Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Η περίοδος των φθηνών επιτοκίων εκπνέει, αν και με… εξαιρέσεις

Συνθήκες έντονου ανταγωνισμού αναμένεται να επικρατήσουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το μέτωπο των επιτοκίων.

Η περίοδος των φθηνών επιτοκίων εκπνέει, αν και με… εξαιρέσεις

Συνθήκες έντονου ανταγωνισμού αναμένεται να επικρατήσουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το μέτωπο των επιτοκίων.

Eμπειρα τραπεζικά στελέχη επιβεβαιώνουν την τάση που θέλει την αύξηση του κόστους χρήματος στο προσεχές χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι το «παιχνίδι» του ανταγωνισμού θα καθορίσει η πολιτική της κάθε τράπεζας για υιοθέτηση επιθετικότερης ή όχι τιμολογιακής πολιτικής.

Ως ενδεικτικό του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος επισημαίνεται η πρόσφατη απόφαση της EFG Eurobank - Ergasias να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για τα επιχειρηματικά της δάνεια στο 8%, εκτιμώντας ότι η περίοδος των φθηνών επιτοκίων βαίνει προς το τέλος της, την ίδια στιγμή που η Citibank ακολουθεί, τουλάχιστον για τον Ιανουάριο διαφορετική στρατηγική.

Συγκεκριμένα η Citibank ανακοίνωσε χθες τη μείωση των δικών της επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια για τον μήνα Ιανουάριο, η οποία μπορεί μεν να είναι οριακή (έως 0,20%), είναι ωστόσο ενδεικτική των προθέσεων της τράπεζας. Την ίδια στιγμή αξίζει να αναφερθεί η απόφαση της Citibank να προχωρήσει έστω και σε μικρή μείωση των επιτοκίων της, τόσο στο κομμάτι των στεγαστικών δανείων όσο και των προσωπικών, με εξασφάλιση προθεσμιακών καταθέσεων.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στις προβλέψεις που διατυπώνουν οι αναλυτές μέσω του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg, σχετικά με την πορεία του επιτοκίου euribor τριών μηνών. Συγκεκριμένα, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί κατά το 1ο και το 2ο τρίμηνο του 2008 το συγκεκριμένο επιτόκιο, που είναι βαρόμετρο των εξελίξεων, να συγκρατείται σε υψηλά επίπεδα, όμως από το 3ο τρίμηνο και μετά παρατηρείται αποκλιμάκωση. Μάλιστα συνδέουν τις εξελίξεις αυτές στο μέτωπο των επιτοκίων για το 2008 με τη γενικότερη τάση που θα χαρακτηρίσει το κόστος χρήματος το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο