Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο

«Ακουμπώντας» το όριο - ρεκόρ των 100 δολαρίων, το αργό πετρέλαιο υποχώρησε τελικά στα 99,58 δολάρια το βαρέλι. Ρεκόρ προς στιγμή και για την τιμή πετρελαίου Μπρεντ Για πρώτη φορά στην ιστορία των συναλλαγών του πετρελαίου, η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου για την άμεση παράδοσή, έφθασε τα 100 δολάρια.

Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο (Ανανέωση)
 «Ακουμπώντας» το όριο - ρεκόρ των 100 δολαρίων, το αργό πετρέλαιο υποχώρησε τελικά στα 99,58 δολάρια το βαρέλι. Ρεκόρ προς στιγμή και για την τιμή πετρελαίου Μπρεντ
Για πρώτη φορά στην ιστορία των συναλλαγών του πετρελαίου, η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου για την άμεση παράδοσή, έφθασε τα 100 δολάρια.

Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, έφτασε για πρώτη φορά στο ύψος - ρεκόρ των 98 δολαρίων το βαρέλι, την ώρα που το «ελαφρύ αργό» στην αγορά της Νέας Υόρκης έφτανε στο συμβολικό όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι. Τελικά το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχώρησε ελαφρά στα 97,84 δολάρια, τιμή που εξακολουθεί να είναι ρεκόρ.

Το «ελαφρύ αργό» στην αγορά της Νέας Υόρκης, για παράδοση Φεβρουαρίου, κέρδισε 3,60 δολάρια, κλείνοντας στα 99,58 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας ελαφρώς από το όριο των 100 δολαρίων.

Αιτία της ανοδικής πορείας είναι τα βίαια επεισόδια στις χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, Αλγερία και Νιγηρία καθώς και τα αποθέματα του αργού που βρίσκονται σε χαμηλό τριετίας. Η Νιγηρία είναι η όγδοη μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου και οι βίαιες συγκρούσεις έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς. Στο ανοδικό κλίμα συνέβαλλε επίσης και το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπου καταναλώνονται τα 4/5 του πετρελαίου θέρμανσης της χώρας.

Παράλληλα, σημαντική συμβολή στο ιστορικό αυτό ρεκόρ αποδίδεται στις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας, η ζήτηση των οποίων εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου το περασμένο έτος. Το 2007 οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν σχεδόν κατά 58%, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη της τελευταίας δεκαετίας και φτάνοντας στις 21 Νοεμβρίου μια ανάσα κάτω από τα 100 δολάρια, στα 99,29 δολάρια το βαρέλι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο