Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σίριαλ της εκκαθάρισης του Εν.Φ.Ι.Α.

26 Αύγουστου 2016 Σχόλια
Το σίριαλ της εκκαθάρισης του Εν.Φ.Ι.Α.
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

 

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά πρέπει να ασχοληθούμε με νέα δημοσιεύματα σχετικά με τον Εν.Φ.Ι.Α., τα οποία συνεχίζουν να περιέχουν ανακρίβειες. 

Μετά την διάψευση του κόμβου για τα αναληθή δημοσιεύματα σχετικά με την εκκαθάριση του Εν.Φ.Ι.Α., χθες (σ.σ. 25.8.2016) δημοσιοποιήθηκε (όχι από την ΓΓΔΕ φυσικά), αλλά από δημοσιογραφικές πηγές, πίνακας με το χρονοδιάγραμμα εργασιών του Εν.Φ.Ι.Α., σχολιάζοντας μάλιστα στο σχετικό άρθρο που τον συνόδευε, ότι από τον πίνακα αυτόν προκύπτει πως η εκκαθάρισή του  έχει ολοκληρωθεί από τις 18.8.2016.

Το κείμενο που συνόδευε τον πίνακα της Δ.ΗΛΕ.Δ
  είναι το ακόλουθο:

"Όπως προκύπτει από τον πίνακα, από τις 18 Αυγούστου έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου ενώ από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου, ξεκινά η έκδοση ταυτοτήτων πληρωμής για τον ΕΝΦΙΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις - η πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου εφέτος και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.
Ακολουθεί συνημμένος πίνακας στον οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά οι ημερομηνίες έκδοσης - αποστολής εκκαθαριστικών ΕνΦΙΑ.
  ".




Σχόλιο 1ο:

Από τον ανωτέρω πίνακα προκύπτει ότι η εκκαθάριση σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε κάνει η Γ.Γ.Δ.Ε., θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στις 27 Αυγούστου και όχι στις 18 όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα. Η διαδικασία εκκαθάρισης του Εν.Φ.Ι.Α. περιλαμβάνει για όσους γνωρίζουν και την επανεκαθάριση, αλλά και όλες οι διαδικασίες μέχρι τον αύξοντα αριθμό 10 του πίνακα.

Σχόλιο 2ο:

Από τον ίδιο πίνακα προκύπτει επίσης ότι η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα μπορούσε να ξεκινήσει από την 31η Αυγούστου 2016.

Σχόλιο 3ο:

Ο πίνακας αυτός είχε συνταχθεί στις 17.8.2016 και προφανώς ήταν ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα το οποίο θα ακολουθούσε (και ακολουθεί ακόμα) η Δ.ΗΛΕ.Δ..

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν στο σημείο αυτό είναι: Φρόντισε ο συντάκτης του δημοσιεύματος να μάθει εάν αυτό τηρήθηκε; Φρόντισε να διασταυρώσει τα όσα αναφέρονται στον εν λόγω πίνακα επικοινωνώντας με την Γ.Γ.Δ.Ε.; Δεν παραδίδουμε μαθήματα, απλά αναρωτιόμαστε βάζοντας πάνω απ όλα τη λογική.

Φρόνιμο είναι να σημειώσουμε επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα εργασιών του Εν.Φ.Ι.Α. ίσως και να μην τηρηθεί επακριβώς όπως περιγράφεται στον ανωτέρω πίνακα, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που περιγράφει διαδικασίες στην μέγιστη διάρκειά τους (αυτός είναι ο λόγος που στα παραπάνω σχόλιά μας αναφερόμαστε με την φράση "θα μπορούσε").

Όσο για το πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του Εν.Φ.Ι.Α. να τονίσουμε ότι αυτό το αφήνουμε να το αποφασίσει και να το πράξει η αρμόδια υπηρεσία της Γ.Γ.Δ.Ε., όταν θα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες1 και όχι όποτε επιθυμεί ή εικάζει ο εκάστοτε αρθογράφος ή δημοσιογράφος.

Σχόλιο 4ο:

Δεν είμαστε δημοσιογράφοι, ούτε φυσικά τιμητές των πάντων, γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι, έγκριτος δημοσιογράφος είναι αυτός που διασταυρώνει τις πληροφορίες που έχει στα χέρια του, που κάνει ουσιαστικά αυτό που λέμε ρεπορτάζ (ευτυχώς υπάρχουν ακόμη τέτοιοι). 

Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να παρασυρθεί σε ανακρίβειες που εν συνεχεία παραπληροφορούν τους πολίτες. Σε θέματα μάλιστα που αφορούν εκατομμύρια πολίτες, αλλά και επαγγελματίες (λογιστές, λογιστικά γραφεία, επιχειρήσεις, κ.λπ.) είναι φρόνιμο να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί. Εκτός αν όλα αυτά γίνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.

-----

Σημειωτέoν ότι η Γ.Γ.Δ.Ε. έχει συμπεριλάβει και τα Σαββατοκύριακα στο χρονοδιάγραμμα και αυτό δεν βρέθηκε κανένας δημοσιογράφος να το σχολιάσει.





Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης