Υπεγράφη η Συνταγματική Συνθήκη στη Λισαβόνα

Οικονομικές Ειδήσεις

14 Δεκέμβριος 2007
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν σήμερα τη Συνθήκη της Λισαβόνας για τη μεταρρύθμιση των θεσμών της ΕΕ Taxheaven.gr

Υπεγράφη η Συνταγματική Συνθήκη στη Λισαβόνα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν σήμερα τη Συνθήκη της Λισαβόνας για τη μεταρρύθμιση των θεσμών της ΕΕ

Πρωθυπουργοί, αρχηγοί κρατών και υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της Ένωσης υπέγραψαν το κείμενο των 250 σελίδων στη διάρκεια τελετής στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Η συνθήκη αποτελεί τον καρπό προσπαθειών πολλών ετών από τις 27 χώρες της ΕΕ για να μεταρρυθμίσουν τους θεσμούς της ώστε να διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων στους κόλπους της.
Στη Λισαβόνα παραβρέθηκε όπως ήταν φυσικό και ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ο οποίος στη συνέχεια, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

To βράδυ, ο κ. Καραμανλής θα παρακαθίσει στο δείπνο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την επομένη το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Πέτερινγκ.

Αύριο το πρωί, θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής που θα συνεχισθούν το απόγευμα, ενώ μετά τη λήξη τους αναμένονται δηλώσεις του πρωθυπουργού. Στις 17 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Μόσχα, όπου θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης πρόκειται να επικυρωθεί η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕE. Και η Δανία ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξάγει δημοψήφισμα, επιλογή που αναμένεται να ακολουθήσει μόνο η Ιρλανδία. Ο Δανός πρωθυπουργός, Αντερς Φογκ, Ρασμούσεν αποφάσισε τελικά να μην διεξαχθεί δημοψήφισμα, αφήνοντας την απόφαση της επικύρωσης της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης στο Κοινοβούλιο της χώρας. Σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι η χώρα του είναι ικανοποιημένη από τη συνθήκη.

Η απόφαση αυτή θεωρείται μια ακόμα κίνηση ψήφου εμπιστοσύνης προς τη νέα Συνθήκη, δύο μόλις μέρες πριν την υπογραφή της από τα κράτη- μέλη της ΕΕ στη Λισαβόνα.


H Συνθήκη της Λισαβόνας


www.kathimerini.gr