Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Bυθίζονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεγάλες πιέσεις ασκούνται σήμερα στις τιμές των μετοχών στην Ευρώπη, μετά τις σημαντικές απώλειες στην Ασία, εν μέσω φόβων ότι η δοκιμαζόμενη αμερικανική οικονομία ενδέχεται να συμπαρασύρει και άλλες οικονομίες.

Bυθίζονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
 

Μεγάλες πιέσεις ασκούνται σήμερα στις τιμές των μετοχών στην Ευρώπη, μετά τις σημαντικές απώλειες στην Ασία, εν μέσω φόβων ότι η δοκιμαζόμενη αμερικανική οικονομία ενδέχεται να συμπαρασύρει και άλλες οικονομίες. Οι ανησυχίες αυτές πυροδότησαν πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με την τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού να υποχωρεί κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 του περασμένου Δεκεμβρίου έναντι του δολαρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών έναντι του γεν, στον απόηχο των εκτιμήσεων στις οποίες προέβη το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Νουτ Βέλινκ ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης ενδέχεται να επιβραδυνθεί περισσότερο του αναμενόμενου.

Η Γουόλ Στριτ είναι σήμερα κλειστή λόγω του εορτασμού της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αλλά οι επενδυτές τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη κινήθηκαν στο ίδιο κλίμα ανησυχιών όπως και την προηγούμενη εβδομάδα στη Ν. Υόρκη ότι τα φορολογικά κίνητρα τα οποία πρότεινε ο πρόεδρος Μπους θα αποδειχθούν ανεπαρκή για την αποφυγή της ολίσθησης σε ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE υποχωρούσε το μεσημέρι σε ποσοστό 3,64%, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 σημείωνε απώλειες 4,51% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραφε πτώση 5,40%.

Στην αιχμή της πτωτικής τάσης έχουν τεθεί οι μετοχές των εταιριών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ενώ μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών των ασφαλιστικών, με τη γερμανική Allianz να σημειώνει απώλειες 7,1%, την ελβετική Swiss Re απώλειες 6,4%, τη γαλλική Axa απώλειες 4,4% και την επίσης ελβετική Zurich Financial απώλειες 4%.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων εξασθένησε το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Νουτ Βέλινκ ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης θα είναι, τον επόμενο χρόνο, πιο κοντά στο 1,5% παρά στο 2,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε το μεσημέρι με 1,4495 δολάρια ανά ευρώ - νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και στα 1,4489 δολάρια - από 1,4621 την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα κυμαινόταν, το μεσημέρι, στα 153,800 γεν ανά ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 του περασμένου Αυγούστου, από 156,200 γεν ανά ευρώ στη Ν. Υόρκη το βράδυ της 18ης του μηνός.

Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων έχαναν το μεσημέρι πάνω από 1 δολάριο στο βαρέλι, λόγω φόβων για μείωση της ζήτησης, ως αποτέλεσμα μιας ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και της συνεπακόλουθης επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης άλλων οικονομιών.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε 1,16 δολάρια στο βαρέλι, με την τιμή του να υποχωρεί στα 89,41 δολάρια. Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού τύπου μπρεντ έχανε 1,11 δολάρια στο βαρέλι, με την τιμή του να υποχωρεί στα 88,12 δολάρια.

Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο