Το σχόλιο της Δευτέρας

Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

16 Μάιος 2016
Taxheaven.gr

Καλημέρα και Καλή εβδομάδα

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven




Καλημέρα και Καλή εβδομάδα.

 

[ Πριν από αρκετά χρόνια, ένας φίλος μού είπε: «Δεν σε υποφέρω πια, είσαι φλύαρος». Σοκαρίστηκα και πήγα σε έναν άλλο φίλο μου, που τον εκτιμούσα πολύ, και τον ρώτησα: «Πες μου, είμαι φλύαρος;». Μου απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι μιλάς πολύ, φλύαρος όμως δεν είναι αυτός που μιλάει πολύ, αλλά εκείνος που δεν ακούει τον άλλο». Σημασία, λοιπόν, έχει να ξέρεις να ακούς και να ζεις όπως επιθυμείς, δημιουργικά και διαπλαστικά, αρκεί να μην το κάνεις εις βάρος κάποιου άλλου…….

Υπήρξα επί πολλά χρόνια ακραίος και έτσι χρειάστηκε να ωριμάσω ή να καταλαγιάσω για να καταλάβω τη σπουδαιότητα του μέτρου. Πέρασαν πολλά έτη, βέβαια, γιατί πάντα θεωρούσα ότι το μέτρο έχει να κάνει με τη μετριότητα και την ασημαντότητα. Το μέτρο είναι η κατάκτηση μιας ισορροπίας…..

Το ζήτημα δεν είναι πώς αυτοπροσδιορίζεται κάποιος στην πολιτική αλλά το τι έχει κάνει και πώς κρίνεται με βάση το έργο του…..

Ο Καζαντζάκης έχει πει: «Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι ελεύθερος». Εμένα μου αρέσει να το αντιστρέφω: «Πάντα φοβάμαι για κάτι, πάντα ελπίζω σε κάτι και προσπαθώ πάντα να γίνω ελεύθερος»….  ] (O ποιητής Τίτος Πατρίκιος)

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 ΤΑ «BRIEFING» ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ.

Πάντα υπάρχει το μόνιμο κουμπί : Τo briefing της ημέρας (Όλα).
Στην εβδομάδα που πέρασε είχαμε :

 Το briefing του ασφαλιστικού (13.05.2016)

Το briefing της ημέρας (12.05.2016)

Το briefing της ημέρας (11.05.2016)

Το briefing της ημέρας (10.05.2016)

Το briefing της ημέρας (09.05.2016)

 

●●●

 

Αν δεν προλαβαίνετε να ακούσετε τα «briefing», τότε θα «ανεχθείτε»  τις δικές μου επιλογές από την εβδομάδα που πέρασε και οι οποίες περιλαμβάνουν τα  εξής :

  1. N. 4387/2016 – Ασφαλιστικό και φορολογικές ρυθμίσεις.
  2. Φορολογικές Δηλώσεις .
  3. Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.
  4. Οι προθεσμίες στην ζωή μας.
  5. Άρθρα, Περιοδικά, Συνέδρια και Μελέτες .
  6. Εν τάχει .
  7. Αγρότες.
       

●●●

Επίσης όσοι έχετε χρόνο, μπορείτε να περάσετε από το  Καφενείον :  « Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ », όπου θα διαβάσετε :

(I)   Η πιο ενδιαφέρουσα δήλωση/πληροφορία της εβδομάδας που πέρασε.

(II)  Σχέδια και δηλώσεις του Οικονομικού Επιτελείου.

(III)  Εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία.

(IV)  Οι οργανώσεις των Λογιστών.

(V)    Εκτός του τόπου και του χρόνου μας, αλλά εντός της ουσίας των πραγμάτων και της ζωής.

  

← ●●●● § ●●●● →

 

N. 4387/2016 – Ασφαλιστικό και φορολογικές ρυθμίσεις.


Άλλος ένας αριθμός Νόμου ( 4387 ), που θα μείνει στην Ιστορία και θα τον συνοδεύσουν πλήθος ερμηνευτικών. [ΝΟΜΟΣ 4387/2016 Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις.]

 

α)  Ασφαλιστικό.

Μια ολοκληρωμένη  εικόνα  των επιβαρύνσεων μπορείτε να πάρετε εδώ  :

Πρόγραμμα υπολογισμού εισφορών και φόρων βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου - Το πρόγραμμα εκτός από τους υπολογισμούς που προαναφέραμε αποτυπώνει σε αριθμούς την επίδραση των νέων μέτρων από το 2015 και μετά. Να τονίσουμε ότι οι παραδοχές, αλλά και οι άλλες παράμετροι και οι υπολογισμοί έχουν αποτυπωθεί με σχετικά σχόλια πάνω στα κελιά του αρχείου.

Περισσότερα για την λειτουργία του προγράμματος μπορείτε να δείτε στο briefing του ασφαλιστικού της 13.5.2015 (ακούστε για τον τρόπο λειτουργίας και για το πως θα το συμπληρώσετε).

●●●

 

Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου: Νέο Ασφαλιστικό - Φορολογικό - Τι μένει σε συνολικό ετήσιο εισόδημα

Επικαιροποιημένος διαδραστικός πίνακας αναγωγής καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος, μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016.

●●●

 

Οι επιδράσεις του νέου ασφαλιστικού/φορολογικού στο εισόδημα λογιστών και ελ. επαγγελματιών (  Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN )

 

●●●

 

β)  Φορολογικό.

Μια ολοκληρωμένη  εικόνα  των επιβαρύνσεων μπορείτε να πάρετε εδώ  : (Ανανεωμένο) Όλες οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος που προβλέπονται στο νέο ασφαλιστικό


Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος Φυσικών προσώπων (Ισχύς για εισοδήματα από 1.1.2016)

Τροποποιείται  η κλίμακας Φορολογίας εισοδήματος του άρθρου 15 του Κ.Φ.Ε. (4172/2013) Η νέα κλίμακα ισχύει πλέον για:

α) Μισθωτούς

β) Συνταξιούχους

γ) Ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα

δ) Αγρότες


Έκπτωση φόρου (ισχύει για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2016)

Με την τροποποίηση του άρθρου 16 εισάγεται πλέον διαφορετική έκπτωση φόρου η οποία συνδέετε με τον αριθμό των τέκνων. Η έκπτωση φόρου ισχύει πλέον για:

α) Μισθωτούς

β) Συνταξιούχους

γ) Αγρότες

Σημείωση: Δεν ισχύει για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

….


Φόρος μερισμάτων (ισχύει για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2016)

Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης και παρακράτησης  των μερισμάτων από 10% σε 15%.


Εισόδημα από ακίνητη περιουσία  (ισχύει για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2016)

Το εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογείται πλέον με την νέα κλίμακα με συντελεστές 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, 35% για εισοδήματα από 12.001 ευρώ έως και 35.000 ευρώ και με συντελεστή 45% για υπερβάλλοντα εισοδήματα.


Νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης  (Ισχύει για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2016. Προσοχή: Η παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς και τις συντάξεις αρχίζει να πραγματοποιείται από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου)

Νέος συντελεστής φόρου 29% στα κέρδη υπόχρεων των περ. β', δ', ε', στ' και ζ' του άρθρου 45 που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Ο.Ε., Ε.Ε., κ.λπ.)  [Ισχύει για εισοδήματα από 1.1.2016]  ………

 

●●●

Σχετικά με το θέμα ήταν και τα εξής :

 

●●●

 

Επίσης είχαμε και το «σήριαλ» της κόντρας μεταξύ Υπ. Εργασίας και του Ο.Ε.Ε, με τα παρακάτω «επεισόδια/ανακοινώσεις » :

●●●

Επί της ουσίας δείτε  :

 

Για το τέλος θέλω να υπενθιμίζω ότι αμέσως μετά την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ - Κωδικοποιήθηκαν όλες οι διατάξεις του ασφαλιστικού - φορολογικού νόμου 4387/2016 από την επιστημονική ομάδα του κόμβου ενώ το ίδιο έγινε και με τον νόμο  4386/2016 "Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις" (Κωδικοποιήθηκαν όλοι οι νόμοι στους οποίους επιφέρει αλλαγές ο νόμος 4386/2016).

'Οσοι θέλετε να αποκτήσετε τα φοβερά εργαλεία των συνδρομητικών υπηρεσιών του κόμβου και να μελετάται άμεσα τις μεταβολές τις νομοθεσίας,  θυμηθείτε ότι μέχρι το τέλος Μαίου υπάρχει προσφορά . Δείτε εδώ τις δυνατότητες που έχουν οι συνδρομητές του κόμβου, και θυμηθείτε ότι υπάρχει ακόμη η μεγάλη προσφορά ....

 

 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

2) Φορολογικές Δηλώσεις .

Τέλος αποχής, με τις κάτωθι ανακοινώσεις :

Ο.Ε.Ε.: Δεν θα συνεχιστεί η αποχή από την υποβολή των δηλώσεων – Εξετάζεται να αναληφθούν και να εξαντληθούν της οι πιθανές νομικές πρωτοβουλίες

Με δεδομένη την υπερψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εξετάζεται, πλέον, να αναληφθούν και να εξαντληθούν όλες οι πιθανές νομικές πρωτοβουλίες [ ;;;; ]. Στο ίδιο πλαίσιο, η αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που είχε παραταθεί μέχρι σήμερα, δεν θα συνεχιστεί.

Π.Ο.Φ.Ε.Ε. – Παύση της αποχής από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων - συνέχιση του αγώνα της για τα δίκαια αιτήματα των Λογιστών-Φοροτεχνικών από τα προβλήματα που δημιουργούνται από το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, με άλλες μορφές διεκδίκησης.

Επισημαίνω ότι κατά την διάρκεια της « αποχής », υπεβλήθηκαν : - 710.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί στο Taxis

 

← ●●●● § ●●●● →

 

3) Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Στο προηγούμενο «Σχόλιο» μου, έγραφα ότι :  Τελευταία είδηση επί του θέματος, από το «Δελτίο Τύπου της 03/04/2016 » της Συνάντησης Συντονιστικού Οργάνου Επαγγελματικών Συλλόγων Λογιστών Φοροτεχνικών της Περιφέρειας Κρήτης με τον Αναπλ. Υπ. κ. Αλεξιάδη ( Απόσπασμα)

 «Δ. Για το θέμα των Ε.Λ.Π.

Για το θέμα αυτό μας ανέφερε ότι είναι θετικός και έχει ταχθεί να είναι προαιρετική η εφαρμογή των Ε.Λ.Π. το 2015 και οι σχετικές εργασίες για το κλείσιμο των λογαριασμών, όμως τον τελικό λόγο τον έχει ο Υπουργός κος Τσακαλώτος. ….. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί με τους δανειστές το αργότερο μέχρι την Τρίτη, και εάν δεν επιτευχθεί η παράταση θα δοθεί διαφορετική λύση.»

Περιμένουμε την «διαφορετική λύση» ( μάλλον παράταση δημοσίευσης των Οικονομικών Καταστάσεων )

Η παράταση είναι αναγκαία, όπως επίσης αναγκαίο είναι να αποφασιστεί νωρίς, ώστε να γίνει καλύτερος προγραμματισμός.

●●●

Χρήσιμα για  το θέμα των Ε.Λ.Π, είναι τα παρακάτω :

← ●●●● § ●●●● →

 

Αποφάσεις Σ.Λ.Ο.Τ.

Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 677 ΕΞ 20.4.2016 Ερώτημα στο άρθρο 26 - Επισφαλείς απαιτήσεις

[ Για λογιστικούς σκοπούς, η απομείωση των απαιτήσεων είναι θέμα απόφασης της διοίκησης της επιχείρησης, βάσει των πραγματικών συνθηκών αναφορικά με την εισπραξιμότητα των απαιτήσεων. Η απομείωση των απαιτήσεων για λογιστικούς σκοπούς βάσει των ανωτέρω, δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την απομείωση (προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις) για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος, για την οποία το ΣΛΟΤ δεν έχει αρμοδιότητα.]

 

Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 799 ΕΞ 26.4.2016 Λογιστική απεικόνιση εσόδων-εξόδων εταιρείας με νομική μορφή Ι.Κ.Ε.

 

Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 633 ΕΞ 22.4.2016 Διευκρίνιση δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων

[Η πρόβλεψη του νόμου είναι σαφής, δηλαδή απαιτείται η οντότητα να είναι χρηματοδοτικό ίδρυμα, όσο και να υπόκειται σε απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Αν δεν συντρέχει η προϋπόθεση των προβλέψεων κεφαλαιακής επάρκειας, δεν υπάρχει υποχρέωση σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων με τα ΔΠΧΑ. Σημειώνεται ότι αρμόδια εποπτική αρχή είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.]

 


Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 600 ΕΞ 7.4.2016 Χρηματοοικονομικές καταστάσεις

[ Βάσει του Ν. 4308/2014, οι οντότητες συντάσσουν μόνο μία κατάσταση αποτελεσμάτων επιλέγοντας είτε το υπόδειγμα Β.2.1, είτε το υπόδειγμα Β.2.2.. Για τα θέματα δημοσίευσης το ΣΛΟΤ δεν έχει αρμοδιότητα.]
 
 


Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 597 ΕΞ 7.4.2016 Υπαγωγή Α.Ε. και Ε.Π.Ε. σε κατηγορίες βάσει του Ν. 4308/2014

[ Βάσει της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Ν. 4308/2014, ΑΕ ή ΕΠΕ που για δύο συνεχόμενες χρήσεις ικανοποιούν τα δύο από τα τρία κριτήρια που ορίζει ο νόμος (δηλαδή το σύνολο του ενεργητικού τους δεν είναι μεγαλύτερο από 350.000 ευρώ, το καθαρό ύψος του κύκλου εργασιών τους δεν είναι μεγαλύτερο των 700.000 ευρώ και ο μέσος όρος των απασχολουμένων κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν είναι μεγαλύτερος των 10 ατόμων), εντάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες.]


 

← ●●●● § ●●●● →

 

4) Οι προθεσμίες στην ζωή μας.

Έως 20 Μαΐου : Δήλωση απόδοσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων ν.3091/2002

[ Ηλεκτρονική εφαρμογή – Δείτε την στο taxis ]

3. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν:
α)
Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα στο φόρο σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου αυτού.
β) Ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων.
γ) Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα των περιπτώσεων γ' και στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του νόμου αυτού, καθώς και αυτά της περίπτωσης δ' της παραγράφου 3 του ίδιου νόμου.

Αρθρο 15. Ειδικός φόρος επί των ακινήτων

1. Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες της παρ. 3 (* ) του άρθρου 51Α του Κ.Φ.Ε., που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα, καταβάλλουν ειδικό ετήσιο φόρο δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί της αξίας αυτών, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 17 του νόμου αυτού.

[(* ) 3. Nομική οντότητα για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κώδικα, θεωρείται κάθε νομικό πρόσωπο, οργανισμός, υπεράκτια ή εξωχώρια εταιρεία (offshore κ.λπ.), κάθε μορφής εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων (private investment company κ.λπ.), κάθε μορφής καταπίστευμα (trust, Anstalt κ.λπ.) ή οποιοδήποτε μόρφωμα παρόμοιας φύσης, κάθε μορφής ίδρυμα (foundation, Stiftung κ.λπ.) ή οποιοδήποτε μόρφωμα παρόμοιας φύσης, κάθε μορφή προσωπικής επιχείρησης ή οποιαδήποτε οντότητα προσωπικού χαρακτήρα, κάθε μορφής κοινή επιχείρηση, κάθε μορφής εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίου ή περιουσίας ή διαθήκης ή κληρονομίας ή κληροδοσίας ή δωρεάς, κάθε φύσης κοινοπραξία, κάθε μορφής εταιρεία αστικού δικαίου και κάθε άλλο πιθανό μόρφωμα εταιρικής οργάνωσης, ανεξαρτήτως νομικής προσωπικότητας και κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα]
2. Από την υποχρέωση της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους…..

 

Για το ίδιο θέμα είχαμε :

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 5)    Άρθρα, Περιοδικά, Συνέδρια και Μελέτες .

Συγχρονισμός Γενικών Συνελεύσεων με τις προθεσμίες κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων και υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος  (Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Χριστόπουλου «Ραντεβού με την Εφορία» φορολογικές δηλώσεις 2016, κυκλοφορεί προσεχώς )

Στον βοηθητικό πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε τις προθεσμίες απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων, από εταιρείες Α.Ε.. Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε. και προσωπικών εταιριών (Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λ.π.) και το χρόνο κτήσης, με βάση το φορολογικό έτος και τον συνδυασμό των σχετικών διατάξεων του Ν. 4172/2013 ….

 

●●●

Απαγόρευση μετατροπής Ο.Ε. εταιρείας σε Ε.Ε. (Του Γιώργου Δαλιάνη με τη συνεργασία του Φίλιππου Ζήρα (δικηγόρος της Artion A.E.))

●●●

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι... ( της Grant Thornton )

Για μερίσματα κυπριακών εταιρειών ο μέτοχος δικαιούται να πιστώσει στην Ελλάδα και τον αναλογούντα εταιρικό φόρο που καταβλήθηκε στην Κύπρο. Όπως επιβεβαίωσε το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου, στην περίπτωση τακτικού μερίσματος, η πίστωση του καταβλητέου κυπριακού φόρου έναντι του ελληνικού φόρου ως προς το εισόδημα αυτό θα λαμβάνει υπόψη τον κυπριακό φόρο σε σχέση με το μέρισμα και τον κυπριακό φόρο που καταβάλλεται από την εταιρεία σε σχέση με τα κέρδη της (ΔΟΣ Α 1051902 ΕΞ 2016/31.3.2016)……

Παρόλο που η αγορά πρώτης κατοικίας απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης και/ή το ΦΠΑ, εντούτοις δεν απαλλάσσεται από τα τεκμήρια. Συνεπώς για την αγορά πρώτης κατοικίας ο φορολογούμενος πρέπει να δικαιολογεί την προέλευση των χρημάτων για να μην επιβαρυνθεί λόγω του τεκμηρίου.

 

 

     

← ●●●● § ●●●● →

 

6) Εν τάχει .

 

ΠΟΛ.1057/2016 Απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, φυσικών προσώπων, που παρέχουν υπηρεσίες, προς το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, βάσει συμβάσεων μίσθωσης έργου

Απαλλάσσονται, από το φορολογικό έτος 2016 και μετά, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων, τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία, βάσει σύμβασης μίσθωσης έργου, παρέχουν υπηρεσίες προς το Δημόσιο ή τα ΝΠΔΔ, εφόσον η αμοιβή που λαμβάνουν, δεν υπάγεται στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν. 2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α’) και δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

●●●

Ι.Κ.Α.: Διευκρινίσεις για τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών των υπερχρεωμένων πολιτών (ν. 3869/2010) 

 

Με εγκύκλιο του το ΙΚΑ δίνει διευκρινίσεις σχετικά με την ένταξη των ασφαλιστικών οφειλών στις ρυθμίσεις του νόμου 3869/2010.

Σε διαδικασία ρύθμισης με τις κοινοποιούμενες διατάξεις υποβάλλονται οι οφειλές των προαναφερόμενων φυσικών προσώπων προς τους ιδιώτες καθώς επίσης και οι βεβαιωμένες οφειλές στην Φορολογική Διοίκηση, οι βεβαιωμένες οφειλές προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού καθώς και οι ασφαλιστικές οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως έχουν διαμορφωθεί με βάση τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Ο.Τ.Α. σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, είναι η υποβολή σε ρύθμιση των οφειλών παράλληλα και προς τους ιδιώτες πιστωτές.

Οφειλές που εντάσσονται:

Στη ρύθμιση δύναται να ενταχθούν οφειλές που έχουν γεννηθεί ένα έτος πριν από την κατάθεση της αίτησης στο αρμόδιο δικαστήριο.

Επίσης εντάσσονται οφειλές, οι οποίες κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αιτήσεως του οφειλέτη για την υπαγωγή στην εν λόγω διαδικασία τελούν σε αναστολή διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει ήδη ρυθμίσει τις οφειλές που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ με τις ισχύουσες διατάξεις πρέπει να επιλέξει εάν θα διατηρήσει τη ρύθμιση αυτή ή θα υπαχθεί στις νέες διατάξεις, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η παράλληλη χρήση άλλου θεσμικού πλαισίου διευθέτησης οφειλών.

 Οφειλές που δεν εντάσσονται:

Δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου οφειλές που έχουν δημιουργηθεί κατά το τελευταίο έτος πριν την υποβολή αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις αυτές.

Επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από αδίκημα οφειλόμενο σε δόλο, βαριά αμέλεια ή σε διοικητικά πρόστιμα-χρηματικές ποινές, καθώς και αυτές που αφορούν υποχρεώσεις διατροφής συζύγου ή ανηλίκου τέκνου.
 

Για λοιπές λεπτομέρειες επί του θέματος δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου

●●●

 

Αρ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Β' 1071298 ΕΞ 2016/ 6.5.2016 Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με το φορολογικό έτος ημεδαπού νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που ανήκει κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) σε αλλοδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν.4172/2013

Σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που ανήκουν κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 50% σε αλλοδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα και επιθυμούν να χρησιμοποιούν το φορολογικό έτος του αλλοδαπού νομικού προσώπου / νομικής οντότητας, το οποίο για ορισμένες ημέρες ξεπερνάει τους δώδεκα μήνες, δύνανται να χρησιμοποιούν ως φορολογικό έτος αυτό του αλλοδαπού νομικού προσώπου / νομικής οντότητας και σε περίπτωση που ξεπερνάει τους δώδεκα μήνες μέχρι και το ανώτατο όριο των 15 ημερών, καθόσον χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 15 ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.

 

●●●

Αρ. πρωτ.: ΔΕΕΦ Α 1069137 ΕΞ 2016/ 21.4.2016 Εφαρμογή διατάξεων Φ.Π.Α. στην κατασκευή εκθεσιακού περιπτέρου σε έκθεση στο εσωτερικό της χώρας

Επομένως, όταν οι εν λόγω υπηρεσίες παρέχονται σε εκθέτες εγκατεστημένους εκτός Ελλάδος στο σχετικό φορολογικό στοιχείο που εκδίδεται από την εταιρεία δεν υπολογίζεται Φ.Π.Α., ενώ υπολογίζεται Φ.Π.Α. με τον κανονικό συντελεστή (23%) στην περίπτωση που οι εν λόγω υπηρεσίες παρέχονται σε Έλληνες εκθέτες. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών σε εκθέτες εντός κράτους – μέλους υπάρχει υποχρέωση υποβολής ανακεφαλαιωτικού πίνακα για τις υπηρεσίες αυτές, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του ίδιου Κώδικα.

●●●

Αρ. πρωτ.: ΔΕΕΦΑ 1068651 ΕΞ 2016/ 15.4.2016 Εφαρμογή διατάξεων ΦΠΑ στις πωλήσεις χρόνου ομιλίας και διαδικτύου από τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Με την απόφαση αυτή προκύπτει ότι τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, πέραν της απαλλασσόμενης από το ΦΠΑ δραστηριότητάς τους, παρέχουν και φορολογητέες υπηρεσίες για τις οποίες οφείλουν να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Λόγω του ότι το σύνολο του ΦΠΑ που αναλογεί στην τιμή λιανικής πώλησης (ονομαστική αξία) του χρόνου ομιλίας και διαδικτύου αποδίδεται στο Δημόσιο από τον πάροχο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ για τις πωλήσεις χρόνου ομιλίας και διαδικτύου δεν υποχρεούνται σε απόδοση ΦΠΑ εκροών, ούτε έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στη δικαιούμενη από την αντισυμβαλλόμενη Εταιρεία αμοιβή για τις δικές της υπηρεσίες. Ωστόσο, έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των λοιπών εισροών που ενδεχομένως πραγματοποιούν και αφορούν αποκλειστικά την ανωτέρω δραστηριότητα. Επίσης, δικαιούνται έκπτωσης του ΦΠΑ των κοινών εισροών τους που αφορούν και στην απαλλασσόμενη και στη φορολογητέα δραστηριότητά τους. Για να ασκήσουν το εν λόγω δικαίωμα, οφείλουν να προσδιορίζουν το ποσοστό του εκπιπτόμενου ΦΠΑ βάσει των διατάξεων του άρθρου 31 του Κώδικα ΦΠΑ.Σε κάθε περίπτωση υποχρεούνται σε υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ, δηλώνοντας τόσο τις εκροές τους χωρίς ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης, όσο και τις απαλλασσόμενες εκροές τους χωρίς δικαίωμα έκπτωσης.


 

●●●

ΠΟΛ.1059/2016 Καταβολή ποσού κατ' άρθ. 93 ΚΔΔ για το παραδεκτό έφεσης

Με την εγκύκλιο αυτή, παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την καταβολή του ποσοστού του 50% του κύριου φόρου ή προστίμου, όπως αυτό έχει οριστεί πρωτοδίκως, ως προϋπόθεση του παραδεκτού της έφεσης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 93 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν.2717/1999), και το συνακόλουθο τρόπο υπολογισμού και πίστωσης αυτού.
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο, κατά την εκάστοτε είσπραξη του δημοσίου εσόδου, εισπράττονται υποχρεωτικά επί του καταβαλλόμενου ποσού της οφειλής, οι αναλογούντες τόκοι και το πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής».
Διευκρινίζεται επιπλέον ότι η καταβολή στο πλαίσιο της παρ. 3 του άρθρου 93 του ΚΔΔ προκειμένου να ασκηθεί έφεση, (50% του κύριου φόρου, προστίμου κτλ όπως έχει προσδιοριστεί με την πρωτόδικη απόφαση), αφορά στον προσδιορισμό του προς καταβολή ποσού (50 % του κύριου φόρου) και όχι στον τρόπο πίστωσης αυτού, ο οποίος πρέπει να πραγματοποιείται κατ' αναλογία, σε όλα τα συμβεβαιούμενα ποσά και στις κατά Κ.Ε.Δ.Ε./Κ.Φ.Δ. προσαυξήσεις/τόκους/πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής. Κατόπιν των ανωτέρω, εφόσον ο φορολογούμενος έχει καταβάλει το προσδιορισθέν προς καταβολή ποσό (κύριου φόρου), ανεξαρτήτως του τρόπου πίστωσης αυτού στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων, λαμβάνει το κατά το άρθρο 93 Κ.Διοικητικής Δικονομίας ειδικό σημείωμα. 

 

Αποφάσεις Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών

 

Για λοιπή νομοθεσία και νομολογία θυμηθείτε ότι πλέον κάθε εβδομάδα η ανασκόπηση της νομοθεσίας/νομολογίας έρχεται στο email σας  μέσω του εβδομαδιαίου ενημερωτικού newsletter. Σε αυτό παραθέτουμε τις αποφάσεις των υπουργείων, την αρθρογραφία, τις αποφάσεις τους ΣΛΟΤ, και γενικά όλη την νομολογία και την νομοθεσία που δημοσιεύεται στον κόμβο.

Δείτε εδώ δείγματα των ενημερωτικών newsletter που στέλνουμε εντελώς δωρεάν από τον κόμβο.

 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

7) Αγρότες.

Οι Αγρότες ( για τα εισοδήματα του 2016 και μετά, δηλαδή από του χρόνου ) δεν θα φορολογούνται με ποσοστό 13% επί του Κέρδους αλλά με βάση «την κλίμακα φόρου  των μισθωτών ». Θετική εξέλιξη για τους Αγρότες που δηλώνουν   κέρδη έως και 20.000 ευρώ περίπου ( η οποία είναι και η πλειοψηφία ) .

Τα κακά νέα είναι ότι, από τις αγροτικές ενισχύσεις, η «Βασική ενίσχυση», υπολογίζεται στα Κέρδη από το πρώτο ευρώ.

Αναλυτικά δείτε το άρθρο του Αχιλλέα Ε. Αρχοντή - Οικονομολόγου λογιστή -  Η φορολόγηση των αγροτών με τις νέες φορολογικές αλλαγές του ασφαλιστικού. (Ισχύς για εισοδήματα του 2016 και μετά)

 

●●●

ΠΟΛ.1058/2016 Προσδιορισμός συντελεστή Φ.Π.Α. στην πώληση ζωντανών ζώων που προορίζονται για σφαγή και στην πώληση κρέατος

Συμπέρασμα:

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ο κτηνοτρόφος ο οποίος έχει ως δραστηριότητα την εκτροφή ζώων και πωλεί ζωντανά ζώα σε έμπορο κρεάτων επιβάλλει συντελεστή Φ.Π.Α. 23%, ακόμα και στην περίπτωση που τα ζώα προορίζονται για σφαγή, καθώς δεν επηρεάζει την κατάταξη τους ως ζωντανά ζώα του Κεφαλαίου 1 του Δασμολογίου η μετέπειτα χρήση τους από τον αγοραστή.
Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που κτηνοτρόφος πωλεί ζώντα ζώα σε έμπορο κρεάτων, τα οποία, κατόπιν σχετικής συνεννόησης μεταφέρονται σε σφαγείο με σκοπό τη σφαγή τους για λογαριασμό του εμπόρου, ο οποίος και επιβαρύνεται με τα έξοδα σφαγής, ο κτηνοτρόφος οφείλει να τιμολογήσει με 23% τα ζώα που πωλεί.
Αντίθετα, στην περίπτωση που κατόπιν συμφωνίας, τα ζώντα ζώα μεταφέρονται στο σφαγείο με σκοπό τη σφαγή τους για λογαριασμό του κτηνοτρόφου, ο οποίος επιβαρύνεται με τα έξοδα σφαγής, και στη συνέχεια παραδίδονται στον έμπορο, ο κτηνοτρόφος οφείλει να τιμολογήσει τα πωληθέντα είδη διακριτά με τον προβλεπόμενο κατά περίπτωση συντελεστή, ανάλογα με την δασμολογική κλάση στην οποία κατατάσσονται τα είδη αυτά, π.χ. τα βρώσιμα κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων με συντελεστή Φ.Π.Α. 13%, ενώ τα έντερα, οι κύστες και τα στομάχια ζώων, ολόκληρα ή σε τεμάχια, με συντελεστή Φ.Π.Α. 23%.

 

Το « εφεύρημα» της Φορολογικής Διοίκησης , ότι τα « έξοδα σφαγής» ( ανάλογα με ποιος τα πληρώνει ) , προσδιορίζουν και τον συντελεστή Φ.Π.Α , δεν νομίζω ότι έχει σωστή βάση. Το πραγματικό γεγονός ( ανεξάρτητα ποιος πληρώνει τα « έξοδα σφαγής» ) είναι ότι η συμφωνία μεταξύ Κτηνοτρόφου και Εμπόρου και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις είναι ίδια : γίνεται συμφωνία πώλησης όταν τα ζώα είναι ζωντανά και παραδίδονται αλλά και τιμολογούνται ως κρέας. Ο Κτηνοτρόφος σε καμία περίπτωση δεν εμπορεύεται κρέας.

Υπενθυμίζω ότι αν δεχθούμε ότι ο  Κτηνοτρόφος εμπορεύεται κρέας θα πρέπει να δεχθούμε ότι υπόκειται και στις διατάξεις της απόφασης Αρ. πρωτ.: Α2-718/28.7.2014 Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)   , ΕΝΟΤΗΤΑ 4.1. ΚΡΕΑΣ.

Επίσης αναρωτιέμαι : α) Μήπως πρέπει να εγγραφούν στο « μητρώο εμπόρων κρέατος » το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων)  και β)   τι θα συμπληρώνεται  «βιβλίο σφαγών»  που τηρούν τα σφαγεία στην 9η ΣΤΗΛΗ "ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΣΦΑΓΙΟΥ" «Αναγράφεται ο προορισμός του σφαγίου (Ταχ. Δ/νση, Πόλη) καθώς και η ιδιότητα του προσώπου στο οποίο θα σταλεί το σφάγιο (Κρεοπωλείο, Εργαστήριο κοπής- επεξεργασίας, Αλλαντοποιία κλπ.)». Μάλλον τα στοιχεία του   Κτηνοτρόφου για να μπορεί να το πουλήσει σαν κρέας. ;;;;;;;

Επί του ίδιου θέματος και το άρθρο του φίλου Γιώργου Παπαδημητρίου   Ο συντελεστής Φ.Π.Α. στα ζώντα ζώα και στο κρέας. Στο ίδιο έργο θεατές

Δεν αναφέρθηκε πουθενά στην παρούσα 1058, τι γίνεται με τα τιμολόγια που εκδόθηκαν από τις 20.07.15 και μέχρι σήμερα, με διαφορετικό συντελεστή

← ●●●● § ●●●● →

Θέμα από το webinar της παρασκευής

Ενδιαφέρον απάντηση δόθηκε από τον εισηγητή (και μάλλον θέση του Υπ.Οικ. για το φορολογικό έτος 2015 )  στο webinar της Παρασκευής 13.5.2016, με θέμα την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

-Φορολογία αλιευτικών σκαφών. Το εισόδημα από αλιεύματα αλιευτικών σκαφών, ολικής χωρητικότητας μέχρι 10 κόρους θεωρείται εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2015 και σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4172/2013. Η ΠΟΛ.1035/18.3.2016 με την οποία έγινε δεκτή η  47/2015 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., και η οποία αναφέρει ότι το εισόδημα από αλιεύματα αλιευτικών σκαφών, ολικής χωρητικότητας μέχρι 10 κόρους, φορολογείται βάσει των περί φορολογίας πλοίων διατάξεων του ν. 27/1975 και όχι ως εισόδημα από γεωργική επιχείρηση, αφορά τον παλαιό ΚΦΕ 2238/2994.





 

 

( I ) Η πιο ενδιαφέρουσα  δήλωση/πληροφορία της εβδομάδας που πέρασε

«  Βεβαίως, θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας, ότι η φοροδοτική ικανότητα σχεδόν έχει εξαντληθεί. ΄….. Επομένως, το μήνυμα στους συμπολίτες μας είναι ότι από την συμφωνία του καλοκαιριού, έχουμε μερικά δύσκολα βήματα. Το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές. Τα πιο δύσκολα τελείωσαν για να μπορέσουμε από εδώ και πέρα να περάσουμε στην ανάκαμψη. …. [ Αν κάτι στραβώσει σε αυτή τη διαδικασία και χρειαστεί να λειτουργήσει ο αυτόματος μηχανισμός ] ενεργοποιείται, αν υπάρχει η οποιαδήποτε απόκλιση, με Προεδρικό Διάταγμα »
 Ο. Γεροβασίλη: «Με Προεδρικό Διάταγμα θα ενεργοποιείται, αν υπάρχει η οποιαδήποτε απόκλιση, ο αυτόματος μηχανισμός»

 

●●●

( II ) Σχέδια και δηλώσεις του Οικονομικού Επιτελείου

Γ.Σταθάκης: «Θα αυξηθεί ο Φ.Π.Α. κατά μια μονάδα και ο Ε.Φ.Κ. σε ορισμένες κατηγορίες καυσίμων»

Τρ. Αλεξιάδης: Όλη η αλήθεια για τα έσοδα, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την πορεία της οικονομίας

Η Εταιρική Ευθύνη στο Διεθνές Νομικό Περιβάλλον - Σκέψεις και Προβληματισμοί - Γ. Σταθάκης: Τέσσερις παρεμβάσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς

Υπ. Οικονομίας: Σημαντικές επενδυτικές «πρωτιές» για την Ελλάδα

Α. Τσίπρας: «Από το 2018 το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία»

Σε στάδιο διερεύνησης είναι ακόμα η «λύση» για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Αλλαγές στα διόδια: Οι οδηγοί θα πληρώνουν σύμφωνα με τα χιλιόμετρα που διανύουν - Υποχρεωτικά τα διόδια για τα βαρέα οχήματα

 

●●●

( III ) Εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία

 Σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, υπάρχουν τα εξής :

Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητούν εκ νέου οι ΗΠΑ

 Νέα παράταση στο «πάγωμα» μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων έως τις 15 Ιουνίου

Τρίτος σε σειρά μήνας που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ο Απρίλιος

Στη δημοσιότητα η ελληνική λίστα των Panama Papers

Στο 24,2% το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2016 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

●●●

 

 ( IV ) Οι οργανώσεις των Λογιστών

-Επιστολή Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σχετικά τα χρονικά περιθώρια σύγκλησης της Γ/Σ των Α.Ε. του Ν.2190/20 και τα χρονικά περιθώρια δημοσιοποίησης τους στο Γ.Ε.Μ.Η.

Το Σχέδιο Νόμου, όπως αυτό εμφανίζεται στο Παράρτημα Ι του παρόντος  πρέπει να παραμείνει ως έχει καθώς συμβάλλει στην απλοποίηση και ορθολογική αντιμετώπιση της δημοσιότητας των οικονομικών καταστάσεων των Α.Ε.  Περεταίρω σας ενημερώνουμε ότι  οι αναφερόμενες μετατοπίσεις ημερομηνιών δεν επηρεάζουν την υποβολή της Φορολογικής Δήλωσης των εν λόγω εταιρειών.
Ειδικά στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του Σχεδίου Νόμου αναφέρει την  τροποποίηση του πρώτου εδαφίου του άρθρου 25 του κ.ν. 2190/1920  ως εξής:
«…Η γενική συνέλευση συνέρχεται υποχρεωτικά στην έδρα της εταιρείας ή στην περιφέρεια άλλου δήμου εντός του νομού της έδρας ή άλλου δήμου όμορου της έδρας, τουλάχιστον μια φορά κάθε Εταιρική χρήση και εντός δέκα (10) το πολύ μηνών από τη λήξη της χρήσης αυτής» (σ.σ. βλέπε και παράγραφο 7 και 8 του άρθρου 5 του Σχεδίου Νόμου).

 

-Ε. Σ. Κ. Ο.: Παύση αποχής υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταγγελία προς τον Υπ. κ. Κατρούγκαλο

-Η Π.Ο.Ο.Ε.Ε. Ελλάδας ανακοινώνει ότι μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, διακόπτει την αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

 

 

( V )   Εκτός του τόπου και του χρόνου μας, αλλά εντός της ουσίας των πραγμάτων και της ζωής.   

« Η ποίηση σε βρίσκει, αρκεί, όταν σε συναντήσει, να μην την αρνηθείς »

Ο Βαπτιστής-Τίτος Πατρίκιος (Αθήνα, 21 Μαΐου 1928) είναι ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής, της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς [ Πρόσφατα είχα την τιμή να πιώ ένα κρασί μαζί του σε εκδήλωση  που έγινε προς τιμή του στο  bar-café «Κυκεών», στην Ελευσίνα ] . Η πρώτη δημοσίευση ποιήματός του έγινε το 1943 στο περιοδικό Ξεκίνημα της Νιότης. Ήταν ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης. Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, τα φλαμανδικά, τα γερμανικά και τα ολλανδικά. Το 1994 τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.  Το τελευταίο βιβλίο του Τίτου Πατρίκιου Ο πειρασμός της νοσταλγίας - Σημειώσεις καθημερινότητας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

 Δείτε  : Μαρωνίτης για Πατρίκιο.pdf

Τα αποσπάσματα είναι από  το άρθρο : « O ποιητής Τίτος Πατρίκιος είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας » του Γιάννη  Πανταζόπουλου (Το άρθρο δημοσιεύτηκε την έντυπη έκδοση της LIFO )    http://www.lifo.gr/print/athinaioi/100200

……………….

[ Σιγά-σιγά, αυτές οι συναρμολογήσεις λέξεων έγιναν ποιήματα και το 1943 δημοσιεύεται το πρώτο μου ποίημα, το οποίο και θυμάμαι ακόμα απέξω. Ο τίτλος του ήταν «Αν βρεις»: «Αν ψάξεις, θα βρεις. Τίποτα κρυμμένο δεν μένει, σπάσε σκληρά τους δεσμούς που σφιχτά είναι δεμένοι. Και αν βρεις μηδέν, με τον χρόνο ρουτίνα θα γίνει, να χάσεις πρέπει, αν θες μια θύμηση παντοτινή να μείνει»…..

Είναι επικίνδυνο να κάνουν σήμερα παραλληλισμούς με την Κατοχή και να λένε ότι και σήμερα έχουμε ένα είδος κατοχής. Θυμάμαι μια δημοσιογράφο να μου δηλώνει: «Μα, δεν βλέπετε ότι έχουμε Κατοχή;» Της απάντησα ότι Κατοχή με παχυσαρκία δεν υπάρχει…..

Την ευτυχία την αντιλαμβανόμαστε εκ των υστέρων. Όταν τη ζούμε, δεν το καταλαβαίνουμε, αλλά σημασία έχει να μην καθυστερήσουμε πολύ να την αγγίξουμε…..

Για τον έρωτα έχω γράψει ένα ποίημα που λέγεται «Το δύσκολο»: «Όπως και αν έρθουν τα πράγματα, όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες, πάντα μπορεί κανείς να ερωτεύεται. Το δύσκολο είναι ν' αγαπάς».

 

●●●

 

 

Καλή δύναμη και  Καλή Συνέχεια.