Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αδυναμία των ΔΟΥ για είσπραξη τελών από 2 εκατ. υπόχρεους

Σοβαρά προβλήματα στην είσπραξη του τέλους κτηματογράφησης από τους περίπου δύο εκατομμύρια υπόχρεους - ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής, και κατΆ επέκταση εμπόδια στην ομαλή χρηματοδότηση του έργου σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, φαίνεται να δημιουργεί η αδυναμία των ΔΟΥ να αποστείλουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Αδυναμία των ΔΟΥ για είσπραξη τελών από 2 εκατ. υπόχρεους

Σοβαρά προβλήματα στην είσπραξη του τέλους κτηματογράφησης από τους περίπου δύο εκατομμύρια υπόχρεους - ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής, και κατΆ επέκταση εμπόδια στην ομαλή χρηματοδότηση του έργου σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, φαίνεται να δημιουργεί η αδυναμία των ΔΟΥ να αποστείλουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες (εφορίες) αδυνατούν να αποστείλουν περισσότερα από 3 χιλιάδες ατομικά ειδοποιητήρια τον μήνα σε όσους υποχρεούνται να πληρώσουν το κτηματόσημο, τη στιγμή που απαιτείται πολλαπλάσιος αριθμός προκειμένου να καλυφθεί σε σχετικά σύντομο διάστημα η αποστολή του συνόλου των ειδοποιητηρίων. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμάται πως θα χρειαστούν περισσότερα από 6 - 7 χρόνια για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας!

Από την πλευρά της, η εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε. διενεργεί αυτή την εποχή τον διαγωνισμό (σ.σ. η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 7 Φεβρουαρίου 2008) για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει να αποστείλει τις βεβαιώσεις αρχικών εγγραφών του Εθνικού Κτηματολογίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στόχος της εταιρίας είναι να ξεκινήσει την αποστολή αυτών των βεβαιώσεων την προσεχή άνοιξη. Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις 340 περιοχές που έχει γίνει κτηματογράφηση θα λάβουν καταρχάς τη βεβαίωση αρχικών εγγραφών ώστε να ελέγξουν την ορθή καταγραφή των ιδιοκτησιών τους.

Στη συνέχεια, και εφόσον δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά τα ακίνητα που κατέχουν και αυτά που αναφέρονται στη βεβαίωση αρχικών εγγραφών– οι ιδιοκτήτες θα λάβουν από την εφορία τους το ατομικό ειδοποιητήριο προκειμένου να προσέλθουν στις ΔΟΥ για την πληρωμή του τέλους των 35 ευρώ ανά ακίνητο (ή των 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους).

Eτσι, ακόμη κι αν οι κάτοχοι ακινήτων λάβουν άμεσα την αρχική βεβαίωση από την εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε., δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν το τέλος κτηματογράφησης αν προηγουμένως δεν έχουν στα χέρια τους και το ειδοποιητήριο της εφορίας.

Επομένως, η αδυναμία των οικονομικών υπηρεσιών να διεκπεραιώσουν αυτό το έργο το ταχύτερο δυνατόν δημιουργεί εμπόδια και καθυστερήσεις στη σύναξη του Εθνικού Κτηματολογίου, χωρίς προς το παρόν να έχει βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπενθυμίζεται πως το συνολικό κόστος για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου υπολογίζεται στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα 1,2 δισ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από το τέλος κτηματογράφησης που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο