Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φοροαπαλλαγές στους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας - Ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία ποσοστό έως 35% των κερδών προ φόρων, το οποίο καταβάλλεται στους εργαζομένους - Μειωμένο τέλος επιτηδεύματος για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων

20 Οκτώβριου 2016 Σχόλια
Φοροαπαλλαγές στους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας - Ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία ποσοστό έως 35% των κερδών προ φόρων, το οποίο καταβάλλεται στους εργαζομένους - Μειωμένο τέλος επιτηδεύματος για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά



Με την προτεινόμενη τροπολογία:

- Προβλέπεται η υποχρέωση σύνταξης ετήσιου οικονομικού προγραμματισμού και απολογισμού εκτέλεσης αυτού, καθώς και ισολογισμού ή/και Οικονομικής Κατάστασης Αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4308/2014.

- Θεωρείται ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και όχι κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα ποσοστό έως 35% των κερδών προ φόρων, το οποίο καταβάλλεται από τους Φορείς Κοινοτικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στους εργαζομένους τους.

- Θεσπίζεται μειωμένο ετήσιο τέλος επιτηδεύματος σε σχέση με τα ισχύοντα του άρθρου του ν. 3986/2011, ύψους πεντακοσίων (500) €, για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων. Από το εν λόγω τέλος εξαιρούνται οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία δεν ξεπερνά την πενταετία από την πρώτη ημέρα έναρξης των εργασιών τους.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σ/ν «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των Φορέων της και άλλες διατάξεις»

Αιτιολογική έκθεση

Με την προτεινόμενη ρύθμιση των δυο πρώτων άρθρων της τροπολογίας, ορίζεται ότι ο Φορέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας συντάσσει ετήσιο οικονομικό προγραμματισμό και απολογισμό, καθώς και ισολογισμό ή/και Οικονομική Κατάσταση Αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4308/2014. Επίσης, τα κέρδη των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, σε ποσοστό έως 35%, που διατίθενται μόνο στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα εάν είναι μέλη, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών.

Η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία χαρακτηρίζεται ως ο τρίτος πυλώνας της οικονομίας ανάμεσα στην δραστηριότητα του ιδιωτικού (κερδοσκοπικού) τομέα και του Κράτους μαζί με τον τομέα των μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις αποτελούν μεν επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα, μέσω της ιδιαίτερης δραστηριότητάς τους, παράγουν συλλογική και κοινωνική ωφέλεια, χωρίς να έχουν ως σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Αποτελούν, δηλαδή, μια μεταστροφή από τον επιχειρηματία - επενδυτή, που εν πολλοίς απαντάται στον κερδοσκοπικό τομέα, στον εργαζόμενο κοινωνικό επιχειρηματία. Επομένως, αφού τα μόνα κέρδη που διατίθενται είναι αυτά στους εργαζόμενους που είναι φυσικά πρόσωπα και όχι και στα λοιπά μέλη που μπορεί να είναι είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα, δεν θα ήταν δόκιμο τα προς διάθεση κέρδη να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τα λοιπά κέρδη του νομικού προσώπου του φορέα, τα οποία θα φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
 
Με την προτεινόμενη ρύθμιση του τρίτου άρθρου της τροπολογίας, καθιερώνεται αφενός, η επιβολή τέλους επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και στους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων και αφετέρου, η απαλλαγή από το εν λόγω τέλος για τις νέες επιχειρήσεις του Φορέα αυτού, αντίστοιχη με αυτή που ήδη ισχύει για τους ελευθέρους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις. Δίνεται, δηλαδή, ένα επιπρόσθετο κίνητρο για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη μείωση της ροής της μετανάστευσης της νέας γενιάς, μέσω της σύστασης νέων κοινωνικών επιχειρήσεων, όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι και τα μέλη (εταίροι - επενδυτές) της επιχείρησης.

Άρθρο..

Ο Φορέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, συντάσσει ετήσιο οικονομικό προγραμματισμό και απολογισμό εκτέλεσης αυτού, καθώς και ισολογισμό ή/και Οικονομική Κατάσταση Αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4308/2014 (Α' 251), τους οποίους υποβάλλει στο Τμήμα Μητρώου

Άρθρο...
Τροποποίηση ν. 4172/2013


1. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013 (Α' 167) προστίθεται περίπτωση θ', ως εξής:
«θ) Ποσοστό έως 35% των κερδών προ φόρων, το οποίο καταβάλλεται από τους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στους εργαζόμενους τους.»

2. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν. 4172/2013 (Α' 167) προστίθεται νέο εδάφιο, ως εξής:
«Ειδικά, για τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν περιλαμβάνεται ποσοστό έως 35% των κερδών προ φόρων, εφόσον αυτό καταβάλλεται στους εργαζόμενους τους.»

Άρθρο...
Τροποποίηση ν. 3986/2011


1. Μετά την περίπτωση δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α' 152) προστίθεται περίπτωση ε', ως εξής:
«ε) Για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων, σε πεντακόσια (500) ευρώ ετησίως.»

2. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α' 152) προστίθεται νέο εδάφιο, ως εξής:
"Επίσης, εξαιρούνται οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών τους."



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης