Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γιατί μου ήρθε αυξημένο το εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α.;


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

  

Οι ερωτήσεις που θα δεχόμαστε το επόμενο χρονικό διάστημα από όλους σχεδόν τους πελάτες ή από τους συγγενείς και τους φίλους μας είναι δεδομένο ότι θα αφορούν στο εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και στα ποσά του φόρου που έχουν βεβαιωθεί μέσω αυτού. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι θα πάρουν «φωτιά» τα τηλέφωνα κι εμείς θα κληθούμε να εξηγήσουμε σε όλους, τους λόγους για τους οποίους το εκκαθαριστικό είναι υψηλότερο σε σχέση με το περσινό. Εξυπακούεται ότι στις περιπτώσεις εκείνες —θα υπάρχουν και τέτοιες— όπου θα υπάρχει μείωση του φετινού εκκαθαριστικού σε σχέση με το περσινό —λόγω των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες—, κανείς δεν θα θελήσει να μάθει τους λόγους της μείωσης αυτής.

Σκέφτηκα να ετοιμάσω έναν «μπούσουλα» (αφορά στην πλειονότητα των περιπτώσεων αύξησης του τελικού ποσού) τον οποίο μπορείτε αρχικά να τον εκτυπώσετε και έπειτα να τον δώσετε σε όσους σας ρωτούν το επόμενο χρονικό διάστημα για το αυξημένο εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή να το στέλνετε με e-mail. Βέβαια, δεν θα απαλλαγείτε από όλο τον όγκο των τηλεφωνημάτων ή των επισκέψεων στα γραφεία σας, όμως θεωρώ πως ένα μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων δεν θα σας ενοχλήσει περαιτέρω. Ενδεχομένως να υπάρχει και μια μερίδα πελατών, κ.λπ. —συμβαίνουν αυτά στο επάγγελμά μας— που θα θέλει οπωσδήποτε τη δική σας ανάλυση, οπότε στις περιπτώσεις αυτές δεν θα γλυτώσετε εύκολα. 

Επειδή αφενός μεν, έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν τέτοιες καταστάσεις σχετικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., αφετέρου δε, πρέπει να ξεκουραστούμε έστω και λίγες μέρες τον Αύγουστο μακριά από τις σκοτούρες και το άγχος της δουλειάς, καλό είναι —κατά την ταπεινή μου γνώμη— να φροντίσετε από τώρα να ενημερώσετε όλους τους πελάτες, τους φίλους και τους γνωστούς σας, γιατί αν δεν το κάνετε και εν τω μεταξύ αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. μέσα στον Αύγουστο, τότε είμαι σίγουρος ότι θα περάσετε δύσκολες στιγμές. 

 

Α. ΕΝ.Φ.Ι.Α. φυσικών προσώπων

 Το τελικό ποσό του εκκαθαριστικού σας είναι μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι γιατί ισχύει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω περιπτώσεις:

 Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων.

Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων (σημ. η αξία των αγροτεμαχίων δεν λαμβάνεται υπόψη για το συμπληρωματικό φόρο).

Δεν ισχύει η μείωση του κύριου φόρου κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

 

 

Β. ΕΝ.Φ.Ι.Α. νομικών προσώπων

 Το τελικό ποσό του εκκαθαριστικού της εταιρείας σας είναι μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι γιατί ισχύει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω περιπτώσεις:

Αυξήθηκε ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 5  στο 5,5 , ενώ για τα οριζόμενα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ο ίδιος συντελεστής αυξήθηκε από 2,5  στο 3,5.

Δεν ισχύει η απαλλαγή του συμπληρωματικού φόρου για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1 (ένα τοις χιλίοις) για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.

Δεν ισχύει η μείωση του κύριου φόρου κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων.

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο