Αντισυνταγματικά κρίνει το ΣτΕ τα αντικειμενικά κριτήρια εισφορών στο ΙΚΑ

Δικαστικά - Φορονομικά

24 Δεκέμβριος 2007
Πλήρη ανατροπή στο ισχύον καθεστώς καταβολής εισφορών στο ΙΚΑ για απασχολουμένους στον τομέα των οικοδομικών κατασκευών επιφέρει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα αντικειμενικά κριτήρια εισφορών. Taxheaven.gr

Αντισυνταγματικά κρίνει το ΣτΕ τα αντικειμενικά κριτήρια εισφορών στο ΙΚΑ


Πλήρη ανατροπή στο ισχύον καθεστώς καταβολής εισφορών στο ΙΚΑ για απασχολουμένους στον τομέα των οικοδομικών κατασκευών επιφέρει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα αντικειμενικά κριτήρια εισφορών.

Σε διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κεκλεισμένων των θυρών αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, η κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων εισφορών που επιβάλλει το ΙΚΑ σε κατασκευαστικές εταιρείες και ιδιώτες, ως αντίθετων με τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στην κοινωνική ασφάλιση.

Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται τεράστια μείωση των εσόδων του ΙΚΑ, αλλά είναι και αφετηρία μιας δικαστικής διαμάχης μεταξύ του ασφαλιστικού οργανισμού και χιλιάδων ενδιαφερόμενων πολιτών.

Όπως προβλέπουν ο Κανονισμός Ασφάλισης του ΙΚΑ και ο Ν. 2434/1996, οι ιδιοκτήτες οικοδομών και οι κατασκευαστικές εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλλουν ένσημα για τους απασχολουμένους στις οικοδομικές εργασίες σύμφωνα με τα αντικειμενικά κριτήρια που έχει καθιερώσει το ΙΚΑ, τα οποία προεξοφλούν τις ελάχιστες απαιτούμενες ημέρες εργασίας, σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά της οικοδομής, σε κάθε στάδιο των εργασιών (μπετά, τοιχοποιία, επιχρίσματα, δάπεδα, βαψίματα, κ.λπ.), ανεξαρτήτως του τι συνέβη στην πραγματικότητα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ωστόσο έκρινε ότι το καθεστώς αυτό αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της ισότητας καθώς παρέχει στο ΙΚΑ τη δυνατότητα αμφισβήτησης του κατασκευαστή (ιδιώτη ή εταιρείας) όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην οικοδομή, ενώ αντιθέτως δεν παρέχεται η ίδια δυνατότητα και στον κατασκευαστή.

Επιπροσθέτως, κάμπτεται και η αρχή του δικαίου της κοινωνικής ασφάλισης όταν το ΙΚΑ αυξάνει σε πολλές περιπτώσεις τις απαιτήσεις του, αγνοώντας ακόμη και τα αντικειμενικά κριτήρια που εφάρμοσαν οι υπηρεσίες του κατά την αρχική εκτίμηση της οικοδομής.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης, ο ιδιοκτήτης οικοδομής υποχρεούται να πληρώσει επιπλέον ένσημα, αν ύστερα από νέο έλεγχο κριθεί ότι για την κατασκευή της οικοδομής εργάστηκαν περισσότερα άτομα από όσα αρχικά είχε υπολογίσει το ίδιο το ΙΚΑ.

Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2008.

Πηγή In.gr