Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Εως τα τέλη Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Διάλογο-εξπρές με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επαγγελματικούς φορείς για τις ενοποιήσεις των Ταμείων (που αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» της προωθούμενης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού) ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη - Πετραλιά. Την άμεση έναρξη της διαδικασίας θα ανακοινώσει σήμερα η υπουργός μετά τη νέα (δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες) συνάντηση που έχει από τις 12 μ. στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Εως τα τέλη Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό


Διάλογο-εξπρές με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επαγγελματικούς φορείς για τις ενοποιήσεις των Ταμείων (που αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» της προωθούμενης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού) ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη - Πετραλιά. Την άμεση έναρξη της διαδικασίας θα ανακοινώσει σήμερα η υπουργός μετά τη νέα (δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες) συνάντηση που έχει από τις 12 μ. στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Ο κεντρικός σχεδιασμός που έχει γίνει σε κυβερνητικό επίπεδο (και αναμένεται να επαναβεβαιωθεί σήμερα) προβλέπει την ολοκλήρωση του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τις επαγγελματικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις για τους άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εντός του Ιανουαρίου, ώστε, στη συνέχεια, να γίνει μια τελική συζήτηση επί ενός συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο σχεδιάζεται να ψηφιστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μια «ήπια προσαρμογή» του ασφαλιστικού, σε βάθος 15ετίας και με την παράλληλη «αυτόματη» εφαρμογή των νόμων Σιούφα και Ρέππα που ήδη ισχύουν από την 1η/1/2008.

Πέντε αλλαγές
Οι συγκεκριμένοι νόμοι ολοκληρώνονται, για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων, έως το 2017, επιτρέποντας, πλέον, ενδιάμεσες παρεμβάσεις είτε για την αντιμετώπιση ακραίων συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων, είτε για την οργανωτική ανασυγκρότηση των Ταμείων και την εξοικονόμηση πόρων (που, με αυτά τα δεδομένα, αποτελεί την άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση). Με βάση τους νόμους Σιούφα και Ρέππα που ισχύουν από την 1η/1/2008:

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων του Δημοσίου και των Ειδικών Ταμείων για τα χρόνια που θα συμπληρώνονται μετά την 1η/1/2008. Για κάποιο ασφαλισμένο που θα συνταξιοδοτηθεί από φέτος και μετά, τα έτη ασφάλισης που θα έχει συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2007 θα υπολογισθούν με βάση τον τελευταίο μισθό και με ποσοστό αναπλήρωσης 80%. Για τα χρόνια που θα συμπληρωθούν μετά την 1η/1/2008 και σταδιακά σε 10 χρόνια το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από το 80% στο 70% (για το 2008 θα είναι το 79% των αποδοχών, το 2009 το 78% κ.ο.κ. έως το 2017 οπότε θα λαμβάνει το 70% των αποδοχών).
Σταδιακά θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της τελευταίας πενταετίας (όπως ισχύει στο ΙΚΑ). Για όσους δημοσίους υπαλλήλους και ασφαλισμένους σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες) αποχωρήσουν από 1/1/2008 έως 31/12/2012 θα λαμβάνεται υπόψη, σταδιακά, ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών των μηνών που έχουν διανυθεί μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από την υποβολή της αίτησης. Από 1/1/2013 και μετά ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.
Αυξάνεται κατά ένα εξάμηνο το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους ασφαλισμένους σε ειδικά ταμεία, ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.α. συμπληρώνουν τα απαιτούμενα για τη θεμελίωση δικαιώματος έτη ασφάλισης το 2008. Πρόκειται για τα γνωστά εξάμηνα που προστίθενται σταδιακά τα τελευταία 15 χρόνια σε εφαρμογή του νόμου 2084 του 1992. Η συγκεκριμένη αλλαγή αφορά 7 ομάδες ασφαλισμένων σε 7 συνολικά ταμεία κύριας ασφάλισης. Αντίστοιχες αλλαγές ισχύουν και για το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα επικουρικά ταμεία, αφού από 1/1/1998 οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι ενιαίες μεταξύ ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Αυξάνονται κατά ένα εξάμηνο τα έτη ασφάλισης που απαιτούνται για κάποιον ασφαλισμένο ή ασφαλισμένη για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι αυξήσεις των ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση αφορούν 13 ομάδες ασφαλισμένων από 12 ταμεία κύριας ασφάλισης και τα αντίστοιχα επικουρικά.
Από 1/1/2008 ενσωματώνεται στις συντάξιμες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που είναι προϊστάμενοι οποιουδήποτε επιπέδου το επίδομα που καταβάλλεται σε αυτούς λόγω της θέσης τους (ν. Αλογοσκούφη). Πρόκειται για διευθυντές, τμηματάρχες κ.λπ. για τους οποίους θα παρακρατείται από τον μισθό εισφορά 6,67%.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο