Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας - Αποκλίσεις ΜΥΦ, taxis και αποστολή βεβαιώσεων κερδών Ν.Π. 2015

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης

Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

 Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Στην έναρξη της δεύτερης εβδομάδας του Οκτώβρη, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό -και δεν είναι φυσικά οι ΜΥΦ- αλλά, το πόσο γρήγορα φτάνει στο τέλος της και αυτή η χρονιά. Δεν καταλάβαμε καλά καλά πότε πέρασε το καλοκαίρι και βρισκόμαστε σε φάση προετοιμασίας για το κλείσιμο του έτους. Το αναφέρω αυτό γιατί ορισμένοι από εμάς, τώρα ξεκινάμε την καταγραφή των εργασιών για το τέλος της χρήσης και καλό θα ήταν όσοι σκοπεύετε -γιατί δεν προλάβατε πέρσι- να κάνετε μεταβολές ελέω Ε.Λ.Π. στο υφιστάμενο λογιστικό σχέδιο, να καταστρώσετε τα πλάνα σας από τώρα.

Αφήστε λοιπόν τις ΜΥΦ στην άκρη, που μας έχουν κοστίσει άπειρες εργατοώρες και κάντε κάτι πιο εποικοδομητικό και πιο κοντά στην φύση του επαγγέλματός μας. Άλλωστε και μετά τη δεύτερη παράταση που δόθηκε, στο 100% δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε ποτέ. Εγώ προσωπικά το δηλώνω «ιδιωτικώς» ότι δεν θα ασχοληθώ ξανά με το 2015. Για το 2016 όμως ειλικρινά δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει. Η πρώτη ημερομηνία υποβολής είναι το τέλος του Φλεβάρη (και για τα 4 τρίμηνα) και δεν χρειάζεται να σας θυμίσω ότι η συγκεκριμένη περίοδος είναι αρκετά φορτωμένη  από πλευράς υποχρεώσεων για τον λογιστή φοροτεχνικό.
Φορτωμένο όμως θα είναι και το taxis τη συγκεκριμένη περίοδο και δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά όσο οι υπεύθυνοι δεν αποφασίζουν να δώσουν οριστικές λύσεις στα προβλήματα των εφαρμογών, θα είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με τις αρρυθμίες του.  Είναι απαράδεκτο το μεγαλύτερο «μαγαζί» της Ελλάδος με τους περισσότερους «πελάτες» να μην τυγχάνει της απαραίτητης προσοχής από την εκάστοτε κυβέρνηση. Και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στο taxis. Κάθε κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή, οφείλει και πρέπει να διαθέτει πόρους και προσωπικό σε όλα τα βασικά πληροφοριακά της συστήματα. Το taxis, το ΕΡΓΑΝΗ, το ΗΛΙΟΣ και τα άλλα συστήματα, είναι πραγματικά «όπλα» για το κράτος, -εάν φροντίζει να τα εκμεταλλεύεται-  και όσο δεν τα προσέχει και δεν τα συντηρεί σωστά, τόσο θα χάνει «μάχες».Τα προβλήματα δεν αρχίζουν ούτε σταματάνε στο taxis, φυσικά. Ταλαιπωρία υφιστάμεθα και με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και συντάσσομαι πλήρως με την επιστολή του συλλόγου λογιστών Κέρκυρας  την οποία κοινοποίησε στον γενικό γραμματέα υπ. Εργασίας η ΠΟΦΕΕ  [Π.Ο.Φ.Ε.Ε.: Προγραμματισμένη συντήρηση ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποβολή στοιχείων εργασίας ή «τα μαύρα τα μεσάνυχτα».]

Να θυμίσω επίσης εδώ για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων, ότι μετά τις 5 Δεκεμβρίου, το υπ. Οικονομικών θα ενεργοποιήσει  το ασφαλές πρωτόκολλο επικοινωνίας TLS 1.2.υπολογιστικών υποδομών και όπως μας διαβεβαίωσε η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., «Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στην ημερομηνία έναρξης ασφαλούς πρωτοκόλλου επικοινωνίας TLS 1.2»

Δείτε συνοπτικά σε ένα ενδεικτικό πίνακα ανά λειτουργικό, με ποιους πλοηγούς (browsers) θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλέον τις εφαρμογές του taxis
 

windows XP Opera v. 12.18, v. 36
chrome  
explorer  
firefox  
       
windows XP SP2, XP SP3 Opera  
chrome  
explorer  
firefox 27-49
       
windows Vista Opera 36
chrome  
explorer  
firefox 27-49
       
windows 7 Opera 17-40
chrome 30-53
explorer 11
firefox 27-49
       
windows 8 - 8.1 Opera 17-40
chrome 30-53
explorer 11
firefox 27-49
       
windows 10 Opera 17-40
chrome 30-53
explorer 11
firefox 27-49

 

OS X 10.9-10.12 Safari v.7-v.10
Opera 17-40
chrome 30-53
explorer  
firefox 27-49
       
Linux   Opera 17-40
chrome 30-53
explorer  
firefox 27-49

Πλήρη ανάλυση ανά πλοηγό μπορείτε να δείτε εδώ. Επίσης πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από σήμερα και μέσω του νέου τηλεφωνικού αριθμού που λειτουργεί στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της Γ.Γ.Δ.Ε..


 

 

Τέλος όσοι έχετε προγραμματίσει υποβολές στο taxiς στο διάστημα μεταξύ 14/10 και 16/10 καλύτερα να το ξεχάσετε. [Μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπ. Οικ. λόγω αναβάθμισης ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών από 14/10 στις 20:00 έως 16/10 στις 20:00]

 

●●●

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε και την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού σύμφωνα με το οποίο φαίνεται ότι θα έχουμε για ακόμη μια χρονιά αυξημένα έσοδα από άμεσους (328 εκ) και έμμεσους φόρους (1,53 δις).

  2016 2017  
   Προϋπολογισμός Πρόβλεψη  
1. Άμεσοι φόροι 20.028 20.356 0.328
2.Έμμεσοι φόροι 24.738 26.268 1.53

Οι αυξήσεις λίγο πολύ γνωστές, αφού είναι πρόσφατοι οι νόμοι με τους οποίους θεσπίστηκαν. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου για το τι μας περιμένει....[Οι επιβαρύνσεις (φόροι) που έχουν ψηφιστεί και έρχονται...]

 

 

  

 

Η δήλωση της  εβδομάδας

Κάλεσμα της Θ. Τζάκρη σε φαρμακευτικές να επενδύσουν στην Ελλάδα

Οι πληροφορίες που έχω, αναφέρουν ότι οι Φαρμακοβιομήχανοι απάντησαν με επιστολή στην κα Θ. Τζάκρη, στην οποία αναφέρουν του λόγους για τους οποίους βλέπουν με θετικό μάτι το κάλεσμα της, και όπως σχετικά σημειώνουν, έχουν σκοπό να επενδύσουν πακτωλό χρημάτων στη Ελλάδα για την παρασκευή Φαρμάκων. Η επιστολή των φαρμακοβιομηχάνων όπως καταλαβαίνετε "έπεσε" στα χέρια μου και και σας παραθέτω τα βασικότερα σημεία.
............

Κα Τζάκρη. Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι στα σχέδια μας για την επόμενη πενταετία, είναι η αύξηση των επενδύσεων στον τομέα του φαρμάκου και μάλιστα με ποσά που θα υπερβούν τα 10 δις ευρώ. Οι λόγοι που μας οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι κυρίως οι ακόλουθοι:

α) Γιατί η Εταιρική φορολογία στην Ελλάδα είναι μικρότερη απ' ότι στις άλλες χώρες.
β) Γιατί ο φόρος μερισμάτων μειώθηκε σε σχέση με τα παλαιότερα έτη
.
γ) Γιατί έχουν περισσέψει χρήματα για επενδύσεις από την μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων
.
δ) Γιατί η γραφειοκρατία στην Ελλάδα έχει πλέον εξαφανιστεί.
ε) Γιατί ειδικά οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν συνεχή έλεγχο και δεν πληρώνουν χαράτσια από φορείς όπως ο ΕΟΦ, το ΕΚΕΒΥΛ κ.λπ
ζ) Γιατί όσες έχουν συναλλαγές με το δημόσιο (η περισσότερες λόγω νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων) εισπράττουν άμεσα τα χρήματά τους  από τον ΕΟΠΥΥ.
η) Γιατί παλαιές οφειλές πληρώνονται μέχρι το τελευταίο ευρώ και δεν κουρεύονται, ούτε δίνονται ομόλογα τα οποία κουρεύονται στην συνέχεια.
θ) Γιατί οι φαρμακοβιομηχανίες δεν πληρώνουν
rebate και clawback τα οποία υπολογίζονται ανάλογα με το προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης κάθε έτος, όπως γίνεται σε άλλες χώρες.


 

← ●●●● § ●●●● →

 

Τα Briefing της  εβδομάδας

  Το briefing της ημέρας (07.10.2016)

  Το briefing της ημέρας (06.10.2016)

  Το briefing της ημέρας (05.10.2016) - Μ.Υ.Φ. - «ΕΡΓΑΝΗ» και άλλα δεινά

  Το briefing της ημέρας - Προβλήματα στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» μετά την αναβάθμιση (04.10.2016)

  Το πρώτο briefing της σεζόν (03.10.2016)

 

 

← ●●●● § ●●●● →

Επισημάνσεις εβδομάδας

Οι επισημάνσεις τις εβδομάδας αφορούν

α) Αποστολή βεβαιώσεων για τα κέρδη του φορολογικού έτους 2015 [ Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου πρέπει να υποβληθεί στο taxis η συγκεκριμένη βεβαίωση η οποία περιλαμβάνει τα μερίσματα των δικαιούχων για τα κέρδη από προσωπικές εταιρείες με απλογραφικά βιβλία των οποίων ο χρόνος κτήσης ήταν το 2015,  τα μερίσματα (προ φόρου) νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών με διπλογραφικά βιβλία (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε, Ο.Ε. με διπλογραφικά βιβλία, κ.λπ.) των οποίων ο χρόνο κτήσης ομοίως ήταν το 2015 (άρα αφορά κέρδη της χρήσης 2014), ο τόκοι προ φόρων, και τα δικαιώματα.] Σχετική απόφαση ΠΟΛ.1274/30.12.2015.

β) Σχετικά με τις διορθώσεις αποκλίσεων των ΜΥΦ
[-> Η καταληκτική προθεσμία για την εμπρόθεσμη υποβολή των συναλλαγών (έσοδα/πελάτες αλλά και έξοδα/προμηθευτές) για το έτος 2015 είναι η 12η Οκτωβρίου 2016.
-> Η καταληκτική προθεσμία για τη διόρθωση των αποκλίσεων των εξόδων και μόνο, (προμηθευτές) είναι η 30η Νοεμβρίου 2016.]

 

 

●●●

Λοιπά σημαντικά θέματα και επισημάνσεις της εβδομάδας που πέρασε

 

Αυθαίρετα

Παράταση προθεσμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων νόμου 4178/2013

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει τετράμηνη προθεσμία για την υπαγωγή στον ισχύοντα Νόμο 4178/2013 “Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες Διατάξεις”.
Η προθεσμία αυτή δύναται να λήξει νωρίτερα από το τετράμηνο, με την ισχύ του νέου “Νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος”, ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 10/10.

Δείτε επίσης και την σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο ΦΕΚ


Αποδείξεις

Όπως φαίνεται και το 2016 ο κωδικός 049 της δήλωσης θα είναι κενός (εκτός απροόπτου). Κοινώς δεν θα χρειαστούμε αποδείξεις και για φέτος.[Τρ. Αλεξιάδης: Χωρίς αποδείξεις το πρώτο δεκάμηνο του 2016]

 

Αύξηση εσόδων για λόγους...

Αύξηση των εσόδων για τον μήνα Σεπτέμβρη δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ όπως σχετικά ενημερωθήκαμε από το σχετικό Δελτίο τύπου του Υπ.Οικ. Η αύξηση σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται και στο κυνήγι της φοροδιαφυγής μέσω των συντονισμένων και αυξημένων ελέγχων από τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ όπως σχετικά ανέφερε και ο Κος Τρ.Αλεξιάδης στην βουλή. Έτσι εξηγείται και η συγχαρητήρια επιστολή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου εντατικοποίησης των προληπτικών ελέγχων.
Για τις άλλες υπηρεσίες που διενεργούν τακτικούς ελέγχους μάλλον δεν θα δούμε σύντομα συγχαρητήρια επιστολή εάν είναι αληθές ότι
δικαιώνεται το 70% όσων προσφεύγουν κατά αυτών.


 


 


 


Πόθεν έσχες

Με τροπολογία που κατατέθηκε και ήδη είναι νόμος (4427/2016) προβλέπεται ότι ορισμένα πρόσωπα τα οποία είναι υπόχρεοι σε δήλωση ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ  επισυνάπτουν ΚΑΙ αντίγραφα των αναγκαίων εγγράφων, από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση. Τα έγγραφα που θα επισυνάπτονται στην ηλεκτρονική πλέον δήλωση ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ θα εξειδικευτούν με κοινή υπουργική απόφαση. [Δείτε εδώ το σχετικό θέμα].

 

Αναπτυξιακός

 Από 12 Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο

 Έως το Νοέμβριο η υπογραφή του νέου «Εξοικονομώ κατ' οίκον» ύψους 500 εκατ. ευρώ - Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ελληνική Αγορά

 Σε δημόσια διαβούλευση τα σχέδια αποφάσεων προκήρυξης για τα 4 βασικά καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου 4399/2016

 

 

 

← ●●●● § ●●●● →

 Φορολογικές αποφάσεις
 

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε ναυτικές εταιρίες του ν. 959/1979
  Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε ναυτικές εταιρίες του ν. 959/1979 που τηρούν απλογραφικά βιβλία, για το φορολογικό έτος 2015, μπορούσαν να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι 15 Αυγούστου 2016. Προλαβαίνετε νομίζω....
Η απόφαση Αριθ. πρωτ.: ΔΕΑΦ 1144304 ΕΞ 2016 Προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε ναυτικές εταιρίες του ν. 959/1979

 

Σε νέα εκκαθάριση οι φορολογικές δηλώσεις των δικαστικών λειτουργών
  Τι μου θυμίζει.. τι μου θυμίζει.. Ααα ναι τον κ. Γ. Κατρούγκαλο "Ίσοι κανόνες για όλους".

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή λοιπόν και για να μην κουράζονται οι δικαστές, οι υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα προβούν σε νέα εκκαθάριση, υπολογίζοντας τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος μετά την αφαίρεση ποσοστού 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές των δικαστικών λειτουργών (εν ενεργεία και συντάξιμες).

Ο λόγος φυσικά γιατί τα συγκεκριμένα εισοδήματα των δικαστών τα οποία δεν έτυχαν της έκπτωσης του 25% όπως τα εισοδήματα των Βουλευτών για τις χρονικές περιόδους που αφορούν. Συνεπώς εφόσον έχουμε ίσους κανόνες για δικαστικούς και βουλευτές, θα πρέπει και οι δικαστές να έχουν το 25% της αποζημίωσης τους, συγνώμη μισθού εννοούσα, αφορολόγητο.

Η απόφαση ΠΟΛ.1147/2016 Φορολογική μεταχείριση αποδοχών δικαστικών λειτουργών

 

Διανομή - κατανομή κερδών στους εταίρους-μέλη των δικηγορικών εταιρειών
  Αν από το νόμιμα δημοσιευμένο καταστατικό της δικηγορικής εταιρείας, προβλέπονται ρητώς διαφορετικά ποσοστά συμμετοχής των εταίρων - μελών στα κέρδη - ζημιές της εταιρείας από τις μερίδες συμμετοχής τους στην εταιρία, τότε κατά τη διανομή των κερδών λαμβάνονται υπόψη τα ποσοστά συμμετοχής τους στα κέρδη, ανεξάρτητα των μερίδων συμμετοχής τους στην εταιρεία. Προϋπόθεση για τη διανομή των κερδών μεταξύ των εταίρων- μελών βάσει των ανωτέρω, είναι η τήρηση των διατυπώσεων που ορίζονται στις οικείες διατάξεις (ν. 4194/2013) και τον φορολογικό νόμο (συστατικό έγγραφο και δημοσίευση αυτού, έγκριση από τον δικηγορικό σύλλογο κ.λπ.).
Η απόφαση ΠΟΛ.1146/2016 Διευκρινίσεις σχετικά με τη διανομή - κατανομή κερδών στους εταίρους -μέλη των δικηγορικών εταιρειών, μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4172/2013

 

Παράταση συγκεντρωτικών καταστάσεων
  Εάν δεν κάνω λάθος η απόφαση αυτή αφορά την μεγάλη παράταση των συγκεντρωτικών καταστάσεων έως τις 7.10.2016
Η απόφαση ΠΟΛ.1145/2016 Τροποποίηση της απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1022/ 7.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β’) «Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών», όπως ισχύει

 

Διάρκεια ισχύος Εξουσιοδότησης
  Αναφορικά με την διάρκεια ισχύος της εξουσιοδότησης, εφόσον δεν υφίστανται ειδικότερες σχετικές διατάξεις για την υπηρεσία που εκδίδει την τελική διοικητική πράξη, ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 211 έως 235 του Αστικού Κώδικα.

Με λίγα λόγια η εξουσιοδότηση ισχύει μέχρι να ανακληθεί ή μέχρι να σταματήσει να υφίσταται ο λόγος για τον οποίο έγινε.

Η απόφαση Αρ. πρωτ.: Δ. ΟΡΓ. Δ 1145123 ΕΞ 2016 Περί του χρόνου ισχύος εξουσιοδότησης

 

  ●●●


«Στην ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο. Θεσπίστηκε φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ οι τρεις από τις 4 τηλεοπτικές άδειες ανήκουν στον Πρόεδρο του Ολυμπιακού, του Παναθηναικού και του ΠΑΟΚ». .

 

 

← ●●●● § ●●●● →

Διάλειμμα

 

Ελληνικό μουσείο πληροφορικής. Βουτιά στις αναμνήσεις

Οσοι δεν το έχετε επισκευθεί, καιρός να το κάνετε. Μία ομάδα ανθρώπων παρατηρώντας όλες τις εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής είχε την ιδέα να συγκεντρώσει σε ένα χώρο το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας στον οποίο θα εκτίθενται συσκευές και προγράμματα από τον κόσμο της πληροφορικής και την εξέλιξη τους μέσα στις τελευταίες δεκαετίες.


Εκθέματα από την δεκαετία του 80 και υπολογιστές με τους οποίους μεγαλώσαμε και τους χρησιμοποιούσαμε είτε για παιχνίδι, είτε για προγραμματισμό, είτε για να υποβάλουμε στο Taxis τις δηλώσεις. (Το τελευταίο μάλλον δεν ισχύει το έγραψα από κεκτημένη ταχύτητα)

Χάρη στην μεγάλη αποδοχή και την υποστήριξη του κοινού άλλα και των επισκεπτών, η συλλογή του Μουσείου μεγαλώνει συνεχώς.

Όσοι από εσάς έχετε παλαιά pc ή ακόμα και άλλες συσκευές που έχουν σχέση με την πληροφορική, καταχωνιασμένα σε αποθήκες και πατάρια, μπορείτε να τα δωρίσετε στο Μουσείο για να κάνει την συλλογή του ακόμη μεγαλύτερη. Το όνομά σας έτσι και αλλιώς θα γραφτεί δίπλα στα εκθέματα.


Το μουσείο βρίσκεται στην Λεωφόρος Κηφισού 58, Αιγάλεω, Τ.Κ. 12241.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στον ιστοχώρο του Μουσείου Εδώ

Μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές κινουμένων σχεδίων ήταν ο Ροζ Πάνθηρας. Η σιωπηλή ροζ φιγούρα με το αργό περπάτημα και τα μισόκλειστα μάτια που κατέστρωνε σχέδια και έμπλεκε συνεχώς σε μπελάδες με μουσική υπόκρουση το χαρακτηριστικό τζαζ θέμα του Χένρι Μαντσίσι. Ήταν το 1963 όταν ο σκηνοθέτης Μπλέικ Έντουαρντς ανέθεσε στον Ντέιβιντ Ντε Πατιέ και στον Φριτζ Φρέλεγκ να δημιουργήσουν κάτι πρωτότυπο ώστε να «ντύσει» τους τίτλους της ταινίας Ροζ Πάνθηρας. Ένα χρόνο αργότερα το ψηλόλιγνο αιλουροειδές κάνει την εμφάνισή του στους τίτλους της ομώνυμης ταινίας αφού έχει επιλεγεί από τον Έντουαρτς ανάμεσα σε δεκάδες άλλες φιγούρες κινουμένων σχεδίων. Από τότε σε κάθε ταινία του Ροζ Πάνθηρα η χαριτωμένη φιγούρα εμφανιζόταν στους τίτλους αρχής και τέλους. Έγινε τόσο δημοφιλής που απέκτησε δικό της χρόνο προβολής. Λίγα χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε σειρά κινουμένων σχεδίων την οποία το NBC πρόβαλε κάθε σαββατοκύριακο. Η σειρά προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 και καθήλωσε του πιτσιρικάδες μπροστά στις τηλεοράσεις τους απολαμβάνοντας τον πολυμήχανο ήρωα με το απαθές ύφος. Κάθε ιστορία ήταν περίπου 7 λεπτά και συνήθως προβάλλονταν 2-3 επεισόδια μαζεμένα. Μαζί με τον Ροζ Πάνθηρα εμφανίζονται κι άλλοι χαρακτήρες όπως ο μικρος λευκός ανθρωπάκος με μουστάκι, ο οποίος συνήθως τσακώνεται με τον Ροζ Πάνθηρα, ο σκύλος του, ο επιθεωρητής Κλουζώ και ο βοηθός του, το μυρμήγκι και ο μυρμηγκοφάγος . Το πρώτο καρτούν του Ροζ Πάνθηρα είχε τεράστια επιτυχία και κέρδισε το Όσκαρ κινουμένου σχεδίου μικρού μήκους το 1964....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-amilitos-ke-mistiriodis-roz-panthiras-to-kinoumeno-schedio-pou-ekane-tileoptiki-kariera-me-episodia-7-lepton-xekinise-apo-ton-kinimatografo-ke-kerdise-to-vravio-oskar/

 


← ●●●● § ●●●● →

 Λοιπές ειδήσεις εν τάχει
 

 Οι επιστροφές Ε.Φ.Κ. αγροτικού πετρελαίου θα γίνουν μετά τον συμψηφισμό του και με τυχόν οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (Ο.Κ.Α.)

 Στο 23,2% το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

 Υπ. Εργασίας: Ίδρυση forum για την απασχόληση

 Το θέμα της πώλησης «κόκκινων δανείων» σε ξένα funds

 Η πρόοδος στον έλεγχο των offshore στην Ελλάδα

  Διαδικτυακό μάθημα για την πρόσβαση στα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Παρατείνεται η προθεσμία καταχώρησης στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

 Μέχρι 30/11 η προμήθεια, για τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ., του ηλεκτρονικού σήματος

 

Αποφάσεις ΣΛΟΤ

 

 Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1658 ΕΞ 31.8.2016 Βιβλίο απογραφών και ισολογισμού

Το εν λόγω αρχείο (βιβλίο απογραφών και ισολογισμού μπορεί να τηρείται είτε χειρόγραφα είτε ηλεκτρονικά


 Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1704 ΕΞ 31.8.2016 Ερώτημα απογραφής τέλους χρήσης


 Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1709 ΕΞ 31.8.2016 Περί των καταστάσεων τέλους έτους

Ανεξάρτητη αρχή και εάν υπάγεται στις διατάξεις του Ν. 4308/2014.

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Νομοθεσία

 

Στη βουλή κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο νόμου Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις. Μεταξύ άλλων διατάξεων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ πριν την 31η.12.2012, προς τους παρόχους υγείας, τα φαρμακεία και τους ιατρούς, με την ανάλογη φυσικά χορήγηση έκπτωσης (μείωσης των οφειλών) σε οφειλές που δεν έχουν εκκαθαριστεί. [Αναλυτικά η διάταξη και τα ποσοστά έκπτωσης.]

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24 Οκτωβρίου τέθηκε το νομοσχέδιο που αφορά  Μέτρα επιτάχυνσης και εξορθολογισμού της διοικητικής δίκης. Στο νομοσχέδιο αυτό περιέχεται διάταξη η οποία τροποποιεί το άρθρο 63 του ΚΦΔ. Με τις ανωτέρω προτεινόμενες μεταβολές ορίζεται ότι η υποχρέωση άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής υπόχρεου, ο οποίος αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη που έχει εκδοθεί σε βάρος του από τη Φορολογική Διοίκηση ή σε περίπτωση σιωπηρής άρνησης, δεν θα ισχύει για τις περιπτώσεις που η φορολογική διοίκηση (εφόσον διαπιστώσει φοροδιαφυγή άνω των 150.000) ασκήσει μέτρα προληπτικά΄άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα (δέσμευση καταθέσεων θυρίδων κ.λπ). [Αναλυτικά οι τροποποιήσεις]


 


← ●●●● § ●●●● →

Εργατικά - ασφαλιστικά
 

  Πέντε μήνες η διάρκεια της επίσχεσης εργασίας που καλύπτεται ασφαλιστικά

Η επίσχεση εργασίας που καλύπτεται ασφαλιστικά έχει πλέον διάρκεια πέντε μηνών και όχι ενός μήνα όπως ίσχυε μέχρι 3 Οκτωβρίου, ημερομηνία από την οποία έκανε δεκτή τη Γνωμοδότηση 136/2016 του Ν.Σ.Κ., ανέφερε ο Υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη.
 
Ο Υφυπουργός ανάφερε ότι η ασφαλιστική κάλυψη της επίσχεσης εργασίας είναι ένα δύσκολο θέμα διότι εάν μεταβιβάζεις τις ευθύνες του εργοδότη στην κοινωνική ασφάλιση και τον απαλλάσσεις από τα βάρη που εκείνος πρέπει να επιφορτίζεται για τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει για τους μισθωτούς αυτό είναι λάθος οπότε η περίοδος κάλυψης δεν μπορεί να είναι παρατεταμένη.

Για το ίδιο θέμα δημοσιεύθηκε και η Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. 136/2016 Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. - Συμβασιούχοι - Επίσχεση εργασίας - Ασφαλιστική υπαγωγή - Αρμοδιότητες ασφαλιστικών οργάνων

 

  Περιοδικό ΣυνΕργασία Ο.Π.Σ. Σ.ΕΠ.Ε. - Ποσοστά εισφορών - Καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών

Άρθρα
- Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα Σ.ΕΠ.Ε.
- Ειδικότητες εργαζομένων για τις οποίες ισχύουν μικρότερα ωράρια εργασίας από τις 40 ώρες της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
- Ποιες αλλαγές έχουν επέλθει για τους Καθηγητές Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών
- Ποσοστά εισφορών εργοδοτών και ασφαλισμένων                 
- Τι σημαίνει υποχρεωτική και αυτοδίκαιη ασφάλιση
- Άρθρο 44 του νόμου 4387/2016 «Εισφορές Υγειονομική Περίθαλψης Συνταξιούχων»
- Οι συνδρομητές μας ρωτούν... εμείς απαντούμε!


  Συνεχίζει να αυξάνεται το πλήθος των εργαζομένων που απασχολούνται με μερική απασχόληση
 

Αύξηση εργαζομένων, συνέχιση της αύξησης των μερικώς απασχολουμένων και μείωση όσων εργάζονται με πλήρη απασχόληση (σύγκριση Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2016), δείχνουν τα μηνιαία στοιχεία απασχόλησης Φεβρουαρίου 2016 που δημοσίευσε το Ι.Κ.Α.


 Τα επικείμενα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. για την απασχόληση
 
Τρία νέα προγράμματα προανήγγειλε η Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. κα Μαρία Καραμεσίνη σε συνάντηση ενημέρωσης στο Ε.Ε.Α.

-Πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης ανέργων ηλικίας 30 έως 49 ετών με ιδιαίτερες πρόνοιες για τους μακροπρόθεσμα (άνω των 12 μηνών) ανέργους και τους βραχυπρόθεσμα ανέργους. Στην Ελλάδα οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 72% των ανέργων.

-Πρόγραμμα επιδότησης ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών θα επαναπροκηρυχθεί πολύ σύντομα. Μένει να ξεπεράσουμε κάποια προβλήματα που θέτουν οι κανονισμοί ελάχιστων όρων τη Ε.Ε. για τη μη απόλυση προσωπικού επί 12 μήνες πριν, με την μετάβαση σε καθεστώς που το όριο είναι τρεις μήνες.

-Τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου, ακόμα ένα νέο πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας, το οποίο συζήτησε με το Ε.Ε.Α. ο υπ. Εργασίας κ. Κατρούγκαλος.


 Ο.Α.Ε.Δ. αριθ. πρωτ.: 75464/3.10.2016 Καταβολή ειδικού εποχικού βοηθήματος έτους 2016, στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 όπως ισχύει

Την 10/10/2016 ξεκινά ηλεκτρονικά η υποβολή των αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος στις επαγγελματικές κατηγορίες εργαζομένων, που περιλαμβάνονται στην παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν. 1836/1989 όπως ισχύει.

Η λήξη υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος ορίζεται η 30/11/2016.

Ο Οργανισμός θα καταβάλει προσπάθεια ούτως ώστε η πίστωση να ολοκληρώνεται μετά την πάροδο 15 εργάσιμων ημερών από την έγκριση της αίτησης.
 


 Αριθμ. Φ. 11321/ 31042/1232/ 2016 Ασφάλιση Πωλητών Λαϊκού Λαχείου - 05-10-2016 Τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. για τους πωλητές Λαϊκού Λαχείου
 

 Αριθμ. ΑΤ10/ Φ. 51020/ 36232/ 648/ 2016 Έγκριση Καταστατικού του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ του ΣΩΜΑΤΟΣ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν.Π.Ι.Δ. (Τ.Ε.Α. Σ.Ο.Ε.Λ Ν.Π.Ι.Δ.)

 Αριθ. πρωτ.: 37712/966/30.9.2016 Επίδομα ωρίμανσης ΕΓΣΣΕ

 

 

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας.Δείτε επίσης όλες τις   σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Οκτωβρίου 2016


 

Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων:


← ●●●● § ●●●● →

Χρηστικά άρθρα κόμβου
 

 (Ενημερωμένο) Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας

 (Ενημερωμένο) Πόθεν έσχες. Δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ. ν.3213/2003) και οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ. άρθ. 229 ν.4281/2014)

 

 

← ●●●● § ●●●● →

Επίλογος

Μην ξεχάσετε να δηλώσετε συμμετοχή στο πρώτο webinar της σαιζόν : On line σεμινάριο για το νέο ασφαλιστικό (ν. 4387/2016).  Εισηγητές θα είναι ο νομικός κ. Δ. Μπούρλος και ο Διευθυντής Εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Δ. Παπαχρήστου.

Όσοι θέλετε να αποφύγετε τα φετινά τέλη κυκλοφορίας ρίξτε μια ματιά στο ακόλουθο video.


Καλή συνέχεια.Παράρτημα

 

Λοιπές αποφάσεις  

 Αριθ. πρωτ.: Δ.ΟΡΓ.Β 1145144 ΕΞ 2016 Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Έργου (Ο.Ε.) στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών, για την δημιουργία του δικτυακού τόπου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και για την μεταφορά του λογισμικού εφαρμογών των πληροφοριακών συστημάτων, των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και οποιουδήποτε άλλου θέματος αρμοδιότητας της Α.Α.Δ.Ε., που παρέχονται μέσω δικτυακών τόπων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. Υπ. Οικ.) ή άλλων υπηρεσιών σε δικτυακούς τόπους της Α.Α.Δ.Ε.


 ΠΟΛ.1148/2016 Κοινοποίηση των διατάξεων της Κ.Υ.Α. Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας οικ. αριθμ. 10982/11.07.2016 ΦΕΚ 2340Β/28.07.2016 και παροχή σχετικών οδηγιών

 Αριθμ. 10982/11.7.2016 Συμψηφισμός οφειλών Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, Ν. Αττικής, προς το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με το άρθρο 79 του Ν.4316/2014 (A'270).


 Αριθμ. Γ456/οικ. 62700/ 4209/ 16/ 23.9.2016 Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Γ456/ 34931/ 3345/ 13 απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Καθιέρωση του ηλεκτρονικά αναγνώσιμου σήματος των Ειδικών Τουριστικών Λεωφορείων Δ.Χ. καθώς και ο καθορισμός του τύπου, του περιεχομένου, της διαδικασίας, των όρων, των προϋποθέσεων και των φορέων χορήγησης και ανανέωσης αυτών.» (ΦΕΚ 2257Β’) όπως ισχύει

 Αριθ. πρωτ.: 2/78792/0004/ 2016 Τροποποίηση της αριθ. 2/ 77057/ 0004/ 22.9.2016 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών «Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας για την επαναξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης Υπουργείου Οικονομικών» (ΑΔΑ: 66ΒΑΗ-ΧΦ2).

 


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο