ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ την Πέμπτη.

Διοικητική η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων

Mε κάθε δυνατό τρόπο προσπαθεί να προσεγγίσει η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά τους εκπροσώπους του προωθούμενου Tαμείου «Επιστημόνων», η οποία αναμένεται να τους υποδεχθεί στο γραφείο της στις 4 Φεβρουαρίου. Χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους από το Συντονιστικό Όργανο Ιατρών, σήμερα θα μιλήσει με εκπροσώπους του δικηγορικού συλλόγου, ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ την Πέμπτη.

Στο Συντονιστικό Oργανο Ιατρών συμμετείχαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η κα Πετραλιά επισήμανε ότι είχε μια πολύ εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση με τους προέδρους όλων των Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων των Υγειονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να ενοποιήσει σταδιακά τα ασφαλιστικά ταμεία των μηχανικών, των ιατρών, των δικηγόρων και των δημοσιογράφων, ξεκινώντας από τις διοικήσεις τους. Το κάθε Tαμείο πρόκειται να έχει οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και αναμένεται να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός για τα αποθεματικά τους. Η υπουργός Απασχόλησης δεσμεύτηκε προς όλους ότι ο στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι να τεθεί όλο το σύστημα σε μια υγιή βάση, χωρίς να μεταφερθεί η παθογένεια από ένα κομμάτι σε ένα άλλο.

Ακόμη, η κα. Πετραλιά δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί με όλες τις δυνάμεις της την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στο ακέραιο.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν επιμερίζουμε παντού το πρόβλημα αλλά επιμερίζουμε παντού τις λύσεις και αυτός είναι ο στόχος και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Εξήγησα και είμαι κατηγορηματική σε αυτό, ότι ο στόχος της ενοποίησης είναι το κάθε Tαμείο να ενταχθεί ως αυτοτελής λογαριασμός, οικονομικά και λογιστικά – και να διατηρήσει την αυτοτέλειά του κάτω από μια διοικητική ομπρέλα, στην οποία θα έχουν και λόγο και ρόλο το κάθε Tαμείο ξεχωριστά».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μανώλης Καλοκαιρινός επισήμανε ότι είναι αντίθετοι με τη δημιουργία ενιαίου ταμείου. Ακόμη οι εκπρόσωποι ζήτησαν από την υπουργό Απασχόλησης να τους εξηγήσει τον ρόλο της διοικητικής ομπρέλας. Η κα Πετραλιά τόνισε πως στόχος της διοικητικής ομπρέλας είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και η δημιουργία συστήματος μηχανοργάνωσης για την εύρυθμή λειτουργία των ταμείων και την έγκαιρη απόδοση ισολογισμών και απολογισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στα εξής μέτρα:

• Τον μερικό διαχωρισμό των επαγγελματικών κλάδων.

• Τη διοικητική ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, διατηρώντας στην αρχή τους υφιστάμενους κανόνες παροχών.

Τα υπό εξέταση σενάρια προβλέπουν τη δημιουργία πέντε ταμείων κύριας ασφάλισης (ΟΓΑ, ΙΚΑ, Δημοσίου, Ελεύθερων Επαγγελματιών και Επιστημόνων), για την επικουρική ασφάλιση επτά ή οκτώ και για την πρόνοια δύο.

Η ενοποίηση δεν θα γίνει από τη βάση, τους ασφαλισμένους προς την κορυφή, αλλά από την κορυφή με την ενοποίηση των διοικητικών τους συμβουλίων. Όπως εκτιμάται, με αυτή την ενέργεια αναμένεται να εξοικονομηθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως, σε επίπεδο λειτουργικού κόστους.

Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο