Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ανείσπρακτα ενοίκια - Αλλάζει η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών (Καλή πρωταπριλιά)

Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών τροποποιείται η ΠΟΛ.1024/12.2.2016 που αφορούσε στις διατάξεις, αλλά και στη διαδικασία για τη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων. Πιο συγκεκριμένα, τροποποιήθηκε μια φράση της δεύτερης παραγράφου της εγκύκλιου ΠΟΛ.1024/12.2.2016.

Ο κόμβος εξασφάλισε τα σημαντικότερα σημεία που ορίζονται στην εγκύκλιο αυτή και τα παρουσιάζει σήμερα σε αποκλειστικότητα. Η σημαντική τροποποίηση που αλλάζει τα δεδομένα έχει ως ακολούθως:

«1. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 της ΠΟΛ.1042/12.2.2016 η φράση «να προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ,»  αντικαθίσταται από τη φράση «να υποβάλλονται στην ειδική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr) που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό,».
Ας δούμε όμως στο σημείο αυτό πως διαμορφώνεται η παρ. 2 της ΠΟΛ.1042/12.2.2016, μετά την ανωτέρω τροποποίηση:

«2. Προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να υποβάλλονται στην ειδική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr) που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό, πριν από την υποβολή της δήλωσης, ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες), κατά το άρθρο 1 του ν. 4250/2014 (ΦΕΚ Α'74), των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί, έως και την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης. Διευκρινίζεται ότι τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα δηλώνονται στο έντυπο «ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» Ε2 και θα μεταφέρονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1 κατά την υποβολή της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος».

Να σημειώσουμε επίσης ότι στην νέα εγκύκλιο, εκτός από την παραπάνω αντικατάσταση της συγκεκριμένης φράσης αναφέρονται εκτός των άλλων και τα ακόλουθα:
«2. Σχετικά με τη διαδικασία, τις λεπτομέρειες, τον τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής των προβλεπόμενων  δικαιολογητικών, αλλά και την ημερομηνία που θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η ειδική εφαρμογή, θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες με νεότερη εγκύκλιό μας».

Μετά την παράθεση όλων των παραπάνω διαπιστώνουμε ότι, δεν θα υποβάλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα σχετικά δικαιολογητικά, αλλά σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στην Δ.ΗΛΕ.Δ.

Βέβαια, δεν αναφέρεται το ακριβές χρονικό διάστημα που θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η νέα αυτή εφαρμογή, όμως λογικά δεν θα υπάρχει καθυστέρηση, αφού προκειμένου να γίνει δεκτή η μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων απαιτείται, πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης να έχει προηγηθεί η υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών.

Προφανώς, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισαν να τροποποιήσουν τη σχετική διαδικασία υποβολής των εν λόγω εγγράφων, αντιλαμβανόμενοι τις εργατοώρες που θα αναλώνονταν για τις μετακινήσεις των φορολογούμενων, αλλά και την κοσμοσυρροή που θα προκαλούνταν στις Δ.Ο.Υ. για την κατάθεση των δικαιολογητικών που αφορούν στη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων. Πάντως, εκτός των ανωτέρω, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του κόμβου, καταλυτικό ρόλο στην απόφαση για την τροποποίηση της εν λόγω διαδικασίας έπαιξε και η έλλειψη προσωπικού των Δ.Ο.Υ. σε όλη τη χώρα, οι οποίες λειτουργούν εδώ και καιρό με πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το πλήρες κείμενο της  εγκυκλίου θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα το μεσημέρι (σ.σ. Παρασκευή, 01.04.2016). Λόγω της σπουδαιότητας της εγκυκλίου αυτής —που αφορά πολύ μεγάλο αριθμό φορολογουμένων—, ο κόμβος θα σας ενημερώσει άμεσα μόλις αυτή δημοσιευθεί επισήμως, μέσα από σχετική ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στην κεντρική σελίδα.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο