Σε αχαρτογράφητα νερά η μείωση των συντάξεων όπου υπάρχει αγροτικό εισόδημα

Εργατικά - Ασφαλιστικά

22 Νοέμβριος 2016
Taxheaven.gr

*Του Αναστάσιου Λυμπερίου



Θολό παραμένει το τοπίο στο ζήτημα του κουρέματος κατά  60% των συντάξεων των ενεργών αγροτών σύμφωνα  με την επίμαχη διάταξη που έχει περάσει με τον ασφαλιστικό νόμο (Άρθρο 20 παρ 1του Ν. 4387/2016) την οποία και  παραθέτουμε: «1. Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου».

Πρόκειται για αγρότες που είχαν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης και επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν ή συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στο 2016 με την κυβέρνηση να το διαψεύδει και να διατυμπανίζει ότι είναι εκτός περικοπών. Σε αχαρτογράφητα νερά είναι ιδιαίτερα όσοι συνταξιοδοτούνται από 1/1/2017 με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δίνει ασαφείς απαντήσεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Στο ίδιο άρθρο αποσαφηνίζεται ότι οι διατάξεις  του παρόντος νόμου  «έχουν εφαρμογή  για όσους αναλάβουν εργασία ή θα αυταπασχοληθούν, γενικά, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και εντεύθεν. Ειδικά, για τα πρόσωπα που ανέλαβαν εργασία ή αυτοαπασχόληση πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δια-τηρούνται σε ισχύ και εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε με το ν. 3863/2010, και ισχύει μέχρι την ημερομηνία έναρξης του παρόντος». Δηλαδή για όσους αποκτήσουν  εισόδημα από την έναρξη του παρόντος νόμου πραγματοποιείται  μείωση των συντάξεων.

Παρά το γεγονός ότι έχει  ψηφιστεί από το Μάιο η επίμαχη διάταξη, η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει καμία διευκρινιστική διάταξη για τον τρόπο εφαρμογής της με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση στους συνταξιούχους που τρέχουν να μεταβιβάσουν δικαιώματα για να μην  έχουν προβλήματα με την σύνταξη τους. Αναμένουμε τη διευκρινιστική εγκύκλιο και τις αναλυτικές οδηγίες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
 


*ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος, Λογιστής Α’ Τάξης και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας
[email protected]