Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το ασφαλιστικό «κλειδί» για την αναβάθμιση της οικονομίας

5 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Συγκρατημένες είναι οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου όσον αφορά τις πιθανότητες αναβάθμισης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας. Αν και στελέχη του υπουργείου Οικονομίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποια καλά νέα εντός του 2008, προτιμούν να είναι περισσότερο συγκρατημένα ιδίως μετά το «ψαλίδισμα» από τη Eurostat της ανοδικής αναθεώρησης του ΑΕΠ κατά 9,6% και όχι κατά 25,7% όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά από την ΕΣΥΕ. Ο περιορισμός της αναθεώρησης είχε λιγότερο θετικές επιπτώσεις στα μεγέθη του ελλείμματος και του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.
Το ασφαλιστικό «κλειδί» για την αναβάθμιση της οικονομίας
 
Συγκρατημένες είναι οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου όσον αφορά τις πιθανότητες αναβάθμισης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας. Αν και στελέχη του υπουργείου Οικονομίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποια καλά νέα εντός του 2008, προτιμούν να είναι περισσότερο συγκρατημένα ιδίως μετά το «ψαλίδισμα» από τη Eurostat της ανοδικής αναθεώρησης του ΑΕΠ κατά 9,6% και όχι κατά 25,7% όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά από την ΕΣΥΕ. Ο περιορισμός της αναθεώρησης είχε λιγότερο θετικές επιπτώσεις στα μεγέθη του ελλείμματος και του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.

Την ίδια ώρα αναγνωρίζουν ότι μία θετική απόφαση εκ μέρους των ξένων οίκων θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων, όπως η προώθηση των μεταρρυθμίσεων με αιχμή το ασφαλιστικό, και όχι μόνον από την πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή. Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο εξάμηνο του 2008 θεωρείται καθοριστικό, καθώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ασφαλιστικό, αφετέρου θα υπάρχουν στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2008 που είναι σημαντικός για τη δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με στόχο μηδενικά ελλείμματα το 2010.

Εκπρόσωποι της Moodys, της Standard & Poors και της Fitch θα επισκεφτούν την Ελλάδα μέσα στους πρώτους μήνες του 2008, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να προβούν στις αξιολογήσεις τους.

«Σημείο-κλειδί» θεωρείται η προώθηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και κατά πόσο οι όποιες κινήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση θα πείσουν τους ξένους αναλυτές για την επίτευξη της βιωσιμότητας του συστήματος.

Αβεβαιότητα
Την ίδια ώρα υπό συνθήκες έντονης αβεβαιότητας, εξαιτίας της αναταραχής που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση προχωρά εντός του πρώτου εξαμήνου σε δανεισμό-μαμούθ της τάξης των 27 δισ. ευρώ. Η ρευστή κατάσταση που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές χρήματος απειλεί την Ελλάδα με αύξηση του κόστους δανεισμού τον επόμενο χρόνο, με το πρώτο δίμηνο να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο από αναλυτές για το αν τελικώς η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί ή η κρίση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Ο προβληματισμός εντείνεται από το γεγονός ότι οι μεγάλες ελληνικές εκδόσεις, σημαντικό μέρος των οποίων θα διενεργηθεί εντός του πρώτου τριμήνου, θα συμπέσουν με διευρυμένες εκδόσεις ομολόγων από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Μόνον κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα «πουλήσουν» χρέος ύψους 70 δισ. ευρώ. Εφόσον η κρίση συνεχιστεί υπάρχει ο κίνδυνος χώρες όπως η Ελλάδα, που χαρακτηρίζονται από χαμηλότερες αξιολογήσεις και υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας εξαιτίας των περισσότερο δυσμενών δημοσιονομικών τους, να πληρώσουν ακριβότερα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους.

Εκδόσεις
Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι ότι ο χρόνος και η σειρά των μεγάλων κοινοπρακτικών εκδόσεων στις οποίες θα προχωρήσει το Δημόσιο στους πρώτους μήνες του 2008 θα αποφασιστούν την τελευταία στιγμή, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.

Επισήμως έχει ανακοινωθεί ότι το δανειακό πρόγραμμα του 2008 θα ξεκινήσει με δημοπρασία εντόκων γραμματίων στις 8 Ιανουαρίου, ενώ η επόμενη προγραμματισμένη κίνηση αφορά στη νέα κοινοπρακτική έκδοση ομολόγων τριετούς διάρκειας που θα διενεργηθεί στις 29 Ιανουαρίου. Είναι πιθανό μία ακόμη μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση να προηγηθεί της δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις χρηματαγορές. Εντός του Ιανουαρίου οι σχεδιασμοί του ΟΔΔΗΧ περιλαμβάνουν, μέχρι στιγμής, τη διενέργεια τριών κοινοπρακτικών εκδόσεων, δεκαετούς διάρκειας, τιμαριθμοποιημένου ομολόγου και ενδεχομένως την επανέκδοση του ομολόγου 30ετούς διάρκειας.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης