Η περίοδος των φθηνών επιτοκίων εκπνέει, αν και με… εξαιρέσεις

Επιχειρήσεων Νέα

8 Ιανουάριος 2008
Συνθήκες έντονου ανταγωνισμού αναμένεται να επικρατήσουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το μέτωπο των επιτοκίων. Taxheaven.gr

Η περίοδος των φθηνών επιτοκίων εκπνέει, αν και με… εξαιρέσεις

Συνθήκες έντονου ανταγωνισμού αναμένεται να επικρατήσουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το μέτωπο των επιτοκίων.

Eμπειρα τραπεζικά στελέχη επιβεβαιώνουν την τάση που θέλει την αύξηση του κόστους χρήματος στο προσεχές χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι το «παιχνίδι» του ανταγωνισμού θα καθορίσει η πολιτική της κάθε τράπεζας για υιοθέτηση επιθετικότερης ή όχι τιμολογιακής πολιτικής.

Ως ενδεικτικό του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος επισημαίνεται η πρόσφατη απόφαση της EFG Eurobank - Ergasias να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για τα επιχειρηματικά της δάνεια στο 8%, εκτιμώντας ότι η περίοδος των φθηνών επιτοκίων βαίνει προς το τέλος της, την ίδια στιγμή που η Citibank ακολουθεί, τουλάχιστον για τον Ιανουάριο διαφορετική στρατηγική.

Συγκεκριμένα η Citibank ανακοίνωσε χθες τη μείωση των δικών της επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια για τον μήνα Ιανουάριο, η οποία μπορεί μεν να είναι οριακή (έως 0,20%), είναι ωστόσο ενδεικτική των προθέσεων της τράπεζας. Την ίδια στιγμή αξίζει να αναφερθεί η απόφαση της Citibank να προχωρήσει έστω και σε μικρή μείωση των επιτοκίων της, τόσο στο κομμάτι των στεγαστικών δανείων όσο και των προσωπικών, με εξασφάλιση προθεσμιακών καταθέσεων.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στις προβλέψεις που διατυπώνουν οι αναλυτές μέσω του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg, σχετικά με την πορεία του επιτοκίου euribor τριών μηνών. Συγκεκριμένα, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί κατά το 1ο και το 2ο τρίμηνο του 2008 το συγκεκριμένο επιτόκιο, που είναι βαρόμετρο των εξελίξεων, να συγκρατείται σε υψηλά επίπεδα, όμως από το 3ο τρίμηνο και μετά παρατηρείται αποκλιμάκωση. Μάλιστα συνδέουν τις εξελίξεις αυτές στο μέτωπο των επιτοκίων για το 2008 με τη γενικότερη τάση που θα χαρακτηρίσει το κόστος χρήματος το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή Express