Ειδήσεις Τεχνολογία

Σημαντικές ανακοινώσεις προανήγγειλε η NASA: Η «Ευρώπη» το πιθανότερο σημείο για εξωγήινη ζωή

Σε μια σημαντική ανακοίνωση θα προβεί η NASA την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, για την «Ευρώπη» τον δορυφόρο του Δία. Την προαναγγελία έκανε η ίδια η NASA.

Η «Ευρώπη»:
Η «Ευρώπη», ο δορυφόρος του Δία, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή, σε μικροβιακή μορφή, σε υπόγειους υγρούς αλμυρούς ωκεανούς της, που πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από βουνά πάγων και εκτιμάται πως έχουν την ίδια χημική ισορροπία του αλμυρού νερού με τους γήινους ωκεανούς.

Η «Ευρώπη» αναγνωρίζεται η πιο πιθανή περιοχή του ηλιακού μας συστήματος για εξωγήινη ζωή. Η NASA στην προαναγγελία της αναφέρεται σε αποτελέσματα από την παρατήρηση της «Ευρώπης» και ειδικότερα στις «απροσδόκητες ενδείξεις δραστηριότητας που φαίνεται να σχετίζονται με την ύπαρξη ενός ωκεανού στο υπέδαφος». Η προαναγγελία πυροδότησε, όπως συνήθως, σενάρια περί εξωγήινης ζωής, ωστόσο η ίδια η NASA σε μήνυμά της στο Twitter φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. «Spoiler alert: NOT aliens», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο δορυφόρος του Δία, με διάμετρο 3,100 χιλιόμετρα (10% μικρότερος από τη Σελήνη), εκτιμάται πως φιλοξενεί ένα τεράστιο ωκεανό υγρού νερού κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του, ωστόσο δεν έχει σταλεί ποτέ κάποιο ρομποτικό όχημα για να τον εξερεύνηση και τα στοιχεία προκύπτουν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Η NASA προγραμματίζει μη επανδρωμένη αποστολή στην Ευρώπη μέσα στο 2020.  Αποστολή στην Ευρώπη ετοιμάζει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος με εκτόξευση το 2022 και άφιξη το 2030. Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία στον ισημερινό της Ευρώπης δεν ξεπερνά τους -160 βαθμούς Κελσίου ενώ στους πόλους της είναι -220 C. Η απόστασή της Ευρώπης από τον Ήλιο είναι κατά μέσο όρο 780 εκατ. χιλιόμετρα.

Εικάζεται πως η ανακοίνωση της NASA θα σχετίζεται με παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου Hubble, το οποίο το 2012 εντόπισε στο νότιο πόλο της Ευρώπης μια δραστηριότητα που έμοιαζε με τεράστια νέφη από ατμούς νερού που έφθαναν μέχρι και 200 χιλιόμετρα σε ύψος.

Η NASA είχε ανακοινώσει τότε ότι το φαινόμενο που παρατηρήθηκε δεν μπορεί να σχετίζεται με πρόσκρουση μετεωρίτη πάνω στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες θεώρησαν τότε ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης και έδωσαν την εξήγηση ότι οι υδρατμοί βγαίνουν από ρωγμές.

«Εάν αυτές οι ρωγμές ενώνονται με τον ωκεανό κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης που είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει, αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές έρευνες μπορούν απευθείας να εξετάσουν τη χημική σύνθεση της Ευρώπης και το πιθανώς κατοικήσιμο περιβάλλον της χωρίς να αναγκαστούν να σκάψουν κάτω από τα στρώματα πάγου. Και αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό» τόνισε ο Lorenz Roth ανώτερος επιστήμονας στο Κέντρο Ερευνών στο San Antonio.


Πηγή: http://tvxs.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο