Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέο πρόβλημα με το έντυπο Ε3 νομικών προσώπων

New Page 1


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN 

 

 

Προ ολίγου θέλησα να υποβάλω το Ε3 ενός νομικού προσώπου με απλογραφικά βιβλία. Ακολούθησα τις οδηγίες της Διοίκησης σχετικά με τη συμπλήρωση των εντύπων Ε3 και Ν.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3, στηρίχτηκα στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1042/16.3.2016 η οποία —σχετικά με τη συμπλήρωση του πίνακα Ζ— αναφέρει τα ακόλουθα:

Τα νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία δεν θα συμπληρώνουν τον πίνακα Ζ' καθόσον η αναμόρφωση των φορολογητέων κερδών τους γίνεται στο έντυπο Ν. Ως εκ τούτου, μετά τη συμπλήρωση των κωδικών 551, 555, 559 και 563 του υποπίνακα ζ' του πίνακα ΣΤ μεταφέρουν το αποτέλεσμα τους (κωδικός 563) στο έντυπο Ν για τυχόν φορολογική αναμόρφωση (δαπάνες μη εκπιπτόμενες, απαλλασσόμενα μερίσματα, κ.λ.π) και φορολόγηση στο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
 

Σχετικά με την υποβολή του εντύπου Ν και συγκεκριμένα στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1070/6.6.2016 αναφέρονται τα εξής:

2. Στον κωδικό 455 θα μεταφέρεται το σύνολο των μη εκπιπτόμενων δαπανών από την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης, καθόσον η ανάλυση, σε επιμέρους κωδικούς, των αντίστοιχων δαπανών καταχωρείται πλέον μόνο στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης από όπου μεταφέρεται το συνολικό ποσό αυτών στη δήλωση. Η μεταφορά θα γίνεται μέσω των αντίστοιχων κωδικών του εντύπου Ε3.

Επισημαίνεται, ότι για τα νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία δεν θα γίνεται η αναμόρφωση των φορολογητέων κερδών στον πίνακα Ζ' του εντύπου Ε3 και συνεπώς δεν θα συμπληρώνονται οι αντίστοιχοι κωδικοί του πίνακα αυτού. Τα παραπάνω νομικά πρόσωπα μετά τη συμπλήρωση των κωδικών 551, 555, 559 και 563 του υποπίνακα ζ' του εντύπου Ε3, μεταφέρουν το αποτέλεσμα για τυχόν φορολογική αναμόρφωση (π.χ. δαπάνες μη εκπιπτόμενες, απαλλασσόμενα μερίσματα, αφορολόγητα αποθεματικά αναπτυξιακών νόμων, κ.λπ.) και φορολόγηση στο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων.


Ακολουθώντας όμως τις ανωτέρω οδηγίες και ειδικότερα κατά την υποβολή του εντύπου Ε3 στο σύστημα του taxis, εμφανίζεται μήνυμα λάθους ότι υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των κωδικών 2100 της φορολογικής αναμόρφωσης και των κωδ. 567 και 196. Για να υποβληθεί το έντυπο Ε3 με επιτυχία πρέπει να παρακάμψεις τη διαδικασία που προβλέπουν οι ανωτέρω εγκύκλιοι και να αναγράψεις τα σχετικά ποσά στον πίνακα ζ. Μόνο τότε θα υποβληθεί το έντυπο Ε3! Δηλαδή  πρέπει να πάμε κόντρα σε όλα αυτά που μας αναφέρουν οι άνθρωποι του υπ. Οικ. έτσι ώστε να μην σπάσουν τα νεύρα μας από τη συνεχόμενη εμφάνιση των μηνυμάτων λάθους...

Το ίδιο με μένα έπαθαν και άλλοι συνάδελφοι με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αναστάτωση και εκνευρισμός.

Να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι, πέρυσι είχαμε τα ίδια προβλήματα (διαφορετική αντιμετώπιση διαβάσαμε στην ΠΟΛ.1112/2.6.2015), αλλά δεν προχωρούσε η υποβολή του εντύπου Ε3 και τελικά το πρόβλημα "διορθώθηκε" με ειδική αναφορά στις συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις του περσινού εντύπου Ν  (σ.σ. δείτε και τη σχετική επιστολή της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. στις 19.6.2015). 

Ερωτώ στο σημείο αυτό:

Πώς θα υποβάλω τη δήλωση Ε3; Με βάση τις εγκυκλίους ή κατά το δοκούν;

Γιατί πρέπει να μπαίνω σε όλη αυτή την ατέρμονη διαδικασία κάθε φορά που προσπαθώ να στείλω ένα ηλεκτρονικό έντυπο στο taxis;

Γιατί δεν βγαίνει μια επίσημη ανακοίνωση από την αρμόδια υπηρεσία έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε;

► Τελικά ποιος θα μας αποζημιώσει για τις χαμένες εργατοώρες;


Επίσης, σήμερα παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο της "απώλειας σύνδεσης" κατά την προσπάθεια υποβολής ή αποθήκευσης εντύπων και δηλώσεων στο taxis. 

Δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν ορθά οι δηλώσεις Νομικών Προσώπων κάτω από τέτοιες συνθήκες. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα και ας πράξουν τα δέοντα έτσι ώστε να κάνουμε κι εμείς τη δουλειά μας απρόσκοπτα. Ερασιτεχνισμοί δεν χωρούν εν μέσω υποβολής φορολογικών δηλώσεων.


 


 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο