Ειδήσεις Επενδύσεις - Αναπτυξιακά

Α. Χαρίτσης: «Εφικτός ο στόχος για απορρόφηση 7% στο νέο ΕΣΠΑ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

19 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση Υπουργείου Οικονομίας – Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου
«Η στενή συνεργασία αποδίδει καρπούς»


Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού επισκέφτηκαν σήμερα Δευτέρα τα μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές/ριες συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Α. Χαρίτση και τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς του Υπουργείου που είναι αρμόδιοι για τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στην εισήγησή του κατά τη συνάντηση, ο Υφυπουργός παρουσίασε πρώτα απ’ όλα τα στοιχεία για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Χάρη και στην τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο, η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες κατόρθωσαν μέσα στο 2015 – με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τεράστια προσπάθεια – να επιταχύνουν την υλοποίηση και την πληρωμή των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και να επιτύχουν εντέλει απορρόφηση 100% σε όλα τα προγράμματα, ακόμη και σε εκείνα που παρουσίαζαν μεγάλες δυσκολίες και χαμηλή απορρόφηση τον Ιανουάριο του 2015. Η επιτυχία αυτή έφερε την Ελλάδα στην πρώτη θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε σχέση με το νέο ΕΣΠΑ, βάσει της πραγματικής απορρόφησης που έχει ήδη επιτευχθεί (800 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 5%), ο Υφυπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει με βεβαιότητα το στόχο για εισροή κοινοτικών πόρων 1 δισ. ευρώ (7%) μέχρι το τέλος του 2016. Επισήμανε ακόμη ότι στο αντίστοιχο χρονικό σημείο υλοποίησης του προηγούμενου ΕΣΠΑ, παρά την πολύ ευνοϊκότερη οικονομική συγκυρία και τις χαλαρότερες απαιτήσεις των κανονισμών, η απορρόφηση ήταν σαφώς μικρότερη (3,5% στο τέλος του 2009). Στη σύγκριση δε με τα άλλα κράτη-μέλη, η Ελλάδα προηγείται, καθώς τα αιτήματα πληρωμών που έχει υποβάλει αντιστοιχούν στο 16,8% των συνολικών δαπανών που έχουν δηλώσει όλες οι χώρες της ΕΕ. Ο κ. Χαρίτσης θύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος-μέλος που υπέβαλε αιτήματα πληρωμής για την περίοδο 2014-2020, καθώς και ότι είναι μία από τις έξι μόνο χώρες που έχουν ήδη εγκεκριμένα Συστήματα Διαχείρισης και Ελέγχου για όλα τα νέα προγράμματα.

Ο Υφυπουργός ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για τη μέχρι τώρα στήριξή τους και τόνισε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη στενή συνεργασία με την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο μέλλον. Μίλησε δε ευρύτερα, ενόψει και του σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου, για τη σημασία της Πολιτικής Συνοχής στην ΕΕ. Η καταστατική αυτή αρχή της Ένωσης έχει, εδώ και αρκετά χρόνια και προπάντων με αφορμή τη διαχείριση της κρίσης, υποχωρήσει σημαντικά για χάρη άλλων προτεραιοτήτων, όπως η ανταγωνιστικότητα και η δημοσιονομική προσαρμογή. Η εγκατάλειψη του πολιτικού πλαισίου της αλληλεγγύης ενέχει ωστόσο μεγάλους κινδύνους για το μέλλον της Ένωσης, όπως κατέδειξε ο κ. Χαρίτσης με ειδική αναφορά στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Την εισήγηση του Υφυπουργού ακολούθησε εκτενής συζήτηση ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής και στο επιτελείο του Υπουργείου.

από το Γραφείο Τύπου
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο