Ειδήσεις Επισημάνσεις

Επισημάνσεις: Σχετικά με την απογραφή, τον υπολογισμό του κόστους πωληθέντων και την απάντηση του Υπ. Οικ. στο έγγραφο ΔΕΑΦ Α 1033424 ΕΞ 2016

Σχετικά με την σύγχυση που δημιούργησε το ανωτέρω έγγραφο ως προς την απογραφή και τον προσδιορισμό του κόστους πωληθέντων φορολογικού έτους 2015 η επιστημονική ομάδα του κόμβου επισημαίνει τα εξής:

Η απάντηση που δόθηκε στο έγγραφο αφορούσε επιχείρηση με υποχρέωση στην διενέργεια απογραφής για το έτος 2015, και συνεπώς σε αυτή την περίπτωση δεν τίθεται σε ισχύ η παράγραφος 6 του άρθρου 30 του ν.4308/2014 (Ε.Λ.Π.) η οποία προβλέπει:  

"Όταν οι οντότητες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου επιλέγουν σε μια περίοδο να παύσουν να διενεργούν φυσική απογραφή, ενώ διενεργούσαν, το απόθεμα τέλους της τελευταίας περιόδου δεν λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό των αποτελεσμάτων της πρώτης περιόδου στην οποία δεν διενεργείται απογραφή."

Τονίζουμε ότι στην περίπτωση που η οντότητα δεν υποχρεούται για το 2015 σε διενέργεια απογραφής σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο 6, εφόσον αποφασίσει να μην διενεργήσει απογραφή για τον υπολογισμό του κόστους πωληθέντων της ίδιας περιόδου το απόθεμα έναρξης θεωρείται μηδέν.

Το έγγραφο δημιουργεί σύγχυση γιατί δεν επισυνάπτεται η ερώτηση σύμφωνα με την οποία η εν λόγω επιχείρηση  ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ (λόγω τζίρου) στο έτος 2015 να διενεργήσει απογραφή και συνεπώς ορθά όπως αναφέρεται στο τελικό συμπέρασμα της απόφασης,  ως απόθεμα αρχής το 2015 για τον προσδιορισμό του κόστους πωληθέντων, θα ληφθεί την πραγματική απογραφή που έλαβε χώρα την 31η Δεκεμβρίου 2014. (Σε αυτή την περίπτωση δεν τίθεται σε ισχύ η παράγραφος 6 του άρθρου 30 του ν.4308/2014

Για την απογραφή μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου εδώ το οποίο περιέχει όλες τις περιπτώσεις και τα σενάρια για την διενέργεια απογραφής, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα.

Τέλος οι συνάδελφοι θα πρέπει να λάβουν επίσης σοβαρά υπόψη τους την παράγραφο 6 (ως άνω)  αλλά και την παράγραφο 5 του  άρθρου 30 των Ε.Λ.Π. σύμφωνα με την οποία, όταν μια πολύ μικρή οντότητα της παραγράφου 2(γ) του άρθρου 1 του ν.4308/2014, ενώ απαλλάσσεται, αποφασίζει να διενεργήσει απογραφή, τότε για τον υπολογισμό του κόστους πωληθέντων της περιόδου το απόθεμα θεωρείται μηδέν. Το αποτέλεσμα θα είναι η επιχείρηση να επιβαρύνεται (κάθε φορά που θα επιλέγει να διενεργήσει πραγματική απογραφή) με το ποσό την απογραφή λήξης  χωρίς να μπορεί να "εκπέσει" την αξία της απογραφής έναρξης.


Ετικέτες για αναζήτηση απογραφή


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο