Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι αγροτικές επιδοτήσεις στο φορολογικό έτος 2015


Αγγελής Ι. Θεόδωρος
Οικονομολόγος - Λογιστής Ά τάξης - Φοροτεχνικός-Ασφαλιστικός Σύμβουλος


Με αφορμή τον προβληματισμό των συναδέλφων σχετικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις και τον τρόπο αναγραφής τους στις φορολογικές δηλώσεις, θα ήθελα να θέσω υπ΄ όψιν όλων των συναδέλφων λογιστών τις δικές μου σκέψεις-απόψεις.

Σύμφωνα με παραγρ. Α4 της ΑΥΟ - ΠΟΛ.1116/10.6.2015, ορίστηκε ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο των 12.000 ευρώ λαμβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική δραστηριότητα σύμφωνα με τα ανωτέρω στο έτος που αφορούν. Στη περίπτωση που καθίσταται αδύνατο να προσδιοριστεί το φορολογικό έτος που αφορούν, με την παρούσα γίνεται δεκτό ότι συμπεριλαμβάνονται στο εισόδημα του έτους που εισπράχθηκαν. Διευκρινίζεται επίσης ότι οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις και αποζημιώσεις που αφορούν χρήσεις πριν το 2014 (όπου είχε ισχύ ο αντικειμενικός προσδιορισμός του ν.2238/1994) και εισπράχθηκαν μετά την 01.01.2014, θα πρέπει να συνοδεύονται με σχετικές βεβαιώσεις που πιστοποιούν σε ποια χρήση αντιστοιχούν και θα δηλωθούν με συμπληρωματικές δηλώσεις στα έτη που δημιουργήθηκε το δικαίωμα γι αυτές τις επιδοτήσεις. Η καταχώρηση των αγροτικών αυτών επιδοτήσεων/ενισχύσεων στις συμπληρωματικές δηλώσεις, θα γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες της Διοίκησης.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανωτέρω παράγραφο οι σχετικές βεβαιώσεις φορολογικής χρήσης από το site του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι απαραίτητες και βάση αυτών θα πρέπει να υποβάλλουμε τις φορολογικές δηλώσεις όσων λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, διότι οι αγροτικές επιδοτήσεις που θα δηλωθούν θα πρέπει να συνοδεύονται από τις σχετικές βεβαιώσεις. Ίσως το πιο σωστό πρακτικά θα ήταν οι αγροτικές επιδοτήσεις να φορολογούνται στο έτος που εισπράχθηκαν. Έτσι θα λύνονταν μια για πάντα το θέμα των «αναδρομικών» ας πούμε, αγροτικών επιδοτήσεων και η ταλαιπωρία όλων των συναδέλφων λογιστών κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα όμως με την παραπάνω παράγραφο, όπως ισχύει, καμία άλλη εκτύπωση, που δεν είναι βεβαίωση, πλην της ετήσιας βεβαίωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Έχει εκφραστεί η άποψη από πολλούς συναδέλφους ότι π.χ. οι αγροτικές επιδοτήσεις που αφορούν το έτος 2015 και έχουν εισπραχθεί το 2016 μπορούν να καταχωρηθούν στην δήλωση του φορολογικού έτους 2015 και σαν δικαιολογητικό να είναι η εκτύπωση από το site του ΟΠΕΚΕΠΕ στην επιλογή «πληρωμές» η οποία όμως είναι μια απλή εκτύπωση σε word ή excel δηλαδή δεν αποτελεί βεβαίωση. Νομίζω ότι μια τέτοια εκτύπωση που δεν είναι βεβαίωση από τον φορέα σε τυχόν μελλοντικό έλεγχο ίσως να μην γινόταν δεκτή από την Δ.Ο.Υ. Και αν σκεφτούμε π.χ.το γεγονός ότι κάνοντας μια αίτηση για επιστροφή ΦΠΑ σε έναν αγρότη του κανονικού καθεστώτος, μπορεί ο πελάτης μας να λάβει πρόσκληση για έλεγχο, τότε θα μας ζητηθεί να αποδείξουμε με βεβαίωση το ποσό των επιδοτήσεων και πιθανόν να μην αρκεί μια απλή εκτύπωση σε word ή excel. Κατά την άποψή μου η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθούμε για όσους πελάτες μας παίρνουν αγροτικές επιδοτήσεις είναι αυτή της ΠΟΛ.1116/10.6.2015 δηλαδή των συμπληρωματικών δηλώσεων με βάση τις ετήσιες βεβαιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ειδικά από το φορολογικό έτος 2014 και μετά θα πρέπει να υποβάλλουμε και συμπληρωματικό έντυπο Ε3 συν το συμπληρωματικό έντυπο Ε1. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε απάντηση ύστερα από σχετικό ερώτημα στην Διοίκηση.


Ετικέτες για αναζήτηση αγρότες ΟΠΕΚΕΠΕ επιδοτήσεις


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο