Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Δημ

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός

 

 

Ι. Πρόλογος

Αφήνοντας πίσω τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα που μας έδωσαν μια μικρή ανάσα ξεκούρασης και αλλαγής παραστάσεων, επιστρέψαμε και πάλι στην καθημερινότητά μας. Βέβαια, όλοι θα θέλαμε να κρατήσουν λίγο παραπάνω αυτές οι μέρες που μείναμε μακριά από τις σκοτούρες, τα νούμερα, τις φορολογικές υποχρεώσεις και τις προθεσμίες, όμως τα καλά πράγματα όπως και τα όμορφα όνειρα διαρκούν λίγο. Παρόλο που οι καιροί είναι χαλεποί πάντα μπορούμε να περάσουμε όμορφα έχοντας δίπλα μας αγαπημένα πρόσωπα. Τα πράγματα συνήθως είναι απλά, αλλά εμείς οι άνθρωποι τα κάνουμε συχνά δύσκολα. Βλέπετε, το κυνήγι της ευτυχίας μέσω των υλικών αγαθών που ουσιαστικά επιβλήθηκε εδώ και δεκαετίες από τα αδηφάγα Μ.Μ.Ε., μετέτρεψε την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε άβουλα καταναλωτικά όντα με πολτοποιημένη κριτική σκέψη και οδήγησε την ίδια την κοινωνία σε σαλαμοποίηση. Όμως, δεν χρειάζονται πολλά για να νιώσεις ευτυχισμένος, γιατί όπως έλεγε και ο «παππούς» μας ο Καζαντζάκης: «Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο».

Ας διώξουμε τον γνόφο από τη ματιά μας κι ας ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον —παρόλο που οι συνθήκες δεν ευνοούν— προσπαθώντας ταυτόχρονα να κάνουμε πράξη όσα ονειρευόμαστε. Είναι όμως καιρός να ξετυλίξω το κουβάρι των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας.

 

ΙΙ. Νέο ασφαλιστικό - φορολογικό

Το νέο ασφαλιστικό/φορολογικό νομοσχέδιο όπως ήταν αναμενόμενο μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων των Μ.Μ.Ε. και των ενημερωτικών ιστοσελίδων την εβδομάδα που μας πέρασε. Η χώρα παρέλυσε από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αφού όλοι οι φορείς διαμαρτύρονται για τα νέα δεδομένα. Τις προηγούμενες ημέρες είχε δοθεί στη δημοσιότητα και η αποτίμηση επιπτώσεων της προτεινόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης την οποία θα τη χαρακτήριζα όχι και τόσο αναλυτική σε σχέση με όσα τροποποιούνται στην ασφαλιστική νομοθεσία. Αξίζει να μελετηθεί και η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της βουλής με σημαντικές παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου (σ.σ. αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της επιτροπής πάνω στις διαφορές των εισφορών ανάμεσα στους μισθωτούς και τους ελ. επαγγελματίες με αιχμές για παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας).

Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο λόγω της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της βουλής. Την τελευταία στιγμή κατατέθηκαν αρκετές τροπολογίες [ α) Τροπολογία για τα τέλη οχημάτων με τον μήνα, καθώς και με μικροαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στον ΚΦΕ, β) Τροπολογία για καθιέρωση barcode σε εφημερίδες και περιοδικά, γ) Τροπολογία και για τις άδειες των καναλιών - Σε δόσεις το τίμημα κάθε δημοπρατούμενη άδεια, δ) τροπολογία για αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας, ε) Υποχρέωση υποβολής νέας δήλωσης από εκδότες εφημερίδων και περιοδικών με το κόστος των προσφορών που περιέχουν οι εφημερίδες και τα περιοδικά ].

Η σημαντικότερη τροπολογία που κατατέθηκε —που πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων αφού ουσιαστικά ήρθαν τα πάνω κάτω για πολλοστή φορά στη φορολογία εισοδήματος— ήταν η τροπολογία για το νέο αφορολόγητο (Στα 8636 το αφορολόγητο χωρίς τέκνα. Πως διαμορφώνονται όλα τα αφορολόγητα όρια σε όσους έχουν παιδιά). Ο κόμβος ανέδειξε άμεσα το θέμα αυτό και μέσα από ένα σχετικό άρθρο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μήπως και έγινε κάποιο λάθος στην τροπολογία, αφού μας ξένισε όλους το νέο καθεστώς (σ.σ. δείτε τη σχετική ανάρτηση Πιθανό λάθος στην τροπολογία επιφέρει τεράστιες επιβαρύνσεις στην νέα κλίμακα φορολογίας για μισθωτούς και συνταξιούχους). Τελικά το απόγευμα της Κυριακής ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Τρ. Αλεξιάδης έδωσε διευκρινίσεις για το μείζον αυτό θέμα και ξεκαθάρισε ότι ισχύει η έκπτωση του φόρου για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ όπως περιγράφεται στην παρ.2 του άρθρου 112 του νομοσχεδίου όπως εισήχθη στην βουλή  (δείτε την ανάρτηση του κόμβου με το σχετικό βίντεο). Μετά την ανωτέρω εξέλιξη η επιστημονική ομάδα του κόμβου συνέταξε νέους πίνακες από τους οποίους προκύπτουν οι ελαφρύνσεις και οι επιβαρύνσεις βάσει της νέας κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους (δείτε τη σχετική ανάρτηση με τους συγκριτικούς πίνακες).

Οι εξελίξεις όμως χθες αργά το απόγευμα θύμιζαν έντονα ταινία θρίλερ αφού κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αποσύρθηκε η τροπολογία για το αφορολόγητο. Όμως, δεν αποσύρθηκε αυτή η διάταξη, αλλά η διάταξη με το φόρο παιγνίων (δείτε την ανάρτηση του κόμβου).

Να τονίσω ότι σημαντική ήταν και η αλλαγή στο συντελεστή φόρου που θα εφαρμοστεί στις προσωπικές εταιρείες που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Στο 29% ο συντελεστής φορολογίας των προσωπικών εταιριών (ΟΕ-ΕΕ) με απλογραφικά).

Τελικά, ξημερώματα της Δευτέρας το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και πλέον θα περιμένουμε το ψηφισθέν νομοσχέδιο ώστε να δούμε το τελικό κείμενό του.


ΙΙΙ. Νέος οδηγός για τις φορολογικές δηλώσεις (ενημερωμένος)

Ο χρηστικός οδηγός των φορολογικών δηλώσεων αναβαθμίστηκε την περασμένη εβδομάδα και πλέον προστέθηκε το νέο έντυπο Ν, καθώς και το νέο έντυπο φορολογικής αναμόρφωσης και τις σχετικές με αυτό οδηγίες για το φορολογικό έτος 2015 (διαβάστε τη σχετική είδηση). Στον οδηγό εμπεριέχονται οδηγίες για τις παρακάτω δηλώσεις:

Έντυπο Ε1 φορολογικού έτους 2015 (ολοκληρωμένο)
Έντυπο Ε3 φορολογικού έτους 2015 (ολοκληρωμένο)
Έντυπο Ν φορολογικού έτους 2015 (ολοκληρωμένο - εκκρεμούν οδηγίες για ορισμένους κωδικούς)
Έντυπο E2 φορολογικού έτους 2015 (ολοκληρωμένο)
Έντυπο Φορολογικής αναμόρφωσης 2015 (ολοκληρωμένο)

Στο σύνολό τους οι οδηγοί περιέχουν παραπομπές (υπερσυνδέσεις) σε πληθώρα αποφάσεων, αλλά και διατάξεων νόμων όπως αυτοί είναι κωδικοποιημένοι μέχρι σήμερα από τον κόμβο Τaxheaven. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσβαση στον οδηγό συμπλήρωσης δηλώσεων είναι ελεύθερη για όλους τους συναδέλφους, αφού παρέχεται δωρεάν από τον κόμβο.

IV. Το briefing της ημέρας

Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα, όμως λόγω των ημερών του Πάσχα πραγματοποιήθηκαν μόνο δύο. Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά δρώμενα. Βλέποντας το καθημερινό briefing και διαβάζοντας τα σχόλια της Δευτέρας θεωρώ ότι όλοι οι συνάδελφοι καλύπτουν το 100% της ενημέρωσής τους.

Το briefing της ημέρας (5.5.2016)

Το briefing της ημέρας (6.5.2016)

 

V. Εξόφληση δαπανών άνω των 500 ευρώ - αλλαγές και νέα δεδομένα

i. Νέες διευκρινίσεις δόθηκαν από το υπ. Οικονομικών αναφορικά με το ζήτημα της έκπτωσης των δαπανών άνω των 500 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1055/4.5.2016 διευκρινίστηκε το θέμα της εξόφλησης τιμολογίων προμηθευτών και πιστωτών από τρίτους. Στην εγκύκλιο αυτή έγιναν δεκτά τα ακόλουθα:

«[...] Κατόπιν των ανωτέρω, σε περίπτωση εξόφλησης σε τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή – πιστωτή από τρίτο πρόσωπο (ημεδαπό ή αλλοδαπό), το οποίο, κατ’ εντολή της επιχείρησης, εξοφλεί τη σχετική υποχρέωση προς απόσβεση ισόποσης υποχρέωσης αυτού προς αυτή, η σχετική δαπάνη εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, αρκεί να αποδεικνύεται με βάση τα κατάλληλα στοιχεία (τραπεζικά παραστατικά ή άλλα έγγραφα) η εξόφληση του προμηθευτή καθώς και ο λόγος εξόφλησης των δαπανών από τον τρίτο.

Ομοίως, σε περίπτωση που, με βάση τα ανωτέρω, η εξόφληση γίνεται, κατ’ εντολή της επιχείρησης, από τρίτο, πελάτη της, προς απόσβεση δικής του υποχρέωσης από αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από την επιχείρηση, η σχετική δαπάνη αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα του τρίτου με τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις και εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που τίθενται για την εκπεσιμότητα των δαπανών με τις διατάξεις του ν.4172/2013, παρόλο που ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο κατατέθηκαν τα μετρητά ή μεταφέρθηκαν τα σχετικά εμβάσματα δεν ανήκει σε πρόσωπο έναντι του οποίου υφίστατο και η σχετική υποχρέωση [...]».

Στην ίδια ως άνω εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι για την εξασφάλιση του δικαιώματος έκπτωσης μιας δαπάνης, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της περ. β’ του άρθρου 23 του ν. 4172/2013, η καταβολή μπορεί να γίνεται και σε τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή σε αλλοδαπή τράπεζα, του νόμου μη διακρίνοντος.

Προσοχή: Λόγω των ελέγχων που διενεργούνται τα τελευταία χρόνια από τις φορολογικές αρχές —οι οποίοι βασίζονται εκτός των άλλων στοιχείων και στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών—, είναι απαραίτητο να προκύπτουν εναργώς οι ακριβείς αιτιολογίες των ποσών που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα σε μελλοντικούς ελέγχους.

ii. Σχετικό με το θέμα της εξόφλησης των δαπανών άνω των 500 ευρώ και τη φορολογική τους αναγνώριση είναι και το άρθρο του φίλου και έγκριτου συναδέλφου Κ. Νιφορόπουλου με τίτλο Η φορολογική αναγνώριση δαπάνης αξίας άνω των 500 ευρώ στο φορολογικό έτος 2015. Στο εν λόγω άρθρο εκτός των άλλων χρήσιμων πληροφοριών που παρατίθενται, ο αρθρογράφος ανέδειξε εκ νέου δύο μείζονα ζητήματα γύρω από το θέμα της εξόφλησης των δαπανών άνω των 500 και κατά συνέπεια την φορολογική ή μη αναγνώρισή τους, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

α. Η μη αναγνώριση των δαπανών που εξοφλήθηκαν με μετρητά στις ημέρες « Τραπεζικής αργίας» (28 Ιουνίου 2015 έως και 19 Ιουλίου 2015 ) και αφορούσαν πληρωμές τιμολογίων, τα οποία εκδόθηκαν μετά την κήρυξη της « Τραπεζικής αργίας» (29 Ιουνίου 2015 ) [σ.σ. « Οι δαπάνες που αφορούν σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών και εξοφλούνται κατά το χρονικό διάστημα από 28 Ιουνίου και έως τη λήξη της προβλεπόμενης τραπεζικής αργίας, χωρίς τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα κατά παρέκκλιση των διατάξεων της περ. β΄ του άρθρου 23 του ν.4172/2013.Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για την εξόφληση τιμολογίων και γενικά στοιχείων που έχουν εκδοθεί ως και την 28.06.2015. (ΠΟΛ.1143/3.7.2015)]»

Κατά την άποψή μου πρέπει να αναγνωριστεί προς έκπτωση και η εξόφληση τιμολογίων που είχαν εκδοθεί καθόλη την διάρκεια της «Τραπεζικής αργίας» (28 Ιουνίου 2015 έως και 19 Ιουλίου 2015 ), αφού στην επιχειρηματική πρακτική τότε, διαμορφώθηκαν συνθήκες κατά τις οποίες οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών , ζητούν την άμεση πληρωμή μετρητοίς, κυρίως για τα είδη που πωλούσαν κατά την διάρκεια της «Τραπεζικής αργίας».

β. Η ερμηνεία της «Φορολογικής Διοίκησης » ότι : «Δεν αναγνωρίζονται φορολογικά οι δαπάνες που αφορούν σε προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και νερού από ΔΕΚΟ ή δημοτικές επιχειρήσεις σε περίπτωση εξόφλησής τους στα ταμεία των αντίστοιχων ΔΕΚΟ.» (σ.σ. το πρόβλημα αυτό λύθηκε τελικά με απόφαση του Γ.Γ.Δ.Ε., όπως θα δείτε παρακάτω).

iii. Εκπίπτουν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ άνω των 500 ευρώ που εξοφλούνται με μετρητά στα γκισέ των επιχειρήσεων αυτών ή στα συμβεβλημένα καταστήματα που πραγματοποιούν εισπράξεις για λογαριασμό τους: Τελικά λόγω της πίεσης που ασκήθηκε από τους συνδικαλιστικούς φορείς μας, αλλά και πολλούς ενδιαφερόμενους που είχαν από καιρό αναδείξει το θέμα αυτό, εκδόθηκε νέα απόφαση που φέρει την υπογραφή του Γ.Γ.Δ.Ε. κ. Γ. Πιτσιλή, σύμφωνα με την οποία έγιναν δεκτά τα ακόλουθα:

«[...] Κατόπιν των ανωτέρω και για τη διευκόλυνση πλήθους συναλλαγών των καταναλωτών, οι δαπάνες για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και νερού που εξοφλούνται στα ταμεία (γκισέ) των επιχειρήσεων καθώς και στα συμβεβλημένα καταστήματα που πραγματοποιούν εισπράξεις για λογαριασμό τους, εφόσον αποδεικνύονται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά τα οποία φέρουν τα στοιχεία του πελάτη, με την παρούσα γίνεται δεκτό ότι αναγνωρίζονται φορολογικά ως εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες από το χρόνο έναρξης ισχύος του ν.4172/2013, μη εφαρμοζομένων των διατάξεων της περ. β' του άρθρου 23 του ν. 4172/2013 και ανακαλούμενων των όσων αναφέρονται στο αριθ. πρωτ. ΔΕΑΦΒ 1139502 ΕΞ 2015/26.10.2015 έγγραφό μας [...]».

Συνεπώς το υπ. Οικ. ανέκρουσε πρύμναν σχετικά με το ζήτημα αυτό και ανακάλεσε όσα είχε αποφασίσει στις 26.10.2015. Δηλαδή, αν δεν πίεζαν όλοι οι φορείς, οι επιχειρήσεις, αλλά και οι φορολογούμενοι, οι άνθρωποι του υπουργείου δεν θα άλλαζαν τις θέσεις τους και θα επέμεναν σε όσα είχαν δεχθεί τότε. Ευτυχώς η λογική επικράτησε και επιλύθηκε αυτό το πρόβλημα που ομολογουμένως είχε δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και δυσφορία.

 

VI. Αρθρογραφία, μελέτες, περιοδικά

Συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα η ανάρτηση στον κόμβο αρκετών άρθρων που πάντα έχουν ως στόχο την ενημέρωση των συναδέλφων για διάφορα θέματα. Ας δούμε όμως ποια ήταν η αρθρογραφία αυτή:

i. Συγχρονισμός Γενικών Συνελεύσεων με τις προθεσμίες κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων και υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το βιβλίο του φίλου και έγκριτου συναδέλφου Γ. Χριστόπουλου που θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα με τίτλο «Ραντεβού με την εφορία».

ii. Χρόνος κτήσης εισοδήματος και παρακράτησης φόρου στις Α.Ε., Ο.Ε. - Ε.Ε. και Ε.Π.Ε.: Επαναφέραμε και πάλι στο προσκήνιο το άρθρο αυτό προκειμένου να το μελετήσουν όσοι συνάδελφοι δεν είχαν προλάβει. Σας συνιστώ να το διαβάσετε διότι θεωρώ πως είναι χρηστικό και θα ξεδιαλύνει τις όποιες απορίες έχετε.

iii. Οδηγός φορολογίας αγροτών: Πρόκειται για έναν πολυσέλιδο οδηγό για την φορολογία των αγροτών που επιμελήθηκε ο Κ. Νιφορόπουλος μαζί με τον Γ. Παπαδημητρίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην εφημερίδα Agrenda και είχαν την ευγενική καλοσύνη να μας τον κοινοποιήσουν προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι.

iv.Γ.Ε.ΜΗ. - Οδηγίες για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. σύμφωνα με τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα»

v. Δεκαήμερο εκπτώσεων 1η έως και 10 Μαΐου: Πρόκειται για ένα άρθρο του συναδέλφου Ανδρέα Σακελλαριάδη που παραθέτει το ισχύον καθεστώς σχετικά με την απασχόληση των εργαζομένων τις ημέρες αυτές.

 

VII. Επισημάνσεις

Συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα η παρουσίαση ορισμένων θεμάτων που μας απασχολούν μέσα από την ενότητα «Επισημάνσεις» που έχει καθιερωθεί στον κόμβο εδώ και αρκετό καιρό. Δείτε όσα αναφέρθηκαν στην επισήμανση της περασμένης εβδομάδας διότι ενδέχεται να σας ενδιαφέρει το θέμα που παρουσιάζεται σ΄ αυτή:

i. Επισήμανση - Χωρίς την χρήση ΦΗΜ οι «επί πιστώσει» λιανικές συναλλαγές από οντότητες που χρησιμοποιούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα

 

VIΙI. Θέματα Φ.Π.Α.

i. Αρ. πρωτ.: ΔΕΕΦ Α 1065562 ΕΞ 2016/21.4.2016: Αίτημα απαλλασσόμενης από το Φ.Π.Α. επιχείρησης για ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.

Αν μια επιχείρηση είχε ενταχθεί από 1.1.2016 στις απαλλασσόμενες μικρές επιχειρήσεις του άρθρου 39 του Κώδικα Φ.Π.Α. δεν μπορεί να ανακαλέσει την ανωτέρω δήλωση μεταβολών πριν την πάροδο διετίας. Συνεπώς υποχρεούται να παραμείνει στο απαλλασσόμενο καθεστώς για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, εκτός αν εντός του 2016 υπερβεί το όριο των ακαθάριστων εσόδων. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, θα πρέπει υποχρεωτικά να υπαχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 01.01.2017.

 

ii. Αρ. πρωτ.: ΔΕΕΦ Α 1065563 ΕΞ 2016/21.4.2016:Εφαρμογή διατάξεων Φ.Π.Α. στους Νοσοκομειακούς Φυσικούς-Ακτινοφυσικούς Ιατρικής

Σε σχετικό ερώτημα της υπηρεσίας μας προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Διεύθυνση Επαγγελμάτων Υγείας σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχουν επιστήμονες του τομέα της υγείας (βιολόγοι, βιοχημικοί κλινικοί, χημικοί, κ.ά.) δόθηκε απάντηση με το αρ. πρωτ. Υ7α/Γ.Π.οικ./17358/2.10.2006 έγγραφό του και διευκρινίστηκε ότι, βάσει του από 27.7.2006 έγγραφο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), η διάγνωση και αξιολόγηση της νόσου γίνεται αποκλειστικά και μόνο από γιατρούς οι οποίοι για το σκοπό αυτό δύνανται να λάβουν πληροφορίες από εργαστήρια τα οποία εργαστήρια έχουν ως υπεύθυνους επιστήμονες οι οποίοι όμως δεν έχουν τον τίτλο του ιατρού (όπως βιολόγοι, χημικοί, κ.ά.). Διευκρινίστηκε ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν τα εργαστήρια αυτά δεν μπορούν να εξομοιωθούν με τις ιατρικές πράξεις.

Οι υπηρεσίες των φυσικών ιατρικής – ακτινοφυσικών υπάγονται στο ΦΠΑ με τον κανονικό συντελεστή 23% παρότι στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1334/23.12.1996 αναφέρεται ότι οι εν λόγω υπηρεσίες απαλλάσσονται από το ΦΠΑ λόγω εξομοίωσής τους με τις υπηρεσίες των ιατρών, γεγονός το οποίο διευκρινίστηκε με το ανωτέρω αναφερόμενο μεταγενέστερο έγγραφο του υπουργείου υγείας.

Στην περίπτωση όμως ύπαρξης δεσμών εξάρτησης των ανωτέρω επαγγελματιών με τον εργοδότη τους (νοσοκομείο, διαγνωστικό εργαστήριο κ.ά.) τότε στην αμοιβή των φυσικών ιατρικής – ακτινοφυσικών δεν υπολογίζεται ΦΠΑ.

Σημείωση: Σημαντική η παραπάνω απάντηση που δόθηκε από το αρμόδιο τμήμα του υπ. Οικ., όμως εγείρονται προβληματισμοί αφενός μεν, γιατί ενώ ήταν γνωστή από το 2006 η απάντηση του υπουργείου Υγείας δεν υπήρξε τόσα χρόνια κάποια ενημέρωση από το αρμόδιο τμήμα του Φ.Π.Α., αφετέρου δε, διότι δεν γίνεται γνωστό αν θα έχει εφαρμογή αυτή η απάντηση και σε περιπτώσεις του παρελθόντος.

 

ΙΧ. Τα νεότερα από το «μέτωπο» των φορολογικών δηλώσεων

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά που αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο της Γ.Γ.Δ.Ε. μέχρι και την 7η Μαΐου 2016 είχαν υποβληθεί 585.693 δηλώσεις, από τις οποίες εκκαθαρισμένες είναι οι 580.116. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι υπεβλήθησαν ήδη 50.277 δηλώσεις Ε3. Να τονίσω ότι μέχρι την περασμένη Πέμπτη είχαν υποβληθεί528.702 δηλώσεις (οι δηλώσεις Ε3 ήταν 43.773). Αν θέλετε να βλέπετε τα στατιστικά υποβολής μπορείτε να επισκέπτεστε τον ακόλουθο σύνδεσμο (στατιστικά Γ.Γ.Δ.Ε.).

Παράλληλα με την υποβολή των δηλώσεων συνεχίζεται και η αποχή μας από την υποβολή των ίδιων δηλώσεων. Ακούγεται οξύμωρο και είναι ταυτόχρονα. Το Ο.Ε.Ε. πήρε την απόφαση να συνεχιστεί η αποχή μέχρι τις 13.5.2016. Τη συνέχιση της αποχής είχε αποφασίσει και το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. Βέβαια, ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι:«Δεν θα υπάρξει παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων».

Το μόνο που έχω να αναφέρω επί του θέματος είναι ότι αν δεν ξυπνήσουμε σύντομα από το λήθαργο στον οποίο έχουμε πέσει, αν δεν δούμε κατάματα τα προβλήματα του κλάδου κι αν δεν παλέψουμε ενωμένοι ώστε να τα επιλύσουμε —κάνοντας συνάμα όλοι την αυτοκριτική μας—, τότε δυστυχώς το επάγγελμά μας θα μαραζώσει ακόμη περισσότερο και σύντομα τα περισσότερα γραφεία θα κλείσουν. Αν αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας, αν κοιτάξουμε το δάσος και όχι το δέντρο τότε ενδεχομένως να αλλάξουν τα πράγματα.

 

Χ. Αποφάσεις από το Σ.ΛΟ.Τ.

i.Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 585 ΕΞ 7.4.2016: Επιχορήγηση περιουσιακών στοιχείων

ii.Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 590 ΕΞ 7.4.2016: Υπολογισμός υπεραξίας μετοχής Α.Ε. μη εισηγμένης βάσει ΠΟΛ 1055/03

 

ΧΙ. Οι προθεσμίες στη ζωή μας - φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις του μηνός Μαΐου

Κάθε μήνα το ημερολόγιό μας είναι γεμάτο από φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις. Έτσι και ο Μάιος είναι —δυστυχώς για όλους εμάς— ένας ακόμη μήνας πλήρης υποχρεώσεων.

Φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Μαΐου 2016

 

XΙΙ.ΜΥΦ 2016

Κοινοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε η απόφαση ΠΟΛ.1051/2016 με θέμα:Τροποποίηση της απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1022/7.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β΄) «Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών», όπως ισχύει. Στην απόφαση αυτή όπως ήταν γνωστό και από δελτίο τύπου που είχε δημοσιευθεί πριν λίγο καιρό, επέρχονται κάποιες αλλαγές στην υποβολή των ΜΥΦ του ημερολογιακού έτους 2016. Η βασικότερη τροποποίηση —που ήταν βέβαια γνωστή—είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής για το ημερολογιακό έτος 2016 (σ.σ. καθορίστηκε το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από αυτό που αφορούν). Δόθηκε επίσης και η διευκρίνιση σχετικά με το όριο των αποκλίσεων «Δεν απαιτείται η διόρθωση των αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ Φ.Π.Α. ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν ξεπερνά τα εκατό (100) ευρώ».

XIΙI. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις και αποφάσεις εν τάχει

Σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή για την Δήλωση Ειδικού Φόρου 15% επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.)

Τo Προσάρτημα των Ε.Λ.Π.: Περιεχόμενο και πρακτικά παραδείγματα (διάθεση δωρεάν)

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος

ΠΟΛ.1056/2016: Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 14 «Κίνητρα για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας» του ν. 4378/2016 «Προσαρμογή της Eλληνικής Nομοθεσίας στις διατάξεις: α) των Οδηγιών 2014/107/ΕΕ και (ΕΕ) 2015/2060, β) των Οδηγιών 2014/86/ΕΕ και 2015/121/ΕΕ, γ) της Οδηγίας 2013/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις:» (ΦΕΚ 55 Α΄) [αφορά στην απόσυρση των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σπεύσουν αν θέλουν να τύχουν της ωφέλειας διότι η διαδικασία της απόσυρσης πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 20.5.2016].

Αριθ. πρωτ.: ΔΟΣ Α 1051902 ΕΞ 2016/31.3.2016: Εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου

[...] σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου, στην περίπτωση τακτικού μερίσματος, η πίστωση του καταβλητέου κυπριακού φόρου έναντι του ελληνικού φόρου ως προς το εισόδημα αυτό θα λαμβάνει υπόψη τον κυπριακό φόρο σε σχέση με το μέρισμα και τον κυπριακό φόρο που καταβάλλεται από την εταιρεία σε σχέση με τα κέρδη της, τηρουμένων των διατάξεων της εσωτερικής μας νομοθεσίας περί πιστώσεως του φόρου αλλοδαπής [...].

 

ΧΙV. Σχετικά με το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ θα σταματήσει να εκδίδεται κατά το τέλος του 2018, όταν προγραμματίζεται να τεθούν σε κυκλοφορία τα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ της σειράς «Ευρώπη», ενώ οι άλλες ονομαστικές αξίες – από 5 έως 200 ευρώ – θα διατηρηθούν, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Ε.Κ.Τ. (δείτε τη σχετική είδηση). Εμένα όμως δεν με φοβίζουν αυτές οι αποφάσεις της Ε.Κ.Τ. και για να είμαι ακριβής με αφήνουν παγερά αδιάφορο, διότι έχω βρει τον τρόπο να έχω όσα χαρτονομίσματα των πεντακοσίων ευρώ επιθυμώ...

 

ΧV. Επίλογος

Φτάσαμε αισίως στο τέλος ενός ακόμη σχολίου της Δευτέρας. Είναι γεγονός ότι το νέο ασφαλιστικό/φορολογικό θα μας απασχολεί για καιρό και κυρίως το ασφαλιστικό. Γνωρίζουμε όλοι πως οι καιροί είναι δύσκολοι και ότι βαλλόμαστε πανταχόθεν. Σε κάτι τέτοιες στιγμές επιβάλλεται να δρούμε όλοι μονοιασμένοι, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές, τα μικροκομματικά συμφέροντα κ.α., γιατί σε διαφορετική περίπτωση το ζιζάνιο της διχόνοιας πολλαπλασιάζεται ταχύτατα με αποτέλεσμα να προξενούνται αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία μας γενικότερα. Σ΄αυτόν τον τόπο έχουμε χορτάσει από αντιπαλότητες, από διχόνοια, από εμφυλίους πολέμους και από πολλά ακόμη δεινά. Όσες φορές όμως χρειάστηκε να γίνουμε μια γροθιά αυτό επετεύχθη αβίαστα, χωρίς πολλές συζητήσεις, γιατί οι συνθήκες επέβαλαν την σύμπνοια και την κοινή δράση για το εθνικό καλό. Γιατί να μη γίνει και τώρα αυτό;

Ευελπιστώ να κατανοήσουμε σύντομα ότι αν επιθυμούμε να αλλάξουν πολλά πράγματα στη χώρα μας θα πρέπει πρώτα απ΄όλα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι νοοτροπία, να κάνουμε την αυτοκριτική μας κι έπειτα να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε όλα εκείνα που μας κατατάσσουν ουραγούς σε όλα τα επίπεδα. Μας αξίζουν πολλά περισσότερα από αυτά που βιώνουμε. Πρέπει να διώξουμε την καταχνιά απ΄την ψυχή μας γιατί κουβαλάμε μέσα μας μεγάλο πλούτο κι έχουμε ακόμη να δώσουμε πολλά. Ας αναλογιστούμε ποιο μέλλον επιθυμούμε, μακριά από χρώματα και αντιπαλότητες.

Καλημέρα και καλή δύναμη.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο