Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Γιώργος Χριστόπουλος: «Που πάει το επάγγελμα του Λ/Φ» - Μήνυμα στους συναδέλφους λογιστές-φοροτεχνικούςΓιώργος Χριστόπουλος: Που πάει το επάγγελμα του Λ/Φ- μήνυμα στους συναδέλφους Λογιστές -Φοροτεχνικούς.
Εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο: Ευκαιρία να στείλουμε όσο γίνεται περισσότερους Λ/Φ στην Κεντρική Διοίκηση.


Συνάδελφε Λογιστή,
Συνάδελφε Φοροτεχνικέ,
Συνάδελφε Οικονομολόγε,

Δεν θα μιλήσω σήμερα από το πάνελ του εισηγητή σε κάποιο από τα φορολογικά σεμινάρια, που βρέθηκα κοντά σας όλο αυτό τον χρόνο ανταποκρινόμενος στις προσκλήσεις από τους συλλόγους και τα περιφερειακά τμήματα του ΟΕΕ.

Γι’ αυτό ευχαριστώ όλους που με ακούσατε και είπατε καλά λόγια διαβάζοντάς τις σημειώσεις μου. Ευχαριστώ επίσης τους συναδέλφους που με γνώρισαν καλύτερα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου «Ραντεβού με την Εφορία», που με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι το βρήκατε χρηστικό.

Σήμερα θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους συναδέλφους και εν όψει των εκλογών στο ΟΕΕ, στις 11 Δεκεμβρίου 2016, να σας μιλήσω και να αναδείξω τη σημασία τους καθώς η τύχη ενός ολόκληρου κλάδου (δηλαδή του δικού μας κλάδου τω Λ/Φ), έχει να κάνει με το κατά πόσο προσπαθεί αποτελεσματικά ή όχι, η  εκάστοτε Κεντρική Διοίκηση, να διαχειρίζεται τις εξελίξεις και τον ρόλο του επαγγέλματος μας.   

…γιατί  αποφάσισα να ξαναθέσω υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές του Φορέα μας:


Αισθανόμενος ότι μοιράζομαι μαζί σας τα προβλήματα και τα κοινά ενδιαφέροντα της μάχιμης επαγγελματικής καθημερινότητας, αποφάσισα να ξαναθέσω υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές του Φορέα μας.

Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να κρίνετε την επιλογή μου -αφού παραθέσω- υπερασπιζόμενος χάριν της αλήθειας, ορισμένες μικρές αλλά χρήσιμες για τον κλάδο και το επάγγελμά μας  παρεμβάσεις μας, είτε μέσα από την αρθρογραφία, είτε μέσα από τα θεσμικά μας όργανα (ΠΟΦΕΕ ΚΑΙ ΕΦΕΕΑ), όπου  με προτάσεις για βελτιώσεις στην νομοθετική διαδικασία, και με προτάσεις σε θέματα που μας προβληματίζουν, βρεθήκαμε με την εκάστοτε Πολιτική και Υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών πολλές φορές αντιμέτωποι, αλλά τις περισσότερες σε αποτελεσματική συνεργασία και πετύχαμε  αρκετά για την ομαλή ολοκλήρωση των εργασιών μας με στόχο την μείωση λαθών και την αποφυγή προστίμων.

Και δεν θα παραλείψω παράλληλα να επισημάνω και να επαναλάβω το ερώτημα κάτω από την  εύλογη η αγωνία όλων μας για το πού πάει το επάγγελμά μας.  

Οσάκις λοιπόν βρέθηκα κοντά στους συναδέλφους, εκτίμησα ως αποδοχή και επιδοκιμασία, ότι κάθε συμμετοχή μας και παρέμβαση στην παραπάνω  δράση, βρίσκεται μέσα στο κοινό στόχο, που είναι το συμφέρον του Κλάδου, η βιωσιμότητα του, η  αξιοπιστία και επιστημονική αναβάθμιση, ώστε το Επάγγελμα μας να χαίρει του σεβασμού και υπόληψης που του ταιριάζει καθώς ανήκει στην πρώτη γραμμή των Επαγγελμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα του δημοσίου και των πελατών μας καθώς από τα γραφεία μας εξυπηρετείται το 97% των πάσης φύσεως υποχρεώσεων των φορολογούμενων.

…ας θυμηθούμε μαζί μερικά μικρές παρεμβάσεις.
 
Πιστεύω ότι συνέβαλα και εγώ  για:

την κατάργηση του αναχρονιστικού Κ.Β.Σ.
την απλοποίηση της φορολογίας και την ολοκλήρωση των Ε.Λ.Π. με βάση την διεθνή πρακτική.
την κατάργηση της υποχρεωτικής  εκτύπωσης των βιβλίων
την μη απόρριψη των βιβλίων
την απλοποίηση των Μ.Υ.Φ.
την επιμήκυνση ασφυκτικών προθεσμιών

…..η κρίσιμη τροπολογία στη Βουλή

η παρέμβασή μας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή (από τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στις 14-11-2014 και ακρόαση Φορέων) για την επεξεργασία και εξέταση του Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις»,  (Ν. 4308/2014), τόσο η δική μου ως εκπρόσωπος της ΠΟΦΕΕ, όσο και του καλού συναδέλφου και νυν προέδρου της ΠΟΦΕΕ Βασίλη Καμπάνη που εκπροσώπησε την ΓΣΕΒΕ, έχει να κάνει με το αποτέλεσμα.
Μας έχει πιστωθεί νομίζω από την πλειοψηφία των συναδέλφων, ότι με την παραπάνω τροπολογία και συμπλήρωση της διάταξης στην παράγραφο 4 του άρθρου 5, που με τεκμηρίωση ζητήσαμε και πετύχαμε (σημ. δεν μας χαρίστηκε) (βλ. στο τέλος του μηνύματος στιγμιότυπο της παρέμβασή μου), έγινε αυτό που είχαμε ως υποχρέωση στην κρίσιμη ιστορική  συγκυρία.
Να περισωθεί ακόμα μία φορά το επάγγελμά μας:  «οι οικονομικές καταστάσεις κάθε οντότητας να  υπογράφονται από τον κατά νόμο υπεύθυνο λογιστή για τη σύνταξη αυτών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία»
Παρόμοια προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα η παρέμβασή μας κατά συζήτηση του Ν. 4337/2015, όπου χάριν και της πεντακάθαρης συνεργασίας με τον  Αναπληρωτή Υπ. Οικ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, αντικαταστήσαμε την ποινική διάταξη που όριζε ρητά τον Λογιστή – Φοροτεχνικό ως υπεύθυνο συνέργειας ακόμη και όταν εν άγνοια του υπογράφει ανακριβή δήλωση.

...που πάει το επάγγελμά μας;   Τι πρέπει να γίνει;

Σήμερα όλοι διαπιστώνουμε ότι  πυκνώνουν καθημερινά οι κίνδυνοι πάνω από τον Κλάδο μας που απειλούν με επιταχυνόμενο ρυθμό τα μικρά Λογιστικά γραφεία και κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης.
Η υπερ-φορολόγηση και το νέο ασφαλιστικό  με μαθηματική ακρίβεια θα μειώσουν τις θέσεις απασχόλησης προς όφελος των εγχώριων και ξένων εταιριών που στοχεύουν στις υπηρεσίες μας.
Όσο ποτέ άλλοτε είναι εύλογη η αγωνία μας για το πού πάει το επάγγελμά μας, καθώς οι εξελίξεις που διαδραματίζονται νομοθετικά, θεσμικά και διοικητικά στο Επάγγελμα του Λογιστή -Φοροτεχνικού τα τελευταία χρόνια, αποδείχτηκε - παρά τις αιτιολογημένες επισημάνσεις των συνδικαλιστικών φορέων του κλάδου - ότι ξεπερνούν τις θεσμικές δυνατότητες του Φορέα μας που αδυνατεί για αντικειμενικούς λόγους να τις ελέγξει αποτρεπτικά.

…..επαναπροσδιορισμός της έννοιας της πιστοποίησης.

Έχω κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ότι επιβάλλεται ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας της πιστοποίησης στα πλαίσια της Γνωμοδότησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (αριθ. Γνωμοδότησης 15/VI/12.1.2012) (1)  καθώς δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι επιχειρεί  να μας προειδοποιήσει ότι η πιστοποίηση ήδη υπάρχει αφού «για την άσκησή του (σημ. του επαγγέλματος Λ/Φ) η οποία διέπεται από το Ν. 2515/1997 και από το εκδοθέν σε εκτέλεση αυτού Π.Δ. 340/1998, απαιτείται η κατοχή τίτλου εκπαίδευσης (δευτεροβάθμιας έως και πανεπιστημιακής), καθώς και σχετική επαγγελματική εμπειρία, η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με τον τίτλο εκπαίδευσης».

Να γιατί, σε αυτό της υψηλής αξιοπιστίας κείμενο, δεν δόθηκε ίσως ποτέ η δέουσα προσοχή, ούτε από τον κλάδο και τις Οργανώσεις μας και πολύ περισσότερο ούτε από  την κεντρική Διοίκηση του  Ο.Ε.Ε.

Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο με την επαναφορά της προβλεπόμενης από το άρθρο 17 του Ν. 3842/2010,  Υπ. Απόφασης, που καταργήθηκε (2)  (ως αντίθετη και μη συμβατή) με τις διατάξεις του νόμου 3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων», που ως γνωστό κατήργησε την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του Λ/Φ, για να αντικατασταθεί ένα χρόνο αργότερα με την «επαγγελματική ταυτότητα» (βλ. σχ. την περίπτωση 2 της υποπαραγράφου Η.5 του πρώτου άρθρου, του ν. 4093/2012,  σύμφωνα με την οποία «όπου στο κείμενο ή στον τίτλο του π.δ. 340/1989 αναφέρονται οι φράσεις «άδεια ασκήσεως», «ειδική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος», «άδεια» ή «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος» αντικαθίστανται από τη φράση «επαγγελματική ταυτότητα»).

Η νέα απόφαση που προβλέπεται στο άρθρο 17 του Ν.3842/2010,  προκειμένου να είναι συμβατή με όσα προβλέπει η παραπάνω γνωμοδότηση για την αναγνώριση των προσόντων που πρέπει να διαθέτει ο Λ/Φ, πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην πηγή αυτή (της γνωμοδότησης) και με σύμμαχο το Υπ. Οικονομικών (σημ. είναι κρατούσα πλέον η άποψη ότι κακώς το ΟΕΕ εποπτεύει το Υπ. Ανάπτυξης), να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του Λ/Φ, όπως τον καθόρισε για λόγους δημοσίου συμφέροντος ο νομοθέτης στον Ν.3842/2010, ως «ανεξάρτητο θεματοφύλακα, καθ΄ ύλην αρμόδιο για την ορθή εφαρμογή των εκάστοτε φορολογικών διατάξεων»

Γιατί υποστηρίζω ότι πρέπει να ξαναγυρίσουμε στη βούληση του  νομοθέτη καθώς όπως σπεύδει να προτάξει στην αιτιολογική έκθεση «Με την παράγραφο 9 (σημ του άρθρου 17) στοχεύεται, πέραν της αναβάθμισης του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού, και στο να καταστήσει τους λογιστές υπεύθυνους, έναντι των πελατών τους και έναντι των συμφερόντων του Δημοσίου, για την ακρίβεια και ειλικρίνεια των δηλώσεων που υποβάλλουν ως προς τη συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν κατά τη μεταφορά τους από τα στοιχεία στα βιβλία και από τα βιβλία στις κατά περίπτωση δηλώσεις» .

Γιατί η παραπάνω Γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (1) δίνει έμφαση και παραγγέλλει (σημ. προς κάθε υπεύθυνο που θα ασχοληθεί είτε αυτός είναι το ΟΕΕ, είτε το αρμόδιο Υπουργείο, είτε ο ίδιος ο κλάδος με τις οργανώσεις του) κάπως έτσι: Ότι εκείνο που πρέπει να προσέξετε είναι το ποιοτικό  επίπεδο της παροχής λογιστικών -  φοροτεχνικών υπηρεσιών, γιατί αυτό σημαίνει πιστοποίηση (3).

Συνάδελφε,

Μετά τις παραπάνω επισημάνσεις θέλω να σε ρωτήσω:

Τι πρέπει να σκεφτείς ειδικά σε αυτές τις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου;

Ασφαλώς είσαι ελεύθερος να ψηφίσεις την παράταξη της επιλογής σου αξιολογώντας: πρόσωπα, μέχρι σήμερα ενέργειες, πάγιες θέσεις και προτάσεις για το αύριο.

Πριν όμως αποφασίσεις, σκέψου  την υποχρέωση να υπερασπιστείς το επάγγελμά σου και την προοπτική του, καθώς σου δίνεται μόνον κάθε 3 χρόνια η ευκαιρία να το κάνεις.

Ψήφισε Λογιστές-Φοροτεχνικούς, για να στείλουμε όσο γίνεται περισσότερους συναδέλφους στην Κεντρική Διοίκηση.

• Μόνο αυξάνοντας αριθμητικά την παρουσία μας στην Κ.Δ. και αλλάζοντας τους συσχετισμούς Κλαδικής εκπροσώπησης θα υποχρεωθεί ο Φορέας μας να αντιμετωπίσει με την επιβαλλόμενη ευθύνη αλλά και σοβαρότητα τα Επαγγελματικά μας προβλήματα και να προσπαθήσει για ουσιαστικές λύσεις.
• Μόνο έτσι η νομοθετημένη αλλά ανενεργή διάταξη για «τον  ρόλο και την  αξιοποίηση του Λογιστή/Φοροτεχνικού με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», θα επιτελέσει τον προορισμό που της έταξε ο νομοθέτης.
• Ο χαμένος χρόνος του ΟΕΕ για ότι αφορά το Επάγγελμά μας, μας χρειάζεται ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ και ισχυρούς για να αναπληρωθεί.
• Χρειαζόμαστε την πραγματική αναβάθμιση και την αναγκαία θεσμική κατοχύρωσή  του Επαγγέλματός μας - όχι ΜΟΝΟ με τις ευθύνες που μας αναλογούν - αλλά ΚΑΙ με δικαιώματα
• Μόνο έτσι η φορολογική διοίκηση θα διασφαλίσει τον ρόλο του Λογιστή – Φοροτεχνικού  ως «θεματοφύλακα και καθ΄ ύλην αρμόδιο για την ορθή εφαρμογή των εκάστοτε φορολογικών διατάξεων».
• Μόνον με δυνατή πίεση και μέσα από το Ο.Ε.Ε. θα υλοποιηθεί η ανάγκη το Οικονομικό Επιμελητήριο να εποπτεύεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Οικονομικών και όχι από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
• Για να έχουν πραγματική πιστοποίηση μόνο  εκείνοι που ασκούν νόμιμα το Επάγγελμα, και να εξαφανισθούν όσοι δουλεύουν σε βάρος μας και με την ασυλία της παραοικονομίας λόγω  έλλειψης αποτελεσματικού ελέγχου.  
• Για να εξασφαλίσουμε επιτέλους την ηλεκτρονική υπογραφή που ναι μεν νομοθετήθηκε το 2010 με ενέργειες των Μελών μας, αλλά δυστυχώς ο Φορέας μας έχει μείνει μονότονα στις υποσχέσεις και μόνο.
• Για την αναγκαία επαναδιατύπωση και απόκτηση ενός δίκαιου και αξιόπιστου Κώδικα Δεοντολογίας, που  θα διασφαλίζει το ηθικό και επαγγελματικό κύρος μας,

Για να κατοχυρώσουμε:
• θεσμοθετημένη απασχόληση,
• ποιότητα εργασίας,
• Το κύρος του επαγγέλματος,
• Την εξασφάλιση μιας σωστής αξιακής θεσμοθέτησης κοστολογημένων αμοιβών όπως αυτό εφαρμόζεται υπό καθεστώς επαγγελματικής ελευθερίας σε διάφορα επιστημονικά επαγγέλματα.


Προσωπικά σας προσκαλώ και σας γνωρίζω ότι θα με βρείτε στην παράταξη της «ΠΟΦΕ-Ε.- ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ»

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Γιώργος Χριστόπουλος- Φοροτεχνικός
e-mail: [email protected]   
τηλ. 210-6721585, κιν. 6944-310651
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο