Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 33 λεπτά
Το σχόλιο της Δευτέρας


Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

Καλημέρα και Καλή εβδομάδα.



 

 

 

Το σχόλιο της Καθαράς Δευτέρας

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven



 Καλημέρα και Καλή Σαρακοστή.  


Όσων από μας,  η «εικόνα» είναι σαν την επόμενη, τότε έχουμε πρόβλημα.

 

 

 

Η σωστή «εικόνα»,  που πρέπει να βλέπουμε σήμερα Καθαρή Δευτέρα, είναι η επόμενη :

 

 

[ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΠΥΡΟΣ - Το Τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας  (Λάδι σε ξύλο 125x78 εκ.) ]

 

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα. Από τους λαογράφους θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα.

Η έντονη αθυροστομία και η καυστική σάτιρα είναι από τα χαρακτηριστικά της Καθαράς Δευτέρας σε πολλούς εορτασμούς της ανά την επικράτεια:

  • Ο Αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι, είναι ένα έθιμο που διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα.

 

  • Βλάχικος Γάμος στη Θήβα. Είναι ένα έθιμο που φθάνει στις μέρες μας περίπου από το 1830, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών. Οι Βλάχοι, δηλαδή οι τσοπάνηδες από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα. Το θέαμα είναι έξοχο, η γαμήλια πομπή πολύχρωμη, η μουσική που τη συνοδεύει (πίπιζες, νταούλια κ.ά.) εξαιρετικά ζωντανή.

 

  • Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη Μεσσηνίας. Καρναβαλίστικος γάμος, που κρατάει από τον 14ο αιώνα. Στις μέρες μας, το ζευγάρι των νεονύμφων είναι δύο άντρες, που μαζί με τους συγγενείς πηγαίνουν στην πλατεία, όπου γίνεται ο γάμος με παπά και με κουμπάρο. Διαβάζεται το προικοσύμφωνο και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

 

  • Στη Μεσσήνη Μεσσηνίας γίνεται η αναπαράσταση της εκτέλεσης μιας γερόντισσας, της γριάς Συκούς, που κατά την παράδοση, κρεμάστηκε στη θέση Κρεμάλα της πόλης, με εντολή του Ιμπραήμ Πασά, επειδή είχε το θάρρος, εξηγώντας του ένα όνειρο που είχε δει, να του πει ότι η εκστρατεία του και ο ίδιος θα είχαν οικτρό τέλος από την αντίδραση και το σθένος των επαναστατημένων Ελλήνων. Μετά την αναπαράσταση, μπορεί κάθε επισκέπτης να "κρεμαστεί" από τους ψευτοδήμιους της κρεμάλας. Το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας γίνεται η παρέλαση με μαζορέτες, άρματα, μεταμφιεσμένους μικρούς και μεγάλους και χορευτικά συγκροτήματα.

 

  • Μπουρανί στον Τύρναβο. Μπουρανί είναι μία χορτόσουπα δίχως λάδι, γύρω από την προετοιμασία της οποίας στήνεται ολόκληρο το σκηνικό του παιχνιδιού με φαλλικά σύμβολα και τολμηρά πειράγματα από τους μπουρανίδες.

 

  • Στην Κάρπαθο λειτουργεί το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων. Κάποιοι κάνουν άσχημες χειρονομίες σε κάποιους άλλους και συλλαμβάνονται από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες) για να οδηγηθούν στο Δικαστήριο, που το αποτελούν οι σεβάσμιοι του νησιού. Τα αυτοσχέδια αστεία και τα γέλια ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.
  • Στις κοινότητες Ποταμιά, Καλόξιδο και Λιβάδια της Νάξου οι κάτοικοι ντύνονται Κορδελάτοι ή Λεβέντες. Οι Κορδελάτοι είναι φουστανελοφόροι και η δεύτερη ονομασία τους Λεβέντες αποδίδεται στους πειρατές. Από κοντά τους ακολουθούν και οι ληστές, οι Σπαραρατόροι, που αρπάζουν τις κοπέλες για να τις βάλουν με το ζόρι στο χορό και στο γλέντι, που κρατάει ως το πρωί.
  • Στα χωριά Μέρωνα και Μελιδόνια του Ρεθύμνου αναβιώνουν έθιμα όπως το κλέψιμο της νύφης, ο Καντής, το μουντζούρωμα, τα οποία, σε συνδυασμό με το καλό κρασί και τους ήχους της λύρας, αποτελούν μια μοναδική εμπειρία.
  • Στη Σκύρο, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι με παραδοσιακές ενδυμασίες κατεβαίνουν στην πλατεία του νησιού, όπου χορεύουν και τραγουδούν τοπικούς σκοπούς.

( ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr)

 

Επίσης έχουμε :

·         Το έθιμο του Αγά στα Μεστά της Χίου

Το έθιμο του Αγά έχει ρίζες από την Τουρκοκρατία και μέχρι σήμερα είναι το ίδιο διασκεδαστικό την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας. Ο Αγάς εισβάλει στο χωριό με τη συνοδεία του και παίρνει θέση στην κεντρική πλατεία. Εκεί μαζεύεται ο κόσμος όπου “δικάζεται” για διάφορα παραπτώματα που του καταλογίζονται και πληρώνει το ανάλογο πρόστιμο! Από αυτή τη διαδικασία δε γλιτώνει κανείς από τους παρευρισκόμενους. Τα χρήματα που μαζεύονται από τα υποτιθέμενα πρόστιμα καταλήγουν στο ταμείο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

·          Το έθιμο των Μουντζούρηδων στον Πολύσιτο της Βιστωνίδας.
Εδώ η προετοιμασία ξεκινά από την προηγούμενη μέρα με την παρασκευή της παραδοσιακής Λαγάνας και το βράσιμο της φασολάδας από τις γυναίκες του χωριού, για να προσφέρουν στους επισκέπτες τους την επόμενη μέρα. Τους επισκέπτες τους περιμένει μια έκπληξη, αφού τους υποδέχονται δύο μεταμφιεσμένοι οι οποίοι προσπαθούν να τους μουντζουρώσουν με την καπνιά από το καζάνι που έβραζε η φασολάδα έτσι ώστε όλοι να γιορτάσουν την Καθαρή Δευτέρα μασκαρεμένοι!

·          Βόνιτσα, το έθιμο του «Αχυρένιου Γληγοράκη»
Ο Γληγοράκης λέγεται ότι ήταν ψαράς και απαρνήθηκε τη θάλασσα ψάχνοντας τη μοίρα του στη στεριά. Οι σημερινοί ψαράδες της Βόνιτσας καταδικάζουν αυτήν του την πράξη και κάθε τέτοια μέρα τον τιμωρούν. Φτιάχνοντας λοιπόν έναν αχυρένιο ψαρά, τον δένουν σ’ ένα γάιδαρο και τον γυρνούν σε όλο το χωριό. Όσο περνά η μέρα στήνουν μεγάλο γλέντι με τραγούδι και χορό και στη συνέχεια ρίχνουν τον καημένο τον Γληγοράκη σε μια βάρκα που φλέγεται στ’ ανοιχτά.

·          Αγία Άννα Εύβοιας - Καθαρά Δευτέρα: Η Διονυσιακή απογείωση Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι…το καρναβάλι προχωρά στην κορύφωση του, με το μεγάλο γλέντι στην πλατεία της κωμόπολης, όπου ντόπιες ορχήστρες μουσικών παίζουν και τραγουδούν ελευθερόστομα Αποκριάτικα τραγούδια.Ομάδες καρναβαλιστών δίνουν το πρόσταγμα για κρασί και χορό, περιφερόμενες μέσα στον κόσμο, επιδεικνύοντας υπερμεγέθη «φαλλικά» σύμβολα και εκτοξεύοντας αθυροστομίες. http://www.karnavalos.gr/

 

●●●

 

Σημειώνω επίσης ότι ( Λογιστές είμαστε ), το κόστος του « τραπεζιού », σύμφωνα με Ε.Σ.Ε.Ε.: Αργία Καθαράς Δευτέρας - Εκτιμήσεις για το κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού 2016

«….. με συνέπεια η μεσοσταθμική μείωση του συνολικού κόστους του σαρακοστιανού τραπεζιού να κυμαίνεται στο 2,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα » .

Άρα ένας επιπλέον λόγος να το «ρίξετε» σήμερα, έξω…..

 

●●●

 

Βέβαιο το κυριότερο  χαρακτηριστικό της μέρας αυτής, δεν είναι υλικό αλλά το κέφι. Τέτοια υλικά μπορείτε να βρείτε δωρεάν :

Αποκριάτικα παραδοσιακά τραγούδια από την ομάδα της Δόμνας Σαμίου.

 

Tούτ’ η γης με τα χορτάρια
τρώει νιές και παλικάρια.
Τούτ’ η γης με τα λουλούδια
τρώει νιούς και κοπελούδια…….

Και η Ελευθερία Αρβανιτάκη συναντά τη Δόμνα Σαμίου

 

Καλή διασκέδαση!!!!

●●●

 

ΠΡΟΣΟΧΗ :

Εδώ λοιπόν τελειώνει, το τμήμα του « Σχολίου », που επιτρέπεται να διαβάσετε σήμερα Καθαρά Δευτέρα. Τα επόμενα τμήματα του « Σχολίου» , πρέπει να τα διαβάσετε αύριο Τρίτη.

 

Μην το αγνοήσεις, δουλεύει.

 

Δείτε τι έπαθαν, τρείς γνωστοί «σχολιαστές», που παραβήκαν την εντολή και το διάβασαν Καθαρά Δευτέρα ξημερώματα.

·         Κώστας Κουλογιάννης : Άγνωστοι δημιουργήσαν  «ψεύτικο προφίλ» του, στο facebook, και «ανέβασαν» άσεμνο περιεχόμενο.

·         Κώστας Γραβιάς : « Έχασε » από το word, κείμενο ( άρθρο ), που είχε σχεδόν τελειώσει,  7.599 λέξεων.

·         Δημήτρης Καρποδίνης : Του « κτύπησε », ο σκληρός  δίσκος στον προσωπικό του υπολογιστή.

 

← ●●●● § ●●●● →

 

ΤΑ «BRIEFING» ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ.


Πάντα υπάρχει το μόνιμο κουμπί : Τo briefing της ημέρας (Όλα).
Στην εβδομάδα που πέρασε είχαμε :

 

 

Καθώς και την εμφάνιση ενός νέου παρουσιαστή του Βαγγέλη Κατούδη. Καλορίζικος.

 

●●●


Αν δεν προλαβαίνετε να ακούσετε τα «briefing», τότε θα «ανεχθείτε»  τις δικές μου επιλογές από την εβδομάδα που πέρασε και οι οποίες περιλαμβάνουν τα  εξής :

 

1)      Φορολογικές Δηλώσεις.

2)      Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

3)      Οι προθεσμίες στην ζωή μας.

4)      Άρθρα, Περιοδικά, Συνέδρια και Μελέτες .

5)      Εν τάχει …….

6)      Λογιστική και Φορολογική Οδοσήμανση.

 

●●●

 

Επίσης όσοι έχετε χρόνο, μπορείτε να περάσετε από το  Καφενείον :  « Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ », όπου θα διαβάσετε :

( I ) Η πιο ενδιαφέρουσα/περίεργη  δήλωση/πληροφορία της εβδομάδας που πέρασε.

( II ) Σχέδια και δηλώσεις του Οικονομικού Επιτελείου.

( III ) Εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία.

( IV ) Οι οργανώσεις των Λογιστών.

( V )   Εκτός του τόπου και του χρόνου μας, αλλά εντός της ουσίας των πραγμάτων και της ζωής.

 

← ●●●● § ●●●● →

 


1)     Φορολογικές Δηλώσεις.
 

 


Σχετικά με την έναρξη και την λήξη των φορολογικών δηλώσεων είχαμε :

Τρ.Αλεξιάδης: Την Τρίτη οι τροπολογίες για τις δηλώσεις το Σαββατοκύριακο ξεκινάει η υποβολή.

«Την Τρίτη θα κατατεθούν οι τροπολογίες για τα θέματα που εκκρεμούν έτσι ώστε να ανοίξει το σύστημα των δηλώσεων. Την Παρασκευή θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο και οι δηλώσεις θα ανοίξουν μέσα στο Σαββατοκύριακο ή την Δευτέρα (20-21 Μαρτίου).»

 

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η έναρξη υποβολής των δηλώσεων

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και τις αρχές της μεθεπόμενης θα ανοίξουν οι εφαρμογές του taxisnet για τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος, σύμφωνα με όσα ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, κλείνοντας τις εργασίες του φορολογικού φόρουμ του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.  [11.03.2016]

 

Τρ. Αλεξιάδης: Εκτίμηση - 15 Μαρτίου έως 15 Μαΐου η υποβολή δηλώσεων

Για τις αλλαγές που έρχονται στη φορολογία μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στον Real Fm 97,8 : «Είναι σαφές ότι έχουμε καθυστερήσει. Για παράδειγμα στις φορολογικές δηλώσεις έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει για να τελειώσουμε και πιο νωρίς και να πάει πιο ομαλά και η πορεία των εσόδων και των πληρωμών. Η ευθύνη είναι δική μας» τόνισε.
Εκτίμησε ότι οι φορολογικές δηλώσεις θα κατατεθούν φέτος περίπου από 15 Μαρτίου ( ;;;;; )  έως 15 Μαΐου ( ;;;;;; !!!!!!!! )  και στο τέλος Μαΐου να έρθει η πρώτη δόση πληρωμής.
[8.03.2016]

 

 

Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι όλες οι δηλώσεις, μέσα σ΄ ένα δίμηνο δεν γίνεται . Ένα «εφικτό» χρονοδιάγραμμα, στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη, όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις των Λογιστών είναι απαραίτητο.

 

 

Επίσης σχετικά με την προετοιμασία των  φορολογικών  δηλώσεων είχαμε :

Βεβαιώσεις για φορολογική χρήση δηλώσεων φορολογικού έτους 2015. Πλήρης οδηγός για την εκτύπωσή τους (Ενημερωμένο  11-03-2016 )  της Ειρήνη Νικ. Λιαπάτη Λογίστρια - φοροτεχνικός Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


●●●

 

 Αρ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Α 1036150 ΕΞ 2016/2.3.2016 Θέμα φορολογικής κατοικίας και τρόπου φορολόγησης εισοδήματος

 

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.4172/2013, ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημά του που αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος. Κατ' εξαίρεση ο φορολογούμενος που είναι αλλοδαπό προσωπικό των εγκατεστημένων στην Ελλάδα γραφείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του αν.89/1967 (Α' 132), όπως ισχύει, υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα.
Ο φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.
2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις των
παρ.1 και 2 του άρθρου 4 του ίδιου ως άνω νόμου ορίζεται, ότι ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, εφόσον:
α) έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων ήτοι τους προσωπικούς ή οικονομικούς ή κοινωνικούς δεσμούς του ή
β) είναι προξενικός, διπλωματικός ή δημόσιος λειτουργός παρόμοιου καθεστώτος ή δημόσιος υπάλληλος που έχει την ελληνική ιθαγένεια και υπηρετεί στην αλλοδαπή.
Ένα φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται στην Ελλάδα συνεχώς για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις εκατόν ογδόντα τρεις (183) ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων διαστημάτων παραμονής στο εξωτερικό, είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από την πρώτη ημέρα παρουσίας του στην Ελλάδα. …..

 

●●●

 

Αγρότες : Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. - Βεβαίωση εφορίας ποσών επιδότησης

 

Προσοχή : Δείτε για να μην μπερδευτείτε με το προηγούμενο,  το άρθρο Η βεβαίωση επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με τη φορολογία εισοδήματος  του ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ - Φοροτεχνικός,  Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ.

 

« Η βεβαίωση αυτή δεν έχει καμία ουσία, για την ακρίβεια είναι αδιάφορη τελείως για τον λογιστή φοροτεχνικό που θα θελήσει να την χρησιμοποιήσει….

Να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά γιατί:

-       Οι επιδοτήσεις που φορολογούνται είναι αυτές που αφορούν το έτος 2015 και όχι αυτές που εισπράχθηκαν εντός του  έτους 2015.

-       Μας ενδιαφέρει η πάσης φύσεως επιδότηση – ενίσχυση που έχει ως έτος ενίσχυσης το έτος φορολόγησης, δηλαδή το 2015, ανεξάρτητα πότε εισπράχθηκαν αυτές από τους δικαιούχους. Σχετικά αναφέρεται και η ΠΟΛ.1116/10.06.15.

Συμπερασματικά, όπως και πέρυσι, ο μόνος έγκυρος τρόπος για την ανεύρεση των επιδοτήσεων που θα φορολογηθούν είναι με την κάτωθι διαδικασία:

-       www.opekepe.gr

-       Διαδικτυακή ενημέρωση αγροτών για πληρωμές ……  »

  

●●●

 

Πως θα δηλωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια

 

(Το έντυπο Ε1, φορολογικού έτους 2015 (που κυκλοφόρησε ανεπίσημα)  ) :

 

·         ΠΙΝΑΚΑΣ 4Δ2 ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ : Έχει προστεθεί ένας νέος κωδικός (125-126) , στον οποίο θα καταγράφονται τα ανείσπρακτα εισοδήματα (ενοίκια ) της παρ. 4 του άρθρου 39 του Κ.Φ.Ε.  Δηλαδή τα ανείσπρακτα ενοίκια που δηλώνονται στους κωδικούς αυτούς, δεν φορολογούνται.

« 4. Τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 8. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.»

Για το θέμα αυτό έχει εκδοθεί και σχετική διευκρινιστική :

ΠΟΛ.1024/12.2.2016 : Κοινοποίηση διατάξεων του ν. 4346/2015 σχετικά με τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας .

Άρα όσοι φορολογούμενοι έχουν τέτοια περιπτώση πρέπει να προβούν σύντομα στις απαραίτητες ενέργειες.

 

●●●

 

Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.: Βεβαίωση συντάξεων για φορολογική χρήση έτους 2015

ΟΠΑΠ: Υποβολή αιτήσεων χορήγησης βεβαιώσεων κέρδους έτους 2015 από το τέλος Φεβρουαρίου.

●●●

 

Ώρες λειτουργίας Call Center της Γ.Γ.Δ.Ε. από 01/03

Από 1/3/2016 το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης φορολογουμένων (ΚΕΦ-Call Center) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες: από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

 

●●●

 

Σε 7 μηνιαίες δόσεις ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων.

 

Το υπ. Οικονομικών προσπαθεί να πείσει τους θεσμούς έτσι ώστε η πληρωμή του φόρου Φυσικών προσώπων για το 2015 να γίνει σε επτά μηνιαίες δόσεις αντί 3 διμηνιαίων που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

 

 Να δούμε εάν θα περάσει το μέτρο από την ΤΡΟΙΚΑ.

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 

2)     Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

 

 

 

Έγραφα στο προηγούμενο «Σχόλιο» μου [15.02.2016] , ότι : «Μάλλον αυτή την εβδομάδα θα έχουμε και επίσημη ανακοίνωση περί προαιρετικής εφαρμογής για το 2015.  Θυμίζω την σχετική  ανακοίνωση (27.01.2016 ) του Ο.Ε.Ε

 

Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του Φορέα μας, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του ΟΕΕ ότι στο επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, θα προβλεφθεί διάταξη με την οποία θα αρθεί  η υποχρεωτικότητα της εφαρμογής των ΕΛΠ για το φορολογικό έτος 2015.

 

Σήμερα αν πω ότι  : «Μάλλον αυτή την εβδομάδα ( μετά την συνάντηση του Οικονομικού επιτελείου με τους «Θεσμούς» ),  θα έχουμε και επίσημη ανακοίνωση περί προαιρετικής εφαρμογής ή διευκολύνσεων ( χρονικών και άλλων ) στην εφαρμογή  για το 2015 », θα με πιστέψετε ;

Η ανακοίνωση (27.01.2016 )  του Ο.Ε.Ε, προκάλεσε τον εφησυχασμό των Λογιστών και πρέπει μέσα στην εβδομάδα αυτή  το Ο.Ε.Ε ( αν δεν προκύψουν Κυβερνητικές ανακοινώσεις ) , να διερευνήσει και να μας ενημερώσει για  το τι « μέλλει γενέσθαι » , στο θέμα αυτό. Δεν υπάρχει χρόνος…

 

●●●

 

Ε.Λ.Π - Το πρόβλημα των Ε.Π.Ε

 

Σύμφωνα με το Αρθρο 10 του Ν. 3190/55. Σύγκλησις της συνελεύσεως «  3. Η συνέλευσις συγκαλείται υποχρεωτικώς τουλάχιστον άπαξ κατ' έτος και εντός τριών μηνών από της λήξεως της εταιρικής χρήσεως »  και «Κατ' εξαίρεση οι αρχικές και τροποποιημένες από τη συνέλευση των εταίρων ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, εκτός από το προσάρτημα, καθώς και το σχετικό πιστοποιητικό ελέγχου, δημοσιεύονται στο σύνολο τους είκοσι (20) ημέρες τουλάχιστον πριν από τη συνεδρίαση της συνέλευσης και, σε περίπτωση τροποποίησής τους, μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από αυτή »  (Ν. 3190/55 -  Αρθρο 8. Δημοσιότητα  )

 

Άρα έως τις 10/3/2016,  οι ΕΠΕ όφειλαν να αναρτήσουν στο ΓΕ.ΜΗ τον Ισολογισμό τους.

 

Σημειώνω ότι :   Σύμφωνα με το άρθρο 48 του ν. 4331/2015, ειδικά για τη χρήση η οποία έληξε στις 31.12.2014, ο χρόνος που προβλέπεται στο άρθρο 10 παρ. 3 του ν. 3190/1955, μέσα στον οποίο συνέρχεται ή συγκαλείται άπαξ του έτους η ετήσια Γενική Συνέλευση για τις Ανώνυμες Εταιρείες, τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες αντίστοιχα, λήγει εντός μηνός από την ημερομηνία λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των ανωτέρω εταιρειών.

Κοντά έρχονται και οι Ι.Κ.Ε , η συνέλευση των οποίων συγκαλείται τουλάχιστον μια φορά κατ’ έτος και μέσα σε τέσσερις (4) μήνες από τη λήξη της εταιρικής χρήσης με αντικείμενο την έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (τακτική συνέλευση).

 

Σημειώνεται ότι : Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του σχεδίου Νόμου «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2013/34-Υπουργείο Οικονομίας»

Στον οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται :  « 7. Η παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 3190/1955 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Η συνέλευση συγκαλείται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος και εντός δέκα (10) μηνών από τη λήξη της εταιρικής χρήσεως. Εάν η συνέλευση δεν συγκληθεί από τους διαχειριστές εντός της ανωτέρω προθεσμίας, η σύγκληση μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε εταίρο κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρ. 11 παρ. 2 του παρόντος νόμου.»

8. Η παρ. 2 του άρθρου 69 του ν. 4072/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η συνέλευση συγκαλείται τουλάχιστον μια φορά κατ` έτος και μέσα σε δέκα (10) μήνες από τη λήξη της εταιρικής χρήσης με αντικείμενο την έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (τακτική συνέλευση).»

  

●●●

 

Αποφάσεις Σ.Λ.Ο.Τ.


·         Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 123 ΕΞ 18.2.2016
Κατηγορία βιβλίων σε μια Ο.Ε. στην οποία συμμετέχουν 2 ανώνυμες εταιρείες

[ Η Ο.Ε. στην οποία όλοι οι εταίροι είναι ανώνυμες εταιρείες τηρεί τα λογιστικά της αρχεία με βάση το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα και συντάσσει ισολογισμό. ]

·         Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 2701 ΕΞ 18.2.2016
Υπαγωγή οντοτήτων σε κατηγορίες - Αποτελέσματα εις νέον

[ Κατάταξη σε κατηγορία μεγέθους και Λογιστικός χειρισμός διαφορών λογιστικής και φορολογικής βάσης εσόδων ποσοστού ολοκλήρωσης ]

 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 

3)    Οι προθεσμίες στην ζωή μας.

 

Έως 15-3- 2016 [ Έως αύριο ( εκτός και αν με προλάβουν οι εξελίξεις ) ].

Με σχετική ανακοίνωση από το Ο.Ε.Ε. παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων των λογιστών-φοροτεχνικών μέχρι τις 15 Μαρτίου 2016.

Αν δεν θυμόσαστε τη διαδικασία μην ανησυχείτε. Δεν έχετε παρά να μελετήσετε το άρθρο της συναδέλφου Ειρήνης Λιαπάτη με τίτλο «Υπεύθυνη δήλωση λογιστή - Οδηγίες βήμα-βήμα για την υποβολή, την πληρωμή, την αναγκαία εκπαίδευση λογιστή και την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης άσκησης του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού».

 

●●●

 

31 Μαρ 2016 :  Έκτακτη εισφορά επι του συναλλάγματος για τις εταιρείες του άρθρου 25 του Ν 27/1975

 

●●●

 

Διαβίβαση στοιχείων στην ΔΗΛΕΔ (ΓΓΔΕ)

  1. 31 Μαρ 2016  Διαβίβαση στοιχείων από από ιδιωτικά θεραπευτήρια προς την ΓΓΠΣ για την χρήση 2015
  2. 31 Μαρ 2016 Διαβίβαση στοιχείων από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια προς την ΓΓΠΣ για την χρήση 2015
  3. 31 Μαρ 2016 Διαβίβαση στοιχείων από εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας προς την ΓΓΠΣ για την χρήση 2015
  4. 31 Μαρ 2016 Διαβίβαση στοιχείων από εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΓΓΠΣ για την χρήση 2015.
  5.  31 Μαρ 2016 Διαβίβαση στοιχείων από από εταιρείες ύδρευσης προς την ΓΓΠΣ για την χρήση 2015.

 

 

●●●

 

Έως 30-4-2016  :  Τεκμηρίωση ενδοομιλικών συναλλαγών.

Σύμφωνα λοιπόν με την παράγραφο 3 του άρθρου 21 του Ν.4174/2013 “Ο Φάκελος τεκμηρίωσης…………., καταρτίζεται εντός τεσσάρων (4) μηνών από το τέλος του φορολογικού έτους και συνοδεύεται από Συνοπτικό Πίνακα Πληροφοριών, ο οποίος υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση μέσα στην ίδια προθεσμία.

Μια προθεσμία που πρέπει να αλλάξει και να εναρμονιστεί με γενική προθεσμία, που ισχύει για τις επιχειρήσεις δηλ.  την 30-6-2016

 

  

← ●●●● § ●●●● →

 

 

4)    Άρθρα, Περιοδικά, Συνέδρια και Μελέτες .

 

Φορολογία νομικών προσώπων και μερισμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση [ Άκρως  ενδιαφέρουσα μελέτη του Κόμβου σχετικά με τους φορολογικούς συντελεστές της Ε.Ε ]

 

●●●


Υπολογισμός αποζημιωσης σε καταγγελία σύμβασης αορίστου χρόνου - Καταβολή σε δόσεις και υποβολή εντύπου (Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδης, Λογιστής – Φοροτέχνης  )

 

●●●


Καθαρά Δευτέρα.  (Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδης, Λογιστής – Φοροτέχνης  )

 

●●●

 

 Ένα σύγχρονο φορολογικό εργαλείο… Προέγκριση Μεθοδολογίας Ενδοομιλικών Τιμολογήσεων (Advance Pricing Arrangement - APA).  (  Κωστής Ν. Ντρούκας, MScΟικονομολόγος - Σύμβουλος Επιχειρήσεων  )


 

●●●

 

  20ο ενημερωτικό δελτίο-newsletter του Ο.Ε.Ε.

 

●●●

 

12o Ετήσιο Athens Tax Forum - Φορολογικό: κρίσιμο για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας

Δείτε και την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του θέματος :  Περιουσιολόγιο - Γεώργιος Σταματίου (Σ.Ο.Λ.) - ΟΡΚΩΤΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ του  Σ.Ο.Λ.

 

●●●

 

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ, οι ευκαιρίες και οι επικίνδυνοι «πειρατές», του Αργύρη Καβουρίνου, Οικονομολόγος – Λογιστής.

 

Τα τέσσερα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ ξεκινούν από τις 8/3/2016 και μετά και δίνουν ευκαιρίες σε πολλούς νέους πτυχιούχους αλλά και «ελπίδες» σε πολλούς επιχειρηματίες που θέλουν να ενισχύσουν, να αναβαθμίσουν και να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα…. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συστήσω σε όλους τους ενδιαφερόμενους νέους ή παλαιούς επιχειρηματίες να μην εμπιστεύονται προτάσεις αγνώστου προελεύσεως. Να αξιολογούν κάθε πρόταση συνεργασίας και κυρίως να απευθύνονται στους υπάρχοντες συνεργάτες τους Λογιστές - Συμβούλους επιχειρήσεων για να ενημερώνονται με εμπιστοσύνη, ασφάλεια και ειλικρίνεια….

 

●●●

 

Ο Υπ. Οικονομίας Γ. Σταθάκης και ο Υφυπ. Α. Χαρίτσης συμμετείχαν σήμερα στο συνέδριο «Digital Economy Forum 2016 - Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή»

 

Αναφορικά με τις δημόσιες συμβάσεις, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, που θα αποτελέσει τομή για τη λειτουργία του Δημοσίου, καθώς εισάγεται για πρώτη φορά ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα διενέργειας όλων των διαγωνισμών για όλες τις κατηγορίες δημοσίων συμβάσεων, που θα βάλει τέλος στα «γρηγορόσημα», τη διαφθορά και τις απευθείας αναθέσεις έργων, ενώ θα διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

●●●

 

Ο.Ε.Ε. - Ημερίδα: «Αναγκαιότητα επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας: Ο ρόλος του Αναπτυξιακού Νόμου»

Λ. Λαμπριανίδης: 4,8 δις αναμένεται να μπουν στην ελληνική οικονομία σε βάθος τετραετίας, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου - Άμεσα η πρόσκληση για 200 αξιολογητές επενδυτικών σχεδίων

 

Στην παρουσίασή του ο κ. Λαμπριανίδης υπογράμμισε ότι ακόμη και ζημιογόνες εταιρείες θα μπορούν να ενταχθούν στο νόμο, αν και με βάση τα στοιχεία του υπουργείου το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι κερδοφόρες. Σε ότι αφορά το σκέλος των φοροαπαλλαγών αυτές θα εκτείνονται σε βάθος 15ετίας, θα αφορούν σε έκπτωση στο φόρο εισοδήματος ενώ θα σχηματίζεται και ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό. Επίσης, σημείωσε ο ίδιος, δεν είναι υποχρεωτική η ιδία συμμετοχή, αλλά θα μπορεί να καλυφθεί είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού είτε θα μπορεί ο επιχειρηματία να χρησιμοποιήσει και τα αφορολόγητα αποθεματικά.

 

Σημειώνεται ότι : Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του σχεδίου Νόμου « Ρυθμίσεις θεμάτων νόμου 3299/2004 (ΦΕΚ Α’ 261) και 3908/2011 (ΦΕΚ Α’ 8) και άλλες διατάξεις »  http://www.opengov.gr/ypoian/?p=5560   ]

 

Επίσης δείτε :  Φοροαπαλλαγές σε βάθος 15ετίας και ένταξη ζημιογόνων εταιριών θα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός

 

●●●

 

«Χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων: Η επόμενη μέρα» Συνέδριο της A-Energy με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το IFG είναι ένα κοινό ταμείο του ΕΤΕΑΝ και της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KFW. Η μεγάλη σημασία του IFG, είναι ότι μετέφερε νέους χρηματοδοτικούς πόρους και τεχνογνωσία, από ένα εξειδικευμένο χρηματοδοτικό ίδρυμα (την KFW) στο ΕΤΕΑΝ, και μέσω αυτού στην ελληνική οικονομία.

 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 

 5)     Εν τάχει …….

 

Σύντομα η λύση για τις εκπρόθεσμες διακοπές - Νέα ευέλικτη διαδικασία

Οι δύο Γενικοί Γραμματείς συζήτησαν ακόμα τη διασύνδεση του TAXIS με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), με σκοπό οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης να επιταχύνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, μέσω της on line παροχής Α.Φ.Μ. από αυτές τις υπηρεσίες.

 

●●●

 

Καταβολή δόσεων ρύθμισης ν. 4305/2014 προς τον Ο.Α.Ε.Ε.

Σας γνωρίζουμε ότι την Δευτέρα 23.3.2015 καταβάλλονται οι δόσεις ρύθμισης Ν.4305/2014, μέσω άμεσης Χρέωσης Τραπεζικού Λογαριασμού (πάγια εντολή).

 

●●●

 

 Στο ΦΕΚ η απόφαση για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων

Αναγκαία προϋπόθεση για να προσφερθούν προς πώληση απαιτήσεις είναι, να έχει προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση ο δανειολήπτης και ο εγγυητής εντός δώδεκα (12) μηνών προ της προσφοράς να ρυθμίσει ή διακανονίσει τις οφειλές του. Εξαιρούνται απαιτήσεις επίδικες ή επιδικασθείσες και απαιτήσεις κατά οφειλετών μη συνεργάσιμων κατά την έννοια του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 4224/2013, όπως αυτοί ισχύουν.

 

●●●

 

 Τέλος στην έκδοση 3μηνιαίων και 9μηνιαίων οικονομικών καταστάσεων για τις εισηγμένες.

Την κατάργηση της υποχρέωσης κατάρτισης τριμηνιαίων και 9μηνιαίων οικονομικών καταστάσεων για τις εισηγμένες εταιρείες προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη Βουλή με τίτλο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013 και στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και άλλες διατάξεις».

 

●●●

 

 

 

●●●

 

 Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Ο ιδιοκτήτης οχήματος, ο οποίος λαμβάνει ειδοποιητήρια επιστολή, προβαίνει στην ασφάλιση της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία του οχήματος του προσκομίζοντας σε ασφαλιστική επιχείρηση το ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ και προαιρετικά την ειδοποιητήρια επιστολή.

 

●●●

 Συμφωνία από τα κράτη μέλη για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις πολυεθνικές.

Οι νέοι κανόνες αντανακλούν την τρέχουσα παγκόσμια πολιτική και οικονομική προσέγγιση της εταιρικής φορολογίας και θα προστεθούν στην εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών του ΟΟΣΑ για την διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μετατόπιση των κερδών (BEPS).

 

●●●

 

Οι δράσεις της Γ.Γ.Δ.Ε. για το 2016 και ο απολογισμός του 2015

 

Η έκδοση της παρούσας έκθεσης εξυπηρετεί τριπλό σκοπό. Πρώτον, εφαρμόζεται η αρχή της λογοδοσίας μέσω της συζήτησης επί των πεπραγμένων που διεξάγεται στο Κοινοβούλιο. Δεύτερον, εξυπηρετείται η διαφάνεια, καθώς όλες οι σημαντικές πληροφορίες για τη δράση του Οργανισμού είναι διαθέσιμες στους πολίτες. Τρίτον, ο απολογισμός αυτός βοηθά εμάς τους ίδιους, που υπηρετούμε τη Γ.Γ.Δ.Ε., να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να στοχεύσουμε ψηλότερα για το μέλλον.
….Το 2016 στοχεύουμε στη βελτίωση της απόδοσης του Οργανισμού, στην αναβάθμιση του επιπέδου λειτουργίας μας και στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης με τους πολίτες. ……

 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 

6)    Λογιστική και Φορολογική Οδοσήμανση.

 

 Επισημάνσεις: Ορισμός ελεγκτών για τον έλεγχο οικονομικών καταστάσεων Α.Ε. για το 2015 .

Δεδομένου ότι το σχετικό άρθρο 36α του νόμου 2190/1920 καταργήθηκε από την έναρξη ισχύος του νόμου 4336/2015 (σ.σ. 19.8.2015), όσες από τις Ανώνυμες Εταιρείες κατά το κλείσιμο των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2015, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 36α του Κ.Ν. 2190/1920, και δεν είχαν ορίσει ελεγκτές για τη χρήση αυτή στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί εντός του έτους 2015, δεν χρειάζεται να ορίσουν ελεγκτές για τη χρήση αυτή με έκτακτη γενική συνέλευση. Αντίθετα, εάν είχαν ορίσει ελεγκτές στην Τακτική Γενική Συνέλευση του 2015, τότε αυτοί θα περατώσουν το έργο τους και θα προβούν στον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων.

 

 

●●●

Επισημάνσεις: Σχετικά με την απογραφή, τον υπολογισμό του κόστους πωληθέντων και την απάντηση του Υπ. Οικ. στο έγγραφο ΔΕΑΦ Α 1033424 ΕΞ 2016.

 

Τέλος οι συνάδελφοι θα πρέπει να λάβουν επίσης σοβαρά υπόψη τους την παράγραφο 6 (ως άνω)  αλλά και την παράγραφο 5 του  άρθρου 30 των Ε.Λ.Π. σύμφωνα με την οποία, όταν μια πολύ μικρή οντότητα της παραγράφου 2(γ) του άρθρου 1 του ν.4308/2014, ενώ απαλλάσσεται, αποφασίζει να διενεργήσει απογραφή, τότε για τον υπολογισμό του κόστους πωληθέντων της περιόδου το απόθεμα θεωρείται μηδέν. Το αποτέλεσμα θα είναι η επιχείρηση να επιβαρύνεται (κάθε φορά που θα επιλέγει να διενεργήσει πραγματική απογραφή) με το ποσό την απογραφή λήξης  χωρίς να μπορεί να "εκπέσει" την αξία της απογραφής έναρξης.

 

  

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 


 

( I ) Η πιο ενδιαφέρουσα/περίεργη  δήλωση/πληροφορία της εβδομάδας που πέρασε

«Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι μια υπηρεσία που έχει προβλήματα, έχει ελλείψεις, αλλά δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και δεν είναι κι ένα περιβόλι το οποίο κάποιοι θα τρυγούν για να έχουν δικά του οφέλη. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει μοναδικό στόχο να ενισχύει τα δημόσια έσοδα και να κάνει έναν αγώνα για να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη. Οι παθογένειες που υπήρχαν τις προηγούμενες περιόδους όπου κάποιοι προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τις φορολογικές και ελεγκτικές υπηρεσίες είτε για να ενισχύσουν δικούς τους πολιτικούς φίλους είτε για να καλύψουν άλλους είτε για να διώξουν πολιτικούς αντιπάλους, τελείωσαν και τελείωσαν με τον πιο σαφή τρόπο, με το ν. 4336, όπου ψήφισε η Ελληνική Βουλή ότι στο Υπουργείο Οικονομικών είχαμε δυστυχώς ένα παρελθόν πολιτικών παρεμβάσεων. …. »

Τρ. Αλεξιάδης: «Το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

  

●●●

 

( II ) Σχέδια και δηλώσεις του Οικονομικού Επιτελείου

·         Τσακαλώτος: Θα καταθέσουμε αντιπρόταση για το αφορολόγητο.

·          «Έρχεται» νομοσχέδιο για την εθελοντική κινητικότητα 

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα απευθυνθεί σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, με στόχο να καταγραφούν και να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία, σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν είτε με κινητικότητα, είτε με προσλήψεις.

·         Γ.Σταθάκης - Μέχρι την τρίτη θα έχουν λυθεί τα ζητήματα των κόκκινων δανείων.

·         Δημόσια διαβούλευση: Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών – Βιβλίο Ι

·         Τ. Αλεξιάδης: «Μετά τη διαπραγμάτευση θα κοιτάξουμε το θέμα των μικροομολογιούχων»

·         Γ. Πιτσιλής: «Σύντομα η μετεξέλιξη της Γ.Γ.Δ.Ε. σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» - Ίδρυση Φορολογικής Ακαδημίας

·         Αυστηρότεροι και σαφείς κανόνες για τις επιβαρύνσεις των καταναλωτών για χρήση μέσων πληρωμής

·         Τρ. Αλεξιάδης: «Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα σε ποια επιπλέον νησιά θα καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής του Φ.Π.Α.»

·         Επιτροπή εξωστρέφειας συστήνει ο Πρωθυπουργός

·         Οι τράπεζες θα δημοσιοποιούν την διαφημιστική τους δαπάνη - Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

·         Η τροπολογία για την αναστολή πώλησης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και των επιχειρηματικών δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

·         Τέλος οι συναλλαγές των πολιτών με τις Δ.Ο.Υ. από το 2017 - Θα επανεξεταστεί το πρόστιμο για την μη έκδοση στοιχείων

·         Τ. Πετρόπουλος: «Ετοιμάζουμε μέτρα για να δώσουμε ξανά ευκαιρία στους οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε. που είναι κοντά στην σύνταξη»

 

 

·         Η νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που σχεδιάζει η ΓΓΔΕ

 

• Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων
• Δημιουργία εφαρμογής ηλεκτρονικών βιβλίων καταχώρησης μεταγραφής δηλώσεων φόρου δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομιάς και μεταβίβασης ακινήτων
• Επέκταση της λειτουργικότητας του TAXISNET για: α) Έκτακτη Δήλωση Φ.Π.Α. (εμπρόθεσμη και εκπρόθεσμη) και β) Δήλωση Αποθεμάτων Μετάταξης
• Σχεδιασμός και υλοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή δήλωσης μεταβολών ακινήτων (Ε9) από τους συμβολαιογράφους
• Επίλυση αιτημάτων πολιτών σε ποσοστό 90% των υποβληθέντων κατά την πρώτη επικοινωνία
• Έρευνα ικανοποίησης πολιτών που συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε.

 

  

●●●

  

 

 

( III ) Εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία

 

Σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, υπάρχουν τα εξής :

·          Πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.324 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016

·         ΟΟΣΑ: Η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη από την κρίση

·         Αυξημένα τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) για τον Ιανουάριο

·         Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το Φεβρουάριο σύμφωνα με το «ΕΡΓΑΝΗ»

·         Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά την πρώτη αξιολόγηση

·         3,1 δις οι επιστροφές στις επιχειρήσεις το 2015

 

 

●●●

 

( IV ) Οι οργανώσεις των Λογιστών

 

·          «Γιατί γίνονται εκδηλώσεις και δεν τις στηρίζουν οι κομματικές παρατάξεις;» (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ)

… εάν δεν γίνει κατανοητό απ’ όλους μας ότι ο κοινός αγώνας της κοινωνίας μας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας  και οι Οικονομολόγοι – Λογιστές – Φοροτεχνικοί μπορούμε να λειτουργήσουμε ως η αιχμή του δόρατος σε αυτή την προσπάθεια, τότε μάλλον και στις επόμενες εκλογές θα έχουμε τα κομματικά απολιθώματα και μεταλλάξεις  της Ν.Δ και ΠΑ.ΣΟ.Κ να παίζουν με τις τύχες μας και να παραδίδουν για μια ακόμα φορά, εμάς, την χώρα μας και τον πλούτο της, στους δήθεν δανειστές.
Ε Ν Ε Ρ Γ Ο Π Ο Ι Η Θ Ε Ι Τ Ε

·         Δήλωση Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κ. Κόλλια για το δημόσιο χρέος

Η επαναφορά της συζήτησης για το ελληνικό δημόσιο χρέος από ευρωπαϊκά χείλη σωστά γίνεται, καθώς το συγκεκριμένο μέγεθος χρειάζεται αναδιάρθρωση και πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, όπως αυτή επαναδιατυπώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, με το τρίτο μνημόνιο.

·         Δελτίο Τύπου από την Σύσκεψη της ΠΟΛ για το Ασφαλιστικό

Σε αυτή τη μάχη πρέπει να έχουμε καθαρό ποιον έχουμε αντίπαλο. Η κυβέρνηση και στο ζήτημα του ασφαλιστικού, ακολουθεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης όσο το δυνατό περισσότερο και αντίστοιχα τον εκτοπισμό των αυτοαπασχολουμένων και μικρών επαγγελματιών για την εξασφάλιση συνεχώς νέων πεδίων κερδοφορίας.

·         Ψήφισμα Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Ν. Καρδίτσας για το ασφαλιστικό.

Το προσχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, με την εισφοροεισπρακτική επιδρομή, έτσι όπως ανακοινώθηκε και χωρίς την ύπαρξη αναλογιστικής μελέτης, θα επιφέρει  αλλαγές, που δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα, παρά την εξαθλίωση και την καταστροφή του εναπομείναντα παραγωγικού ιστού της χώρας και θα αποτελέσει τελειωτικό χτύπημα στην μικρομεσαία επιχείρηση και τον ελεύθερο επαγγελματία που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής  οικονομίας.

·         Τ.Ε.Ε.: Τι ειπώθηκε στη συνάντηση των επιστημονικών φορέων με την Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. για το ασφαλιστικό

·         Στο «ημερολόγιο» του Taxheaven γραμμένη, η ζωή του λογιστή ....

[ του Σταυρουλάκη  Αρτεμ. Κωνσταντίνου, Οικονομολόγου ]

 

Σε κάποιο σημείο του Taxheaven, αναζητήστε το, υπήρχε μια παρέα που έγραφε βαθιά, έγραφε δηλαδή με την καρδιά …
Γράφαμε για την ζωή μας, για τα τραγούδια μας, πειράζαμε ο ένας τον άλλον, τσακωνόμασταν, αγαπιόμασταν αφού – γιατί όχι - βρισκόμασταν, βοηθούσε ο ένας τον άλλον ή τον μπέρδευε για να σπάσει λίγο πλάκα μέχρι να του πει την λύση…  Μαθαίναμε πολλά όχι μόνο για την αυτήν την δουλειά του λογιστή… Μαθαίναμε πολιτική, ιστορία, φιλοσοφία,…

 

 

●●●

 

( V )   Εκτός του τόπου και του χρόνου μας, αλλά εντός της ουσίας των πραγμάτων και της ζωής.

 

 Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε και  :  

α) Την επέτειο  της γέννησης (11 Μαρτίου)  του Κορνήλιου Καστοριάδη (Κωνσταντινούπολη, 11 Μαρτίου 1922 Παρίσι, 26 Δεκεμβρίου 1997).

 Ο Κορνήλιος Καστοριάδης ήταν Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος, επαγγελματίας ψυχαναλυτής από το 1973 και διευθυντής σπουδών στην Ανώτατη Σχολή για τις Κοινωνικές Επιστήμες. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20 ου αιώνα.

●●●

( Απόσπασμα από συνέντευξη )

 Δημοσιογράφος: Και ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά στην ελληνική περίπτωση;

Καστοριάδης: « Ορισμένα τα εντοπίζουμε, ήδη, στους εμφύλιους πολέμους της Επανάστασης του 1821. Βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι η νομιμοφροσύνη και η αλληλεγγύη έχουν τοπικό ή τοπικιστικό χαρακτήρα, ισχυρότερο συχνά από τον εθνικό. Βλέπουμε, επίσης, ότι οι πολιτικές κατατάξεις και διαιρέσεις είναι συχνά σχετικές με τα πρόσωπα των «αρχηγών» και όχι με ιδέες, με προγράμματα, ούτε καν με "ταξικά" συμφέροντα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η στάση απέναντι στην εξουσία. Στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα, το κράτος εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του ντοβλετιού, δηλαδή μιας αρχής ξένης και μακρινής, απέναντι στην οποία είμαστε ραγιάδες και όχι πολίτες. Δεν υπάρχει κράτος νόμου και κράτος δικαίου, ούτε απρόσωπη διοίκηση που έχει μπροστά της κυρίαρχους πολίτες. Το αποτέλεσμα είναι η φαυλοκρατία ως μόνιμο χαρακτηριστικό. Η φαυλοκρατία συνεχίζει την αιωνόβια παράδοση της αυθαιρεσίας των κυρίαρχων και των «δυνατών»: ελληνιστικοί ηγεμόνες, Ρωμαίοι ανθύπατοι, Βυζαντινοί αυτοκράτορες, Τούρκοι πασάδες, κοτζαμπάσηδες, Μαυρομιχάληδες, Κωλέττης, Δηλιγιάννης ».

( Πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.com)

 

●●●

 

« Οι πολιτικοί είναι ανίσχυροι. Αυτό είναι βέβαιο. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να "πηγαίνουν με το ρεύμα», δηλαδή να εφαρμόζουν μια υπερ-φιλελεύθερη πολιτική, η οποία είναι της μόδας. Κατά τη γνώμη μου, δεν πρόκειται για πολιτικούς αλλά για μικροπολιτικούς που επιδίδονται σε ψηφοθηρία με οποιοδήποτε μέσον, με το marketing, κ.λπ. Ουσιαστικά, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόγραμμα. Στόχος τους είναι: είτε η παραμονή τους στην εξουσία, είτε η επιστροφή τους σ' αυτήν. Και για να τον πετύχουν, είναι ικανοί για όλα. Ο Μπιλ Κλίντον, για παράδειγμα, στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία αποκλειστικά και μόνον στις μετρήσεις· το επιτελείο του, σε κάθε περίπτωση, θεωρούσε ότι η επικρατούσα γνώμη μιας μέτρησης ταυτίζεται με την κοινή γνώμη...

Οπωσδήποτε, υπάρχει ενδογενής σχέση ανάμεσα στη μηδαμινή πολιτική αυτού του είδους -ουσιαστικά, πρόκειται για το μη γίγνεσθαι της πολιτικής- και στην ασημαντότητα που χαρακτηρίζει τους άλλους τομείς' την ασημαντότητα στις τέχνες, στη φιλοσοφία, στη λογοτεχνία. Είναι το πνεύμα του καιρού μας. Όλα συνεργούν προς αυτήν την κατεύθυνση, προς τα ίδια αποτελέσματα. Όλα οδηγούν στην ασημαντότητα….. »

●●●

 

Δείτε επίσης : Την εκπομπή «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» είναι αφιερωμένη στον του Κορνήλιο Καστοριάδη.  http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000068811&tsz=0&autostart=0

 

●●●

 

 β) Την επέτειο  της γέννησης (10 Μαρτίου)  του Μανόλη Αναγνωστάκη (Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 1925 Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005) . Έλληνας ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

 

Ποιητική

……..

-Τὸ τί δὲν πρόδωσες ἐσὺ νὰ μοῦ πεῖς

 Ἐσὺ κι οἱ ὅμοιοί σου, χρόνια καὶ χρόνια,

Ἕνα πρὸς ἕνα τὰ ὑπάρχοντά σας ξεπουλώντας

 Στὶς διεθνεῖς ἀγορὲς καὶ τὰ λαϊκὰ παζάρια

 Καὶ μείνατε χωρὶς μάτια γιὰ νὰ βλέπετε, χωρὶς ἀφτιὰ

 Ν᾿ ἀκοῦτε, μὲ σφραγισμένα στόματα καὶ δὲ μιλᾶτε.

Γιὰ ποιὰ ἀνθρώπινα ἱερὰ μᾶς ἐγκαλεῖτε;

Ξέρω: κηρύγματα καὶ ρητορεῖες πάλι, θὰ πεῖς.

Ἔ ναὶ λοιπόν! Κηρύγματα καὶ ρητορεῖες.

Σὰν πρόκες πρέπει νὰ καρφώνονται οἱ λέξεις

Νὰ μὴν τὶς παίρνει ὁ ἄνεμος.

( Πηγή : http://users.uoa.gr/ )

 

●●●

 

 γ)  Την επέτειο  του θανάτου (14 Μαρτίου)  του Καρλ Μαρξ (Karl Marx)

«Από τον καθένα ανάλογα με τις ικανότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του.»
Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και οικονομολόγος, εισηγητής του επιστημονικού σοσιαλισμού και του κομουνισμού. Όπλισε την εργατική τάξη με δύο σπουδαία θεωρητικά κείμενα για τους αγώνες της, το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» και «Το Κεφάλαιο». Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους και επιδραστικότερους διανοητές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο Καρλ Μαρξ γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1818 στην πόλη Τριρ (Τρέβηροι στην εξελληνισμένη ονομασία της) της Πρωσικής Ρηνανίας. …. πέθανε στις 14 Μαρτίου 1883 στο Λονδίνο, απογοητευμένος, χωρίς καμία ιδιαίτερη αναγνώριση ή ένδειξη ότι αργότερα θα χαρακτηριζόταν «ο προφήτης φιλόσοφος που σφράγισε την πορεία της ανθρωπότητας». ….

«Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο» : Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία σε όλο τον κόσμο, μαζί με την Αγία Γραφή, το Κοράνι και το Κόκκινο Βιβλιαράκι του Μάο, που άσκησε τεράστια επιρροή τον 19ο και 20ο αιώνα. Κυκλοφόρησε στις 21 Φεβρουαρίου του 1848. Συγγραφείς του, ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς. (ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1343 )


 

●●●

 

 δ)  Την επέτειο  του θανάτου (14 Μαρτίου)  του Ευαγόρα Παλληκαρίδη ( 1938 – 1957 )

 Μάρτυρας του αγώνα των Ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα, της επαρχίας Πάφου. Μπήκε νωρίς στον αγώνα, από τα μαθητικά του χρόνια κιόλας. Το 1953, σε ηλικία 15 ετών, κατεβάζει και τεμαχίζει την αγγλική σημαία στο Κολέγιο της Πάφου, κατά την ημέρα στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο. Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 συλλαμβάνεται εκ νέου και κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση παράνομου οπλισμού. Η δίκη του ορίζεται για τον Μάρτιο του 1957. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν αφήνει περιθώρια στους δικηγόρους του για να τον υπερασπιστούν. Παραδέχεται την ενοχή του, με αξιοθαύμαστο τρόπο: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο».

Την επομένη της καταδίκης του Παλληκαρίδη σε θάνατο, ο κόσμος ξεσηκώνεται για να σώσει τον νεαρό μαθητή. Οι εκκλήσεις για την απονομή χάριτος από την Ελλάδα, την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτονται από τον Άγγλο κυβερνήτη Τζον Χάρντινγκ και την αγγλική διπλωματία. Τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957 οδηγείται στην αγχόνη. Τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο. Δύο λεπτά αργότερα (14 Μαρτίου) η καταπακτή ανοίγει και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης περνά στην αιωνιότητα….. ( ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/235#ixzz42gqYt8RH )

 

 

●●●

Καλή δύναμη και  Καλή Σαρακοστή.

 

 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης