Ειδήσεις Τεχνολογία

Υποχρεωτική η ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων από τις 26 Σεπτεμβρίου 2008

Έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2008 έχουν περιθώριο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο τις απαιτήσεις της οδηγίας 2002/96/ΕΚ σχετικά με τα απόβλητα ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων ανακύκλωσης των κινητών τηλεφώνων.

Υποχρεωτική η ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων από τις 26 Σεπτεμβρίου 2008

Έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2008 έχουν περιθώριο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο τις απαιτήσεις της οδηγίας 2002/96/ΕΚ σχετικά με τα απόβλητα ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων ανακύκλωσης των κινητών τηλεφώνων.

Η αυξημένη ανακύκλωση ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού θα περιορίσει τη συνολική ποσότητα των αποβλήτων που διοχετεύεται προς οριστική διάθεση.Οι ενέργειες μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο έχουν ήδη αρχίσει στα περισσότερα κράτη μέλη, ενώ παράλληλα πολλά απ αυτά έχουν αρχίσει την προετοιμασία τους για να πετύχουν τους στόχους συλλογής φορητών ηλεκτρικών στηλών, όπως αυτοί καθορίζονται στο άρθρο 10 της οδηγίας, δηλαδή στο 25% έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2012 και στο 45% έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2016.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την εποχή αυτή εξετάζονται ιδίως οι απαιτήσεις που ισχύουν για τις εξωτερικές πηγές ηλεκτρικής ισχύος και τις συσκευές φόρτισης των συσσωρευτών, που αποτελούν εξαρτήματα τα οποία παραδίδονται μαζί με τα κινητά τηλέφωνα. Εάν αυτό θεωρηθεί σημαντικό, η οδηγία προβλέπει τη δυνατότητα θέσπισης απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού και για τα κινητά τηλέφωνα, σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο.

Σύμφωνα πάντως με την τελευταία εξειδικευμένη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 58% των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία, ενώ το 22% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση μόνο στην κινητή τηλεφωνία, δεν χρησιμοποιεί δηλαδή καθόλου τις υπηρεσίες της σταθερής τηλεφωνίας.

Δεδομένης της ολοένα αυξανόμενης διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας στα νοικοκυριά της Ευρώπης, η οποία φτάνει σήμερα το 82%, το θέμα της ανακύκλωσης συσκευών κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να μας απασχολήσει έντονα τους επόμενους μήνες.

Πηγή Κειμένου: Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο