Ειδήσεις Επενδύσεις - Αναπτυξιακά

Αναπτυξιακός νόμος: Εξαίρεση μεγάλων τουριστικών μονάδων και όλων των τουριστικών μονάδων εντός περιοχών natura

Προσοχή! Δεν συμπεριλήφθηκε στο ψηφισθέν νομοσχέδιοΕΚΠΡΟΘΕΣΜΟΣ
 
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ
 
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού: «Θεσμικό πλαίσιο yia τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας - Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις».

Θέμα: «Εξαίρεση μεγάλων τουριστικών μονάδων και όλων των τουριστικών μονάδων εντός περιοχών natura»

Α. Αιτιολογική έκθεση

Η φύση και γενικά το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και to τοπίο, αποτελούν οικονομικό πλούτο και εθνικό κεφάλαιο στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν αντικίνητρα για τις μεγάλες, σύνθετες (κλειστές) τουριστικές μονάδες και να δοθεί έμφαση στη στήριξη των μικρών και ποιοτικών μονάδων ιδιαίτερα αυτών που συνδυάζονται με άλλες παραδοσιακές τοπικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα (αγρο-τουρισμός) και έχουν το ελάχιστα δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι τελευταίες μονάδες θα πρέπει να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για φοροαπαλλαγές.

Αντίθετα προτείνουμε να εξαιρεθούν οι επενδύσεις πάνω από 20.000.000 ευρώ των μεγάλων-σύνθετων τουριστικών μονάδων που αντιστρατεύονται τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες και κατά κανόνα επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον, το τοπίο και την τοπική οικονομία. Στις μονάδες αυτές δίνεται πολύ ισχυρό κίνητρο με την έγκριση της μελέτης «πολεοδόμησης» και το λογικό θα ήταν να πληρώνουν και φόρο υπεραξίας γης. Γι' αυτές τις μονάδες δεν πρέπει να δοθούν οι προβλεπόμενες φοροαπαλλαγές με ποσοστό ενίσχυσης 10% του ενισχυόμενου κόστους επένδυσης. Που μπορεί να φθάσει έως 10.000.000 ευρώ (Άρθρο 67 παρ. 2).

Τέλος θα πρέπει να δοθούν αντικίνητρα για όλες τις τουριστικές μονάδες εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου natura.

Β. Τροπολογία-Προσθήκη

Στο άρθρο 7 παράγραφος 4 και περίπτωση γ στην περίπτωση ζζ εντός της παρένθεσης αφαιρούνται οι λέξεις: 
«γήπεδα γκολφ» και «αυτοκινητοδρόμια».

στο τέλος τις περίπτωσης γ προστίθεται:

Δεν υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων οι παρακάτω τουριστικές μονάδες:

α. Οι επενδύσεις πάνω από 20.000.000 ευρώ των μεγάλων-σύνθετων τουριστικών μονάδων.

β. Όλες οι επενδύσεις εντός των ορίων δασών, δασικών εκτάσεων ή δημοσίων εκτάσεων της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του 998/79 όπως ισχύει σήμερα, που βρίσκονται εντός των ορίων περιοχών προστασίας του ν.1650/1986 και με την επιφύλαξη κάθε άλλης προστατευτικής διάταξης. Η παραπάνω εξαίρεση δεν ισχύει για υφιστάμενα κτίσματα που βρίσκονται εντός νομίμως χαρακτηρισμένων παραδοσιακών οικισμών και εντός των ορίων εγκαταλελειμμένων, μικρών και φθινόντων οικισμών όπως αυτοί ορίζονται από το άρθρο 17 του ν. 4280/2014.


Αθήνα, 13 Ιουνίου 2016

Οι προτείνοντες βουλευτές
 
Δημαράς Γεώργιος

Τζούφη Μερόπη
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο