Υποβολή φορολογικών στοιχείων ΔΕΚΟ στις Μ.Υ.Φ.

Επισημάνσεις

3 Σεπτέμβριος 2016
Taxheaven.gr


Με αφορμή τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται μεταξύ μερίδας συναδέλφων σχετικά με το θέμα της ορθής υποβολής των φορολογικών στοιχείων που αφορούν πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος (Δ.Ε.Η.), ύδατος, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών κ.λπ. στις καταστάσεις πελατών προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.) θα θέλαμε να επισημάνουμε ξανά, τα παρακάτω:

Μετά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις που έχει υποστεί η ΠΟΛ.1022/7.1.2014 η οποία ισχύει και καθορίζει την έκταση εφαρμογής, το περιεχόμενο, τον τρόπο καταχώρισης, τον χρόνο υποβολής καθώς και τον τρόπο υποβολής των υπόψη καταστάσεων και συγκεκριμένα για το θέμα, στην περ. γ’ του άρθ. 1, η διάταξη έχει διαμορφωθεί ως ακολούθως:

«Εξαιρετικά, για το ημερολογιακό έτος 2014, τα φορολογικά στοιχεία για τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος (μόνο Δ.Ε.Η.), τις πωλήσεις ύδατος μη ιαματικού και την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών που υποβάλλουν οι εκδότες αυτών, ενώ οι λήπτες, υποβάλλουν στην κατάσταση προμηθευτών, τα στοιχεία αυτά, συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του Α.Φ.Μ. του αντισυμβαλλόμενου (εκδότη), στις οποίες, επίσης, δεν καταχωρούνται το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), καθώς και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.), που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η.»1.

Συνεπώς, για τις Μ.Υ.Φ. που θα υποβληθούν και φέτος ισχύουν τα ανωτέρω γι΄αυτά τα φορολογικά στοιχεία.



__________________________

[1] Η παράγραφος αυτή προστέθηκε με την ΠΟΛ.1072/7.3.2014 και τροποποιήθηκε με την ΠΟΛ.1149/16.5.2014 (κατάργησε τη φράση «για το ημερολογιακό έτος 2014,») και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται, με τα οριζόμενα της ΠΟΛ.1078/17.3.2014 που δίνει οδηγίες για την υποβολή και η οποία είναι προγενέστερη της ΠΟΛ.1149/16.5.2014 και ως εκ τούτου, αναφέρεται στο θέμα όπως ίσχυε την χρονική εκείνη στιγμή αναγράφοντας τη φράση «Εξαιρετικά, για το ημερολογιακό έτος 2014,».

Δείτε στον κόμβο την κωδικοποιημένη ΠΟΛ.1022/7.1.2014 όπως ισχύει.