Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο 'στόχαστρο' οι επιχειρήσεις με καταβολές ΦΠΑ χαμηλότερες 1,5% απότον τζίρο τους

Στο στόχαστρο της ΥΠΕΕ τίθενται επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι αποδίδουν στην εφορία ποσά Φόρου Προστιθέμενης Αξίας μικρότερα του 1,5% του τζίρου τους.

Στο στόχαστρο οι επιχειρήσεις με καταβολές ΦΠΑ χαμηλότερες 1,5% απότον τζίρο τους

Στο στόχαστρο της ΥΠΕΕ τίθενται επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι αποδίδουν στην εφορία ποσά Φόρου Προστιθέμενης Αξίας μικρότερα του 1,5% του τζίρου τους.

Με βάση τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων για το τρέχον έτος, η απόδοση του ΦΠΑ τίθεται στις πρώτες ελεγκτικές προτεραιότητες του σώματος και για τον λόγο αυτό θα ελεγχθεί η απόδοση του φόρου σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες επιβολής του (παραγωγή, κατανάλωση, παροχή υπηρεσιών και ενδοκοινοτικές συναλλαγές). Παράλληλα, στο στόχαστρο της ΥΠΕΕ θα τεθούν και τα υψηλά πιστωτικά υπόλοιπα του ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης επιπλέον εσόδων το 2008 (μόνο για τον ΦΠΑ τα επιπλέον έσοδα προβλέπονατι στα 19.900 εκατ. ευρώ από 17.515 εκατ. ευρώ το 2007) η ΥΠΕΕ έχει προγραμματίσει περί τους 12.000 στοχευμένους ελέγχους. Αυτοί θα επικεντρωθούν κυρίως σε κλάδους οι οποίοι περουσιάζουν υψηλούς δείκτες παραβατικότητας καθώς και σε επαγγέλματα και κλάδους με υψηλά κέρδη και ζημίες.

Οι έλεγχοι θα εστιαστούν στις εξής υποθέσεις:

– Πλαστά, εικονικά και νοθευμένα στοιχεία. Με την επισήμανση ότι είναι «ιδιάζουσα φορολογική παράβαση» που θίγει ευθέως τα δημόσια έσοδα και στην ουσία αποτελεί φοροκλοπή με χαρακτηριστικά υπεξαίρεσης, συνιστάται στους ελεγκτές να δοθεί προτεραιότητα στις πληροφορίες για λήπτες τέτοιων στοιχείων.

– Παροχή υπηρεσιών. Ο μεγάλος αριθμός παραβατών και παραβάσεων των προηγούμενων ετών καθιστά αναγκαίο τον έλεγχο όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών (ελεύθεροι επαγγελματίες), με έμφαση στη μη εμφάνιση εσόδων και στην υποτιμολόγηση των υπηρεσιών.

– Επιδοτήσεις, επενδύσεις και επιχορηγήσεις. Δεν θα μπορούσαν να είναι εκτός των στόχων της ΥΠΕΕ δεδομένου ότι κατά το παρελθόν έχουν εντοπιστεί πλήθος παρατυπιών στη διαχείριση των εθνικών και των κοινοτικών κονδυλίων.

– Φόροι κατανάλωσης. Κινητές εργαστηριακές μονάδες και ειδικά τεστ ανίχνευσης επιστρατεύονται για τους ελέγχους σε πετρέλαιο (ναυτιλιακά καύσιμα, πωλητές πετρελαίου κ.λπ.), αλκοολούχα ποτά και βιομηχανοποιημένα καπνικά προϊόντα. Ειδικά για τα ποτά συνιστάται ο έλεγχος της ποιότητας δεδομένου ότι μπορεί να καταστούν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο