Το σχόλιο της Δευτέρας


Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxheavenΚαλημέρα.

Ελπίζω να βρήκατε λίγο χρόνο να ξεκουραστήκατε το τριήμερο. Όσοι έχετε την τύχη να έχετε μικρά παιδιά φαντάζομαι θα αισθανθήκατε μεγάλη υπερηφάνεια βλέποντάς τα να απαγγέλλουν το ποίημα της 25ης Μαρτίου ή ακόμα περισσότερο, θα τα καμαρώστε στην παρέλαση της Παρασκευής. Είναι συναρπαστικό να παρατηρείς τις εκφράσεις και τα ματάκια των παιδιών τις στιγμές που απαγγέλλουν το ποίημα που με τόσο κόπο τους έμαθε η δασκάλα τους. Τα μικρά αυτά πλασματάκια πνιγμένα στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας, μας κάνουν και αναπολούμε τα χρόνια που και εμείς ήμασταν κάποτε παιδιά. Τότε που την κάθε μας πράξη την χαρακτήριζε ο αυθορμητισμός, η ειλικρίνεια, ο ενθουσιασμός και η αγνότητα. Σιγά σιγά μεγαλώνοντας ο αυθορμητισμός αντικαταστάθηκε από την λογική, η ειλικρίνεια από το ψέμα και η αγνότητα από το συμφέρον. Έτσι πορεύεται η ανθρωπότητα χρόνια τώρα και δεν νομίζω ότι η νεώτερη ιστορία έχει να καταγράψει γεγονότα για τα οποία θα μπορούσαμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Αντίθετα, υπερήφανοι μπορούμε να αισθανόμαστε μόνο για τους προγόνους μας και για ότι αυτοί έχουν προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό, αλλά και για του ήρωες που όποτε χρειάστηκε κράτησαν "όρθιο" το έθνος μας.

Σας παραθέτω μια από τις εκατοντάδες ιστορίες του 1821 η οποία είναι η ακόλουθη:

Ρώτησαν κάποτε τον πυρπολητή Κανάρη, εκείνο το σεμνό ήρωα του ΄21, που ΄γινε κατόπιν ναύαρχος, υπουργός και πρωθυπουργός.
- Πως τον έκανες τον άθλο Ναύαρχε;
Κι αυτός απάντησε:
-Να, ξύπνησα εκείνο το πρωί και είπα:
Απόψε Κωσταντή θα πεθάνεις για την Ελλάδα.
Σ ΄αυτό το ¨απόψε θα πεθάνεις¨ βρισκόταν η ηθική δύναμή του. Η ιστορική,η αμετάκλητη απόφασή του τον έριξε στην Ελληνική θάλασσα , όπλισε τα στιβαρά του χέρια, άναψε το δαυλό ,έκαψε τον τουρκικό στόλο κι έγινε ο φόβος και ο τρόμος των τούρκων θαλασσινών.
Ο Ψαριανός πυρπολητής ο Κωνσταντίνος Κανάρης, το καλοκαίρι του 1825, ξεκίνησε για την Αλεξάνδρεια με σκοπό να πυρπολήσει τον εχθρικό στόλο. Σε κάποια ώρα βρέθηκαν χωρίς τροφές και νερό. Αναγκάζουν τότε ένα αυστριακό ιστιοφόρο που βρέθηκε πλάι τους κάποια ώρα να τους εφοδιάσει. Τους δίνουν ψωμί, τυρί, ένα βαρέλι σαρδέλες και νερό.
-Δεν έχω χρήματα για να σου τα πληρώσω τώρα είπε στον αυστριακό καπετάνιο ο Κανάρης. Γράψε μου όμως σ΄ ένα χαρτί πόσο κοστίζουν και δος το μου να υπογράψω.
-Δε θέλω τίποτα, απαντά ο Αυστριακός ικανοποιημένος που ξεγλίτωσε εύκολα.
-Φέρε το χαρτί, είπε αποφασιστικά ο Κανάρης και γράψε 2000 γρόσια. Και συμπληρώνει περήφανα, το έθνος μου θα σου τα πληρώσει!
Ο Αυστριακός που δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία, του λέει προκλητικά,
-Μα δεν έχετε κράτος.
Αναστατώνεται η ελληνική ψυχή του Κανάρη και του δίνει πληρωμένη απάντηση
-Δεν έχουμε κράτος, μα θα κάνουμε!
Πέρασαν από τότε αρκετά χρόνια. Ο Κανάρης είναι τώρα Υπουργός των Ναυτικών. Μια μέρα μπαίνουν στο γραφείο του ένας παλιός κι αγαπητός συμπολεμιστής του, μαζί μ΄ έναν άλλο, που ο Κανάρης δεν θυμόταν που τον είχε ξαναδεί.
-Καπετάνιε, τον θυμάσαι τον κύριο;
-Όχι, απαντάει ο Κανάρης.
-Κι εγώ δυσκολεύτηκα να τον γνωρίσω. Στο τέλος όμως τον θυμήθηκα. Τον συνάντησα στη Ρουμανία και σου τον φέρνω. Είναι ο Αυστριακός καπετάνιος που πήραμε από το καράβι του τα τρόφιμα.

Άστραψαν τότε τα μάτια του Κανάρη. Το πρόσωπό του όλο φωτίστηκε. Ήταν μονάχα γιατί θα ξεπλήρωνε ένα παλιό του χρέος; Ή και γιατί έφθασε η στιγμή να δικαιωθεί κι εκείνη η απάντηση που είχε δώσει τότε στον Αυστριακό, <<Δεν έχουμε Έθνος μα θα κάνουμε!>> Γεμάτος συγκίνηση κι εθνική περηφάνια ρωτάει τον Αυστριακό
-Το έχεις εκείνο το χαρτί; Δώσε μου το. Με δισταγμό εκείνος του το παραδίδει. Αμέσως δίνει διαταγή ο Υπουργός να πληρωθεί το ποσό στον ξένο πλοίαρχο.

-Δεν πίστευες τότε στα λόγια μου. Τότε δεν είχαμε Κράτος, το κάναμε όμως! Του πρόσθεσε ο Κανάρης, χαμογελώντας με εθνική περηφάνια.

Πηγή: Ιστορική Βιβλιοθήκη.

 

Πόσο υπέροχο είναι να γερνάμε, όταν έχουμε χτίσει τη ζωή σαν αληθινοί χειρώνακτες – δεν υπάρχουν τότε αναμνήσεις που να μην έχουν υποστασιοποιηθεί ως πράγματα, τίποτε δεν είναι παρελθόν: όλα στέκουν εδώ, πραγματικά, μπρος σε μια πραγματικότητα συναρπαστική. Στέκουν εδώ και υπάρχουν και έχουν γίνει αποδεκτά από κάτι σπουδαιότερο, συγγενεύοντας με το πιο μακρινό παρελθόν και μπολιασμένα με το μέλλον.
Ριλκε

 

← ●●●● § ●●●● →

Ανασκόπηση εβδομάδας 21-3-2016 έως 27.3.2016

 

Δηλώσεις εισοδήματος

Όσοι από εσάς περιμένετε το άνοιγμα της εφαρμογής των δηλώσεων μέσα στις επόμενες ώρες, λυπάμαι αλλά μάλλον θα χρειαστεί να περιμένετε περισσότερο. Η τροπολογία η οποία ανέμενε το υπ. οικονομικών (μαζί και εμείς), έτσι ώστε να ανοίξει η εφαρμογή δηλώσεων φυσικών προσώπων, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στην βουλή, ωστόσο οι προθεσμίες που ισχύουν σήμερα καθώς και οι δόσεις φόρου αναμένεται να αλλάξουν με νέα τροπολογία την οποία ήδη έχει έτοιμη το Υπ.Οικονομικών για κατάθεση στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της βουλής. Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι δηλώσεις θα ανοίξουν στο τέλος της εβδομάδας, μετά την ψήφιση ενός ακόμα νομοσχεδίου. Κρατάμε βέβαια μικρό καλάθι γιατί η Διοίκηση είναι ικανή να ανοίξει το σύστημα χωρίς την δυνατότητα εκκαθάρισης.

Η νέα τροπολογία αφορά στις δόσεις των φυσικών προσώπων. Σύμφωνα λοιπόν με τους τελευταίους σχεδιασμούς του Υπ.Οικ., οι δόσεις θα είναι το πολύ 8 και θα μειώνονται ανάλογα με την μήνα υποβολής της δήλωσης. Για παράδειγμα, αν η δήλωση υποβληθεί Απρίλιο οι δόσεις θα εκκινούν από το τέλος Μαΐου και θα λήγουν 31.12.2016. Εάν η δήλωση υποβληθεί Μάιο οι δόσεις θα εκκινούν από το τέλος Ιουνίου και θα λήγουν πάλι στο τέλος του έτους.

Όσο για την καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων φυσικών προσώπων ...30.6.2016 και βλέπουμε...

 

H γελοιογραφία είναι του γνωστού σκιτσογράφου ΣΤΑΘΗ. Η παρέμβαση στο κείμενο δική μου.

Οι δηλώσεις όμως και η νέα καθυστέρηση δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και φέτος. Το ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016 φαίνεται να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Το Ο.Ε.Ε. βλέποντας τα σενάρια αυτά κάνει έκκληση για μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να καθησυχάσει λέγοντας «Αυτά που βλέπω στα δελτία ειδήσεων για το φορολογικό είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα».

Το Σαββατοκύριακο τα σενάρια για την αύξηση των φόρων επανήλθαν και μάλιστα με νέα δεδομένα. Εκτός λοιπόν από τα γνωστά που είχαν διαρρεύσει την προηγούμενη εβδομάδα (μείωση αφορολογήτου, αύξηση κλιμακίων φόρου εισοδήματος, αύξηση συντελεστών εισφορά αλληλεγγύης, αύξηση τελών κλπ), το τελευταίο σενάριο έχει να κάνει με την εξίσωση του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου κίνησης με τον Ε.Φ.Κ. της βενζίνης, αλλά και με αλλαγές στα τέλη των αυτοκινήτων.

Γίνεται πλέον κατανοητό ε όλους μας ότι σε περίπτωση που ισχύσουν όλα τα σενάρια τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε συνδυασμό και με το μέτρα που προβλέπει το ασφαλιστικό, η χώρα θα βγει οριστικά από την κρίση.

Η ανάπτυξη θα έρθει την επόμενη της ψήφισης των μέτρων, η ανεργία θα πέσει κατακόρυφα, το μέσο εισόδημα θα ανέβει δραματικά, και οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να "ρίχνουν" χρήμα στην αγορά. Τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης ήδη είναι ορατά. Χιλιάδες ξένοι επενδυτές (κυρίως Σύριοι) έχουν εισρεύσει στην χώρα μας προκειμένου να επενδύσουν στην βιομηχανία και σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Αρκετοί είναι όμως και οι Έλληνες μικροεπιχειρηματίες οι οποίοι κλείνουν τα μικρομάγαζα τους (78,08 % περισσότερες οι επιχειρήσεις που έκλεισαν στο 2016) προκειμένου να ασχοληθούν με την βαριά βιομηχανία, αλλά και τον τουρισμό που θα παρουσιάσει τρομακτική άνοδο μετά και την έλευση των προσφύγων στην χώρα μας.

 

Είναι γνωστό ότι οι φόροι σκοτώνουν τον φόρο. Στην περίπτωσή μας όμως η απόπειρα ήταν αποτυχημένη.
Ανώνυμος

 

Ε.Λ.Π. και άλλα.

Η φημολογούμενη παράταση για την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων για τα ΕΛΠ έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους συναδέλφους, γεγονός που ώθησε το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του Σύριζα να κάνει πρόταση προς το υπ. Οικονομικών για μεταφορά της έναρξης εφαρμογής των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων για την 1/1/2016.

Οι Σύλλογοι μας και οι Ομοσπονδία μας, έκαναν για μια ακόμη εβδομάδα αισθητή την παρουσία τους στην επικαιρότητα. Η ΠΟΦΕΕ δημοσίευσε τα αποτελέσματα της 1ης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας Αντιπροσώπων και Προέδρων Ενώσεων-Μελών αναφορικά με την αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ενώ με νέα της επιστολή υπενθύμισε στον Γ.Γ.Δ.Ε. το πρόβλημα της μη έκπτωσης δαπάνης τιμολογίων άνω των 500€ της ΔΕΗ ή ΔΕΚΟ με εξόφληση στα καταστήματα της με μετρητά.

Η ΕΦΕΕΑ με επιστολή της προς τον κο Αλεξιάδη υπενθυμίζει τον ρόλο και την συμβολή του κλάδου στην σωστή και έγκυρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων , ενώ τέλος η ΕΛΦΕΕ Ηλείας ζητάει από την ηγεσία του υπ.Οικ. και της ΓΓΔΕ να ξαναδεί το θέμα των προστίμων και την δυνατότητα επιβολής τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στις περιπτώσεις που κάποιος συνάδελφος δεν μπορεί α εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του λόγω ανωτέρας βίας.

Αναγκαίες και εύστοχες οι παρεμβάσεις των συλλόγων μας. Το θέμα είναι ακούει κανείς;


← ●●●● § ●●●● →

Επισημάνσεις - briefing ημέρας

 

Επισημάνσεις: Υπολογισμός τεκμαρτών εσόδων από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση νομικών προσώπων
Επισημάνσεις: Πως μπορεί να περιοριστεί το ποσό ή το ποσοστό της κατάσχεσης που επιβλήθηκε σε οφειλέτη ελ. επαγγελματία

 

 

Τα briefing της περασμένης εβδομάδας

Το briefing της ημέρας (24.03.2016)
Το briefing της ημέρας (23.03.2016)
Το briefing της ημέρας (22.03.2016)
Το briefing της ημέρας (21.03.2016)

 

← ●●●● § ●●●● →

Άξια αναφοράς

 

Άγνωστος ο αριθμός των ακινήτων που επιβαρύνονται με ΕΝ.Φ.Ι.Α., αλλά δεν αποφέρουν εισόδημα
Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο η Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου δεν διαθέτει στοιχεία για το πόσα είναι τα ακίνητα που ενώ δεν αποφέρουν εισόδημα φορολογούνται με ΕΝ.Φ.Ι.Α., για την αναλογία τους σε σχέση με το σύνολο των φορολογούμενων με ΕΝΦΙΑ ακινήτων, καθώς και για την αναλογία του φόρου των ακινήτων αυτών ως προς το σύνολο του ΕΝ.Φ.Ι.Α., ενώ αντίστοιχα η ΔΗΛΕΔ δεν είναι δυνατόν να εξάγει ασφαλές συμπέρασμα για το πλήθος των ακινήτων που δεν αποφέρουν εισόδημα από τα στοιχεία των Ε9 που έχουν εισαχθεί στο taxis.

Έχουν περάσει τόσα χρόνια, έχουν χαθεί απίστευτες εργατοώρες από εμάς του λογιστές, αλλά και από τους εφοριακούς παλιότερα και ακόμα τα στοιχεία των ακινήτων (μέσω του Ε9) δεν είναι σωστά συμπληρωμένα στο taxis!!!!!! Να υπενθυμίσω απλά ότι η πιο ολοκληρωμένη απόφαση με σαφείς οδηγίες για την συμπλήρωση του Ε9 εκδόθηκε μόλις το 2014 (ΠΟΛ.1237/11.11.2014).

●●●

Βελτίωση του ποσοστού εξέτασης ενδικοφανών προσφυγών από τη Δ.Ε.Δ.
Μικρή μείωση παρουσιάζει το ποσοστό ενδικοφανών προσφυγών που απορρίπτονται λόγω της μη εξέτασής τους από την ΔΕΔ μέσα στην προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία. (120 ημέρες από την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής)
Το ποσοστό των υποθέσεων που η ΔΕΔ προλάβαινε να εξετάσει μέσα στην προθεσμία ήταν κατά μέσο όρο 56,6% για το 2015. Το πρώτο δίμηνο του 2016 το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 62.3%
Ωστόσο για την εξέταση των αιτήσεών αναστολής τα ποσοστά είναι απογοητευτικά. Από τις 329 αιτήσεις που έγιναν το πρώτο δίμηνο, μόνο 21 εξετάστηκαν (4 εγκρίθηκαν και 17 απορρίφθηκαν).

Εγώ να θυμίσω απλά ότι ο χρόνος εξέτασης των προσφυγών έχει διπλασιαστεί εδώ και καιρό. Από 60 ημέρες που ξεκίνησε με την ισχύ του ΚΦΔ, έχει φτάσει 120 ημέρες.

 

●●●

Αποτελέσματα εφαρμογής φορολογικού πιστοποιητικού 2011-2014
Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε για την εφαρμογή του θεσμού του φορολογικού πιστοποιητικού για την περίοδο 2011-2014 παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του ΣΕΒ την 23/3/2016 από τον αντιπρόεδρο της ΕΛΤΕ κο Πάνο Γιαννόπουλο.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας:

●●●

Ποιες είναι οι φορολογικές απαλλαγές και τα κίνητρα επιχειρηματικότητας που ισχύουν σήμερα

Τις φορολοελαφρύνσεις που ισχύουν ακόμα καθώς και τα κίνητρα για την επιχειρηματικότητα υπενθυμίζει με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή το Υπ. Οικονομικών, στο πλαίσιο της απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών. [Δείτε αναλυτικά το σχετικό μας άρθρο εδώ]

 

← ●●●● § ●●●● →

Αρθρογραφία κόμβου που πρέπει να δείτε.

Πλούσια ήταν η αρθρογραφία του κόμβου την εβδομάδα που πέρασε:

 

 

Το πρόβλημα όταν έχεις ανοιχτό μυαλό είναι ότι διάφοροι άνθρωποι έρχονται και επιμένουν να βάλουν πράγματα μέσα.
Terry Pratchet

 

← ●●●● § ●●●● →

Λοιπές σημαντικές ειδήσεις εν τάχει

 

← ●●●● § ●●●● →

Φορολογικές αποφάσεις

 

Φορολογικό πιστοποιητικό - Χωρίς φορολογικό πιστοποιητικό το 2016. Τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν στα φορολογικά πιστοποιητικά των χρήσεων 2011, 2012 και 2013

ΠΟΛ.1034/2016 Τροποποίηση των διατάξεων της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1159/2011 (ΦΕΚ 1657/Β'), σχετικά με το Ετήσιο Πιστοποιητικό που εκδίδεται από Νόμιμους Ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία εγγεγραμμένα στο δημόσιο Μητρώο του N.3693/2008 (ΦΕΚ 174/Α')
Με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1034/2016 επήλθαν σημαντικές τροποποιήσεις στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1159/22.7.2011 αναφορικά με το ετήσιο πιστοποιητικό που εκδίδεται από Νόμιμους Ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία εγγεγραμμένα στο δημόσιο Μητρώο του N.3693/2008.

Οι τροποποιήσεις στην ΠΟΛ.1159/2011 είναι αρκετές και η εντύπωση που αποκομίζει κανείς μελετώντας το περιεχόμενό τους, είναι ότι κατά κάποιον τρόπο αποδυναμώνεται —σε ορισμένες περιπτώσεις— η ισχύς των φορολογικών πιστοποιητικών που έχουν δοθεί με βάση τις διατάξεις της απόφασης αυτής από τους νόμιμους ελεγκτές, για τις χρήσεις 2011, 2012 και 2013 (και τις υπερδωδεκάμηνες με εκκίνηση μέσα στο 2013).

-Σχετική ανάλυση έγινε στο briefing της 21ης.03.2016

-Δείτε εδώ την ΠΟΛ.1159/22.7.2011 κωδικοποιημένη

-Δείτε εδώ ένα χρηστικό άρθρο με τις αντικατασταθείσες διατάξεις, αλλά και τις νέες που προστέθηκαν

Και τέλος ακούστε το ηχητικό με την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κου Τρ. Αλεξιάδη στην παράταση του φορολογικού πιστοποιητικού και για το 2016

 

●●●

Προθεσμίες εξαγωγής

ΠΟΛ.1032/2016 Προθεσμίες πραγματοποίησης εξαγωγής ή ενδοκοινοτικής παράδοσης αγαθών τελωνειακών παραστατικών εισαγωγής που εκκρεμούν σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην αρ.πρωτ. Δ.1163/678/Ε 0017/30.08.2001 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 1173/Β) στις τελωνειακές αρχές.
Με την εν λόγω απόφαση ορίζεται ότι κατά την απαλλαγή από το Φ.Π.Α. της εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή ή παράδοση σε υποκείμενο στο Φ.Π.Α. πρόσωπο εγκατεστημένο σε άλλο Κράτος - Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( ΠΟΛ.1194/27.8.2015), στις προθεσμίες πραγματοποίησης της εξαγωγής ή της ενδοκοινοτικής παράδοσης υπάγονται και τα τελωνειακά παραστατικά εισαγωγής που, κατά τις 22.3.2016 (ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης ΠΟΛ.1032/3.3.2016) εκκρεμούν σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην απόφαση Δ.1163/678/Ε0017/30.08.2001 (ΦΕΚ 1173/Β) στις τελωνειακές αρχές.

Για την εφαρμογή των προθεσμιών αυτών, υποβάλλεται αίτηση από τον εισαγωγέα στην τελωνειακή αρχή που έχει υποβληθεί το παραστατικό εισαγωγής κατ’ εφαρμογή της Δ. 1163/678/ Ε0017/30.08.2001, όπου προσδιορίζεται ο χρόνος που απαιτείται να έχει πραγματοποιηθεί η εξαγωγή ή η ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών.

●●●

Μη επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα παραγεγραμμένων ετών

Αρ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Α 1044454 ΕΞ 2016/18.3.2016Μη επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα παραγεγραμμένων ετών, τα οποία δηλώνονται στο επόμενο μη παραγεγραμμένο έτος, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά το σχηματισμό ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών
Με την εγκύκλιο γίνεται δεκτό ότι δεν επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν πριν από την 2010 (οικονομικό 2011), ακόμη κι αν δηλωθούν εκ των υστέρων σε έτος του οποίου τα εισοδήματα υπόκεινται σε εισφορά, διότι το γεγονός αυτό είναι διαδικαστικό και δεν καθιστά τα εισοδήματα αυτά εισοδήματα του οικονομικού έτους 2011.

Τα ανωτέρω ισχύουν και για παλιότερες εισφορές που επιβλήθηκαν, δηλαδή την έκτακτη εφάπαξ εισφορά στα εισοδήματα άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ του ν. 3833/2010 και της εισφοράς στα εισοδήματα πάνω από εξήντα χιλιάδες ευρώ (60.000) του ν. 3758/2009.

Σχετική ανάλυση έγινε στο briefing της 22ης.03.2016

●●●

Απαλλαγές ΦΠΑ Πλοίων με προϋποθέσεις

ΠΟΛ.1037/2016 Συμπληρωματικές οδηγίες για απαλλαγές από Φ.Π.Α. επιβατηγών- οχηματαγωγών πλοίων που δραστηριοποιούνται σε πορθμεία ή άλλες διαδρομές
Με την απόφαση αυτή διευκρινίζεται ότι ισχύουν οι απαλλαγές για τη ναυπήγηση των επιβατηγών- οχηματαγωγών πλοίων που δραστηριοποιούνται σε πορθμεία ή άλλες διαδρομές κάτω των 12 ν.μ. μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής των πλοίων, εφόσον η πλοιοκτήτρια επιχείρηση έχει υποβάλει αίτηση στην αρμόδια τελωνειακή αρχή στην περιφέρεια της οποίας θα γίνει η κατασκευή, με τα πλήρη δικαιολογητικά που απαιτείται να τη συνοδεύουν σύμφωνα με την ΑΥΟ Π.8271/87 σε συνδυασμό με την ΑΥΟ Τ.1400/2000, προκειμένου για την έγκριση απαλλαγής στην προμήθεια των υλικών για τη ναυπήγηση του πλοίου. Βασική προϋπόθεση είναι η κατάθεση της αίτησης και των δικαιολογητικών να έχει πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο της έκδοσης της ΠΟΛ.1010/18.1.2016, δηλαδή πριν την 18.1.2016, ημερομηνία κατά την οποία διευκρινίστηκε ότι τα πλοία αυτά δεν μπορούν να απολαύουν απαλλαγές από ΦΠΑ.

●●●

H διαδικασία διευθέτησης οφειλών κατά το νόμο 3869/2010, η υπαγωγή στο νόμο των φορολογικών οφειλών και οι οδηγίες στην Φορολογική Διοίκηση

ΠΟΛ.1036/2016Παροχή οδηγιών σχετικά με το χειρισμό υποθέσεων υπαγωγής οφειλετών στις διατάξεις του ν. 3869/2010 «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει
Με την απόφαση αυτή δίνονται οδηγίες προς την φορολογική διοίκηση για τον χειρισμό των υποθέσεων οφειλετών φυσικών προσώπων που υποβάλλουν ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου αιτήσεις για συλλογική διευθέτηση των οφειλών τους κατά τις διατάξεις του ν. 3869/2010, όπως ισχύει, στις οποίες περιλαμβάνονται και οφειλές βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση, με σκοπό την ορθή εφαρμογή του νόμου και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, ως πιστωτή, στο πλαίσιο της εν λόγω συλλογικής διαδικασίας, δίνει με εγκύκλιό της η ΓΓΔΕ.

Με την τροποποίηση του ν. 3869/2010 με την υποπαράγραφο Α4 του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94 Α714-8-2015) θεσπίστηκε η δυνατότητα υπαγωγής στη συλλογική διαδικασία διευθέτησης οφειλών του ν. 3869/2010 όχι μόνο οφειλών προς ιδιώτες αλλά και οφειλών προς φορείς του δημόσιου τομέα, μεταξύ των οποίων και οφειλών που είναι βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση, με τις προβλεπόμενες στο νόμο εξαιρέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλές προς φορείς του δημόσιου τομέα δεν αποτελούν το σύνολο των χρεών του αιτούντος και υποβάλλονται στη ρύθμιση από κοινού με τις οφειλές του προς ιδιώτες (βλ. άρθρο 1 του ν. 3869/2010, όπως ισχύει).

Τα κεφάλαια της εγκυκλίου έχουν αναλυτικά ως εξής:

Σχετική ανάλυση έγινε στο briefing της 22ης.03.2016

●●●

Αλλαγές στην φορολόγηση των αυτοκινήτων

Δ.ΟΡΓ.Β. 1044118 ΕΞ 2016/18.3.2016Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών, για την διαμόρφωση προτάσεων για την τροποποίηση και τον εξορθολογισμό των νομοθετικών διατάξεων που αφορούν την φορολόγηση των οχημάτων και στα τέλη κυκλοφορίας

●●●

Απαλλαγή από ΕΦΚ της ηλεκτρικής ενέργειας του κωδικού της Σ.Ο. 2716

Αριθμ. ΔΕΦΚΦ Α 1029710 ΕΞ 2016/ 23.2.2016 Όροι και προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τον ΕΦΚ της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για χημική αναγωγή, ηλεκτρολυτική και μεταλλουργική κατεργασία
Με την απόφαση αυτή ορίζονται οι όροι και οι διατυπώσεις τα δικαιολογητικά, οι δικαιούχοι, οι υποχρεώσεις των διανομέων, και όλες οι άλλες λεπτομέρειες για την απαλλαγή από ΕΦΚ της ηλεκτρικής ενέργειας του κωδικού της Σ.Ο. 2716 που χρησιμοποιείται για χημική αναγωγή, ηλεκτρολυτική και μεταλλουργική κατεργασία.

●●●

Έλεγχος εφοδιασμών πλοίων

Αριθμ. ΔΔΘΤΟΚ Γ 1038094 ΕΞ 2016/3.3.2016Επιτήρηση και έλεγχος εφοδιασμών πλοίων και εφοδιαστικών πλωτών μέσων. Τροποποίηση της υπ' αριθμ. Τ. 1940/41/2.5.2003 ΑΥΟΟ (ΦΕΚ 516/Β) «Τελωνειακές διαδικασίες εφοδιασμού πλοίων, αεροσκαφών, διπλωματικών αποστολών και λοιπών προορισμών με τροφοεφόδια, καπνικά, καύσιμα κ.λπ.»
Με την απόφαση αυτή ορίζονται επιπλέον υποχρεώσεις στις εφοδιάστριες εταιρείες των εφοδιαστικών - μεταφορικών δεξαμενόπλοιων μέσων-σλεπίων, και στους πλοιάρχους των εφοδιαστικών - μεταφορικών μέσων-σλεπίων, ως προς την ενημέρωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) όταν εφοδιάζουν με καύσιμα τα πλοία


Ιστορικές Φράσεις


← ●●●● § ●●●● →

Αποφάσεις από επίκαιρες ερωτήσεις στην Βουλή

 

Συμψηφισμός δεύτερης δόσης επιστροφής ΕΦΚ 2014 με φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές αγροτών

Αρ. πρωτ.: ΑΤΚΕ 1037522 ΕΞ 2016/ 845/ 4.3.2016 Σχετικά με τη μη χορήγηση της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2013 και 2014 σε αγρότες
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για τον καθορισμό της διαδικασίας συμψηφισμού των ποσών επιστροφής ΕΦΚ στους δικαιούχους αγρότες με ασφαλιστικές εισφορές και με οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, προκειμένου για την καταβολή της δεύτερης δόσης του έτους 2014, καθώς και για την έκδοση ΚΥΑ αναφορικά με την επιστροφή του ΕΦΚ για το έτος 2015.

●●●

Πόσες εταιρείες έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα σε γειτονικές χώρες

Αρ. πρωτ.: 26856/7.3.2016Παράθεση στοιχείων και ενημέρωση για κίνητρα και φορολογικές κλίμακες των γειτονικών χωρών που ενθαρρύνουν την ίδρυση και μετεγκατάσταση πόσων ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω της οικονομικής κρίσης μας
Απάντηση σε ερώτηση βουλευτή και επικαιροποίηση αριθμού εταιριών οι οποίες δραστηριοποιούνται στις γειτονικές χώρες.

Σχετική ανάλυση έγινε στο briefing της 21ης.03.2016

●●●

Επανεξέταση επιστροφής ΦΠΑ επενδυτικών αγαθών

Αριθ. πρωτ.: ΑΤΚΕ 1038075 ΕΞ 2016 /721/4.3.2016Επιστροφή ΦΠΑ αγαθών επένδυσης από επιχειρήσεις που δεν έχουν εκκινήσει οικονομική δραστηριότητα εντός πενταετίας
Στην επανεξέταση της διάταξης του άρθρου 33 του ΦΠΑ (ν. 2859/2000) που ορίζει ότι εάν εντός της πενταετούς περιόδου δεν έχει γίνει έναρξη της χρησιμοποίησης των επενδυτικών αγαθών, θεωρείται ότι διατέθηκαν αποκλειστικά και μόνο σε αφορολόγητες πράξεις, δηλαδή δεν αποφέρουν έσοδα στο κράτος, επομένως η επιχείρηση πρέπει να διενεργήσει διακανονισμό και να επιστρέφει το ΦΠΑ που δεν κατέβαλε στο κράτος, προσανατολίζεται το υπ.Οικονομικών, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή.

Σχετική ανάλυση έγινε στο briefing της 21ης.03.2016

●●●

Σύντομα η απόφαση με τις λεπτομέρειες για την αποπληρωμή φόρου κληρονομιάς με μεταβίβαση ακινήτου προς το δημόσιο

ΑΤΚΕ 1037385 ΕΞ 2016 847/4.3.2016Διαδικασία και απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου - Η με αριθμ.πρωτ.2630/25-1-2016 ερώτηση

Το Υπ. Οικονομικών απάντησε σχετικά με έγγραφο που έστειλε στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση βουλευτών.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 82 του Κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, ο οποίος κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 2961/2001, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με την παρ. 9 του άρθρου 184 του ν. 4261/2014 καθώς και με την παρ. 15 του άρθρου 52 του ν. 4276/2014 (Α' 155), ορίζεται ότι «Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου».

Σχετική ανάλυση έγινε στο briefing της 22ης.03.2016

●●●

Ακατάσχετο είναι το επίδομα θέρμανσης

Αριθ. πρωτ.: ΑΤΚΕ 1036972 ΕΞ 2016/ 943/4.3.2016 Κατάσχεση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης

Με έγγραφο που έστειλε στη Βουλή το υπ. Οικονομικών διευκρινίζει ότι, στην με αρ. πρωτ. ΠΟΛ.1262/10.12.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών (ΦΕΚ. 2677Β'/11-12-2015) σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης καθώς και τον καθορισμό του ύφους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησής του και πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 9 του άρθρου 5 της Απόφασης αυτής, ρητά ορίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο.

●●●

 

ΑΤΚΕ 1038121 ΕΞ 2016 /723/4.3.2016Σχετικά με την, επιζήμια για τα δημόσια οικονομικά, παράνομη επιβολή Φ.Π.Α. σε χρονοναυλωτές που ανεφοδιάζουν πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες
Σύμφωνα με τις περιπτώσεις α' και γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000)απαλλάσσονται από το ΦΠΑ οι παραδόσεις αγαθών, τα οποία προορίζονται για εφοδιασμό των πλοίων που χρησιμοποιούνται στη ναυσιπλοΐα ανοικτής θαλάσσης και εκτελούν μεταφορά επιβατών με κόμιστρο ή με τα οποία ασκείται εμπορική, βιομηχανική ή αλιευτική δραστηριότητα καθώς και των ναυαγοσωστικών και άλλων πλοίων επιθαλάσσιας αρωγής και πλοίων παράκτιας αλιείας, εκτός από τα εφόδια των πλοίων που εξυπηρετούν την παράκτια αλιεία,
Η απαλλαγή αυτή αφορά υπηρεσίες και παραδόσεις αγαθών που παρέχονται απευθείας στον εφοπλιστή προς κάλυψη των άμεσων αναγκών των δικαιούχων απαλλαγής πλοίων που χρησιμοποιούνται στη ναυσιπλοΐα ανοικτής θαλάσσης και εκτελούν μεταφορά επιβατών με κόμιστρο ή με τα οποία ασκείται εμπορική, βιομηχανική ή αλιευτική δραστηριότητα. Κατά συνέπεια για την απαλλαγή από το φόρο τα σχετικά φορολογικά στοιχεία εκδίδονται από υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο-προμηθευτή προς την ναυτιλιακή εταιρεία.

●●●

Νέα αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών μέχρι το τέλος του 2016

ΑΤΚΕ 1037528 ΕΞ 2016/ 853/4.3.2016Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών με την ΠΟΛ 1009/2016 - Σχετικά με την αριθμ. πρωτ. 2655/26.1.2016 ερώτηση
Έγγραφη απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Κος Τρύφων Αλεξιάδης σε ερώτημα του βουλευτή Ν.Δένδια σχετικά με τις μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών ακινήτων, παρά την αναπροσαρμογή των τελευταίων, σε πολλούς Δήμους των Λεκανοπεδίου Αθηνών.
Στην απάντηση του υπ. Οικονομικών μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
"Επίσης σας γνωρίζουμε ότι, η Διοίκηση μελετά ήδη την διαδικασία με βάση την οποία θα γίνει η νέα αναμόρφωση των τιμών ζωνών, προκειμένου να ανταποκριθεί στην υποχρέωση που τίθεται σύμφωνα με τον ν.4336/2015 για την εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς μέχρι το τέλος του 2016."

 

Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι θέλει να πάει αριστερά όταν όλος ο υπόλοιπος πλανήτης πάει δεξιά. Το μόνο θετικό είναι ότι κάποια στιγμή θα τους συναντήσουμε όσο η Γη παραμένει στρογγυλή.

Ανώνυμος.

← ●●●● § ●●●● →

Αναπτυξιακά

 

 

 

← ●●●● § ●●●● →

Λοιπές αποφάσεις εν τάχει

Αρ. Πρωτ.: 29814/16.3.2016Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους επενδυτικούς νόμους και θέματα που αφορούν τον Φ.Π.Α,
Αριθμ. πρωτ.: 4013/17.3.2016Δαπάνες μετακίνησης Βουλευτών, υπαλλήλων και λοιπών προσώπων στο πλαίσιο αποστολής του Κοινοβουλίου, εντός και εκτός Επικράτειας
Αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Α 1038789 ΕΞ 2016/4.3.2016Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ' αριθμ. Δ6Α 1036682 ΕΞ 2014/25-2-2014 (Β' 478 και 558) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπως ισχύει, περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων και εξουσιοδότησης υπογραφής «Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων» σε όργανα της Φορολογικής Διοίκησης
Αρ. πρωτ.: ΑΤΚΕ 1040971 ΕΞ 2016/ 1042/ 16.3.2016 Πάγωμα στον κλάδο της αγοράς αυτοκινήτου
ΑΤΚΕ 1024815 ΕΞ 2016/ 852/17.2.2016Στοιχεία ληξιπροθέσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης
Ε.Π.Α.Θ. αρ. Συν. 180/3/ 22.2.2016/ 17.3.2016 Κανονισμός ειδικής εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων και εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος χρηματοδοτικών ιδρυμάτων - Κατάργηση της απόφασης ΕΠΑΘ 21/2/4.11.2011
Αριθμ. Δ.Ε.Δ. Β1 1035074 ΕΞ 2016/3.3.2016Τροποποίηση της αριθμ. Δ.Ε.Δ. Β1 1052867 ΕΞ 2015/21.04.2015 (ΦΕΚ Β΄ 815) απόφασης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών

← ●●●● § ●●●● →

Εργατικά ασφαλιστικά

 

Παράνομο κρίθηκε το πρόστιμο των 10.549,94 από το Πρωτοδικείο Λάρισας - Διοικ. Πρωτ. Λάρισας απόφαση 153/4.3.2016Ακύρωση πράξης επιβολής προστίμου Σ.ΕΠ.Ε. για αδήλωτο εργαζόμενο

Μια πολύ σημαντική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας (Γ' τμήμα – Μονομελές) που εκδόθηκε πρόσφατα, ήρθε να ταράξει τα νερά γύρω από μείζον θέμα του προστίμου των 10.549,94 ευρώ που επιβάλλεται σωρηδόν —για κάθε εργαζόμενο που δεν έχει αναγραφεί στον πίνακα προσωπικού— από τους ελεγκτές του Σ.ΕΠ.Ε.

Η απόφαση 153/2016 του ανωτέρω Διοικητικού Πρωτοδικείου αποτελεί κόλαφο για τις υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. και του υπουργείου Εργασίας, αφού σύμφωνα με το σκεπτικό της δεν υπήρχε εξουσιοδοτική διάταξη στον νόμο 3996/2011 για την έκδοση της απόφασης 27397/122/19.8.2013 του υπουργού Εργασίας, οπότε το πρόστιμο των 10.549,94 ευρώ επιβλήθηκε παρανόμως σε βάρος της συγκεκριμένης επιχείρησης που προσέφυγε στο δικαστήριο.

Μέχρι να λυθεί το θέμα αυτό σε ανωτεροβάθμια δικαστήρια να ξέρετε ότι θα έχει αλλάξει το πρόστιμο και θα προβλέπονται νέες κυρώσεις (όχι χρηματικές) για την ανασφάλιστη εργασία.

 

← ●●●● § ●●●● →

Χρηστικά άρθρα του κόμβου  1. Υπερημερία εργοδότη - Πότε ένας εργοδότης καθίσταται υπερήμερος - Αποδοχές υπερημερίας - Συμψηφισμός μισθών υπερημερίας

  2. ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ-ΥΠΕΡΩΡΙΑ

  3. Απαλλαγή ενδοομιλικών μερισμάτων: Φορολογική μεταχείριση (απαλλαγή) των ενδοομιλικών μερισμάτων - Πρακτικά παραδείγματα

  4. Φορολογία ακινήτου ιδιοκτησίας αλλοδαπής εταιρείας

  5. Περίπτερα και φορολογικές υποχρεώσεις

  6. Παραγραφή φορολογικών υποθέσεων. Αναλυτικοί πίνακες με τα έτη παραγραφής. Τι ισχύει μετά την 1.1.2014

  7. Πιστωτικά τιμολόγια βάσει πωλήσεων

  8. Mέθοδος προσδιορισμού εσόδων με έμμεσες μεθόδους ελέγχου - Άρθρο 28 ν. 4172/2013

  9. Βεβαιώσεις για φορολογική χρήση δηλώσεων φορολογικού έτους 2015. Πλήρης οδηγός για την εκτύπωσή τους (Ενημερωμένο)

← ●●●● § ●●●● →

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας


ΙΚΑ - ΑΠΔ

 

Φ.Π.Α.


28 Μαρ 2016 Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ

31 Μαρ 2016 Υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. - Χρεωστικής - Μηδενικής - Πιστωτικής - για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία μηνός Φεβρουαρίου


Λοιπές Υποχρεώσεις

 

Παρακρατούμενοι φόροι

 

Φόροι πλοίων

 

Διαβίβαση στοιχείων σε ΓΓΠΣ (ΠΟΛ.1077/2012 και ΠΟΛ.1033/2014.)

 

← ●●●● § ●●●● →

Επίλογος


Αυτό το video είδε ο υπ. εργασίας κος Κατρούγκαλος και αποφάσισε να κόψει τις συντάξεις.

Θα ήθελα κλείνοντας να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες συναδέλφους που συμμετέχουν στα webinars του κόμβου. Την παρασκευή ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα ακόμα webinar το οποίο είχε σαν θέμα τις αλλαγές και την συμπλήρωση της δήλωσης Φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2015. Η επιστημονική ομάδα του κόμβου καθώς και οι εισηγητές, απάντησαν σε παραπάνω από 250 ερωτήματα. Κατά μέσο όρο στα webinars του κόμβου απαντώνται  περίπου 300 ερωτήματα, γεγονός που μαζί με τις υπόλοιπες καινοτόμες λειτουργίες που προσφέρει η εξελιγμένη πλατφόρμα των webinars, τα καθιστά μοναδικά στο είδος τους.


Καλή Εβδομάδα σε όλουςhttps://www.taxheaven.gr