Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Α.Ρ.ΣΥ.Ο.: Οικονομική Κρίση - Κρίση των Οικονομικών - Απαξίωση των Οικονομολόγων

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΑΡΣΥΟ)

Οικονομική Κρίση - Κρίση των Οικονομικών
Απαξίωση των Οικονομολόγων
Η μεγάλη καπιταλιστική κρίση που ξεκίνησε το 2007 βρίσκεται ήδη στον ένατο χρόνο της. Οι συνέπειές της είναι ιδιαίτερα έντονες σε αδύναμες οικονομίες όπως οι ελληνική που μετατρέπονται σε δεξαμενές φθηνής εργατικής δύναμης που υποαπασχολείται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Βασικός μηχανισμός επιβολής αυτής της πολιτικής είναι η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τα μνημόνια και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Είναι μια σκληρή ταξική πολιτική που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της καπιταλιστικής κερδοφορίας μέσα από τη συμπίεση των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.

Τα οικονομολογικά επαγγέλματα αντιμετωπίζουν τη κρίση διπλά. Από τη μια, στο επιστημονικό πεδίο με την κατάρρευση του «νέου κλασσικού υποδείγματος» του Σικάγο αποτέλεσμα του ξεσπάσματος της κρίσης. Είναι εντυπωσιακό ότι το σύστημα κατέρρευσε μετά από 30 χρόνια κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού, περιορισμού του μεριδίου των μισθών και ιδιαίτερα αδύναμου εργατικού κινήματος. Η κρίση ήταν η καλύτερη απόδειξη των εγγενών αντιθέσεων του καπιταλισμού και των μεταφυσικών συμπερασμάτων των ορθόδοξων οικονομικών.

Όμως, αντί οι απολογητές του συστήματος να βρεθούν απολογούμενοι για τις αντεπιστημονικές και έωλες διακηρύξεις τους, που απέκλειαν την κρίση ακόμα και ως τυχαίο ενδεχόμενο, μας ζητούν και το λόγο.

Καλυμμένοι πίσω από το κράτος, τη γραφειοκρατία των πανεπιστημίων, των επιμελητηρίων και τα μέσα μαζικής προπαγάνδας επεξεργάσθηκαν πολιτικές που δικαιολογούν την κοινωνικοποίηση ιδιωτικών ζημιών δισεκατομμυρίων. Έτσι το κράτος κάλυψε τις ζημιές των καπιταλιστών εκτινάσσοντας τα κρατικά χρέη στα ύψη σε παγκόσμια κλίμακα. Δε σταμάτησαν όμως εκεί, σε οικονομίες όπως η ελληνική, προσπάθησαν και προσπαθούν να καταστήσουν τους εργαζόμενους υπεύθυνους για την κρίση. Έτσι το ΔΝΤ, ο συντάκτης του μνημονίου που ψήφισαν από κοινού ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι κλπ. , μιλά για μισθούς των 200 ευρώ για την αποκατάσταση της «ανταγωνιστικότητας». Είναι πρωταρχικό καθήκον των προοδευτικών οικονομολόγων να ενισχύσουν και μέσα από το επιμελητήριο τις επιστημονικές απόψεις που αποκαλύπτουν το πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης ως καπιταλιστικής κρίσης, τον ταξικό χαρακτήρα των μνημονιακών μέτρων, την ανάγκη ρήξης με την ευρωζώνη και την ΕΕ, την εθνικοποίηση τραπεζών και την ανασυγκρότηση της οικονομίας με άξονα τις λαϊκές ανάγκες.

Τα παραπάνω απέχουν πολύ από το να είναι κάποιες γενικές θεωρητικές διαπιστώσεις, η απαξίωση των οικονομολόγων είναι η καλύτερη απόδειξη τόσο της καπιταλιστικής κρίσης όσο και της κρίσης των ορθόδοξων οικονομικών. Είναι η άλλη πλευρά της κρίσης των οικονομολογικών επαγγελμάτων. Η κρίση αφορά τόσο την κατάρρευση κλάδων όπως ο τραπεζικός, όπου εκτός από δισεκατομμύρια ευρώ θυσιάστηκαν και χιλιάδες εργαζόμενοι, όσο και την ισοπέδωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων όπως συμβαίνει στο επάγγελμα του λογιστή. Που βρισκόταν ο επαγγελματικός/ επιστημονικός φορέας των οικονομολόγων σε αυτές τις εξελίξεις; Όπως οι ορθόδοξοι οικονομολόγοι είναι οι προπαγανδιστές των πιο σκληρών αντεργατικών μέτρων έτσι και τα επιμελητήρια κάτω από τη κυριαρχία των μνημονιακών δυνάμεων προωθούν τον κατακερματισμό του επαγγέλματος με την κυριαρχία των πολυεθνικών ελεγκτικών.

Οι ελεγκτικές εταιρείες παρόλο που χρεώνουν αστρονομικές αμοιβές, τόσο το κράτος όσο και τις επιχειρήσεις για υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας, με κορυφαία το «φορολογικό πιστοποιητικό», απασχολούν τους οικονομολόγους, ειδικά τους νέους, σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Ατελείωτα ωράρια και σαββατοκύριακα χωρίς υπερωρίες για μισθούς πείνας ή μπλοκάκι. Όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Για να απαξιώσουν τελείως τους λογιστές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε τροπολογία που επιτρέπει την εναλλαγή ανάμεσα σε λογιστή outsource και ελεγκτή με μόλις ένα χρόνο αποχή από πέντε χρόνια που είναι σήμερα. Δηλαδή, εάν αποχωρήσουν από ορκωτοί από μια εταιρεία λόγω παρέλευσης του επιτρεπτού χρόνου π.χ. μπορούν να επανέλθουν ένα χρόνο αργότερα ως λογιστές της εταιρείας αυτής. Έτσι όλες οι λογιστικές δουλειές θα περνούν από τις ελεγκτικές που τείνουν να καταστούν οι πανίσχυροι μεσάζοντες του λογιστικού επαγγέλματος.

Επιπλέον, η υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που πατάσσει τη φοροδιαφυγή επιτρέπει στο συνεργάτη μιας ιδιωτικής εταιρείας, τον ορκωτό ελεγκτή, να εκδίδει φορολογικό πιστοποιητικό για την εταιρεία που τον πληρώνει! Ωραία πάταξη της φοροδιαφυγής, μα την αλήθεια. Για τις πολυεθνικές εταιρείες που μπορούν να πληρώσουν 30-40.000 ευρώ το χρόνο (το λιγότερο) για φορολογικό πιστοποιητικό αυτό ισοδυναμεί με φορολογική ασυλία.

Χωρίς αυταπάτες αλλά με αποφασιστικότητα διεκδικούμε λόγο και ρόλο στον επαγγελματικό μας φορέα και απαιτούμε:

- Άμεση κατάργηση του διαχωρισμού λογιστή ελεγκτή και δημιουργία ενιαίας επαγγελματικής κατηγορίας όπως ισχύει σε όλο το κόσμο εκτός από τη Ελλάδα. Απορούμε πώς ακραιφνείς οπαδοί της «απελευθέρωσης των επαγγελμάτων» ανέχονται να λειτουργούν προστατευμένοι πίσω από αναχρονιστικούς νόμους.
- Βασικό κριτήριο επαγγελματικής πιστοποίησης το πτυχίο και η επαγγελματική εμπειρία και όχι εξετάσεις από σφραγιδοφύλακες γραφειοκράτες που ελέγχονται ως προς το αδιάβλητο (ξέρετε πολύ καλά τι εννοούμε…). Να φύγει η πιστοποίηση από την ευθύνη του επιμελητηρίου.
- Όλοι οι συνάδελφοί μας απόφοιτοι οικονομικών σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ευπρόσδεκτοι στο επιμελητήριο. Να σταματήσει η υποκρισία να πιστοποιεί το επιμελητήριο λογιστές Α’ τάξης αποφοίτους ΤΕΙ και να μην τους επιτρέπει να είναι μέλη του.
- Να καταργηθεί το αίσχος με τα 45 ευρώ για υποβολή δηλώσεων.
- Να σταματήσει άμεσα το ανταποδοτικό ταμείο οικονομολόγων. Οι εισφορές των συναδέλφων μας δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί για να κλείνει δουλειές η εκάστοτε διοίκηση του επιμελητηρίου. Η εμπειρία του ΤΣΜΕΔΕ και της Attica Bank δείχνει που οδηγούν αυτές οι πρακτικές, οδηγούν σε εκλεκτούς και βοσκοτόπια.
- Το επιμελητήριο είναι επιστημονική ένωση και όχι σφραγιδοφύλακας. Να ανοίξει η συζήτηση για τις αιτίες της κρίσης και την αντιμετώπισή της. Συζήτηση ανοιχτή στην κοινωνία και χωρίς αποκλεισμούς σε απόψεις. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσμα σε οικονομολόγους πανεπιστημιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και τμήματα να συμμετάσχουν στο επιμελητήριο.
- Το επιμελητήριο να πάρει θέση, να απαιτήσει κατάργηση των διδάκτρων σε μεταπτυχιακά τμήματα και σεμινάρια που αποτελούν τροχοπέδη στην επιμόρφωση των οικονομολόγων.

Δεκέμβριος 2016

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΑΡΣΥΟ)
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο