Ειδήσεις Τεχνολογία

Πίδακες νερού κάτω από τους πάγους εντόπισε στην «Ευρώπη» η NASA

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώνεται η θεωρία πως ένα από τα μεγάλα φεγγάρια του Δία κρύβει κάτω από κέλυφος του πάγου έναν ωκεανό αλμυρού νερού.

Κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης αποψινής συνέντευξης Τύπου της NASA, η οποία και πυροδότησε έντονη φημολογία, η αμερικανική υπηρεσία παρουσίασε ισχυρές ενδείξεις για πίδακες υδρατμών, που εκτινάσσονται σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων από ρωγμές στον πάγο του φεγγαριού.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο έγινε αντιληπτό από τη NASA το 2012, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Hubble, αλλά έκτοτε οι ειδικοί δεν είχαν καταφέρει να το εντοπίσουν ξανά.
Αυτή τη φορά, το Hubble κατάφερε να διακρίνει τους πίδακες παρατηρώντας τη «σιλουέτα» της Ευρώπης με φόντο τον ιδιαίτερα φωτεινό Δία.

Η ανακάλυψή των ερευνητών της NASA θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς η Ευρώπη θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα ένα μέρος όπου θα μπορούσε να κρύβεται μικροβιακή ζωή.

«Ο ωκεανός της Ευρώπης θεωρείται πολλά υποσχόμενο μέρος για την φιλοξενία ζωής στο ηλιακό μας σύστημα» δήλωσε ο Geoff Yoder της ΝΑSA.

Οι ερευνητές της αμερικανικής υπηρεσίας υπολογίζουν ότι αυτοί οι πίδακες ξεπετάγονται σε ύψος 200 χιλιομέτρων και πέφτουν σαν βροχή στην επιφάνεια του δορυφόρου.

Έτσι, πιθανώς να ήταν δυνατή η περισυλλογή κάποιου δείγματος, χωρίς οι ερευνητές να πρέπει να σπάσουν τον πάγο στην επιφάνεια της Ευρώπης.Photo: NASA JPL Twitter

Ο τεράστιος ωκεανός της Ευρώπης εικάζεται ότι περιέχει δύο φορές το νερό των ωκεανών της Γης, αλλά «κρύβεται» κάτω από ένα στρώμα πάγου άγνωστου πάχους.

Η ανακάλυψη θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα στην επιθεώρηση Astrophysical Journal και κατά πολλούς ανοίγει το δρόμο για μια αποστολή της NASA τη δεκαετία του 2020.

Το Hubble έχει επίσης, εντοπίσει ενδείξεις ενός υπόγειου ωκεανού στον Γανυμήδη, έναν άλλο μεγάλο δορυφόρο του Δία.

Ποιά είναι η Ευρώπη

Η Ευρώπη είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Δία.

Έχει διάμετρο 3.122 χιλιόμετρα, δηλαδή κατά 10% μικρότερη από τη διάμετρο της Σελήνης ή 4 φορές μικρότερη της γήινης.

Ο όγκος όμως, της Ευρώπης είναι μόλις το 1,5% του όγκου της Γης και η έκταση της επιφάνειας το 6% της γήινης.

Έχει πολύ αραιά ατμόσφαιρα από οξυγόνο και μία από τις πλέον λείες επιφάνειες στο Ηλιακό σύστημα.

Η Ευρώπη ανακαλύφθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1610 από τον Γαλιλαίο.


Πηγή: http://tvxs.gr/
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο