Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι «ξεχασμένες» εκκρεμότητες του υπ. Οικ. που πρέπει να επιλυθούν

Επιμέλεια  - Επιστημονική ομάδα Taxheaven

Όπως είναι γνωστό έχει ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και το υπουργείο οικονομικών έλυσε ένα από τα θέματα που είχε σε εκκρεμότητα. Δυστυχώς όμως εκτός από τις φορολογικές δηλώσεις και την διαπραγμάτευση το υπ. Οικονομικών πρέπει να επικεντρωθεί και σε διάφορα άλλα ζητήματα και εκκρεμότητες που φαίνεται είτε να έχει "ξεχάσει" ή απλώς έχει καθυστερήσει στην εξεύρεση λύσης.

Ας δούμε μερικά από τα βασικότερα θέματα για οποία περιμένουμε τις ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου:

Α) Εκπρόθεσμες διακοπές

Ο νέος Γ.Γ.Δ.Ε. σε συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου είχε αναφερθεί στην αναζήτηση και τη θεσμοθέτηση μιας μόνιμης, διαφανούς, και ευέλικτης διαδικασίας, που θα επιτρέπει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και οντότητες να προβαίνουν στην εκπρόθεσμη διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με βάση τον πραγματικό χρόνο παύσης των εργασιών τους. Μέχρι σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί ποια θα είναι η νέα αυτή διαδικασία και ουσιαστικά έχουν παγώσει όλες οι σχετικές υποθέσεις εκπρόθεσμων διακοπών.


Β) Πρόστιμα εκπρόθεσμων Ε9

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με δελτίο τύπου στις 8.12.2015 είχε ενημερώσει ότι "υπάρχει πρόβλεψη για νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί το πρόστιμο των 100 Ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης Ε9."  Έχουν περάσει 4 μήνες από τότε και μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει η πολυπόθητη νομοθετική ρύθμιση στη βουλή για την ρύθμιση των προστίμων αυτών.

Υπενθυμίζουμε επίσης εδώ ότι, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1252/20.11.2015, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) σε περισσότερα του ενός έτη, ο αρμόδιος προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. επιβάλλει ένα μόνο πρόστιμο, εφόσον στις δηλώσεις αυτών των ετών επαναλαμβάνονται οι ίδιες μεταβολές. Σε περίπτωση που σε κάποιο έτος περιλαμβάνονται και άλλες μεταβολές, επιβάλλεται πρόστιμο χωριστά για κάθε έτος. Το πρόστιμο επιβάλλεται, σύμφωνα με τα ισχύοντα, στο έτος που δημιουργείται η υποχρέωση υποβολής της δήλωσης (σ.σ. δείτε και σχετικό παλαιότερο άρθρο του κόμβου όπου παρατίθενται και κάποιοι προβληματισμοί Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9: Ένα μόνο πρόστιμο όταν επαναλαμβάνονται οι ίδιες μεταβολές)
 

Γ ) Πρόστιμα δηλώσεων εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 που υπεβλήθησαν στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2015

Σε συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κος Τρ. Αλεξιάδης με το συντονιστικό όργανο επαγγελματικών Συλλόγων Λογιστών Φοροτεχνικών της Περιφέρειας Κρήτης, διαβεβαίωσε ότι θα τακτοποιηθεί νομοθετικά το θέμα και τελικά δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο.


Δ) Παράταση σύνταξης φακέλου τεκμηρίωσης και υποβολή συνοπτικού πίνακα

Για την ορθή τεκμηρίωση ενδοομιλικών συναλλαγών την κατάρτιση του φακέλου και κατ' επέκταση την υποβολή συνοπτικού πίνακα, στην Γ.Γ.Δ.Ε., θα πρέπει οι εν λόγω επιχειρήσεις που έχουν την αντίστοιχη υποχρέωση, να έχουν προηγουμένως καταρτίσει τις οικονομικές καταστάσεις τους. Η σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων (για τις επιχειρήσεις των οποίων η χρήση λήγει την 31η 12.2015) μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις των Ε.Λ.Π..(ν.4308.2014) μέχρι και το τέλος Ιουνίου, ενώ ο συνοπτικός πίνακας ενδοομιλικών συναλλαγών θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 30η Απριλίου (σ.σ. μετατίθεται έως 4.5.2016).  Η Γ.Γ.Δ.Ε. θα πρέπει να "ξαναδεί" τη συγκεκριμένη υποχρέωση και να εναρμονίσει την προθεσμία αυτή με την προθεσμία σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων.


Ε) Παράταση στην ανάρτηση στο Γ.Ε.ΜΗ. των οικονομικών καταστάσεων

Όπως προαναφέραμε η προθεσμία για τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων είναι το τέλος του 6ου μήνα από το κλείσιμο της διαχειριστικής χρήσης. Η προθεσμία όμως για την ανάρτηση και γνωστοποίηση των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ, είναι 20 πλήρεις ημέρες πριν από την συνέλευση του αρμόδιου οργάνου για την έγκριση αυτών. Τα αρμόδια όργανα για τις ΕΠΕ και τις ΙΚΕ εγκρίνουν τις οικονομικές καταστάσεις σε προγενέστερο χρόνο της 30ης Ιουνίου. Οι ΕΠΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του 3190/1955 έως το τέλος Μαρτίου, ενώ οι ΙΚΕ  έως το τέλος Απριλίου. Κατά συνέπεια οι ΕΠΕ θα έπρεπε στις 10 Μαρτίου να είχαν αναρτήσει τις οικονομικές καταστάσεις στο ΓΕΜΗ , ενώ αντίστοιχα έως την 9η Απριλίου το ίδιο θα έπρεπε να είχαν πράξει και οι ΙΚΕ.  Απαραίτητη θεωρείται και σ' αυτή την περίπτωση η μετάθεση των δύο αυτών προθεσμιών και η εναρμόνισή τους με την καταληκτική ημερομηνία σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που είχε αναρτηθεί ήδη για διαβούλευση και σύντομα θα έρθει στη Βουλή, το θέμα αυτό θα επιλυθεί. Ωστόσο για τις οικονομικές καταστάσεις του 2015 θα πρέπει να δοθεί άμεσα παράταση εάν το νομοσχέδιο καθυστερήσει να εισαχθεί στη Βουλή και ταυτόχρονα δεν προβλέπει ρύθμιση για το έτος 2015.

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο