Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ανανέωση λίστας ΒΑΕ ανά πενταετία

Tέσσερις κατηγορίες ασφαλισμένων θα περιλαμβάνει το πόρισμα της επιτροπής για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα που θα κατατεθεί στις 29 Φεβρουαρίου. Προτείνεται επίσης η αναθεώρηση της λίστας κάθε 5 χρόνια. Eντονη ήταν η αντίδραση των συνδικάτων. Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Γιώργος Ρωμανιάς αποχώρησε, ενώ ενστάσεις για τη λειτουργία της επιτροπής έκανε ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Ανανέωση λίστας ΒΑΕ ανά πενταετία

Tέσσερις κατηγορίες ασφαλισμένων θα περιλαμβάνει το πόρισμα της επιτροπής για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα που θα κατατεθεί στις 29 Φεβρουαρίου. Προτείνεται επίσης η αναθεώρηση της λίστας κάθε 5 χρόνια. Eντονη ήταν η αντίδραση των συνδικάτων. Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Γιώργος Ρωμανιάς αποχώρησε, ενώ ενστάσεις για τη λειτουργία της επιτροπής έκανε ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Συγκεκριμένα, χθες παρατηρήθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών της επιτροπής για την αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών, 43 ημέρες πριν παραδώσουν στην κυβέρνηση το σχετικό πόρισμα.

Κατά την συνεδρίαση της επιτροπής, αποχώρησε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Γ. Ρωμανιάς, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις εκφράστηκαν από τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ Σ. Τσιανάκα ως προς το ρόλο και τη σύνθεση της επιτροπής.

Αιτία των παραπάνω ήταν η εμμονή, του προέδρου της επιτροπής των ΒΑΕ Παναγιώτη Μπεχράκη για δημιουργία τεσσάρων κατηγοριών εργαζομένων και αναθεώρηση της λίστας κάθε 5 χρόνια.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη δημιουργία 4 βαθμίδων ΒΑΕ, ανάλογα με την επικινδυνότητα των επαγγελμάτων, με παράλληλα χορήγηση πλασματικού χρόνου από 1 έως 7 χρόνια. Τα επαγγέλματα αυτά θα πριμοδοτούνται αντίστοιχα με 5%-10%-15%-20% πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Δηλαδή ανάλογα με την επικινδυνότητα θα πριμοδοτείται με πλασματικό χρόνο ασφάλισης από 1 έως 7 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση στη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δεν θα αποτελεί κανόνα αλλά εξαίρεση πλέον. Κι αυτό γιατί όποιος ενταχθεί στην κατηγορία με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, τότε θα συνταξιοδοτηθεί στα 58 έτη (όπως σήμερα), αφού θα πριμοδοτηθεί με 7 χρόνια πλασματικού χρόνου (δηλαδή 65 το όριο μείον τα 7 χρόνια). Όποιος όμως ενταχθεί στην κατηγορία με τη μικρότερη επικινδυνότητα, τότε δεν θα συνταξιοδοτηθεί στα 58 που είναι σήμερα, αλλά στα 60, στα 61 ή ακόμα και στα 64.

Πρόταση που εξόργισε το μέλος της Επιτροπής και εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ Γ. Ρωμανιά, ο οποίος αποχώρησε διότι, όπως εξήγησε, διαφωνεί. Ακόμη τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι παράνομο.

Παράλληλα, χθες ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στην Επιτροπή Στέφανος Τσιανάκας κατέθεσε υπόμνημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η έως σήμερα λειτουργία της οδηγεί σε προτάσεις χωρίς τεχνοκρατική και επιστημονική τεκμηρίωση». Επισημαίνεται δε ότι πάγια αρχή του ΤΕΕ είναι η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος μέσω της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Τονίζοντας παράλληλα ότι τα κριτήρια που έχουν προταθεί, δεν καλύπτουν πλήρως, έστω τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία, για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο