Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο πληθωρισμός είναι εδώ και απειλεί την οικονομία

Σαρώνει η ακρίβεια στην αγορά, με τον πληθωρισμό και τον Δεκέμβριο να είναι στο 3,9% για δεύτερο συνεχή μήνα. Την ίδια ώρα η Στατιστική Υπηρεσία δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει καμιά πρόβλεψη για το 2008: «Κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη του δείκτη το 2008 είναι αβάσιμη εξαιτίας της αστάθειας των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ΕΣΥΕ κ. Μ. Κοντοπυράκης!

Ο πληθωρισμός είναι εδώ και απειλεί την οικονομία


Σαρώνει η ακρίβεια στην αγορά, με τον πληθωρισμό και τον Δεκέμβριο να είναι στο 3,9% για δεύτερο συνεχή μήνα. Την ίδια ώρα η Στατιστική Υπηρεσία δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει καμιά πρόβλεψη για το 2008: «Κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη του δείκτη το 2008 είναι αβάσιμη εξαιτίας της αστάθειας των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ΕΣΥΕ κ. Μ. Κοντοπυράκης!

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει διαμορφωθεί ο δείκτης τους τελευταίους 27 μήνες, με υψηλές αυξήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις άνω του 20%, να καταγράφονται σε μια σειρά βασικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε το 2007 στο 2,9%, δηλαδή πάνω από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 2,7%. Ο ελληνικός πληθωρισμός κινείται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα έναντι της ευρωζώνης. Σε υψηλά επίπεδα και ο δομικός τιμάριθμος (δείκτης πληθωρισμού που δεν υπολογίζει τις μεταβολές των τιμών σε καύσιμα και σε οπωροκηπευτικά) ο οποίος ανήλθε στο 3,3% το Δεκέμβριο, έναντι 2,4% που ήταν το Δεκέμβριο του 2006. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΣΥΕ δείχνουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές πολλών αγαθών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα:

Η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 26,7%, ενώ η τιμή της βενζίνης παρουσίασε άνοδο 15,3%.

    * Θεαματικές αυξήσεις καταγράφηκαν στον κλάδο των τροφίμων. Η τιμή στο αλεύρι αυξήθηκε κατά 21,3%, όπως επίσης και στα ζυμαρικά, άνοδο 14,9% παρουσίασε η τιμή στο ψωμί, 26,7% στο βούτυρο, 14% στα αυγά, 12,9% στα τυριά, 10,9% στα πουλερικά, 6,9% στο ρύζι και 8,3% στις φρυγανιές - παξιμάδια. Η τιμή στο σπορέλαιο αυξήθηκε κατά 26,9%, ενώ οι τιμές στα όσπρια αυξήθηκαν κατά 10,4%.
    * Υψηλές αυξήσεις καταγράφηκαν στις υπηρεσίες ύδρευσης (6,3%), ηλεκτρικού ρεύματος (7,2%), δημοτικών τελών (4,4%), υπηρεσιών κοινοχρήστων (4%) και ενοικίων κατοικιών (4%).

Προτάσεις ΕΒΕΑ
Το θέμα της λειτουργίας πρατηρίων βενζίνης και στα σούπερ μάρκετ, επαναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος. Τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ παρενέβη χθες, με αφορμή τις αρνητικές εξελίξεις στο «μέτωπο» του πληθωρισμού, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Συγκεκριμένα προτείνει να επιτραπεί η δημιουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων στους χώρους των υπεραγορών, καθώς η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι μπορούν έτσι να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές. Προτείνει ακόμη την εφαρμογή μέτρων και κινήτρων, τόσο για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, όσο και τον εκσυγχρονισμό τους, με την αυτοματοποίηση των αντλιών (self service), που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Προτάσεις του ΕΒΕΑ για τα τρόφιμα

    * Τη δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων και στις 13 περιφέρειες της χώρας, που θα λειτουργούν με όρους χρηματιστηρίου.
    * Να δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους τους παραγωγούς να αποκτήσουν ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα.
    * Να ενθαρρυνθεί η δραστηριοποίηση των συνεταιριστικών οργανώσεων στη διακίνηση και διάθεση αγροτικών προϊόντων.
    * Να επαναξεταστούν οι περιορισμοί στη διάθεση του ψωμιού τύπου bake off.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο