Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2008

Το 2007 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό περί το 4%, στηριγμένη κυρίως στην εγχώρια ζήτηση, κατανάλωση και επενδύσεις, αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2008

Το 2007 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό περί το 4%, στηριγμένη κυρίως στην εγχώρια ζήτηση, κατανάλωση και επενδύσεις, αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ.

 
Η συντάκτες της έκθεση αναφέρουν ότι συνεχίζεται μια μακρά περίοδος ανόδου, με ετήσιους ρυθμούς ταχύτερους από τον μέσο όρο της ΕΕ-27, με αποτέλεσμα την προσέγγιση του κατά κεφαλή εισοδήματος στη μέση ευρωπαϊκή τιμή: Σήμερα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπερβαίνει το 85% του μέσου όρου της ΕΕ-15 έναντι 70,9% που ήταν πριν από 10 χρόνια.

Πιθανή επιβράδυνση το 2008

Η άνοδος του ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα συνεχισθεί και το 2008, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Παράλληλα, όμως διευρύνονται και οι παράγοντες που δημιουργούν αβεβαιότητες για την επίτευξη των υψηλών αυτών ρυθμών. Ο κυριότερος απΆ αυτούς είναι ίσως η ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της πιστωτικής κρίσης και της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Στην εγχώρια οικονομία το σοβαρότερο πρόβλημα είναι οι απώλειες ανταγωνιστικότητας, οι οποίες αντανακλώνται στο διευρυνόμενο έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών.


Εξάλλου, το ενδεχόμενο αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελλάδα, οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια, με αρνητικές συνέπειες στους κύριους προωθητικούς παράγοντες της ανάπτυξης.


Ενισχύονται οι παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό
 
Η πορεία των τιμών μέχρι τους τελευταίους μήνες του 2007 ήταν συγκρατημένη με αποτέλεσμα σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός του 2007 να παρουσιάζει επιβράδυνση σε σχέση με το 2006.


Τους τελευταίους μήνες του έτους όμως και ειδικότερα τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός εμφανίζει σημαντική έξαρση, η οποία αν δεν είναι παροδική μπορεί να τροφοδοτήσει ταχύτερη άνοδο των τιμών και τους επόμενους μήνες.

 
Το ενδεχόμενο να συντηρηθεί ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα ενισχύεται από τη διαπίστωση ότι η ένταση των παραγόντων που τον τροφοδοτούν παραμένει ισχυρή. Ενδεικτικά αναφέρεται η αύξηση των τιμών των καυσίμων, η αύξηση των εισοδημάτων και της κατανάλωσης και η άνοδος του κόστους που δεν αντισταθμίζεται από τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

 
Αντίθετα, επιβραδυντική για τον πληθωρισμό παραμένει η ένταση παραγόντων ό-πως η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ και η εισαγωγή προϊόντων από χώρες χαμηλού κόστους.
Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο