Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΠΟΜΙΔΑ: Υποχρεώσεις και απαλλαγές ιδιοκτητών από τα δημοτικά τέλη

Mε την ευκαιρία της έναρξης του νέου οικονομικού έτους 2008, η ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις υποχρεώσεις τους που έχουν σχέση με τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και το ετήσιο τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ):

ΠΟΜΙΔΑ: Υποχρεώσεις και απαλλαγές ιδιοκτητών από τα δημοτικά τέλη

Mε την ευκαιρία της έναρξης του νέου οικονομικού έτους 2008, η ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις υποχρεώσεις τους που έχουν σχέση με τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και το ετήσιο τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ):

1. Απαλλαγή κλειστών ακινήτων από τα δημοτικά τέλη. Σύμφωνα με το νόμο 3345/2005, άρθρο 5 παρ. 1, οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας, όταν το ακίνητό τους δεν ρευματοδοτείται και δεν χρησιμοποιείται, εφόσον καταθέσουν στον οικείο Ο.Τ.Α. υπεύθυνη δήλωση μη ηλεκτροδοτουμένου ακινήτου στην οποία να επισυνάπτουν:

Α. Βεβαίωση της ΔΕΗ περί διακοπής του ρεύματος του ακινήτου, και

Β. Υπεύθυνη δήλωσή του ότι το ακίνητο δεν χρησιμοποιείται καθόλου.
Σε περίπτωση που ύστερα από έλεγχο αποδειχθεί ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται, έστω και μερικά, επιβάλλεται σε βάρος των υποχρέων ολόκληρο το τέλος που αναλογεί σε κάθε κατηγορία ακινήτου μαζί με το σχετικό πρόστιμο, αναδρομικά από το χρόνο απαλλαγής του.

2. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
Σε περίπτωση ύπαρξης αδήλωτων μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων (κυρίως οικοπέδων) απαιτείται δήλωσή τους στην οικονομική υπηρεσία του οικείου Δήμου, συνοδευόμενη από τίτλο ιδιοκτησίας και σχεδιάγραμμα. Αν η δήλωση γίνει μέχρι 31.1.2008 ο οικείος Ο.Τ.Α. θα επιβάλλει το εφετινό τέλος χωρίς προσαύξηση, αλλά θα χρεώσει τον ιδιοκτήτη αναδρομικά με το τέλος της προηγούμενης πενταετίας και τη νόμιμη προσαύξηση για αδήλωτα ακίνητα (200%).

3. Ειδικότερα για το Δήμο Αθηναίων ενημερώνουμε ότι τα δημοτικά τέλη ακινήτων έχουν διαμορφωθεί για το 2008 ανά τ.μ. ετησίως ως εξής:

* Τέλη καθαριότητας-φωτισμού (Πράξη Δημ. Συμβ. 2053/2007):
Οικιακή χρήση: 1,65 ευρώ Επαγγελματικές και λοιπές χρήσεις: 6,35 ευρώ,

* Φόρος Ηλεκτροδ. χώρων (ΦΗΧ) (Πράξη Δ.Συμβ. 2054/2007):
Στεγασμένοι ηλεκτροδοτούμενοι χώροι: 0,32 ευρώ Ασκεπείς χώροι: 0,16 ευρώ

* Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Καθορίζεται από τον τύπο:
Εμβαδόν Χ τιμή ζώνης Χ συντελεστής παλαιότητος Χ Συντελεστής ΤΑΠ 0,35 0/00 .

4. Το θέμα θα συζητηθεί στο Συνέδριο ΠΟΜΙΔΑ, το Σάββατο 26.1.2008, 10 π.μ. στο κινηματοθέατρο «Αττικόν», Σταδίου 19.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο